Connect with us

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Heritage on the Edge: Άμεση δράση για την κλιματική κρίση

Η διατήρηση και προστασία των στοιχείων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν παίζουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον μας.

Η πεποίθηση αυτή αποτελεί τον πυρήνα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), ενός μη-κυβερνητικού οργανισμού, αφοσιωμένου στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Τα 10,000 μέλη του ICOMOS σε όλο τον κόσμο—μεταξύ των οποίων αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, γεωγράφοι, προγραμματιστές και ανθρωπολόγοι—μοιράζονται το ίδιο όραμα: να προστατέψουν και να προβάλουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις των νέων για το κλίμα τόνισαν την υπερεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες, μεταξύ άλλων, και για τα πολιτιστικά μνημεία μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε τώρα δράση για να διασώσουμε το συγκεκριμένο μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Γι’ αυτό και, σε συνεργασία με το CyArk και το Google Arts & Culture, παρουσιάζεται το Heritage on the Edge, μια νέα online πλατφόρμα, που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, μέσα από 5 Τοποθεσίες που υπάρχουν στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακολουθώντας σ’ αυτή την πλατφόρμα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν online πάνω από 50 εκθέματα, μοντέλα 3D, περιηγήσεις με το Street View και συνεντεύξεις με τοπικούς  επαγγελματίες και εκπροσώπους κοινοτήτων, σχετικά με τα εμβληματικά αγάλματα της Rapa Nui’s (στα Νησιά του Πάσχα), την πόλη-Τζαμί στο Bagerhat του Μπανγκλαντές, την πλίθινη Μητρόπολη Chan Chan στο Περού, το Κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και την παράλια πόλη Kilwa Kisiwani στην Τανζανία—όλα μνημεία κληρονομιάς, που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Εσύ ξέρεις σίγουρα τι σημαίνει το Stop; Δες το video

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Chiquita: Απολογισμός Βιωσιμότητας για το 2019

Η Chiquita θα δημοσιεύσει τον νέο Απολογισμό Βιωσιμότητάς της τον Φεβρουάριο, τονίζοντας την μακροπρόθεσμη δέσμευσή της για την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλες τις δραστηριότητες της, από τις φυτείες μέχρι τα σημεία πώλησης.

Η δημοσίευση του απολογισμού στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στην έκθεση Fruit Logistica, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Ο απολογισμός βιωσιμότητας επικεντρώνεται στο βασικό όχημα που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να επιτύχει τη βιωσιμότητα, την προσέγγιση «Behind the Blue Sticker», στην οποία εμπεριέχονται πρωτοποριακές πρακτικές που κατευθύνουν τον κλάδο από τη δεκαετία του 1990.

Ο πυλώνας Farmers Code επικεντρώνεται στις λειτουργίες της εταιρείας, το Being a Good Neighbour στη σχέση της Chiquita με τις κοινότητες και το For the Greater Good στη δέσμευση της εταιρείας προς τον κλάδο και την αντιμετώπιση του TR4. Αυτή η προσέγγιση, ενσωματωμένη σε όλες τις λειτουργίες, περιλαμβάνει συνεργασίες με σημαντικές οργανώσεις και ενισχύεται από τα πολλά πρότυπα και πιστοποιήσεις της Chiquita. Ξεκίνησε με την πιστοποίηση των φυτειών από το Rainforest Alliance πριν από 20 χρόνια, το 1994, και τώρα περιλαμβάνει πιστοποιήσεις SA8000 και Global Gap για όλες τις φυτείες της.

Δεν πρόκειται για μια νέα προσέγγιση και ως εκ τούτου ο απολογισμός αυτός αποτελεί μια ενημέρωση και όχι μια έκδοση ριζικά καινούργια σε σχέση με τους προηγούμενους απολογισμούς. Mόνο εάν υπάρχει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση, η οποία ενσωματώνεται σε όλες τις λειτουργίες της Chiquita, είναι εφικτή η δημιουργία και η αναφορά μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Περισσότερα σχετικά με αυτήν την προσέγγιση παρατίθενται στην αρχή του απολογισμού, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Philipp Aerni.

Η Chiquita ηγείται του κλάδου σε σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα

H Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization) των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2020 ως το Διεθνές Έτος Υγείας των Φυτών (IYPH) και η Chiquita δεν θα μπορούσε να παραλείψει τις ενέργειες που πραγματοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση, για να ενισχύσει τον αγώνα που κάνει ο κλάδος για την καταπολέμηση του TR4, μιας ασθένειας που προσβάλλει τις μπανάνες και απειλεί τη διαβίωση 400 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για σχεδόν 20 χρόνια η Chiquita είναι η μόνη εταιρεία στον κλάδο που πέτυχε διεθνή συμφωνία-πλαίσιο με τις διεθνείς συνδικαλιστικές ομοσπονδίες IUF και COLSIBA. Τα οφέλη και για τα δύο μέρη είναι πολλαπλά, ενώ η εταιρεία προσφέρει μισθούς, οι οποίοι ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδό τους, υπερβαίνουν το όριο διαβίωσης κατά 30%. 

Ο στόχος της εταιρείας «No Banana Wasted» βρίσκεται σε εφαρμογή και πολύ κοντά στο να επιτευχθεί μέσα στο 2020: νέες πρακτικές έχουν βελτιώσει την ποιότητα των τσαμπιών μπανάνας και έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των φρούτων που δεν είναι κατάλληλα για εξαγωγή ή κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο.

Με δέσμευση σε τομεακές προσεγγίσεις, οι προσπάθειες βιωσιμότητας της εταιρείας συμβάλλουν επίσης στην εκπλήρωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) – για παράδειγμα, στον SDG 6, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα και την αειφόρο διαχείριση των υδάτων, καθώς και τη βιώσιμη διαχείριση για όλους, ιδίως με τη σημαντική μείωση της ρύπανσης, την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης νερού και την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό.

Εξίσου θεμελιώδους σημασίας για τη Chiquita είναι η βιοποικιλότητα: η εταιρεία πρωτοστάτησε στην εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών για αγροτική εκμετάλλευση και δεσμεύεται για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών και ζωτικών οικοσυστημάτων. Χρησιμοποιούνται επίσης ορθές γεωργικές πρακτικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων στη βιοποικιλότητα: για παράδειγμα, μέσω της εναλλαγής των προϊόντων και της ενσωμάτωσης της γεωργίας ακριβείας στην καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών.

Η Chiquita είναι επίσης πρωτοπόρα στην ενδυνάμωση των γυναικών και τα δικαιώματα των παιδιών: προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, εργάζεται για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων και υιοθετεί μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στη βία, τις διακρίσεις και τη σεξουαλική παρενόχληση. Η εταιρεία ήταν επίσης η πρώτη που ανέλαβε την ανεξάρτητη αξιολόγηση των δικαιωμάτων των παιδιών την οποία ανέπτυξε η UNICEF στην Κόστα Ρίκα και τον Παναμά. Βαθιά ριζωμένη στις κοινότητες που στηρίζουν τις φυτείες της, η Chiquita έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων και έχει υιοθετήσει ισχυρά μέτρα προστασίας για τον εκφοβισμό και τους πληροφοριοδότες.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

WEF: Βαρόμετρο ο νέος δείκτης “κοινωνικής κινητικότητας” – Η θέση της Ελλάδας

Koρυφαία διαπίστωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) στο Νταβός αυτές τις μέρες είναι ότι οι περισσότερες χώρες δεν παρέχουν τις συνθήκες στις οποίες μπορούν να ευημερήσουν οι πολίτες κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τις κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες. 

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, οτιδήποτε υπονομεύει την καλύτερη κατανομή των ταλέντων και εμποδίζει την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη. 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε Δείκτης Παγκόσμιας Κοινωνικής Κινητικότητας, ο οποίος συγκρίνει 82 παγκόσμιες οικονομίες κι έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους φορείς χάραξης πολιτικής ένα μέσο για τον εντοπισμό τομέων που χρήζουν προσοχής ως προς τη βελτίωση της κοινωνικής κινητικότητας και την προώθηση ίσων ευκαιριών, παράγοντες οι οποίοι εκτιμάται ότι συνεισφέρουν καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Η κοινωνική κινητικότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές του WEF, ορίζεται ως η μετάβαση από μια κοινωνική-οικονομική τάξη σε μια άλλη, η οποία επηρεάζεται από μια σειρά παραμέτρων, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, οι προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας, οι κοινωνικές παροχές, η πρόσβαση στην τεχνολογία κ.α..

Ο δείκτης εξετάζει τι μπορεί μια χώρα να κάνει με ολιστική προσέγγιση ώστε να προωθήσει τη σχετική κοινωνική κινητικότητα για όλους τους πολίτες, παρέχοντας μεθοδολογία η οποία διαφέρει αισθητά από τις τρέχουσες πρακτικές.

Ιστορικά, οι δείκτες αναλύουν την κοινωνική κινητικότητα ανά γενιά συγκρίνοντας τα οφέλη για τα παιδιά με εκείνα για τους γονείς τους. Άλλοι δείκτες επικεντρώνονται στα αποτελέσματα και, ως εκ τούτου, υστερούν στην παροχή έγκαιρης και κατανοητής πληροφόρησης ενώ πολλοί τείνουν να εξετάζουν την εισοδηματική ανισότητας. Το πρόβλημα με αυτές τις προσεγγίσεις είναι ότι καταγράφουν την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 30-40 χρόνια.

Ωστόσο, ο Δείκτης Παγκόσμιας Κοινωνικής Κινητικότητας επικεντρώνεται στους καταλύτες της κοινωνικής κινητικότητας αντί στα αποτελέσματα. Εξετάζει τις πολιτικές, τις πρακτικές και τα θεσμικά πλαίσια κι αυτό του επιτρέπει να δίνει αποτελεσματικές συγκρίσεις ανά περιοχές και γενιές. Χρησιμοποιεί 10 πυλώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους κατανέμονται σε πέντε καθοριστικούς παράγοντες κοινωνικής κινητικότητας – υγεία, εκπαίδευση, πρόσβαση στην τεχνολογία, ευκαιρίες εργασίας, συνθήκες εργασίας και δίκαιες αμοιβές και, συστήματα κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Μία από τις βασικές συστάσεις είναι η ανάγκη για ένα νέο πρότυπο, το οποίο η έκθεση υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό δράσεων πολιτικής και επιχειρηματικών πρακτικών προτεραιότητας που θα βελτίωναν την κοινωνική κινητικότητα.

Η Ελλάδα

Διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες οικονομίες πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα κοινωνικής κινητικότητας, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην 48η θέση με σκορ 59,8, στο σύνολο των 82 χωρών. Είναι ενδεικτικό ότι στον τομέα των εργατικών δικαιωμάτων λαμβάνει την 74η θέση και στις ευκαιρίες απασχόλησης την 79η. Στον τομέα για τη λειτουργία των θεσμών έχει καλύτερη θέση, 42η και 45η στην κατάταξη για τις δημόσιες υπηρεσίες ενώ στην μέση του καταλόγου, ήτοι 44η, είναι στον τομέα της πολιτικής σταθερότητας. Την 50η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στον τομέα της πρόσβασης στην εκπαίδευση ενώ στην ποιοτική εκπαίδευση είναι 34η και 69η στον τομέα της δια βίου μάθησης, 38η στον τομέα πρόσβασης στην τεχνολογία και 41η στην κοινωνική προστασία.

Στη συνολική κατάταξη διαπιστώνεται ότι οι σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις. Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή με βαθμολογία κοινωνικής κινητικότητας 85,2, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από τη Φινλανδία (83,6), τη Νορβηγία (83,6), τη Σουηδία (83,5) και την Ισλανδία (82,7). Αυτά τα κράτη συνδυάζουν την πρόσβαση, την ποιότητα και την ισότητα στην εκπαίδευση, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης και καλές συνθήκες εργασίας, παράλληλα με την ποιότητα της κοινωνικής προστασίας και των θεσμών χωρίς αποκλεισμούς.

Περισσότερα
Test

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ