GROHE: Βραβείο £10.000 σε Έλληνες ερευνητές

Date:

Share post:

Η GROHE, παγκόσμιος ηγέτης στις ολοκληρωμένες λύσεις για το μπάνιο και την κουζίνα και ιδρυτικό μέλος και χορηγός του World Architecture Festival (WAF), χορήγησε το βραβείο “Water Research 2020”, στο πλαίσιο του WAF που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων και επαγγελματιών του design.

Ομάδα Ελλήνων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας κέρδισε το πρώτο βραβείο και το έπαθλο των £10.000, για την έρευνά τους, με θέμα την αξιοποίηση του βρόχινου νερού για την ψύξη των κτιρίων σε πόλεις με υψηλές θερμοκρασίες

Πρόκειται για ένα ελαφρύ σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσες προσόψεις κτιρίων. Το νερό της βροχής συλλέγεται σε μία δεξαμενή οροφής, διαχέεται στο σύστημα και μέρος αυτού ψεκάζεται στο κτίριο, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το νερό συλλέγεται σε μεμονωμένες δεξαμενές, με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς ψύξης. Το νερό που συγκεντρώνεται φιλτράρεται και διανέμεται σε διάφορες εγκαταστάσεις του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ψύξης, ψεκαστηρίων, σε φυτά ή ακόμη και μικρές λίμνες που τροφοδοτούνται μέσω αντλίας που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Οι ερευνητές Κατερίνα Α. Λιάπη και Κύρα Παπανικολάου από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ανέφεραν ότι η νέα κατασκευή «θα συνδυάζει την υψηλή αισθητική, την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική και τα μαθηματικά». Μελλοντικά, θα υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθεί και η φύτευση στην περαιτέρω υποστήριξη των μηχανισμών ψύξης. 

«Αυτό που ξεχώρισα στη νικητήρια συμμετοχή είναι ότι μπορεί και συνδυάζει με έξυπνο τρόπο τον περιβαλλοντικό και προϊοντικό σχεδιασμό, και προωθεί τη βιωσιμότητα σε αποπνικτικά αστικά περιβάλλοντα», δηλώνει ο Patrick Speck, Leader LIXIL Global Design στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και μέλος της κριτικής επιτροπής. 

Ο Paul Finch, Διευθυντής του WAF και κριτής προσθέτει: «Θεωρήσαμε ως κριτική επιτροπή ότι αυτό το έργο άξιζε να κερδίσει, καθώς αξιοποιεί ακόμη και τον παραμικρό πόρο νερού με έναν δημιουργικό τρόπο και προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω μίας εντυπωσιακής αισθητικά πρόσοψης». 

Η GROHE υποστήριξε για 12η χρονιά το θεσμό του WAF, έχοντας στόχο να ενδυναμώσει την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε επαγγελματίες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που θα φέρουν την αλλαγή και να τιμήσει πρωτοβουλίες που ερευνούν τις αρχιτεκτονικές εφαρμογές του νερού.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content