Connect with us

Ανά Κλάδο

H ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ MLS

log

 Ανακύκλωση συσκευών

  • H MLS Πληροφορική στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ειδών Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) της Ανακύκλωση ΑΕ.
  • Πρόγραμμα Ανακύκλωσης και Επιβράβευσης MLS Destinator

 

Προγράμματα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης και επιβράβευσης, που έφερε τη «σφραγίδα» του κορυφαίου συστήματος πλοήγησης MLS Destinator. Η MLS υλοποίησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιών κινητών και πλοηγών από τις 7 Ιουνίου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2010 σε συνεργασία με όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών της ελληνικής αγοράς.

Στο πλαίσιο των δράσεών της για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρία κάλεσε τους Έλληνες καταναλωτές να ανακυκλώσουν παλιές συσκευές πλοήγησης και κινητά τηλέφωνα και τους επιβράβευσε με το σύστημα πλοήγησης MLS Destinator Talk&Drive 43SL σε τιμή-έκπληξη.

Το MLS Destinator Talk&Drive 43SL έχει βραβευθεί ως Product of the Year στον καταξιωμένο διαγωνισμό για τα καλύτερα προϊόντα και τεχνολογίες της ελληνικής αγοράς, Tech Excellence Awards, που διοργανώνουν τα περιοδικά PC Magazine και Τ3.

Με το πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιών κινητών και πλοηγών η MLS άνοιξε για ακόμη μια φορά δρόμους στην καινοτομία, συνεισφέροντας στην προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα στηρίζοντας τον Έλληνα καταναλωτή σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

25 Ημέρες Προσφοράς, 365 Ημέρες Χαράς από την MLS

Η εταιρία MLS στήριξε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου(ΕΨΥΠΕ). Συγκεκριμένα, υλοποίησε το πρόγραμμα «25 ημέρες Προσφοράς, 365 ημέρες Χαράς» με επίκεντρο το σύστημα πλοήγησης MLS Destinator Talk&Drive™.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η MLS προσέφερε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν όλους τους πλοηγούς της σειράς MLS Destinator™ Talk&Drive™ σε προνομιακές τιμές. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 σε όλες τις συνεργαζόμενες αλυσίδες λιανικής.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις διατέθηκε στην ΕΨΥΠΕ για την ενίσχυση των δράσεων της Εταιρείας στον τομέα της προώθησης της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου.

ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Η MLS χορηγός της Partalios Racing Team στο 43o Ράλλυ ΔΕΘ

Την προσπάθεια της Partalios Racing Team στο 43ο Ράλλυ ΔΕΘ στήριξε η MLS, που βρίσκεται δίπλα στην ομάδα ως χορηγός τα τελευταία δυο χρόνια. Η συμμετοχή της Partalios Racing Team στέφθηκε με επιτυχία καθώς τερμάτισε στην 4η θέση της κατηγορίας Α6(αγωνιστικά έως 1.600 κεκ).
Η ομάδα συμμετείχε στην διαδικασία του Shakedown, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010, η οποία αποδείχτηκε απόλυτα χρήσιμη καθώς βρήκαν την λύση τους όλες οι εκκρεμότητες που αφορούσαν αγωνιστικό και πλήρωμα. Αμέσως μετά το Shakedown, σύσσωμη η ομάδα παρατάχθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους όπου χιλιάδες κόσμος περίμενε και ανυπομονούσε να δει αγωνιστικά και πληρώματα από κοντά. Η εταιρία MLS, κύριος χορηγός της προσπάθειας ήταν παρoύσα και στο shakedown και στην εκκίνηση όπως έπραξε και στο 42ο Ράλλυ ΔΕΘ.
Κοπέλες της εταιρίας ντυμένες στα χρώματα του MLS Destinator ενημέρωναν τους θεατές για τα προϊόντα και στην συνέχεια κόσμησαν με την παρουσία τους την ράμπα εκκίνησης. Μάλιστα, το Citroen Saxo VTS, με πλήρωμα τους Βελέζη – Βογιατζή πήρε εκκίνηση από την εκπρόσωπο της MLS.

Shark Tennis Open 2011

Η εταιρία MLS στήριξε τον εθελοντικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «το Χαμόγελο του παιδιού» μέσα από τη συμμετοχή της ως χορηγός στην εκδήλωση «Shark Tennis Open 2011».

Το τουρνουά έλαβε χώρα στον πιο ιστορικό όμιλο της πόλης, τον Όμιλο Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης από τη 01 εως 16 Ιουνίου 2011 και αποτελέσε ένα απ’ τα μεγαλύτερα αθλητικά – τενιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης καθώς συμμετείχαν εκατοντάδες φίλοι του αθλήματος ενώ οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ζωντανά μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες τενίστες, όπως τον Αλέξανδρο Γιακούποβιτς και τον Πάρι Γεμουχίδη

Το σύνολο των εσόδων της διοργάνωσηςτων διατέθηκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του παιδιού», Κύριο μέλημά του οποίου είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13# Δράση για το κλίμα

ΟΠΤΙΜΑ: Παραδίδει τον ελαιώνα του Λυρείου Ιδρύματος

Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 που έπληξε και το Λύρειο Ίδρυμα-Ορθόδοξο Χωριό, η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το Ίδρυμα, συνεισφέροντας οικονομικά στο έργο της αποκατάστασης των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Μετά από προτροπή της διεύθυνσης του ιδρύματος, ανέλαβε εξ ολοκλήρου το έργο της αναφύτευσης του ελαιώνα του ιδρύματος και την εγκατάσταση ποτιστικού συστήματος που θα εξασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη ανάπτυξή του. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφή, το έργο παραδόθηκε στο Λύρειο Ίδρυμα: φυτεύτηκαν 500 δενδρύλια, ελαιόδεντρα κορωνέικης ποικιλίας, ενώ η μελέτη για το αυτόματο πότισμα και η εγκατάστασή του, ολοκληρώθηκαν παράλληλα.

Ο ελαιώνας του Λυρείου είναι ένας λειτουργικός ελαιώνας, που καλύπτει τις ανάγκες των γερόντων και των παιδιών που ζουν στο ίδρυμα και η έγκαιρη αναφύτευσή του ήταν ζωτικής σημασίας, τόσο για πρακτικούς, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο των τυροκομικών προϊόντων. Στο portfolio της περιλαμβάνονται κορυφαία brands, όπως HΠΕΙΡΟΣ, Dirollo, Kerrygold, Adoro, Ταλαγάνι, Λογάδι, Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές και Λεβέτι. Σημείο αναφοράς στη φιλοσοφία και τη δραστηριότητα της ΟΠΤΙΜΑ είναι η ποιότητα, η οποία διασφαλίζεται μέσω αυστηρότατων διαδικασιών και εφαρμογής των πιο εξελιγμένων διεθνών προτύπων.

Περισσότερα

14# Ζωή στο Νερό

ΣΕΛΟΝΤΑ: Πιστοποίηση με το πρότυπο ASC

Την πιστοποίησή της κατά το πρότυπο ASC (Aquaculture Stewardship Council) ανακοίνωσε η Σελόντα. Συγκεκριμένα, ο Aquaculture Stewardship Council είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πιστοποιεί την κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια.

Το διεθνές πρότυπο ASC θέτει αυστηρές απαιτήσεις στους παραγωγούς με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος του κλάδου.

Η ΣΕΛΟΝΤΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, είναι η μοναδική εταιρεία στον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας που διαθέτει στο σύνολο των μονάδων της τις πιστοποιήσεις Global Gap v5.0, ISO 14001:2015 / Energy – που αφορούν αντιστοίχως σε Παγκόσμιο πρότυπο για Καλές Πρακτικές Ιχθυοκαλλιέργειας και Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαχείρισης Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος- συνεπικουρούμενα από το πρότυπο OHSAS 18001:2008, το οποίο αφορά σε Σύστημα Διαχείρισης της Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία.

Για την πολιτική Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων που εφαρμόζει η εταιρεία, τιμήθηκε πριν από λίγους μήνες με το Health & Safety Award 2019. Με αφορμή την πιστοποίηση, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΕΛΟΝΤΑ, Αθανάσιος Σκορδάς, δήλωσε: “Η εταιρική πολιτική και κουλτούρα της εταιρίας ΣΕΛΟΝΤΑ είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευθύνης. Το πρότυπο ASC πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ότι η ΣΕΛΟΝΤΑ υιοθετεί και εφαρμόζει ασφαλείς και αειφόρες μεθόδους για τη λειτουργία και ανάπτυξή της”.

Περισσότερα

Λιανεμπόριο

Το csrindex δίνει βήμα στη Βιομηχανία Πλαστικού

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.), Βασίλειος Γούναρης, μιλά για τη δαιμονοποίηση του πλαστικού, για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η βιομηχανία με αιχμή την πολιτική της ΕΕ για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και δίνει το στίγμα της στρατηγικής του για επενδύσεις σε R&D με σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας και την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου – ο κύκλος εργασιών του οποίου αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, αριθμεί 1.000 εταιρείες όπου απασχολούνται 16.500 εργαζόμενοι.

Βασίλης Γούναρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

Συνέντευξη του Βασιλείου Γούναρη, Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, στη Σοφία Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com )

Πώς επηρεάζει τη Βιομηχανία Πλαστικών η πολιτική της ΕΕ για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης;

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτή την ερώτηση διότι μας δίνει την ευκαιρία να ξεδιαλύνουμε ορισμένες παρανοήσεις, που βασίζονται σε παραπλανητικά δημοσιεύματα. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θα ήθελε να ενημερώσει τους αναγνώστες σας ότι δεν καταργούνται όλα τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης. Ορισμένα εξ αυτών θα απαγορευτούν και άλλα θα περιοριστούν. Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/904, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιουλίου 2019, αναφέρει σαφώς ότι εάν δεν βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες να συγκρίνονται σε κόστος με αυτές που καταργούνται, τότε θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη και τις επιχειρήσεις για να βρεθούν αντισταθμιστικοί τρόποι προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι της Οδηγίας. Εκκρεμεί λοιπόν η θέσπιση Εθνικού Νόμου που θα κάνει πράξη την Οδηγία, ώστε τότε να γνωρίσουμε με ακρίβεια τα μέτρα, που θα υιοθετηθούν. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πλαστικών μιας χρήσης έχουν αρχίσει τη διαδικασία έρευνας και μελέτης με στόχο να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά προϊόντα που να μην υπάγονται στην Οδηγία (π.χ. καινούρια βιοπλαστικά) ενώ παράλληλα μειώνουν την παραγωγή τους, με άμεσο αποτέλεσμα τον περιορισμό της απασχόλησης, σε μια οικονομική συγκυρία, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα πλαστικά μιας χρήσης, καθώς και τα ανωτέρω, θα υπάγονται σε σχήματα «EPR» (διευρυμένη ευθύνη παραγωγού), όπου τα κράτη-μέλη θα εξειδικεύσουν, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς. 

Λαμβάνετε κοινές δράσεις με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς;

Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters- Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών). Μια σημαντική πρωτοβουλία που αναλάβαμε πρόσφατα ήταν η συμβολή στην οριστική διατύπωση της Οδηγίας 2019/904 για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης. Ο Σ.Β.Π.Ε. κατόρθωσε να συνδιαμορφώσει την ατζέντα της βιομηχανίας για τα πλαστικά μιας χρήσης και πέτυχε μικρές βελτιώσεις, χάρη στην επιμονή και την τεκμηρίωση της ομάδας εργασίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Παράλληλα, ο Σ.B.Π.E. εργάζεται μεθοδικά για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ο Σ.Β.Π.Ε. και τα μέλη του διαπνέονται από την πεποίθηση ότι τα πλαστικά δεν ανήκουν στο περιβάλλον και στις θάλασσες αλλά στον κάδο ανακύκλωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, συνεργάζεται με προγράμματα όπως το «Operation Clean Sweep» για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, τον οργανισμό «Waste Free Oceans», που συλλέγει πλαστικά από τις θάλασσες και τα μετατρέπει σε πολύτιμα προϊόντα και εφαρμογές, κάνοντας πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, είναι ενταγμένος στο δίκτυο του οργανισμού «Marine Litter Solutions» συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην εξάλειψη των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέλη του Σ.Β.Π.Ε. είναι εκ των ιδρυτών της εμβληματικής παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Alliance to End Plastic Waste». Η Συμμαχία αυτή έχει δεσμεύσει πάνω από $1 δισ., με το στόχο να επενδύσει $1,5 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια, για να βοηθήσει να εξαλειφθούν τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Πρότυπο για επιχειρηματικό “ethos”. Ο Π. Θεοφανόπουλος μιλά στο csrindex

Έχετε μετατοπίσει τη δραστηριότητά σας σε άλλους τομείς για να ισοσκελίσετε πιθανές επιπτώσεις και σε τι βαθμό η βιομηχανία επενδύει σε R&D προκειμένου να αναπτύξει μελλοντικά νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας;

Η βιομηχανία πλαστικών βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της καινοτομίας. Χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του υλικού απολαμβάνουμε όλοι μας υψηλότερη ποιότητα ζωής. Η δραστηριότητα των μελών έχει μετατοπιστεί προς την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών, που εξοικονομούν φυσικούς πόρους, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τεράστιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και προστατεύουν ουσιαστικά το περιβάλλον. Επιμένουμε να υπογραμμίζουμε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υιοθετήσουμε επειγόντως ένα πιο βιώσιμο, αποδοτικότερο στην εξοικονόμηση πόρων οικονομικό μοντέλο. Αυτό είναι η κυκλική οικονομία και τα πλαστικά αποτελούν υλικό-καταλύτη για την αποτελεσματική υιοθέτησή της. Οι εταιρείες – μέλη μας ερευνούν και αναπτύσσουν καινοτόμες, έξυπνες λύσεις ενώ πλέον παράγουν προϊόντα, που περιέχουν ανακυκλωμένο υλικό. Για να μπορέσουν να παραχθούν προϊόντα με πρώτη ύλη ανακυκλωμένα πλαστικά χρειάστηκαν άπειρες εργατοώρες έρευνας και ανάπτυξης από τα αντίστοιχα τμήματα των εταιρειών. Στην πρόσφατη έκθεση «Syskevasia/Plastica 2018» οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν μερικά από τα νέα, καινοτόμα προϊόντα ενώ παράλληλα μπόρεσαν να δουν εικόνες από το μέλλον στις ενδιαφέρουσες ομιλίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κυκλική Οικονομία, που διοργάνωσε ο Σ.Β.Π.Ε.

Δεδομένου ότι η βιομηχανία πλαστικών παράγει υλικά για μια σειρά από κλάδους – από την αγορά τροφίμων μέχρι την υγεία – προφανώς έχει μια ευθύνη σχετικά με τον κύκλο ζωής των προϊόντων που διαθέτει. Σε τι βαθμό προωθούνται συνεργασίες για ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας;

Πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποδέχτηκε την πρόσκληση του προγράμματος για την ανακύκλωση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων BlueCycle για την ένταξή του στο δίκτυο συνεργατών του. Το BlueCycle είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι έτοιμος να συνδράμει στην επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών με την τεχνογνωσία των μελών του, στοχεύοντας να ενδυναμώσει το όραμα της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα. Ήταν η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών, που θα λάβει ο Σ.Β.Π.Ε. για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα κυκλικής οικονομίας, εκεί όπου το πλαστικό αντιμετωπίζεται ως πολύτιμος πόρος και όχι ως απόρριμμα.

Πρόσφατα υπήρξε αντιπαράθεση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με την Cosmote για το θέμα της χρήσης των πλαστικών. Έχετε διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας με τον συγκεκριμένο όμιλο προκειμένου να αξιοποιηθεί από τη μια μεριά η δική σας τεχνογνωσία και από την άλλη το ισχυρό αποτύπωμα του ομίλου Cosmote στην τοπική αγορά για να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ενημέρωσης προς το καταναλωτικό κοινό, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των πλαστικών μετά τη χρήση τους;

Ουσιαστικά δεν υπήρξε αντιπαράθεση. Ήταν μια αμυντική κίνηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος για να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, τα οποία επλήγησαν από μια ατυχή φράση, ότι δηλαδή «τα πλαστικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη και τον άνθρωπο». Όπως αναφέραμε και στο δελτίο τύπου είναι επιδίωξη μας να αποδειχθούμε ένας πολύτιμος συνεργάτης της Cosmote με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος της ρύπανσης και όχι τα συμπτώματα. Επιθυμούμε τη δημιουργία λύσεων μέσω της σύνθεσης δυνάμεων, τις συνέργειες και όχι τη σύγκρουση. Από την πλευρά μας υπάρχει διάθεση για να εξετάσουμε τους τομείς, όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με την Cosmote. Άλλωστε, η ρύπανση αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση. Στην Ελλάδα με την τεχνογνωσία των μελών μας και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική ενημέρωση προς το κοινό για το πώς μπορεί να διαχειριστεί τα πλαστικά μετά τη χρήση τους. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση του κυκλικού μοντέλου οικονομίας το πλαστικό παύει να αντιμετωπίζεται ως απόρριμμα έπειτα από τη χρήση του και προσεγγίζεται ως ένας πολύτιμος πόρος. Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή θα πρέπει να εμπεδωθεί από τους συμπολίτες μας και η «Cosmote» θα μπορούσε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό τον τομέα. 

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής σας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο μέλλον;

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τα πλαστικά στην κοινωνία μας. Αυτή την εποχή, η εικόνα που προσφέρεται για το υλικό είναι μονομερής, με παραπλανητικά δημοσιεύματα, που εκμεταλλεύονται την τάση για δαιμονοποίηση του υλικού. Προτεραιότητά μας λοιπόν είναι να δώσουμε στους συμπολίτες μας την μεγάλη εικόνα για τα πλαστικά και όχι ψηφίδες, εκτός συγκεκριμένου πλαισίου, όπως γίνεται σήμερα.

Ο δεύτερος άξονας είναι να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, προσφέροντας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την τεχνογνωσία των μελών μας και τις καλύτερες πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Έτσι το πλαστικό θα μετατραπεί από απόρριμμα σε έναν πολύτιμο πόρο, που επαναχρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται και μεταποιείται σε ένα νέο χρήσιμο προϊόν. Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι διαχρονικά πρωτοπόρος στα θέματα υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας, με τη ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, όπως και το πρόσφατο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε. Μεγάλη πρόκληση για τον Σύνδεσμο αποτελεί και η εναρμόνιση της Οδηγίας 2019/904 για τα αποκαλούμενα πλαστικά μιας χρήσης. Υπάρχει μια διορία δύο ετών για να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα λάβει το κάθε κράτος και ο Σ.Β.Π.Ε. θα αποτελέσει πολύτιμο συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις και υλοποιήσιμες λύσεις.

Επιπλέον, θέλουμε να καταδείξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την πολύτιμη συνεισφορά της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών στην ελληνική κοινωνία. Για να συμβεί αυτό, αναθέσαμε στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών: Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης». Σκοπός της μελέτης είναι η αναλυτική περιγραφή και εκτίμηση του οικονομικού αποτυπώματος του κλάδου και η ανάδειξη των ευκαιριών και των προκλήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή του στην Ελλάδα. Φυσικά, κάθε κομμάτι της στρατηγικής μας καταλήγει στο ίδιο σημείο. Ο Σ.Β.Π.Ε.  και τα μέλη του δεσμεύονται αταλάντευτα στην καταπολέμησης της ρύπανσης και με όλες τους τις δυνάμεις θα επιχειρήσουν να συμβάλλουν στον τερματισμό διαρροής πλαστικών στο περιβάλλον, προωθώντας τις κατάλληλες πρακτικές στην Πολιτεία.

Ποια είναι η αξία της τοπικής αγοράς;

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1958 και από τότε αποτελεί ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα. Σήμερα διαθέτει περίπου 150 ενεργά μέλη. Η αξία παραγωγής πλαστικών προϊόντων προσέγγισε τα 1,9 δισ. ευρώ το 2017, με μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Πόσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα μας;

Η βιομηχανία των πλαστικών στην Ελλάδα είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους. Στον κλάδο των πλαστικών και ελαστικών δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις*. Στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών, δραστηριοποιούνται περίπου 60.000 εταιρείες και o κύκλος εργασιών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών αγγίζει τα 355 δις. ευρώ.       

Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στη συγκεκριμένη βιομηχανία;

Η απασχόληση στον κλάδο παραγωγής πλαστικών στην Ελλάδα ανήλθε στους 16.600 εργαζόμενους το 2018*. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1,5 εκατ. εργαζόμενοι, ενώ οι εταιρείες του κλάδου των πλαστικών συνεισφέρουν σε φόρους και σε εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων περίπου 30 δις. ευρώ ανά έτος στην Ε.Ε.

(*Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών προέρχονται από μελέτη που διενεργείται αυτή την εποχή από το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Σ.Β.Π.Ε. και μπορούν να αναθεωρηθούν στην τελική μορφή της μελέτης. Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή βιομηχανία των πλαστικών προέρχονται από την μελέτη «Plastics – The Facts 2018» της «PlasticsEurope»).

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ