IΣΝ: Εγκαίνια για το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου  

Date:

Share post:

Τη Δευτέρα, 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εγκαινίων του νέου Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.) παρουσία της Aναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ευγένιου, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του Ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή Ηρακλείου, Μάξιμου Σενετάκη, του Διοικητή 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριου Παπαβασιλείου, του Διοικητή του Πα.Γ.Ν.Η., Γιώργου Χαλκιαδάκη, ιατρών και νοσηλευτών και εκπροσώπων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πρόκειται για δύο διαφορετικές δωρεές από το ΙΣΝ στο Πα.Γ.Ν.Η. Η πρώτη αφορά στην ανακαίνιση των χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19 του ΙΣΝ, και περιλαμβάνει την ανακαίνιση χώρων σε 15 νοσοκομεία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στο Πα.Γ.Ν.Η, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 155 κλινών εντατικής θεραπείας και 19 κλινών αυξημένης φροντίδας στη χώρα, καθώς και την πραγματοποίηση πενταετούς εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των ΜΕΘ. Η δωρεά για την ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2021. 

Η δεύτερη δωρεά περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια.

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πα.Γ.Ν.Η., που βρίσκεται ήδη σε προκαταρκτική λειτουργία, θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια της Κρήτης, οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, καθώς και για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Το Πα.Γ.Ν.Η. είναι το ένα από τα τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία, μαζί με αυτά της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας, στα οποία παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022 ο εξοπλισμός PET/CT. Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, οι δοκιμές του εξοπλισμού και οι εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ, των τεσσάρων νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας. 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας. Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας, όλων των ασθενών, που ζουν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Όπως οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, διακρίσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε στην περίθαλψη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς».

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων Πυρηνικών Εργαστηρίων PET/CT στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν τα αντίστοιχα εγκαίνια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.  

Η ΔΠΥ, μέρος της οποίας αποτελεί και η εν λόγω δωρεά, αποτελεί τη μεγαλύτερη Πρωτοβουλία στην ιστορία του ΙΣΝ. Περιλαμβάνει ενδεικτικά τον σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, όπως νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα και συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ανακοινώθηκε και η ίδρυση του SNF Institute for Global Infectious Disease Research στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη.

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content