ΕΥ: Μοντέλο μέτρησης της μακροπρόθεσμης αξίας των εταιρειών

Date:

Share post:

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εταιρική πληροφόρηση και τα νέα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικών Αναφορών (ΔΠΧΑ – IFRS) παρουσιάσθηκαν στην 4η ετήσια εκδήλωση “Financial Reporting Insights”, που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΕΥ Ελλάδος αναδεικνύοντας την ανάγκη για ευρύτερη – πέραν της χρηματοοικονομικής – εταιρική πληροφόρηση, έτσι ώστε οι εταιρείες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Η Χριστιάνα Παναγίδου, Εταίρος της ΕΥ Ελλάδος και υπεύθυνη για θέματα IFRS στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Διανύουμε μία περίοδο που η εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική κοινότητα, στις αγορές, στην εταιρική πληροφόρηση, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα… Απαντήσεις στην έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να αποτελέσουν η μεγαλύτερη διαφάνεια, η αποτελεσματικότερη εποπτεία, η εφαρμογή ουσιαστικών και χρήσιμων κανόνων, καθώς και η συνάφεια στην πληροφόρηση, στοιχεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τελικά στην αξιοπιστία”. Η κ. Παναγίδου αναφέρθηκε στην ευρύτερη εταιρική πληροφόρηση (wider corporate reporting) που αναδεικνύει πώς μια εταιρεία δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία, αλλά και στην ανάγκη προσαρμογής της πληροφόρησης στις νέες τάσεις, όπως είναι τα big data και οι λοιπές ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Integrated Reporting

Για το πλαίσιο του Integrated Reporting μίλησε η Κιάρα Κόντη, Senior Manager των Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνοντας ότι “πρόκειται για ένα πλαίσιο που διευκολύνει έναν οργανισμό να εξηγήσει πώς δημιουργεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με έναν ξεκάθαρο, συνοπτικό και κατανοητό τρόπο”. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΕΥ μέσα από μία συνεργασία με ηγέτες επιχειρήσεων, θεσμικούς επενδυτές και ακαδημαϊκούς για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης γύρω από ένα μοντέλο μέτρησης της μακροπρόθεσμης αξίας.

Εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο

Οι εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο γύρω από τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρουσιάσθηκαν σε συζήτηση μεταξύ της κ. Παναγίδου και της κ. Σοφίας Καλομενίδου, Εταίρου της ΕΥ Ελλάδος και υπεύθυνης για θέματα Capital Markets για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία συντόνισε ο κ. Γιαννάκης Θεοκλήτου, υπεύθυνος Εταίρος της ΕΥ για τεχνικά θέματα στην περιοχή. “Η γνωστοποίηση της αναμενόμενης επίδρασης των νέων προτύπων (έσοδα, χρηματοοικονομικά στοιχεία, μισθώσεις) αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των εποπτικών αρχών για το 2017. Ταυτόχρονα, οι επόπτες εστιάζουν σε θέματα που αφορούν κρίσεις και εκτιμήσεις της διοίκησης κατά την κατάρτιση των οικονομικών τους καταστάσεων”, τόνισε η κ. Παναγίδου, αναφερόμενη στις κοινές προτεραιότητες σχετικά με την εποπτεία των οικονομικών καταστάσεων στην Ευρώπη και τη θεματολογία των ευρημάτων από προηγούμενους εποπτικούς ελέγχους.

Αναφερόμενη στις βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η κ. Καλομενίδου ανέφερε ότι η θέσπιση κανόνων από μόνη της δεν οδηγεί πάντα στην αποτελεσματική εφαρμογή τους και κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη εποπτεία, ενώ μίλησε και για τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης από τις εταιρείες θεμάτων που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες, όπως blockchain.

Ο νέος ρόλος της Επιτροπής Ελέγχου και η Νέα Έκθεση Ελέγχου

Η κ. Καλομενίδου παρουσίασε το νέο ρόλο της Επιτροπής Ελέγχου, αναλύοντας τη σύνθεσή της, τις αυξημένες υποχρεώσεις της, αλλά και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τον εξωτερικό ελεγκτή. Στην ενισχυμένη αξία της έκθεσης ελέγχου αναφέρθηκε ο Βασίλης Τζίφας, Senior Manager στο Ελεγκτικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της αξίας των εκθέσεων ελέγχου θα επιφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια του ελέγχου και των αποτελεσμάτων του.

IFRS 15: Προκλήσεις κατά την εφαρμογή του – η εμπειρία της Vodafone

Η προσέγγιση στη λογιστική παρακολούθηση των εσόδων και η πρακτική εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου αναλύθηκαν σε συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Μάριου Κουλουφάκου, Head of Finance, Operations & Controls της Vodafone-Panafon S.A., Γιάννη Απέργη, IFRS 15 Project Leader της Vodafone-Panafon S.A., Παναγίδου και Τριαντάφυλλου Σταυράκη, Senior Manager στο Τμήμα Παροχής Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τεχνικές παρουσιάσεις αναφορικά με τις αλλαγές που επιφέρουν τα IFRS 9 και IFRS 16 και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κατά την εφαρμογή τους.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Προκλήσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία λόγω εξάρτησης από τους ημιαγωγούς

Η ζήτηση ημιαγωγών για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι μία από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

Το Trimaran IDEC SPORT στην Μαρίνα Φλοίσβου για το the Arch Project

Πρόκειται για μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων για την προβολή καινοτόμων λύσεων.

BCG: Έκθεση βιωσιμότητας για το 2022

Σύμφωνα με την έκθεση, η BCG πραγματοποίησε περισσότερα από 900 κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα για 780 φορείς το 2022, ενώ έχει επενδύσει συνολικά από το 2020 πάνω από 1 δισ. δολ..

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Συνεργασία με GEP σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση ανήκει στις διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης προσώπων ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024.
Skip to content