Connect with us

17# Συνεργασία για τους Στόχους

ESG, η νέα “κοινή γλώσσα” των επιχειρήσεων

Δημοσιεύτηκε

on

Με στόχο την εξοικείωση των επιχειρήσεων με τη νέα “κοινή γλώσσα” των ESG θεσμικοί φορείς, επιχειρήσεις και δίκτυα αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών, με ενδεικτική τη δράση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τα τελευταία δύο χρόνια σε συνέχεια της ανάπτυξης ειδικού Οδηγού ESG με στόχο να συνεισφέρει στην πληροφόρηση των εισηγμένεων εταιρειών.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η προώθηση των ESG στην κουλτούρα των επιχειρήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με θέμα: “ESG: Winning in the long run” ενώ προ ημερών πραγματοποιήθηκε μια ακόμη εκδήλωση με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science (HAALSE), με επίκεντρο επίσης τα ESG.

Για το χρηματιστήριο σκοπός ήταν τόσο η ευαισθητοποίηση των εταιρειών όσον αφορά τις ESG πρακτικές όσο και η παρουσίαση του σχεδίου δράσης του στον τομέα αυτό. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο που παίζει η συστράτευση όλων των φορέων, επιχειρηματικών και θεσμικών, στην ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων ESG στις ελληνικές επιχειρήσεις και στην επενδυτική κοινότητα.

Ο καθηγητής του Harvard George Serafeim ανέπτυξε τη σημασία των θεμάτων ESG στις κεφαλαιαγορές αλλά και των σύγχρονων κατευθύνσεων και προβληματισμών πάνω στον τομέα αυτό.  

Η Γ. Μουρλά, Αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που έχει προγραμματίσει το χρηματιστήριο μέσα στο 2021 με στόχο την προβολή και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας των εισηγμένων εταιρειών, τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων μέσω του χρηματιστηρίου αλλά και την επιμόρφωση του οικοσυστήματος για θέματα ESG. Επίσης στους στόχους των πρωτοβουλιών του χρηματιστηρίου είναι η ανάπτυξη πλατφόρμας για την καταχώρηση ESG πληροφοριών και δεδομένων και η δημιουργία δείκτη ESG.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα της ΕΕ. Σημείωσε ότι ξεκίνησε πλέον και στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση) ενώ σχετικές ανακοινώσεις έχει κάνει η ΕΚ.

Ο Μιχάλης Ανδρεάδης, Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά με βάση την εφαρμογή των κανόνων ESG αυξάνονται δραματικά, ενώ αναφέρθηκε και στην πιο ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ. Μάλιστα εκτίμησε ότι η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρεία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεγέθυνση αυτών των κεφαλαίων. Επιπλέον, όπως είπε, τα θέματα ESG, δεν αγγίζουν μόνο τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά όλες, δεδομένου ότι πελάτες των εταιριών θα πιέζουν προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά πλέον και οι τράπεζες ενσωματώνουν στις εγκριτικές διαδικασίες χρηματοδότησης τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης για τις εταιρείες που δανείζουν.

Ο Νίκος Μυλωνάς, Καθηγητής ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μελέτης των πρακτικών ESG των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, σχολίασε ότι τα ESG ήρθαν για να μείνουν. Είναι εξαιρετική ευκαιρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν δυναμικά χρηματοδότηση από θεσμικούς επενδυτές για νέες επενδύσεις. Τόνισε ότι τα κριτήρια ESG μπορεί να αποτελέσουν οδηγό και εφαλτήριο ανάπτυξης για όσες εταιρείες τα υιοθετήσουν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Θεοφάνης Μυλωνάς, τόνισε ότι τα ESG κριτήρια δεν είναι κάτι όπως λέμε “nice to have” αλλά είναι “must have”. Σημείωσε ότι σε αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις επενδύσεις αλλά και να προσελκύσουν νέα κεφάλαια τα οποία θα έρθουν με πολλούς τρόπους στο άμεσο μέλλον.

Η Τίνα Πασσαλάρη, Partner της KKS Advisors συντόνισε ενότητα με θέμα “ESG στην πράξη”. Σε αυτή την ενότητα η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ σχολίασε ότι η εφαρμογή κριτηρίων ESG είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Πέρα από την παρακολούθηση των παγκόσμιων προκλήσεων χρειάζεται δέσμευση, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και συνεχής αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού μοντέλου. Μίλησε ενδεικτικά για τον Όμιλο ΟΤΕ, που έχει δεσμευτεί να βελτιώνει διαρκώς τις επιδόσεις του σε θέματα ESG, τα οποία πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής και της λειτουργίας του οργανισμού. Πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις του ομίλου σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, περιβάλλοντος και κοινωνίας, έχουν συμβάλει στο να συγκαταλέγεται σήμερα ο ΟΤΕ σε έξι διεθνείς δείκτες Κοινωνικά Υπεύθυνων Επενδύσεων.

Στην ίδια ενότητα ο Ν. Κοσκολέτος, CFO της ΕΧΑΕ σημείωσε ότι η μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση τις περισσότερες φορές υπάρχει εσωτερικά σ’ έναν οργανισμό. Αυτό που απαιτείται είναι η συγκέντρωσή της, η σύνθεσή της και κατ’ επέκταση διαχείρισή της κεντρικά προκειμένου να δημοσιοποιείται με τρόπο χρήσιμο για τους ενδιαφερόμενους, σε συνάρτηση με τη στρατηγική μιας εταιρείας.

“ESG in the time of COVID-19”

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science (HAALSE) ανέδειξε τα θέματα των ESG σε συνάρτηση με το νέο περιβάλλον που αναδύεται από τις συνθήκες της πανδημίας. 

Με επίκεντρο το θέμα “ESG in the time of COVID-19”, αναπτύχθηκε συζήτηση για την επόμενη μέρα της λειτουργίας της αγοράς, των επιχειρήσεων και των χρηματοδοτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο υπό την επίδραση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων. Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη στρατηγική της χώρας και των επιχειρήσεων, οι ριζικές αλλαγές στο επιχειρείν και στην αγορά συνολικά, κυρίως μετά το τέλος της πανδημίας, τα κριτήρια αξιολόγησης της απόδοσης μιας επιχείρησης, η πράσινη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα συζητήθηκαν από διακεκριμένους εκπροσώπους του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Ειδικότερα, ο Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του HAALSE, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), ανοίγοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η πανδημία προκάλεσε τεράστιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “η παγκόσμια διακυβέρνηση θα πρέπει να επανεξεταστεί και να επανακαθοριστεί προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πραγματικότητες και τις ανάγκες της νέας εποχής. Οι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, κοινωνίες, ακόμη και οικογένειες και άτομα, θα αλλάξουν για πάντα”. Τόνισε δε πως οι ηγέτες των επιχειρήσεων που έβαλαν την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την πατριωτική τους συνείδηση πάνω απ’ όλα, θέτοντας την υγεία και το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής πάνω από τα κέρδη και τους ισολογισμούς, θα βγουν ωφελημένοι μακροπρόθεσμα, χάρη στην εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που θα έχουν κερδίσει στην κοινωνία.

Στο πάνελ που ακολούθησε, με συντονίστρια την Ιζαμπέλλα Μ. Τσίρμπα, Δικηγόρο Χρηματοοικονομικού Δικαίου και Νομική Σύμβουλο, Υπεύθυνη Συμμετοχής Μελών και Εξεύρεσης Οικονομικών Πόρων του HAALSE, οι προσκεκλημένοι εστίασαν στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλο το φάσμα της αγοράς, καταδεικνύοντας τη σημαντική αλλαγή που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το πως αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό μιας επιχείρησης. Στην αλλαγή αυτή καταλυτικό ρόλο παίζει η πανδημία του Covid-19, η οποία, όπως σημειώθηκε, δεν συνιστά μια ακόμα κρίση αλλά ένα πραγματικό σοκ για την κοινωνία και την οικονομία. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι μόνο το οικονομικό κέρδος, γεγονός που καθιστά τον ρόλο της διοίκησης μιας επιχείρησης πιο δύσκολο και απαιτητικό, καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως παρατήρησαν οι ομιλητές, να βρίσκει κανείς κάθε φορά τη “χρυσή τομή” ανάμεσα  στην επίτευξη των οικονομικών στόχων μιας επιχείρησης και στον σεβασμό των αρχών και των κανόνων που αφορούν τα κριτήρια ESG. 

Ειδικότερα, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι η εφαρμογή στην Ελλάδα του επενδυτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το οποίο θα είναι μια τεράστια ένεση ρευστότητας, θα βοηθήσει τις εταιρείες σε ό,τι αφορά την προώθηση της υγείας, της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιοποίησης, της έρευνας και της καινοτομίας. Τόνισε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι το μέλλον της χώρας να είναι “πράσινο”, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο ενώ αναφορά έκανε και στην ενίσχυση του σημαντικού οικοσυστήματος startups που δραστηριοποιείται στη χώρα, καθώς δημιουργείται σημαντική προστιθέμενη αξία.

“Η πανδημία υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να καταστούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες πιο ανθεκτικές και ευημερούσες μακροπρόθεσμα”, σημείωσε η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του ΔΣ, CSR Hellas και μέλος του ΔΣ, CSR Europe, τονίζοντας ότι η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στην ενίσχυση της εφαρμογής των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και δεν θα “επιτρέψει σε κανέναν να μείνει πίσω” επιβάλλοντας σημαντική αλλαγή κουλτούρας, από την επίτευξη βραχυπρόθεσμου κέρδους στη δημιουργία βιώσιμης αξίας.

Ο Δρ. Ιωάννης Ιωάννου, Associate Professor of Strategy and Entrepreneurship, London Business School τόνισε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή (disruption) που αντιμετώπισε ο κόσμος των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Ανεξάρτητα από τους όρους που χρησιμοποιεί η αγορά σε σχέση με το θέμα της βιωσιμότητας, ΕΚΕ, SDG, ESG, κ.α., οφείλουμε να εστιάσουμε, όπως είπε, στην ενσωμάτωσή της στη λειτουργία των επιχειρήσεων στην πράξη, στην ουσιαστική αλλαγή που επιφέρει και στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων που προκαλεί.

Σε σχέση με τις ΜΚΟ των οποίων οι δράσεις επικεντρώνονται στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, όπως επισήμανε η Χλόη Λασκαρίδη, Senior member of the Board of Directors, Lampsa Hellenic Hotels S.A. και Μέλος του ΔΣ, A.C. Laskaridis Charitable Foundation, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην επίδειξη διάθεσης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, με προσήλωση στο αποτέλεσμα. Όπως εξήγησε, οι ΜΚΟ που επικεντρώνονται σε δράσεις ESG γίνονται δεκτές τόσο από τις τοπικές κοινότητες όσο και τις αρχές στη χώρα, αλλά πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επίτευξη αποτελέσματος με τις πολιτικές και δράσεις των ΜΚΟ. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι οι πελάτες εκτιμούν τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των αρχών της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Λίλιαν Νεκταρίου, Franchise Country Director Greece, Cyprus, Malta, Coca-Cola Hellas, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του ρόλου των κριτηρίων ESG κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει υποχρέωση προς την κοινωνία να σχεδιάζει επιχειρηματικές στρατηγικές σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινότητας στην οποία δραστηριοποιείται, να δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ασφάλεια για ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

“Οι επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλώς μια μόδα ή μια τάση που θα περάσει”, σημείωσε από την πλευρά του ο Mark Hempstead, Head of Alternative Investments for Europe, the Middle East and Africa, J.P. Morgan Wealth Management (Λονδίνο), επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση των παραγόντων ESG στη στρατηγική μιας εταιρείας, τη θωρακίζει από πολλούς επιχειρηματικούς κινδύνους.

Εν κατακλείδι, η αγορά έχει ανάγκη ένα κοινό σύστημα αναφοράς και αξιολόγησης των κριτηρίων ESG, παρόμοιο με εκείνο που έχουν δημιουργήσει τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IFRS). Η θέσπιση μιας τέτοιας “κοινής γλώσσας” θα διευκολύνει σημαντικά τους επενδυτές, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις σε σχέση με την αξιολόγηση των  πρωτοβουλιών και στρατηγικών των εταιρειών ως προς τα θέματα της βιωσιμότητας.  

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ