Η APIVITA γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας

Date:

Share post:

Η APIVITA αφιέρωσε την εβδομάδα 14 – 20 Μαΐου στη μέλισσα με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 20η Μάϊου ως την ημερομηνία αφιερωμένη στη μέλισσα, έπειτα από εισήγηση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων.

Μέσα από ποικίλες δράσεις που πραγματοποίησε, η APIVITA είχε στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον φθίνοντα αριθμό τους. Η επικονίαση, η γονιμοποίηση δηλαδή του άνθους για να γίνει καρπός, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον, δεδομένου ότι το 1/3 των καλλιεργειών παγκοσμίως βασίζεται στην επικονίαση.

Βασική πηγή έμπνευσης της APIVITA είναι η μέλισσα, η οποία επικρατεί ακόμη και στο όνομά της, το οποίο προέρχεται από τις λατινικές λέξεις APIS (Μέλισσα) και VITA (Ζωή) και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας». Η μέλισσα απεικονίζεται και στο λογότυπό της, που είναι εμπνευσμένο από τις «Μέλισσες των Μαλίων», το μοναδικό μινωικό κόσμημα της Μέσης Εποχής του Χαλκού που αντικατοπτρίζει τη γονιμότητα και την αρμονία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας, η APIVITA υποδέχθηκε για μελισσοκομική ξενάγηση στις βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της στο Μαρκόπουλο, παιδιά από τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το Kelley School of Business των ΗΠΑ.

Επίσης, διοργανώθηκε γαστρονομική εκδήλωση με βάση το μέλι για τους εργαζόμενους με τον Σεφ του εστιατορίου HYTRA, Τάσο Μαντή, αλλά και ένα “Honey Bee Breakfast” στο The APIVITA Experience Store στο Κολωνάκι, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβενίας με εκλεκτούς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Απόστολου και Γιάννης Τσιρώνης αντίστοιχα, καθώς και πρέσβεις από πολλές χώρες όπως των ΗΠΑ, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Χιλής, του Ισραήλ, του Μεξικό, του Καναδά, της Ιαπωνίας κ.α. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξέχοντες καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

Τέλος, την Κυριακή 20 Μαΐου, η APIVITA γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρας της Μέλισσας με ένα περίπτερο ευαισθητοποίησης στο χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, προσφέροντας στους ταξιδιώτες μια μοναδική εμπειρία γύρω από τη ζωή της μέλισσας με υπέροχες εκπλήξεις.

Συνοδοιπόροι σε αυτές τις πρωτοβουλίες ήταν η Πρεσβεία της Σλοβενίας στην Αθήνα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι δράσεις τελούσαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και είχαν Χορηγό Επικοινωνίας το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Enel Green Power Hellas: Χρονιά διαφορετικότητας και συμπερίληψης

Η Enel Green Power Hellas όρισε τη σεζόν 2022 -2023 ως Χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Eurolife FFH: Πρόγραμμα «ΜΑΜΑ» του SolidarityNow

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες, εγκυμονούσες και νέους γονείς από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

7 βραβεύσεις για τα METRO Cash & Carry στα Loyalty Awards 2023

Τα βραβεία αναγνωρίζουν τη διαχρονική δέσμευση των METRO Cash & Carry για δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προγραμμάτων.

Oι νικητές του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2023

Από το 2019 ο θεσμός του Βραβείου Τέχνης υποστηρίζει σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν για τη συλλογή του Ιδρύματος.
Skip to content