Η Ελλάδα μπορεί να γίνει έα ευρωπαϊκό στρατηγικό λιμάνι της μπλε οικονομικής ανάπτυξης

Date:

Share post:

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα πολιτικό και κοινωνικό, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist αναφέρθηκε στη δέσμευση του Πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ να συγκαλέσει Σύνοδο υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, με σκοπό την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα ευρωπαϊκό στρατηγικό λιμάνι της μπλε οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος εξήγησε ότι προς το παρόν η μπλε οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας απασχολεί πάνω από 330.000 άτομα, εισφέροντας περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτό, τα ¾, είναι οι θέσεις απασχόλησης που στηρίζονται στον τουρισμό και ειδικότερα στον παράκτιο τουρισμό, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη γαλάζια οικονομία.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που ξεκινά σε συνεργασία με τη βιομηχανία, το ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ για να προωθηθούν οι επιδιώξεις βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης.  Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στην ισχυρότατη μείωση των Σκανδιναβών τουριστών στη χώρα μας ακριβώς λόγω του φαινομένου της Greta Thunberg. «Βλέπουμε ότι φτάνει η αεροπορική εταιρεία της Δανίας να διαφημίζει κατά του προϊόντος της, να λέει “σκεφτείτε προτού ταξιδέψετε με αεροπλάνο”», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης να προωθηθεί και στο τουριστικό προϊόν η αυθεντική και ταυτόχρονα βιώσιμη εμπειρία. Ο υπουργός προανήγγειλε μάλιστα κίνητρα για τις επιχειρήσεις είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με θέσπιση υποχρεώσεων, είτε με πιστοποιήσεις – Αστέρια και μόρια σε ξενοδοχεία, ώστε να αναπτυχθεί ένα ποιοτικό προϊόν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Alpha Bank: Πρωτοβουλίες για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Συνάντηση του CEO και της CHRO του Ομίλου στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Women Do Business” με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Upfield Hellas: Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Με την ένταξή της στη Συμμαχία, η Upfield Hellas στοχεύει να συμβάλλει στην εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων, ενός φαινομένου που είναι αρκετά έντονο στη χώρα μας.

ΕlvalHalcor: Συνεργασία με Regeneration και επένδυση στους νέους

Oλοκληρώθηκε η περίοδος συμμετοχής στο «ReGeneration Academy on Industry 4. Engineers powered by Viohalco Companies».

Pharmathen: Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας

Πρόσφερε απευθείας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα.