Η Ελλάδα μπορεί να γίνει έα ευρωπαϊκό στρατηγικό λιμάνι της μπλε οικονομικής ανάπτυξης

Date:

Share post:

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα πολιτικό και κοινωνικό, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist αναφέρθηκε στη δέσμευση του Πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ να συγκαλέσει Σύνοδο υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, με σκοπό την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα ευρωπαϊκό στρατηγικό λιμάνι της μπλε οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος εξήγησε ότι προς το παρόν η μπλε οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας απασχολεί πάνω από 330.000 άτομα, εισφέροντας περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτό, τα ¾, είναι οι θέσεις απασχόλησης που στηρίζονται στον τουρισμό και ειδικότερα στον παράκτιο τουρισμό, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη γαλάζια οικονομία.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που ξεκινά σε συνεργασία με τη βιομηχανία, το ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ για να προωθηθούν οι επιδιώξεις βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης.  Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στην ισχυρότατη μείωση των Σκανδιναβών τουριστών στη χώρα μας ακριβώς λόγω του φαινομένου της Greta Thunberg. «Βλέπουμε ότι φτάνει η αεροπορική εταιρεία της Δανίας να διαφημίζει κατά του προϊόντος της, να λέει “σκεφτείτε προτού ταξιδέψετε με αεροπλάνο”», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης να προωθηθεί και στο τουριστικό προϊόν η αυθεντική και ταυτόχρονα βιώσιμη εμπειρία. Ο υπουργός προανήγγειλε μάλιστα κίνητρα για τις επιχειρήσεις είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με θέσπιση υποχρεώσεων, είτε με πιστοποιήσεις – Αστέρια και μόρια σε ξενοδοχεία, ώστε να αναπτυχθεί ένα ποιοτικό προϊόν.

Related articles

The Hellenic Initiative: Το Venture Fair ενδυναμώνει τις startups στην Ελλάδα 

Από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Πρωτοβουλία του Nescafé στον Θερμαϊκό και νέο πρόγραμμα στην Εύβοια

H συνεργασία του καφέ Nescafé με τους οργανισμούς ΕΝΑΛΕΙΑ και Aegean Rebreath εστιάζει στις δράσεις συλλογής πλαστικών απορριμμάτων και ενημέρωσης.

Teleperformance Greece: Διάκριση στα Best Workplaces Hellas 2023

Η Teleperformance Greece συναντάται φέτος στην 8η θέση της λίστας Best Workplaces για εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

ΕΕΣ: Μεγαλειώδης εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκε με την Ανώτερη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού, μετά χρυσού κλάδου Δάφνης, η Μαριάννα Λάτση για το φιλανθρωπικό της έργο.
Skip to content