Η ανεκτίμητη δύναμη της συνεργασίας στη μάχη για τον Covid-19

Date:

Share post:

Η πανδημία πέρα από την δημόσια υγεία επηρεάζει την οικονομία και την κοινωνία διογκώνοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων, ως συμπληρωματικός στις προσφερόμενες δομές και υπηρεσίες του κράτους.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Στο τρέχον περιβάλλον η ανταπόκριση της επιχειρηματικής κοινότητας είναι καταλυτική και αποτελεί ένα στοιχείο αισιοδοξίας για το μέλλον. Σε συνδυασμό δε με τον υποδειγματικό συντονισμό που επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις Δήμων της χώρας, η βοήθεια που προσφέρεται διαχέεται σε όλη την επικράτεια και σε κάθε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού. Αν και η πλήρωση των έκτακτων αναγκών είναι ατελής, ως αποτέλεσμα των συνεχών προβλημάτων που ανακύπτουν όσο μαίνεται η κρίση, η πρόοδος που επιτυγχάνεται σε κάθε μικρή εστία καλλιεργεί προσδοκίες χτίζοντας ταυτόχρονα κουλτούρα συνεργασίας και ανοικοδομώντας θεσμούς στη βάση της αλληλεγγύης.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από ένα χρόνο οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό των αστέγων στους 800, μόνο στο Δήμο της Αθήνας. Σήμερα οι ανάγκες έχουν διογκωθεί αφού προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι έχοντες στέγη. Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι μέρος μιας σειράς δράσεων για την στήριξη των ανθρώπων στην πόλη και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το αποτέλεσμα της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνίας των Πολιτών και επιχειρήσεων.

Σε στενή συνεργασία με το Δήμο βρίσκονται πολλές οργανώσεις. Προσφέρουν στήριξη στους ηλικιωμένους, από μια νοσηλεύτρια στο σπίτι για αιμοληψία μέχρι σίτιση. Ο καλός συντονισμός, που επισημαίνεται από πολλές πηγές, έχει αποτρέψει λάθη και επικαλύψεις όσο δρουν πολλές οργανώσεις ταυτόχρονα και το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό οδηγώντας σε συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών.

Πριν ένα χρόνο δεν είχαμε συντονισμό”, παραδέχεται η Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου. “Τώρα υπάρχει συντονισμός. Δεν υπάρχει επικάλυψη αλλά συμπληρωματικότητα”, σημειώνει μιλώντας στο csrindex. “Όταν η κοινωνία των πολιτών ενώνεται και πίσω υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία που την υποστηρίζει το αποτέλεσμα είναι πραγματικά καλό και απαντώνται οι ανάγκες των ανθρώπων…”, μας εξηγεί περιγράφοντας τις έκτακτες περιστάσεις εν καιρώ πανδημίας και τον καταλυτικό ρόλο των επιχειρήσεων.

“Στην τρέχουσα συγκυρία η δραστηριότητα του επιτελείου των Γιατρών του Κόσμου εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στους ηλικιωμένους, που αποτελούν και την ομάδα υψηλού κινδύνου στον Covid-19. Καλύπτουμε τις ανάγκες τους σε τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις κ.ο.κ.”, σημειώνει δίνοντας έμφαση και στην ομάδα των αστέγων, όπου οι Γιατροί του Κόσμου παρεμβαίνουν με κινητές μονάδες, προκειμένου να προσφέρουν αναλώσιμα και οδηγίες προστασίας από έκθεση στον ιό. 

Τα ιατρεία μας δεν έχουν κλείσει. Συνεχίζουμε κατόπιν ραντεβού να δεχόμαστε ασθενείς”, προσθέτει μιλώντας επίσης για τις δράσεις στο μεταναστευτικό και το νέο πρόγραμμα τηλεϊατρικής που αναπτύσσει η οργάνωση. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη βιωσιμότητα των μη κυβερνητικών οργανώσεων όσο και για την κάλυψη των ευρείας κλίμακας αναγκών της κοινωνίας. “Παλιά δεν ήταν τόσο εύκολο να πείσουμε για την ανάγκη χρηματοδότησης μιας δράσης. Σήμερα, λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν αντανακλαστικά. Όσο προσφέρουν στο κράτος άλλο τόσο ενδιαφέρον επιδεικνύουν στην κοινωνία των πολιτών. Ενισχύουν τις οργανώσεις, για να προστρέξουν με τη σειρά τους στις ευάλωτες κατηγορίες ατόμων”, προσθέτει. 

Η κ. Θάνου αναφέρεται ενδεικτικά στη συνεργασία της με την bwin, η οποία συνεχίζει για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος να στηρίζει τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης καλύπτοντας για παράδειγμα μέρος των απαιτούμενων εξόδων για τη δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης μοναχικών ή ηλικιωμένων, χωρίς άμεσο υποστηρικτικό περιβάλλον και με χρόνια νοσήματα. “Επισκεπτόμαστε τους άνω των 60 ετών στα σπίτια τους. Σε πολλούς λείπουν τα παιδιά τους, άλλοι είναι μόνοι… Δεν είναι εύκολο όμως να σου ανοίξουν την πόρτα. Πρέπει πρώτα να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους…”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την bwin, μέσω της ειδικής γραμμής θα υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφείται η όποια αγωγή λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι και μετέπειτα κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου θα τους την παραδίδει κατ’οίκον. Αναμένεται να επωφεληθούν άμεσα περίπου 800 άνθρωποι από τη δράση.

Ταυτόχρονα προωθείται το street work για άστεγους και χρήστες ουσιών με ομάδα άμεσης παρέμβασης στο δρόμο που τους ενημερώνει για την προστασία από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, η bwin μοιράζει ειδικά kits τα οποία περιλαμβάνουν: απολυμαντικό χεριών, μάσκες και γάντια. Από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν άμεσα περίπου 100 άνθρωποι.

Η bwin, που παράλληλα στηρίζει την Ένωση “Μαζί για το Παιδί” αλλά και οικογένειες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, δεν είναι η μόνη. Εκατοντάδες δράσεις ανατύσσονται από εταιρείες κάθε μεγέθους καλύπτοντας μεγάλο μέρος των έκτακτων αναγκών τόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) όσο και των ευπαθών ομάδων, της τηλε-εκπαίδευσης κ.ο.κ., από τις οποίες παρατίθεται παρακάτω ένα μικρό δείγμα.

Κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες συνεργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίου, όπως η BioNTech SE και η Pfizer Inc. ενώ το MetLife Foundation, ο φιλανθρωπικός βραχίονας της MetLife θα διαθέσει 25 εκατ. δολ. για την ενίσχυση τοπικών κοινωνιών που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού. 

Η MSD Ελλάδος προχώρησε σε δωρεά 100.000 ευρώ στο υπουργείο Υγείας με σκοπό την αγορά ειδών ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας ενώ η εταιρεία πρόσφατα διέθεσε 3 εκατ. δολ. στο πλαίσιο του προγράμματος MSD for Mothers για την προστασία των εγκύων γυναικών, δώρισε 800.000 μάσκες για τις ανάγκες των νοσοκομείων της Νέας Υόρκης και του New Jersey και συνεργάζεται με το Bill and Melinda Gates Foundation και άλλες εταιρείες υγείας με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων, διαγνωστικών εργαλείων και θεραπειών για την αντιμετώπιση της Covid-19 συντομότερα.

Στην παγκόσμια κινητοποίηση συμμετέχει η Pfizer και το Pfizer Foundation, που προχωρούν σε δωρεά επιχορηγήσεων αξίας 40 εκατ. δολαρίων.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM, η οποία υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και παράγει δωρεάν στο εργοστάσιό της αντισηπτικά, προχώρησε επίσης σε δωρεά 10.000 μασκών στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και 20.000 μασκών και λοιπών αναλωσίμων στον ΟΚΑΝΑ. Από την πλευρά της η Lavipharm παρέλαβε 20 περίπου τόνους αιθυλικής αλκοόλης από το υπουργείο Υγείας και παράγει στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία συνολικά 50.000 αντισηπτικά προϊόντα Lavisept των 500ml για διάθεση στο σύστημα υγείας.

Η Astellas Pharmaceuticals ΑΕΒΕ Ελλάδας πρόσφερε στο υπουργείο Υγείας 10.000 μάσκες οδοντιατρικής και χειρουργικής χρήσης, 71 φόρμες προστασίας και 5.319 προστατευτικά ποδονάρια ενώ η Mπαρμπα Στάθης αναλαμβάνει την πλήρη παροχή σίτισης των ηλικιωμένων του Γηροκομείου Αθηνών για 2 μήνες κι επιπλέον, προσφέρει στήριξή σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες χορηγώντας, από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα, περισσότερους από 10 τόνους λαχανικών και φρέσκων σαλατών.

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) στηρίζει, με την προσφορά φρέσκου, ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, την πρωτοβουλία εστιατορίων που μαγειρεύουν, εθελοντικά, σε καθημερινή βάση, γεύματα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid-19 του Νομού Αττικής.

Με δωρεά 500.000 ευρώ η Chipita υποστηρίζει τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία της έδρας της, ενώ θωρακίζει με επιπλέον εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB). Η Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες υποστηρίζει τη δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, όπου διατηρεί την έδρα της, προσφέροντας πέντε πλήρως εξοπλισμένες ηλεκτρικές Κλίνες ΜΕΘ, με αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας συνολικής αξίας 200.000 ευρώ.

Το Ίδρυμα Vodafone στηρίζει άστεγους πωλητές του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” και ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη με μια νέα δράση, για τα άτομα Τρίτης ηλικίας και τον οργανισμό “Ο Άγιος Εφραίμ” αυξάνει τη συμμετοχή του στην εθνική προσπάθεια με τη διάθεση επαγγελματικών και επιβατικών οχημάτων.

Nέες δράσεις ανακοίνωσε και η Novartis, που εγκαινίασε μεταξύ άλλων πρόγραμμα “Δωρεάν παράδοσης κατ’ οίκον” για φαρμακευτική αγωγή ασθενών με σοβαρά χρόνια νοσήματα. 

Η Sarkk ΑΒΕΕ προχώρησε στη στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS και του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας προσφέροντας ρουχισμό ενώ η ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει τις πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου Αθηναίων προσφέροντας σε εβδομαδιαία βάση γαλακτοκομικά προϊόντα για περισσότερες από 100 πολύτεκνες οικογένειες.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή χρέωσης προμηθειών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking) της τράπεζας, μέχρι 15/5/2020 και η εταιρεία Κωτσόβολος μετά τη στήριξη του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», παρείχε ηλεκτρονικό και ηλεκτρικό εξοπλισμό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού της ενώ η Ένωση Μαρινών Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της τηλε-εκπαίδευσης  προχώρησε σε δωρεά 165 σύγχρονων tablet.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η Foundever στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS 

Oι εργαζόμενοι του hub στην Αθήνα συγκέντρωσαν σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια και κάθε λογής σχολικά για να δωρίσουν σε μικρά παιδιά και εφήβους των Παιδικών Χωριών SOS.

La Fondation La Rοche–Posay & «Φλόγα»: Στηρίζουν παιδιά με καρκίνο

Το La Fondation La Roche-Posay αρωγός στο έργο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Σιδενόρ: Στο πλευρό των πλημμυροπαθών με τη θυγατρική της Sovel

Σιδενόρ και Sovel συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις θεωρώντας καθήκον τους να βρίσκονται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες.

Γιάννης Ρούντος: Περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “σαν σήμερα” για πάντα

Στο “ημερολόγιο καταστρώματος” κατά τον διαιωνιζόμενο πλου της ανθρωπότητας, η 25η Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως η ημέρα κατά την...
Skip to content