Η εταιρική υπευθυνότητα, μέρος της λύσης που αναζητά η Σύνοδος Κορυφής

Date:

Share post:

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δράσεις για να ξεπεραστεί η κρίση ζητούν οι επιχειρήσεις, με τη βιομηχανία να παραθέτει προτάσεις στην κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών και ένα μπαράζ ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης να πλαισιώνουν αυτές τις εξελίξεις, όπως μεταφέρει στο csrindex η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του CSR Hellas.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Καθώς αναμένεται η έγκριση ενισχύσεων, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup και εξετάζονται οι προτάσεις για το σχέδιο εξόδου των οικονομιών της ΕΕ από την κρίση του Covid-19, η πρόκληση που προβάλλει είναι η συμφωνία σε ένα μοντέλο διάσωσης που θα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες λόγω της διάστασης απόψεων των χωρών Βορρά και Νότου.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχουν δύο τάσεις.

Αφενός είναι οι προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας για το εθνικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης, με ζητούμενα μεταξύ άλλων την ενίσχυση της μεταποίησης και τη μετατόπιση από το μοντέλο της οικονομίας που έχει ως βασικό πυλώνα τον τουρισμό σε ένα μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην παραγωγή, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας, των φορολογικών βαρών και της ρευστότητας.

Αφετέρου δε οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζοντας πολλά και ποικίλα προβλήματα εξαιτίας του Covid-19, προσβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης ενώ την ίδια στιγμή γίνονται επίκαιρες οι πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας του Covid-19, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που δίνουν το μήνυμα της αλληλεγγύης.

H Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas, μιλά στο csrindex για την άμεση και εξαιρετικά δυναμική ανταπόκριση των μελών του CSR Hellas – εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων – στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης και περιορισμού της πανδημίας, που αποτελεί μία σαφή υπενθύμιση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι μέρος της λύσης, εφόσον λειτουργούν με κοινωνική ευθύνη. 

“Οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της πρωτοφανούς αυτής κρίσης δημόσιας υγείας ωστόσο αναμένεται να έχει συνέχεια και απαιτείται συνεχής εγρήγορση, αλλά και ουσιαστικός επανασχεδιασμός ώστε να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η κοινωνική συνοχή και η οικονομική βιωσιμότητα”, σημειώνει η κ. Αλεξίου και τονίζει ότι: “Οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας και η εμπειρία της αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης είναι ίσως το πιο σημαντικό  δίδαγμα για να προετοιμαστούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά για όσα έπονται. Η κλιματική αλλαγή, οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά είναι όλα παγκόσμιες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων κοινωνιών. Με υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και συνεργασία εμείς, ως CSR Hellas, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο χωρίς να μείνει κανείς πίσω.”

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το CSR Hellas προσυπέγραψε θέση του CSR Europe για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απροσδόκητη κατάσταση της πανδημίας, όπου οι εταιρείες συμφωνούν ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία θα καταστεί εφικτή η δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, στον πυρήνα της οποίας συνυπάρχουν η βιωσιμότητα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η συμπερίληψη (inclusiveness). Με βάση το κράτος δικαίου, η εμπιστοσύνη και ενσυναίσθηση είναι πρωταρχικής σημασίας για την αναγκαία συνεργασία προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον, καθώς σύμφωνα με την διακήρυξη:

  • Ο κορονοϊός (Covid-19) έχει αλλάξει τη ζωή μας, επηρεάζοντας τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας κατά τρόπο πρωτοφανή. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή για την προστασία και την περίθαλψή μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και αξίζουν την ευγνωμοσύνη και την υποστήριξή μας. Πριν από τον Covid-19 θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι επιχειρήσεις θα προχωρούσαν σε αναδιοργάνωση της παραγωγής τους για να υποστηρίξουν τα εθνικά συστήματα υγείας προσφέροντας αντισηπτικά, προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής. Πριν από τον Covid-19 θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επιχειρήσεις θα έδιναν πρόσβαση στους πόρους και την τεχνογνωσία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού. Τώρα όμως, εν μέσω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις, αναπροσαρμόζουν το μοντέλο λειτουργίας τους και συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
  • Κάθε προσπάθεια έχει αξία και κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, οι προκλήσεις που δημιουργεί ο Cοvid-19 υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για διατήρηση των θέσεων εργασίας και συμβολή στις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν. Κάθε μέρα, ο Covid-19 μας διδάσκει ότι αν δεν συνεργαστούμε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα είναι επίσης ευνοϊκό για το περιβάλλον και το κλίμα, τους ανθρώπους και την οικονομία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους, τους πελάτες και προμηθευτές τους, και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες λειτουργούν, εάν θέλουν να παραμείνουν ζωντανές και να αναπτυχθούν. 
Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».