EY: Κλειδί οι επενδύσεις σε ανθρώπους, τεχνολογία και βιωσιμότητα 

Date:

Share post:

Η Julie Linn Teigland, Area Managing Partner, της EY για την περιοχή ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) και μέλος του ΕΥ Global Executive, συμμετείχε σε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μετά τη λήξη του 33ου Greek Economic Summit. Τη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, συντόνισε ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, και παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας της χώρας. 

Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η κ. Teigland ανέφερε ότι, ενώ η ύφεση αναμένεται να είναι σύντομη και περιορισμένη, η ανάκαμψη θα είναι αργή και σταδιακή. Κατά την εκτίμησή της, τέσσερις παράγοντες θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας: Πρώτον, εξαιτίας των καθυστερήσεων στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Δεύτερον, οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές. Με δεδομένη τη σχεδόν μηδαμινή, πλέον, ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, η αναπλήρωση των αποθεμάτων θα είναι πολύ δύσκολη, ενώ μια πιθανή ανάκαμψη στην Ασία θα αυξήσει τη ζήτηση για LNG, οδηγώντας σε παράταση των υψηλών τιμών και το 2023-24. 

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές εργασίας στην Ευρώπη δείχνουν ανθεκτικότητα, γεγονός που θα ενισχύσει σε ένα βαθμό τις καταναλωτικές δαπάνες. Τέλος, σε ό,τι αφορά στους γεωπολιτικούς κινδύνους, η κα Teigland τόνισε ότι δεν αποκλείει κλιμάκωση των εντάσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι ένας τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας, αλλά η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι αργή και σταδιακή. 

Η κ. Teigland, ρωτήθηκε ποιους τομείς θεωρεί ότι θα πρέπει να ενισχύσει και να επενδύσει η Ελλάδα, με δεδομένες τις ισχυρές τάσεις που αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο της οικονομίας. Απαντώντας, η κα Teigland, ανέφερε: «Τα επόμενα χρόνια, στην Ευρώπη, κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης θα είναι η ψηφιακή οικονομία, οι καθαρές τεχνολογίες, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επιστήμες υγείας». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και με βάση την τελευταία έρευνα της ΕΥ Attractiveness Survey, παρατηρείται μια στροφή προς επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και σε τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η αγροδιατροφή, οι μεταφορές και τα logistics και οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας, βλέπουμε τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να επιδιώκουν να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ, παράλληλα, ο ρυθμός της ψηφιοποίησης συνεχίζει να επιταχύνεται», τόνισε η κα Teigland.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

ΖΑΓΟΡΙ & Green Cola στηρίζουνστήριξαν ημερίδα του Α.Ο.Ωκεανός

Στο “International Swim Meet OKEANOS 2023’’ συμμετείχαν κολυμβητικά σωματεία, προπονητές και αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μέλη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Το «προΣfEEρουμε» στην Αλεξανδρούπολη με δωρεά καρδιογράφου και Rapid Tests

Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε», που αποτελεί κοινό όραμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), ξεκίνησε στα τέλη του 2016.

Praktiker Hellas: Δράσεις προσφοράς σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η Praktiker έχει ήδη συστήσει στο ευρύ κοινό το πρόγραμμα προσβασιμότητας και συμπερίληψης «Σπίτι Ανοιχτό» με το οποίο αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και τις δομές της, φυσικές και ψηφιακές.

ΕΥ Ελλάδος: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2022

Η Έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα GRI Standards 2021 και αποτυπώνει την επίδραση της λειτουργίας της εταιρείας στην Οικονομία, το Περιβάλλον και τους Ανθρώπους.