Connect with us

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

EY Ελλάδος και ACFE Greece: Έρευνα “Report to the Nations 2020”

Ατιμώρητος μένει ένας στους τρεις δράστες (34%) σε περιστατικά εταιρικής απάτης στην Ελλάδα, έναντι μόλις 5% σε παγκόσμιο επίπεδο 36% των περιστατικών απάτης στην Ελλάδα διαπιστώνονται έπειτα από υποδείξεις και πληροφορίες τρίτων.

Τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας “Report to the Nations 2020” του Association of Certified Fraud Examiners – ACFE, παρουσίασαν EY Ελλάδος και ACFE Greece Chapter, στο πλαίσιο webcast, που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 14 Μαΐου. 

Το πάνελ ομιλητών αποτελούνταν από τους κ.κ. Εύη Δημητρούλια, Πρόεδρο του ACFE Greece, Δρ. Άννα Δαμάσκου, Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Τατιάνα Αναστασιάδη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέα του ACFE Greece, και Άγγελο Μπίνη, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το webcast συντόνισε ο Γιάννης Δρακούλης, Associate Partner και επικεφαλής του τμήματος Υπηρεσιών Ειδικών Ερευνών & Εταιρικής Συμμόρφωσης (Forensic & Integrity Services) της EY Ελλάδος.

Η παρουσίαση κάλυψε σημαντικά ζητήματα, όπως το πώς διαπράττεται η απάτη και ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι εντοπισμού της, το προφίλ των δραστών αλλά και των οργανισμών που πέφτουν θύματα εταιρικής απάτης, καθώς και το πώς αντιδρούν οι οργανισμοί, όταν έχει εντοπιστεί αντίστοιχο περιστατικό.

Η παγκόσμια έρευνα του ACFE βασίζεται στην ανάλυση 2.504 περιπτώσεων απάτης στον χώρο εργασίας, σε 125 χώρες – αναμεσά τους και η Ελλάδα – που διερευνήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019. Πρόκειται για ένα μεγάλο δείγμα, αλλά μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων απάτης που διαπράττονται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, κρατικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο. Το συμπέρασμα, όπως τονίσθηκε από τους ομιλητές, είναι ότι κανένας οργανισμός δεν είναι προστατευμένος από παρόμοια φαινόμενα, τα οποία μπορούν να προέλθουν από οπουδήποτε, είτε εντός, είτε εκτός του οργανισμού.

Στο πλαίσιο του webcast, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις για τα φαινόμενα εταιρικής απάτης στην Ελλάδα. Σε ερώτηση για το πώς διαπιστώνονται αρχικά τα περιστατικά επαγγελματικής απάτης, το 36% των συμμετεχόντων στο webcast απάντησε ότι αυτό γίνεται έπειτα από υπόδειξη ή πληροφορίες τρίτων, και το 19,5% από τον εσωτερικό έλεγχο. Μικρότερα ποσοστά ανέφεραν ότι τα κρούσματα διαπιστώνονται κατά λάθος ή τυχαία (9%), από εξωτερικό έλεγχο (9%), ή κατά τη διασταύρωση στοιχείων λογαριασμών (7%). Οι απαντήσεις αυτές είναι ευθυγραμμισμένες με τα αντίστοιχα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας του ACFE.

Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, οι περισσότερες καταγγελίες από πληροφοριοδότες (whistleblowers) στην Ελλάδα, γίνονται απευθείας στον εσωτερικό έλεγχο (43%) και δευτερευόντως σε ομάδες που διερευνούν περιπτώσεις απάτης (26%), στο Διοικητικό Συμβούλιο στην Επιτροπή Ελέγχου (19%) ή στον άμεσα προϊστάμενο (17%). Οι απαντήσεις αυτές διαφοροποιούνται αισθητά από τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι περισσότερες καταγγελίες (28%) γίνονται στον άμεσα προϊστάμενο ή σε άλλα πρόσωπα και όργανα (15%).  

Ως προς ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές ελέγχων κατά της απάτης, σχεδόν δυο στους τρεις συμμετέχοντες στο webcast (63%) κατέδειξαν τις ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές (hotlines). Ακολουθούν το τμήμα εσωτερικού ελέγχου (49%), ο κώδικας δεοντολογίας (44%) και τα προγράμματα εκπαίδευσης για το προσωπικό και τα στελέχη (37%). Αντίθετα, στη διεθνή έρευνα, η δημοφιλέστερη απάντηση είναι ο εξωτερικός έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων (83%), ενώ οι ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές βρίσκονται στην έβδομη θέση. 

Η απόλυση φαίνεται να είναι η συνηθέστερη μορφή τιμωρίας σε περιπτώσεις απάτης, σύμφωνα με τους μισούς συμμετέχοντες στο webcast (51%), ενώ αντίθετα, ένας στους τρεις (34%) δήλωσαν ότι δεν επιβάλλεται καμία τιμωρία, γεγονός που προκαλεί αίσθηση, καθώς στο παγκόσμιο δείγμα, μόλις το 5% ανέφεραν ότι δεν υπήρξε κάποια μορφή τιμωρίας. Μικρότερα ποσοστά ανέφεραν συμφωνίες διακανονισμού (29%) και την προσωρινή αργία (26%), ενώ 24% ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ήδη αποχωρήσει από την εταιρεία.

Σε ερώτηση για τους λόγους που οδηγούν μια επιχείρηση στην απόφαση να μην ενημερώσει τις διωκτικές αρχές για παρόμοια περιστατικά, το 85% ανέφεραν τον φόβο της αρνητικής δημοσιότητας. Στην παγκόσμια έρευνα, η απάντηση αυτή βρισκόταν στη δεύτερη θέση (32%), ενώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα του ACFE (46%) θεωρούν ότι επαρκούν τα μέτρα εσωτερικής τιμωρίας. 

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Η Star Hellas Πρέσβειρα Πολιτισμού 2020 – 2021

Επισήμως, το Γραφείο Προέδρου της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης ανακοίνωσε την Πρέσβειρα Πολιτισμού για το 2020 – 2021. 

Η Ραφαέλα Πλαστήρα, η οποία κατέχει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς 2019 θα είναι νέα Πρέσβειρα Πολιτισμού. 

Η ωραιότερη γυναίκα της χώρας – γεννημένη στην Ολλανδία με καταγωγή από τα Τρίκαλα –  επικράτησε με σημαντική διαφορά στην τρίτη φάση της ψηφοφορίας ανάμεσα στις υπόλοιπες τέσσερις υποψήφιες και ξεχώρισε τόσο για την προσωπικότητά της όσο και για το κοινωνικό έργο με το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί, και αφορά την τρίτη ηλικία, τα παιδιά και την κακοποίηση των γυναικών. 

Αν και είναι μόλις 20 ετών, σκοπεύει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη που λατρεύει, παράλληλα με την ενασχόλησή της ως μοντέλο. Στα σχέδιά της είναι μια διεθνής διάκριση και καριέρα, καθώς πέρα από τα προσόντα που ήδη διαθέτει, μιλάει άπταιστα Ολλανδικά, Γερμανικά και Αγγλικά. 

Η Ραφαέλα, ως νέα Πρέσβειρα Πολιτισμού, δήλωσε γα την εκλογή της: «Η συγκίνηση μου είναι τεράστια καθώς στα 20 χρόνια μου κατάφερα να λάβω αυτόν τον τόσο σημαντικό τίτλο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με την ψήφο τους μου έδειξαν προκαταβολικά την εμπιστοσύνη τους για ένα καλύτερο αύριο. Θα βάλω τα δυνατά μου ακόμα μια φορά για να κάνω την Ελλάδα περήφανη με τον όνομα μου! Σας ευχαριστώ πολύ!» 

Επισήμως, με τον νέο της τίτλο, θα εμφανιστεί στην απονομή των βραβείων «Προσωπικότητες 2020» που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στον Κήπο του Θεάτρου Χυτήριο (Ιερά Οδός 44, Αθήνα) .

Η τελετή απονομής τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και  είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Γιάννη Σπανού. 

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Δωρεά δικαστικών ενώσεων για το υπουργείο Υγείας

Τo ποσό των 30.000 ευρώ προσφέρουν στο υπουργείο Υγείας για την αγορά ενός αναπνευστήρα και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια κ.α.) οι δικαστικές ενώσεις.

Ειδικότερα, οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στo πλαίσιo της αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και προκειμένου να συνδράμουν το κράτος στην πρωταρχική υποχρέωσή του για στήριξη όλων των δομών που εγγυώνται την υγεία των πολιτών, αποφάσισαν να προβούν στην συγκεκριμένη ενέργεια με την ευχή να διατεθεί για την αγορά προστατευτικών υλικών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να δαμάσει τη νόσο. “Τις ώρες αυτές κάθε προσφορά για το σκοπό αυτόν αποτελεί πραγματικά δωρεά ζωής”, καταλήγει κοινή ανακοίνωση των παραπάνω ενώσεων.

Περισσότερα

16# Ειρήνη, Δικαιοσύνη & Ισχυροί Θεσμοί

Κωτσόβολος: Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας

Η ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ στηρίζει την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, την Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα στο δρόμο προς το Τόκυο, καθώς και το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», ανταποκρινόμενη στις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, αλλά και του Ολυμπιακού πνεύματος.

Η εταιρεία εμπνέεται από το μεγαλύτερο αθλητικό και πολιτισμικό γεγονός του πλανήτη, που φέτος υπόσχεται ένα υπέρτατο τεχνολογικό υπερθέαμα, με πρωταγωνιστές την καινοτομία και την τεχνολογική αρτιότητα σε όλους τους τομείς της διοργάνωσης, και συνδέεται με το όραμα της Ολυμπιακής Ομάδας και με τους Αθλητές που διαγωνίζονται με πάθος για διάκριση, ατομικά και συλλογικά, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι αρχές που διέπουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020, για επίτευξη των καλύτερων προσωπικών επιδόσεων, ίσες ευκαιρίες, δημιουργία κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές, ευθυγραμμίζονται απόλυτα με το όραμα της Κωτσόβολος για μία καλύτερη ζωή.

Στο δρόμο της προς το Τόκυο, στηρίζει η Κωτσόβολος την αθλήτρια της πάλης Μαρία Πρεβολαράκη από το 2018. Η χρυσή πρωταθλήτρια της πάλης αγωνίστηκε στο ελεύθερο 55 κιλών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και έφτασε στους προημιτελικούς. Έχει κερδίσει δύο χρυσά στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 και 2018, στις κατηγορίες των 55 και 53 κιλών, αντίστοιχα. Στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση. Ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 53 κιλών στο διεθνές τουρνουά πάλης «Yasar Dogu» που διεξήχθη στην Τουρκία.

Εμπνεόμενη από τους σπουδαίους αθλητές και τιμώντας το ιδεώδες του Ολυμπιακού Πνεύματος και το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», η Κωτσόβολος εμψυχώνει το αθλητικό ιδεώδες και υποστηρίζει την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρεσβευτές της ξεχωριστής εκδήλωσης θα είναι δημοφιλείς καλλιτέχνες, καθώς και Ολυμπιονίκες, στηρίζοντας όλοι μαζί το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» και κάνοντας για μια ακόμα φορά υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει τον ισχυρότερο πνευματικό δεσμό του αθλητισμού με την κοινωνία, αποτελώντας γέφυρα σύνδεσης με τα ιδανικά της Κωτσόβολος για μία καλύτερη ζωή.

Στη φωτογραφία, Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Κωτσόβολος – Dixons South East Europe

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ