Connect with us

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Φιλανθρωπία: Ενισχύεται αλλά θέλει κίνητρα μετά τα σύνορα

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, η οικονομική κρίση που πρηγήθηκε αλλά και αυτή που βιώνουμε σήμερα – που είναι υγειονομική και οικονομική μαζί – έχουν αναδείξει την αξία της φιλανθρωπίας, σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το κύμα δωρεών προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας από επιχειρήσεις, ιδρύματα και ιδιώτες είναι χαρακτηριστικό στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας ενώ ειδικής αναφοράς αξίζει η συνεισφορά φορέων άλλων χωρών, μια τάση που ενισχύεται διαχρονικά. Εστιάζοντας στις δωρεές, όχι τόσο όσες λαμβάνουν χώρα μέσα στα όρια της χώρας αλλά διασυνοριακά παρατηρούμε αύξηση των πρωτοβουλιών αλλά υπάρχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό σύμφωνα με το δίκτυο Transnational Giving Europe (TGE) Network, που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο να μελετά τα στοιχεία για την περιοχή της Ευρώπης διευκολύνοντας την διασυνοριακή φιλανθρωπία. Διαπιστώνει έλλειψη δημοσιονομικής εναρμόνισης στην Ευρώπη τονίζοντας στην τελευταία του έκθεση για το 2019 ότι μέχρι σήμερα, οι εθνικοί φορολογικοί νόμοι και κανονισμοί δεν βοηθούν τη φιλανθρωπία να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα. 

Το 2019, το δίκτυο διέθεσε το υψηλότερο ποσό δωρεών από τη δημιουργία του, πάνω από τα επίπεδα του 2018 που ήταν ήδη ένα έτος ρεκόρ. Κατέστησε δυνατή τη μεταφορά 6.630 δώρων και συνολικού ποσού 13.887.958,05 ευρώ σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι διασυνοριακές δωρεές πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξη τομέων όπως εκπαίδευση, πολιτισμός, διεθνής ανάπτυξη, υγεία, κοινωνικά θέματα, περιβάλλον και θρησκεία. Τα τελευταία 13 χρόνια το δίκτυο TGE διοχέτευσε πάνω από 97 εκατ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις διασυνοριακές δωρεές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 12 εκατ. ευρώ μεταξύ 2007 και 2019. Αυτοί οι αριθμοί αποτελούν ένδειξη του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τη διασυνοριακή φιλανθρωπία.

Είναι μια πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη αλλά πρέπει να διατηρηθεί σταθερή και βιώσιμη στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το δίκτυο TGE μαζί με δύο από τους κύριους δικαιούχους του, Fedora και Common Goal, ανέπτυξε μια διακρατική πλατφόρμα η οποία επιτρέπει σε χρήστες από όλη την Ευρώπη να κάνουν διαδικτυακές δωρεές. Εκτιμάται ότι αυτό το έργο, που ενεργοποιήθηκε εν μέσω προκλήσεων φέτος, θα συμβάλει στην προώθηση του ευρωπαϊκού φιλανθρωπικού τομέα αποτελώντας ένα εργαλείο προκειμένου να επιτευχθεί η υπέρβαση εμποδίων που σχετίζονται με αντικίνητρα και έλλειψη φοροελαφρύνσεων, μιας και οι δωρητές χάνουν τη δυνατότητα έκπτωσης φόρου όταν υποστηρίζουν μια οργάνωση πέρα από τα όρια της χώρας τους.

Το δίκτυο TGE διευκολύνει τις δωρεές στην Ευρώπη διαθέτοντας την τεχνογνωσία γύρω από τις εθνικές φορολογικές νομοθεσίες. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται εδώ και περίπου ένα χρόνο από το HIGGS, το πρώτο Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στη χώρα μας. Αυτή η συνεργασία έχει διευκολύνει τις ΜΚΟ να προσελκύσουν ευκολότερα περισσότερες και μεγαλύτερες δωρεές μέσα από το δίκτυο των 21 χωρών του TGE ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται και η ροή δωρεών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες με προνομιακούς φορολογικούς όρους.

Το θεσμικό πλαίσιο 

Σχετικά με το νομικό πλάισιο, σημειώνεται ότι όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 29 του Ν.2961/2001, στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα για χρηματικές ενισχύσεις που λαμβάνουν επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση 0,5% μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού 1.000 ευρώ κατ’ έτος για κάθε δωρητή. Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις/χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων από κοινωφελή ιδρύματα, απαλλάσσονται του φόρου δωρεάς μόνο όταν πρόκειται για παροχές των ιδρυμάτων προς τα πρόσωπα που ωφελούνται από αυτά. Επίσης, σύμφωνα με σχετικές αναφορές του Χαράλαμπου Κληρονόμου, Λογιστή/Φοροτεχνικού, σε άρθρο του για το HIGGS, ο Ν.4583/2018 προβλέπει ότι ο δωρητής – όπως άλλωστε και ο δωρεοδόχος – πρέπει να έχει ΑΦΜ στην Ελλάδα είτε πρόκειται για φυσικό είτε για νομικό πρόσωπο. Αν δεν θελήσει, όμως, να υποβληθεί στην εν λόγω διαδικασία σε κάθε περίπτωση η αρμόδια Δ.Ο.Υ. οφείλει να παραλάβει τη δήλωση και να καταλογίσει τον αναλογούντα φόρο στον δωρεοδόχο και στα πλαίσια ελέγχου της υπόθεσης να αναζητήσει αυτεπάγγελτα τα στοιχεία του δωρητή, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες Δ.Ο.Υ. αρνούνταν μέχρι τώρα να παραλάβουν τη δήλωση δωρεάς ελλείψει των ανωτέρω.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Το ArGOODaki στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΦΡΟΝΤΙΔΑ»

Αυτά τα Χριστούγεννα το ArGOODaki των Goody’s Burger House, ο πλέον καταξιωμένος θεσμός κοινωνικής προσφοράς και αγάπης, στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση, συμπαράσταση, στήριξη και ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άτομα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down.

Το ArGOODaki των Goody’s Burger House, πιστό στις αξίες της προσφοράς και της στήριξης των παιδιών σε ανάγκη, για 19η χρονιά και εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας, προσκαλεί όλους τους φίλους του να συνεισφέρουν σε άλλον ένα σημαντικό σκοπό: την προσφορά διαγνωστικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τη στήριξη του Κέντρου Φροντίδας στην Αθήνα αλλά και του έργου των συνεργατών του Συλλόγου σε όλη την Ελλάδα. 

Επιλέγοντας ένα γεύμα ArGOODaki κάνουμε τη δική μας πράξη φροντίδας προσφέροντας ελπίδα στα παιδιά που την χρειάζονται.

Όπως αναφέρει η Λύδια Τούρλου, Group Brand Manager των Goody’s Burger House: «Τα Goody’s Burger House, μένοντας πιστά στη δέσμευσή τους να στηρίζουν τα παιδιά που έχουν ανάγκη, συνεχίζουν για 19η χρονιά το σημαντικό κοινωνικό τους έργο. Ειδικά φέτος, η Χριστουγεννιάτικη εκστρατεία από το ArGOODaki των Goody’s Burger House αποτελεί τη δεύτερη φάση της κινητοποίησης για την υποστήριξη παιδιών σε ανάγκη μέσα στη χρονιά, αφού προηγήθηκε η επιτυχημένη καμπάνια υποστήριξης του Συλλόγου «Φλόγα» το περασμένο Πάσχα. Στόχος όλων εμάς είναι να συνεχίσουμε μέσα από αυτόν τον καταξιωμένο θεσμό να είμαστε δίπλα σε όλα τα παιδιά που μας χρειάζονται. Το  ArGOODaki μας καλεί με κάθε γεύμα να ενισχύσουμε τη φετινή εκστρατεία αγάπης και να χαρίσουμε ελπίδα στα παιδιά του Συλλόγου «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», ο οποίος – ειδικά τώρα – χρειάζεται τη στήριξη όλων μας».

Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», Διονύσης Βασιλακόπουλος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη χαρά την πρωτοβουλία και τη δράση του ArGOODaki και θέλουμε να το ευχαριστήσουμε για την προσφορά του στη ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Τέτοιες ενέργειες στη δύσκολη αυτή περίοδο προσφέρουν αισιόδοξα μηνύματα και στηρίζουν το πολύτιμο έργο του Συλλόγου μας που βρίσκεται δίπλα σε παιδιά με ιδιαιτερότητες και μέσα στα χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να σταθεί αρωγός σε πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες αναπτύσσοντας δραστηριότητες και προγράμματα».

Περισσότερα

1# Μηδενική Φτώχεια

P&G: Συνεργασία με Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τους άστεγους

Η P&G, εδώ και 60 χρόνια αγγίζει καθημερινά μέσα από γνωστά προϊόντα όπως τα Pampers, το Ariel, το Fairy και την Always, κάθε Ελληνικό σπίτι φροντίζοντας τις μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινής ζωής. Και ενώ για τους περισσότερους από εμάς το «σπίτι», στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, έχει γίνει το καταφύγιό μας, την ίδια στιγμή για κάποιους ανθρώπους γύρω μας η έννοια «σπίτι» είναι μακρινή και η καθημερινότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Οι άστεγοι συνάνθρωποί μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, με τους κινδύνους της πανδημίας να απειλούν περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, δοκιμάζονται από τις σκληρές συνέπειες της αστεγίας. 

Για την προστασία και τη φροντίδα των ευάλωτων αυτών ομάδων, η P&G μαζί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ενώνουν τις δυνάμεις τους και πραγματοποιούν ένα πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων στήριξης 2.000 άστεγων συνανθρώπων μας, στα μεγάλα αστικά κέντρα στη χώρα μας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Από το Νοέμβρη και για τους επόμενους 12 μήνες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μία κινητή μονάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επανδρωμένη με εθελοντές Σαμαρείτες, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, θα καλύπτει βασικές ανάγκες των αστέγων σε τρόφιμα, ρουχισμό, κουβέρτες καθώς και θα προσφέρει ιατρική, υγειονομική και οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός, δήλωσε σχετικά: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών και υγειονομικών κρίσεων. Στο πλαίσιο των πολυδιάστατων και πολυποίκιλων δράσεων του Ε.Ε.Σ. εντάσσεται και η στοχευμένη ανθρωποκεντρική ενεργητική προσέγγιση (streetwork) ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άστεγοι. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας, μέσω της προσφοράς βασικών ειδών υγειονομικής φροντίδας, της παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και της έγκαιρης-έγκυρης ενημέρωσής τους, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Είναι σημαντικό για εμάς σε αυτήν την προσπάθεια να έχουμε αρωγούς, όπως η P&G, ώστε να μπορούμε να επεκτείνουμε και να ενδυναμώνουμε ακόμα περισσότερο το έργο μας».

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για την P&G που όπως δεσμεύεται να φροντίζει με τα προϊόντα της την υγεία και υγιεινή εκείνων που τα εμπιστεύονται καθημερινά, αναλαμβάνει και την ευθύνη να στέκεται δίπλα και στους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, στηρίζοντάς τους στη δική τους καθημερινότητα. 

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ: Στήριξη του Νοσοκομείου Δράμας

Η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, προχωρά στην έμπρακτη στήριξη του Νοσοκομείου Δράμας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη προμηθευτεί και προσφέρει στο Νοσοκομείο Δράμας, τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την λειτουργία του RT-PCR (σύστημα για την μοριακή ανίχνευση του COVID 19) με συνολικό κόστος 44.000 ευρώ. 

Η Αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Ιουλία Χαϊδά, δήλωσε σχετικά: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων μας. Ανήκουμε σε έναν από τους κλάδους που πλήττεται σημαντικά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ωστόσο αυτές τις ώρες πολυτιμότερο όλων είναι η υγεία μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθεια μας, στο βαθμό που μας αναλογεί, στηρίζοντας το Νοσοκομείο της Δράμας. Η σκέψη μας είναι κοντά στους ασθενείς με COVID19 και στους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Δράμας, αλλά και όλων των νοσοκομείων της χώρα μας. Ευχόμαστε όλο αυτό που περνάμε, σύντομα να αποτελέσει μια θλιβερή ανάμνηση».

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ