Το Εργαστήριο Μάρκετινγκ (Athens Laboratory of Research in Marketing – A.LA.R.M) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ), την Direction Business Network και το Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ (CSR Hellas), δημιούργησε ένα μοναδικό ερευνητικό εργαλείο για όλους τους υπευθύνους ΕΚΕ στην Ελλάδα, το Hellenic CSR Insights.
Το Hellenic CSR Insights είναι μια διαδικτυακή ετήσια έρευνα, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στα στελέχη ΕΚΕ της ελληνικής αγοράς. Μέσω συγκεκριμένων ερωτήσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Εταιρικής Υπευθυνότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, επιδιώκουμε να αποτυπώσουμε τις ακολοθούμενες πρακτικές και δράσεις ΕΚΕ, καθώς και τις ευρύτερες τάσεις στο χώρο. Η έρευνα είναι «μοναδική», καθώς αποσκοπεί να καταγράψει διαχρονικά το βαθμό διείσδυσης της ΕΚΕ και των αρχών της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην πρώτη έρευνα που διεξήχθη το 2015 συμμετείχαν 67 επιχειρήσεις. Στην πλειονότητά τους ήταν ελληνικές επιχειρήσεις (57,6% του δείγματος), με τζίρο πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ (64%) που απευθύνονταν τόσο σε Β2C, όσο και Β2Β αγορές (56,7%) και δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών (41,3%) και του Λιανεμπορίου/Χονδρεμπορίου (41,3%). Ένας από τους στόχους της έρευνας ήταν η διερεύνηση των πόρων που διατίθενται για την ΕΚΕ και της σύνδεσής τους με συγκεκριμένες δράσεις ΕΚΕ και στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τα σχετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πόροι που διατίθενται για την ΕΚΕ περιλαμβάνουν: δαπάνες σε χρήμα ενταγμένες στον προϋπολογισμό (79% των επιχειρήσεων του δείγματος), παροχές σε είδος (79%), διάθεση χρόνου εργαζομένων (εκτός αμειβόμενου ωραρίου) για υλοποίηση δράσεων ΕΚΕ και εθελοντισμού (67%), διάθεση υλικοτεχνικής υποδομής (48%), διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού (39%). Οι επιχειρήσεις που δαπανούν σε χρήμα ενταγμένο στον προϋπολογισμό, βρέθηκε να κάνουν πιο συχνά δράσεις που αφορούν (α) το Ανθρώπινο Δυναμικό, όπως, απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες και συμμετοχή στα έξοδα παιδικού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων, (β) το Περιβάλλον, όπως, έλεγχος καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κι ενέργειες για μείωσή της και (γ) την Αγορά, όπως, ύπαρξη συστημάτων/διαδικασιών για διασφάλιση διαφάνειας κατά τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι επενδύουν πόρους για ΕΚΕ και σε είδος βρέθηκε να κάνουν πιο συχνά δράσεις σχετικά με (α) την Αγορά, όπως η εφαρμογή κανόνων και διαδικασιών για αποφυγή ενεργειών δωροδοκίας ή/και διαφθοράς κατά τις συναλλαγές στην επιχείρηση και η εφαρμογή κανόνων δεοντολογίας και σεβασμού των δικαιωμάτων του καταναλωτή και (β) το Περιβάλλον, όπως ο έλεγχος καταναλισκόμενου νερού και ενέργειες μείωσής του (π.χ. με τοποθέτηση βαλβίδων αυτόματης διακοπής ροής). Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν και το χρόνο των εργαζομένων (εκτός ωραρίου) για υλοποίηση δράσεων ΕΚΕ και εθελοντισμού είναι περισσότερο πιθανό να κάνουν δράσεις υπέρ της Κοινωνίας, καθώς και να υλοποιούν μία σειρά δράσεων για το Ανθρώπινο Δυναμικό, όπως, παροχή κατάρτισης για απόκτηση ή βελτίωση δεξιοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θέσεις εργασίας εντός ή εκτός της επιχείρησης, προώθηση εθελοντικής αιμοδοσίας και γενικότερα εθελοντικής συμμετοχής των εργαζομένων σε κοινωνικές δράσεις, πιστοποίηση υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με εθνικά/διεθνή συστήματα (ΟΗSAS 18001, ΕΛΟΤ 1801), εφαρμογή πολιτικής για εξισορρόπηση προσωπικής ζωής και εργασίας και βράβευση των παιδιών των εργαζομένων για τις επιδόσεις τους στην εκπαίδευση.
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν και υλικοτεχνική υποδομή για τις ενέργειες ΕΚΕ, είναι πιο πιθανό να κάνουν δράσεις που σχετίζονται με όλους τους πυλώνες της ΕΚΕ και συγκεκριμένα (α) Υπέρ του Περιβάλλοντος όπως, η προώθηση των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε εξουσιοδοτημένους φορείς και η ένταξη στην επιχείρηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά/διεθνή πρότυπα (π.χ. ISO 14001, EMAS, κ.λπ.), (β) Υπέρ της Κοινωνίας όπως, η υποστήριξη κάποιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με δωρεές σε χρήμα ή/και είδος, η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της επιχείρησης και άλλων φορέων ή/και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού θέματος και η εφαρμογή προγραμμάτων που συμβάλλουν στην οικονομική αναγέννηση της κοινότητας μέσα στην οποία λειτουργεί η επιχείρηση, (γ) Υπέρ του Ανθρώπινου Δυναμικού όπως, η προώθηση εθελοντικής αιμοδοσίας και γενικότερα εθελοντικής συμμετοχής των εργαζομένων σε κοινωνικές δράσεις, η εφαρμογή προγραμμάτων προώθησης/ενημέρωσης του προσωπικού επί θεμάτων υγείας και ασφάλειας (π.χ. εκπαίδευση σε θέματα α’ βοηθειών, αντιμετώπισης εργασιακού stress), η ύπαρξη πολιτικής ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού με τη διάσταση της ισότητας των δύο φύλων, η απασχόληση ατόμων με ει- δικές ανάγκες και η βράβευση των παιδιών των εργαζομένων για τις επιδόσεις τους στην εκπαίδευση και (δ) Υπέρ της Αγοράς όπως, η εφαρμογή κανόνων δεοντολογίας και σεβασμού των δικαιωμάτων του καταναλωτή, η χρήση κριτηρίων ΕΚΕ κατά την επιλογή των προμηθευτών ή/και συνεργατών και η προώθηση των αρχών της ΕΚΕ προς την εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησης.
Η επένδυση στην ΕΚΕ μέσω της διάθεσης εξειδικευμένου προσωπικού είναι κάτι που μάλλον απαιτείται από τις δράσεις υπέρ του Περιβάλλοντος. Οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι διαθέτουν και εξειδικευμένο προσωπικό για τις ενέργειες ΕΚΕ, είναι πιο πιθανό να εφαρμόζουν δράσεις υπέρ του Περιβάλλοντος, όπως η εφαρμογή πολιτικών πρόληψης περιβαλλοντικών ατυχημάτων και προώθηση των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε εξουσιοδοτημένους φορείς. Είναι ενδιαφέρον ότι 29 επιχειρήσεις του δείγματος διαθέτουν όλων των ειδών τις παροχές, ενώ 31 επιχειρήσεις διαθέτουν κυρίως χρήματα και παροχές σε είδος. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων της πρώτης κατηγορίας είναι Πολυεθνικές, δημοσιεύουν συστηματικά απολογισμούς ΕΚΕ και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό.
Πηγή: Λεύκωμα ΕΚΕ 2016 (ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING)