Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή ξεκινά από την Λήμνο

Date:

Share post:

Για πρώτη φορά, 13 περιοχές στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο γίνονται δίαυλος επιστήμης συμμετέχοντας στη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, MEDNIGHT 2021. Στόχος τους, να δείξουν στο ευρύ κοινό τη σημασία των ερευνών που διεξάγονται σε χώρες της Μεσογείου- με έμφαση στο ρόλο των γυναικών σε αυτόν τον τομέα– για την αντιμετώπιση προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες της. 

Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις του MEDNIGHT 2021 θα εστιάσουν -μεταξύ άλλων- στα ακόλουθα θέματα: κλίμα και καθαρές μορφές ενέργειας, θάλασσα και ρύπανση, γεωλογία και βιοποικιλότητα, δίαιτα και διατροφή, υγεία, ανθρωπολογία και ιστορία, πρωτοπόροι επιστήμονες και το μέλλον. Όλες οι θεματικές ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), δεδομένου ότι φέτος η Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητών είναι αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Έναρξη από την Ελλάδα και την SciCo

Ένα ταξίδι με στόχο να τονιστεί η αξία της επιστήμης της Μεσογείου ξεκινά στις 3 Ιουνίου από τη Λήμνο, ενώ θ’ ακολουθήσουν 300 και πλέον δράσεις σε όλη τη Μεσόγειο.

Η SciCo, ως περήφανος συνεργάτης και οργανωτής της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει δημιουργήσει μια σειρά μοναδικών εκδηλώσεων. 

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουν εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις και επιστημονικές προκλήσεις που σχετίζονται με την έρευνα και που προορίζονται για διαφορετικά ακροατήρια. 

Η αρχή γίνεται, λοιπόν, από την Λήμνο, οπότε αν είστε κάτοικοι του όμορφου νησιού ή αν βρεθείτε εκεί για διακοπές αξίζει να κάνετε μια στάση την Παρασκευή 4 Ιουνίου από τις 10:00 έως και τις 11:30 στη Μύρινα, συγκεκριμένα από το Παντελίδειο. Κτίριο ιστορικό που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς ήταν σχολείο για κορίτσια από το 1905, όταν η εκπαίδευση των γυναικών δεν ήταν καθόλου δεδομένη. 

Εκεί, θα πραγματοποιηθεί το MIND THE LAB. Δηλαδή, εντυπωσιακά πειράματα, καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες εμπνευσμένες από την Επιστήμη (Science), την Τεχνολογία (Technology), τη Μηχανική (Engineering) και τα Μαθηματικά (Maths)  (STEM). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση επικοινωνίας της επιστήμης, με στόχο να κάνει πιο κατανοητή την έρευνα σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ενδιαφερόντων, σε βιαστικούς και περαστικούς. Γι’ αυτό άλλωστε και το όνομά της παραπέμπει στο “Mind the Gap” (Προσοχή στο κενό), μήνυμα που ακούμε σ΄ ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη, τις αποβάθρες του μετρό. Εμπνευστής της είναι ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, κοινωνικός επιστήμονας και ιδρυτής της SciCo. 

Κορύφωση εκδηλώσεων

Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή,  MEDNIGHT 2021, η οποία ιδρύθηκε πέρσι στην Μεσογειακή Ισπανική Αψίδα, θα κορυφωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του πρώτου Aegean Science Festival, της μεγαλύτερης γιορτής της επιστήμης και της καινοτομίας στο Αιγαίο Πέλαγος. Εκτός της φυσικής παρουσίας, πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη θα μπορούν  να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 500 δράσεις (εργαστήρια και συζητήσεις) από όλες τις χώρες και τα μέρη, όπου θα πραγματοποιούνται. Αυτό θα συμβεί μέσω τη ψηφιακής πλατφόρμας MEDNGHT TV, η οποία υποστηρίζεται από την SciCo Cyprus

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».