H πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν μπορεί να καταναλωθεί

Date:

Share post:

Συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, συντόνισε στο φόρουμ των Δελφών ο Κωστής Τσελένης, Πρόεδρος Hellenic Impact Investing Network. 

Στη συζήτηση, στο πλαίσιο των συζητήσεων του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που  πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Antonis Schwarz, Global Investor Founder Good Initiatives Foundation, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά επείγοντα θέματα στον τομέα της ενέργειας που πρέπει να επιλυθούν. Τόνισε όμως ότι σημαντικό για την επιτυχημένη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας (όπως το υπό δημιουργία μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο που θα δημιουργηθεί στην έρημο Σαχάρα) είναι να υπάρχει καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς επενδυτές.  «Η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας είναι σημαντική, όπως σημαντικό είναι να ακολουθείται από ΕSG τεχνολογία».

Ο Rolf Nagel, Managing Partner at Munich Venture Partners, είπε ότι οι ενεργειακές ανάγκες είναι πολλές αλλά ότι η εμπλοκή κάθε μονάδας, κάθε νοικοκυριού, είναι απαραίτητη.  «Αν κάθε μικρό νοικοκυριό συμμετέχει, τότε θα δημιουργηθεί ένα τοπικό hub συνεργασίας, που με τη σειρά του θα δημιουργήσει άλλα μεγαλύτερα και κατά συνέπεια και πιο ανταγωνιστικά projects.  Το πλάνο είναι να δημιουργηθούν περισσότερες αυτόνομες ενεργειακές κοινότητες σε τοπικό επίπεδο, μέσω ESG», συμπλήρωσε.

Ο Fabian Karger, Investment Director Susi Partners, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι «η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν μπορεί να καταναλωθεί», ενώ σημείωσε ότι στην εταιρία του σημαντικές επενδύσεις γίνονται στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.  «Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει περίπου μισό εκατομμύριο σε projects επάρκειας ενέργειας σε περισσότερες από 15 χώρες-και αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε χαρακτηριστικά.   Μιλώντας για την μεγάλη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, τόνισε ότι αυτό που λείπει είναι η σωστή υποδομή και η κατάλληλη νομοθεσία για την υλοποίηση τέτοιων έργων.  Τέλος είπε ότι σημαντικό είναι να βρίσκουν οι εταιρίες τον κατάλληλο μηχανισμό/τρόπο υλοποίησης τέτοιων έργων, έτσι ώστε να μην χάνεται ενέργεια.

Ο Δημήτριος Δημόπουλος, επικεφαλής ΕSG, Piraeus Investment Holdings, είπε και αυτός ότι «η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται», και ότι στόχευση της εταιρίας του είναι η καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.  «Το 75% της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από το  κομμάτι της εξοικονόμησης, είτε μιλάμε για ανακαίνιση κτιρίων, είτε για αντικατάσταση συσκευών κ.α.», διευκρίνισε.
Η Ελλάδα, σημείωσε, έχει πολλά και φιλόδοξα σχέδια: την Εθνική Στρατηγική Ενέργειας και τον νέο Κλιματικό Νόμο που φιλοδοξεί να κάνει τη χώρα να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το έτος 2030.
Στην επίτευξη αυτών των στόχων, η συνεργασία μεταξύ επενδυτών, καταναλωτών και εταιριών είναι σημαντική.  «Η χρηματοδότηση θα γίνει και μέσω του Green Deal της Ε.Ε. αλλά και μέσω του τραπεζικού τομέα.  Απαιτούνται 20 τρισεκατομμύρια για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, και τα χρήματα από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. δεν φτάνουν, χρειάζεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών».

Στην εταιρία του ανέφερε ότι εστιάζουν κατά κύριο λόγο σε 2 σημαντικές συνιστώσες της διαχείρισης της ενεργειακής στρατηγικής:  την εξοικονόμηση/αποθήκευση και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τέλος, τόνισε ότι σημαντικό είναι να αναπτυχθεί και το κομμάτι της συμπερίληψης, της κοινωνικής πτυχής δηλαδή, έτσι ώστε «κανείς να μη μείνει εκτός της ενεργειακής μετάβασης».

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

ESG: Πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη

H οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι ευθύνη όλων των μερών που διαμορφώνουν το οικοσύστημα βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη να αντιμετωπίσουν το ESG σε ισότιμη βάση με το πιο καταξιωμένο οικοσύστημα χρηματοοικονομικών αναφορών.

Κοινωνικό Κομμωτήριο – 85 εθελοντές κομμωτές στη δομή του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Τον πρώτο χρόνο κλείστηκαν 900 ραντεβού και εξυπηρετήθηκαν 740 πολίτες από 85 επαγγελματίες κομμωτές που προσέφεραν αφιλοκερδώς υπηρεσίες περιποίησης.

Η Polyplast Ltd επενδύει στη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος

H εταιρεία εγκαθιστά φωτοβολταϊκά net metering, μία καινοτόμα τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Special Olympics Hellas στην Κρήτη για τους αγώνες Καγιάκ

Συνεργάστηκαν ο Δήμος Αποκορώνου, ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων, η Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.