Connect with us

Δράσεις

Η ιστορία των επιχειρήσεων σε webinar

Τα αρχεία των επιχειρήσεων αποτελούν αντικείμενο μελέτης στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα αρχεία και τα μουσεία των επιχειρήσεων, δεν καταγράφουν μόνο την ιστορία των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στη μελέτη οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων για τα οποία τα επίσημα αρχεία -συνήθως- σιωπούν.

Τα αρχεία και τα μουσεία των επιχειρήσεων δεν είναι απαραίτητα μόνο για την οικονομική ιστορία, αλλά αποτελούν σημαντική πηγή για τις άλλες όψεις της ιστορίας όπως: την ιστορία της κοινωνίας και των νοοτροπιών, των τεχνικών και των τεχνών, των θεσμών και της διακυβέρνησης, της διαφήμισης και της επικοινωνίας, των περιβαλλοντικών αναζητήσεων, της φιλανθρωπίας και της εταιρικής υπευθυνότητας, της διατροφής και των καθημερινών συνηθειών, της μόδας, της διασκέδασης και του ελεύθερου χρόνου, τις ισότητας των φύλλων και των κοινωνικών διακρίσεων, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού design, της υγείας της εργασίας και των επιδημιών, κ.λπ.

Παράλληλα, οι εταιρικές επέτειοι -πολύ συχνά- παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διάσωση και ανάδειξη των αρχείων των επιχειρήσεων, στη δημιουργία μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, στην έκδοση ιστορικών λευκωμάτων και στην ανάδειξη παλαιών βιομηχανικών και εμπορικών χώρων, ανοικτών στο ευρύ κοινό. Επίσης, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενσωμάτωση στοιχείων συνέχειας στην εταιρική κουλτούρα των επιχειρήσεων, στην ομαλή διαδοχή των γενεών τους, στην αποδοχή των οργανωτικών μετασχηματισμών τους, αλλά και στην ενσωμάτωση στοιχείων νεοτερικότητας και εκσυγχρονισμού στις πρακτικές και τις σχέσεις τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.

Το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων ΑΜΚΕ (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), σε συνεργασία με το «Ethos Lab» Κέντρο Έρευνας για τη Διακυβέρνηση και την Αειφορία IKE, την «TASEIS» Συμβουλευτικές & Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες και το ΚΔΒΜ2 «TASEIS – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ», επιθυμούν να αναδείξουν τη σημασία αυτής της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη δια βίου μάθηση, για την ενδοεταιρική εκπαίδευση και την ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας καθώς και για την ανάδειξη της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020» και εγκαινιάζει τον Κύκλο Εκδηλώσεων του Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε. με θέμα «Μικρές και μεγάλες ιστορίες επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα (19ος – 21ος αιώνας) (Οκτώβριος 2020 – Μάρτιος 2021).

Ομιλητές

  • Θεόδωρος Κατσικάρος (Δρ. Συγκριτικής φιλολογίας και εκπαιδευτικός),
  • Γιώργος Λαδάς (Οικονομολόγος),
  • Ευαγγελία Μπαφούνη (Ιστορικός)
  • Νικόλαος Μέλιος (Οικονομολόγος – ΜΑ Επικοινωνία).

Συζητητές

  • Πάκης Παπαδημητρίου (Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ε.Κ.Ε. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου).
  • Γεώργιος Μέλιος (Δρ. Οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ethos Lab» IKE)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο

  • Αντώνης Γκορτζής, (Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Επιχειρηματική Ηθική «ΕΒΕΝ GR»)

Διάρκεια εκδήλωσης 60’ μέσα από προκαθορισμένη διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο imtiie@otenet.gr, ώστε να λάβουν τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

DHL: Πιστοποίηση Safe Restart από TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Τα καταστήματα αλλά και τα κεντρικά γραφεία της DHL EXPRESS HELLAS αξιολόγησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) με βάση την υπηρεσία Safe Restart.

Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση αφορά σε πέντε εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων και των κεντρικών γραφείων της DHL EXPRESS HELLAS, δύο εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα καταστήματα της σε Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα και Λάρισα.

Η αξιολόγηση της κορυφαίας εταιρείας ταχυμεταφορών στην Ελλάδα  στην τρέχουσα συγκυρία αποτελεί μια ακόμη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην προστιθέμενη αξία που προσφέρει ο έλεγχος Safe Restart στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας. 

Η υπηρεσία Safe Restart πραγματοποιείται μόνο σε καταστήματα που βρίσκονται εν λειτουργία και έχει δημιουργηθεί ακολουθώντας πλήρως τις ισχύουσες Εθνικές Νομοθετικές Απαιτήσεις και Κατευθυντήριες Οδηγίες και Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η αξιολόγηση των καταστημάτων της DHL έρχεται σε συνέχεια της πολυετούς συνεργασίας του πολυεθνικού κολοσσού των ταχυμεταφορών με τον κορυφαίο φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα.  Σημειώνεται ότι, πέρα από την αξιολόγηση των καταστημάτων, πρόσφατα  η TÜV HELLAS (TÜV NORD) απένειμε στην DHL EXPRESS HELLAS ΑΕ πιστοποιητικά  ISO 45001:2018 για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας και  ISO 39001:2012 για την Οδική Ασφάλεια αποδεικνύοντας  τη δεδομένη πρωτοπορία και εξειδίκευσή της σε θέματα διαχείρισης της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων της. 

Τόσο το Σύστημα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας όσο και της Οδικής Ασφάλειας που εφαρμόζει η  DHL EXPRESS HELLAS AE εστιάζουν κυρίως στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας στο σύνολο των εγκαταστάσεων της ανά την Ελλάδα κατά τις διαδικασίες διαχείρισης αποστολών.

O Ελευθέριος Σαμαράς, Διευθύνων Σύμβουλος DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας σημείωσε σχετικά: «Τους τελευταίους μήνες η παγκόσμια πανδημία με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι, έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο την καθημερινότητα μας αλλά κυρίως τις προτεραιότητες μας. Στην DHL Express, απαντήσαμε σε κάθε πρόκληση των καιρών με υπευθυνότητα, ταχύτητα και ευελιξία απέναντι στους ανθρώπους μας, την κοινωνία και βέβαια τους πελάτες μας. Οι προτεραιότητες μας όμως δεν άλλαξαν: το υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τους ανθρώπους μας, η εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας και το υπεύθυνο επιχειρείν μέσα στην κοινωνία που δραστηριοποιούμαστε ήταν, είναι και θα είναι στην καρδιά της παγκόσμιας στρατηγικής μας. Η επιτυχής αξιολόγηση της Εταιρείας με βάση την υπηρεσία Safe Restart, από την  TÜV HELLAS, αποτελεί αναμφίβολα μία ακόμη απόδειξη πως η DHL Express Ελλάδας δε χάνει τον προσανατολισμό της σε μία πορεία που μετρά πάνω τέσσερεις δεκαετίες, με κατεύθυνση την αριστεία και τη συνεχή βελτίωση».

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Interamerican: Δωρεά υγειονομικών μασκών στην Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Το δεύτερο «κύμα» πανδημίας του ιού Covid-19 βρίσκει έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών αιμοδοτών σε θέση αυξημένης έκθεσης στον κίνδυνο να νοσήσουν.

Δεδομένης της μεγαλύτερης, φέτος, ανάγκης για αίμα, η συνείδηση του εθελοντή αιμοδότη δεν αναστέλλει τη διάθεση για προσφορά και συνεπώς, ο κίνδυνος για την υγεία του είναι πραγματικός και απαιτεί κάθε μέτρο προφύλαξης.

Σε αυτή τη λογική, η δωρεά 14.000 υγειονομικών μασκών από την INTERAMERICAN στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) αποκτά ιδιαίτερη χρηστική αξία. Οι μάσκες διατέθηκαν στους τοπικούς Συλλόγους -συνολικά, 61 σε όλη την Ελλάδα- για την κάλυψη των αναγκών τους κατά την αιμοδοσία.

Η συνεργασία της εταιρείας με την Ομοσπονδία είναι πολυετής. Και φέτος, η INTERAMERICAN υποστήριξε την καθιερωμένη Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας, που ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο τη διαδρομή της στην επικράτεια. Παράλληλα, η εταιρεία είναι  χορηγός της επικοινωνιακής καμπάνιας για την αξία της αιμοδοσίας, στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας της Π.Ο.Σ.Ε.Α., που συνδυάζεται με τη διενέργεια αιμοδοσίας σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.

Η Π.Ο.Σ.Ε.Α. ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική μη Κερδοσκοπική Εθελοντική Οργάνωση για την Αιμοδοσία στην χώρα μας. Έχει ως μέλη της Συλλόγους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας, που προσπαθούν να μετατρέψουν τους αιμοδότες αναπλήρωσης σε τακτικούς εθελοντές αιμοδότες και αναπτύσσουν δράση συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, τόσο για την Εθελοντική Αιμοδοσία όσο και για τη Δωρεά Οργάνων και Ιστών Σώματος.

Περισσότερα

8# Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη

ReGeneration: Ρεκόρ προσλήψεων νέων πτυχιούχων

Το ReGeneration, το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα απασχόλησης και εκπαίδευσης για νέους πτυχιούχους στην Ελλάδα, προσαρμόστηκε από τις αρχές Μαρτίου άμεσα και αποτελεσματικά στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες που επέφερε η πανδημία και κατάφερε να καταγράψει υψηλό ιστορικό προσλήψεων και συνεργαζόμενων εταιρειών, στηρίζοντας σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία τα όνειρα των νέων της χώρας.  

Αναλυτικότερα, από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2020, και παρά τα δύο καθολικά lockdown στη χώρα, το ReGeneration  τοποθέτησε σε οργανικές θέσεις εργασίας περισσότερους από 421 ταλαντούχους νέους, σε 273 εταιρείες πανελλαδικώς, παρουσιάζοντας ανάπτυξη της τάξης του 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Με σύμμαχο την τεχνολογία, αλλά και με προσήλωση και σκληρή δουλειά, εντός των τελευταίων 9 μηνών πραγματοποιήθηκαν 2500 virtual συνεντεύξεις, ενώ 1200 νέοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς περισσότερες από 85.000 ώρες εκπαίδευσης σε ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες.

Στο διάστημα αυτό, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σε virtual περιβάλλον οι δύο Γενικοί κύκλοι του προγράμματος (5.700 αιτήσεις), οι δύο κύκλοι Project Future σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς (5.900 αιτήσεις) καθώς και η νέα πρωτοβουλία ReGeneration DigiYouth Initiative powered by Microsoft, ένα πρόγραμμα re/upskilling νέων που συνδυάζει μοναδικά τα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία της Microsoft και την τεχνογνωσία του ReGeneration!

Μένοντας πάντα πιστοί στη δέσμευσή μας για δημοκρατικοποίηση της ευκαιρίας για μεταπανεπιστημιακή εκπαίδευση των νέων πτυχιούχων της χώρας, το καλοκαίρι του 2020 εγκαινιάσαμε το «Skills for Greece 2021», τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία εκπαίδευσης στην ιστορία του ReGeneration, σε συνεργασία με το Coursera, την παγκοσμίως κυρίαρχη online πλατφόρμα εκπαίδευσης. Μέσω αυτής της συνεργασίας , «ξεκλειδώσαμε» την πρόσβαση σε 3.800 online μαθήματακαι 400 εξειδικεύσεις, με δωρεάν πιστοποίηση από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως Stanford, Yale, INSEAD, Imperial College London κ. ά. για δεκάδες χιλιάδες νέους σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, για πρώτη φορά επωφελούμενοι ήταν και οι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών της χώρας και μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της Αστυνομίας.

Έως σήμερα, μέσω του ReGeneration, ενός μη κερδοσκοπικού προγράμματος, το οποίο είναι προσβάσιμο σε νέους πτυχιούχους με ή χωρίς αναπηρία, περισσότεροι από 1.700 ταλαντούχοι νέοι έχουν τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις εργασίας, σε περισσότερες από 650 εταιρείες πανελλαδικώς. Το ποσοστό ανανέωσης συνεργασίας των εταιρειών με τους υποψηφίους του προγράμματος ανέρχεται στο 92%, οδηγώντας ουσιαστικά στη δημιουργία και διατήρηση οργανικών θέσεων εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν ήδη δοθεί περισσότερα από 12.500.000 ευρώ σε μισθούς νέων που έχουν προσληφθεί μέσω του ReGeneration. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος το οποίο έχει αποσπάσει συνολικά 11 εθνικά βραβεία,  έχουν προσφερθεί 300.000 ώρες εκπαίδευσης σε ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες, ενώ έχουν συμπληρωθεί  17.500 ώρες εθελοντικής εργασίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι το κοινωνικό αποτύπωμα του προγράμματος

Με την ευχή να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η πανδημία και οι επιπτώσεις της, η ομάδα του ReGeneration συνεχίζει να στηρίζει στην πράξη τους νέους πτυχιούχους, επενδύοντας με ουσιαστικό τρόπο στο μέλλον της χώρας.

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ