Connect with us

Μέρος Διεθνών Δικτύων

Ι.Ο.ΑΣ.: Στο 24ο Προσκοπικό Jamboree Β.Αμερικής 2019

Με μεγάλη επιτυχία και εκπληρώνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδεύσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη*, που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Αμερική, στο Summit Bechtel Reserve της Δυτικής Βιρτζίνια των Η.Π.Α.

Το Τζάμπορη αποτελεί τη μεγαλύτερη προσκοπική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη με τη συμμετοχή χιλιάδων εφήβων ηλικίας 14 – 18 ετών. Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου «Ο Προσκοπισμός για την Οδική Ασφάλεια», μια δράση η οποία τελεί υπό την Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών,  το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» βρέθηκε στις Η.Π.Α. (από τις 18/7 έως τις 6/8) ως εταίρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) με το πρόγραμμα BRAAVO (Bringing Road Safety Awareness and Advocacy to Voluntary Organizationswww.braavo-youth.com ) εκπαιδεύοντας περισσότερους από 3.500 έφηβους και νέους Προσκόπους, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου – FIA (Transformation Road Safety Grant Programme).

Πιο συγκεκριμένα, στο «Σταθμό Ασφάλειας των Μεταφορών – Transportation Safety Hub»  που διέθεταν από κοινού FIA-Ι.Ο.ΑΣ, στην περιοχή «Ζώντας στον 21ο αιώνα» του Centro Mondial του 24ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορη, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες που αφορούσαν στα θέματα της ακατάλληλης ταχύτητας, της χρήσης ζώνης και κράνους, της απόσπασης προσοχής, των αποστάσεων ακινητοποίησης,  και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με παράλληλη χρήση προσομοιωτών, όπως τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης και η συσκευή μέτρησης χρόνου αντίδρασης και απόστασης ακινητοποίησης. Τις εκπαιδεύσεις πλαισίωσαν οι αντίστοιχες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Ι.Ο.ΑΣ., καθώς και η γνωστή εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου #3500LIVES με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού (αφίσες, προβολή βίντεο και άλλα). Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν σε ειδικό Photo booth που είχε παραχωρήσει η FIA, και μαζί με την αναμνηστική φωτογραφία τους να υπογράψουν το Μανιφέστο της FIA, με το οποίο καλούνται οι ιθύνοντες κάθε χώρας να αναλάβουν δράση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα.

Μία ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου, αποτέλεσε το Holding Hands for Road Safety” («Δίνοντας τα χέρια για την Οδική Ασφάλεια»), κατά την οποία Πρόσκοποι (ένα αγόρι και ένα κορίτσι από κάθε χώρα του πλανήτη, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση) δίνουν τα χέρια σχηματίζοντας ένα μεγάλο ανθρώπινο κύκλο και απαγγέλουν την υπόσχεσή τους να τηρούν τους κανόνες της οδικής ασφάλειας όπως αυτοί αποτυπώνονται στο δεκάλογο με τους χρυσούς κανόνες της  FIA. Με αυτό τον τρόπο, οι έφηβοι συμμετέχοντες γίνονται πρεσβευτές της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα τους όπου μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους συνομηλίκους τους. Μάλιστα, ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΓΓ του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια και Πρόεδρος της FIA, κύριος Jean Todt, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους νέους Προσκόπους μέσω βίντεο που μαγνητοσκόπησε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση στάσεων και συμπεριφορών των εφήβων σε σχέση με θέματα οδικής ασφάλειας επικεντρώνοντας στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ πριν την οδήγηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε στο 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στην Ιαπωνία το 2015, θα οδηγήσουν σε πολύτιμα συμπεράσματα για τις στάσεις και συμπεριφορές των εφήβων και στο σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων. Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, η οποία βρέθηκε στην Αμερική καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης συντονίζοντας τις δράσεις, δήλωσε:

«Νιώθω μεγάλη τιμή και συγκίνηση που με την Ομάδα μας στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη, καταφέραμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε με βιωματικό τρόπο και τη χρήση προσομοιωτών χιλιάδες εφήβους και νέους, από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, σε κρίσιμα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τα σημαντικά αυτά μηνύματα στις χώρες τους, ώστε να αλλάξει η τραγική πραγματικότητα του να χάνονται κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, 3.500 ζωές στους δρόμους».

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε τα εξής:

«Μας τιμά η πολύχρονη συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. καθώς πιστεύουμε ότι από κοινού και με τη σωστή εκπαίδευση μπορούμε να μειώσουμε τα δυστυχήματα και να χαρούμε τη ζωή… Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το πολύ σημαντικό έργο του ΙΟΑΣ με στοχευμένες δράσεις στην Ελλάδα».

Οι νέοι πρόσκοποι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες του Ι.Ο.ΑΣ με αμέριστο ενδιαφέρον, ενθουσιασμό και με τα νεανικά τους χαμόγελα να δίνουν δύναμη και ελπίδα στην Ομάδα του Ινστιτούτου. Σχόλια όπως του νεαρού προσκόπου από τις ΗΠΑ, «Σας ευχαριστούμε που ήρθατε από τόσο μακριά για να μας βοηθήσετε να μάθουμε πώς να είμαστε ασφαλείς στο δρόμο», που έγραψαν οι αμέτρητοι συμμετέχοντες στο Βιβλίο Εντυπώσεων του Ι.Ο.ΑΣ., θα αποτελούν για όλους εμάς στο Ι.Ο.ΑΣ. πυξίδα για να συνεχίσουμε την αποστολή μας και να πραγματοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για «έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Το Ι.Ο.ΑΣ. θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι βοήθησαν να γίνει η αποστολή μας πραγματικότητα. Τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), που υποστήριξε το πρόγραμμα BRAAVO μέσω του Transformation FIA Road Safety Grant Programme.  Το Γενικό Γραμματέα του  Παγκόσμιου Οργανισμού Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) κύριο Ahmad Alhendawi, για την εμπιστοσύνη του προς εμάς, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και την Ομάδα της Ελληνικής Αποστολής για την υποστήριξή τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Την Cosmote, η οποία υποστήριξε την έρευνα. Τα καταστήματα DUR  – Δούρος ΑΕ που έντυσαν την αποστολή του Ινστιτούτου και το RSA της Ιρλανδίας που προσέφερε τα ανακλαστικά γιλέκα για τη διεξαγωγή του “Holding Hands Event”.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους του νέους Προσκόπους από την Ομάδα Διεθνούς Υποστήριξης (ISTs), οι οποίοι συνέβαλαν στις εκπαιδεύσεις του Ινστιτούτου. Τους Άρη, Αλέξανδρο, Νίκο, Φίλιππο και Πέτρο από την Ελληνική Αποστολή. Τους Victor, Timothy Carlos και Dylan  από τις Η.Π.Α., τον Greg  από τον Καναδά, τον Armando από την Κολομβία, τον Lucas από την Μαλαισία, τον Philip από τη Σουηδία καθώς και τον εκπρόσωπο της FIA που παρέστη. Οι νέοι αυτοί εκπαιδεύτηκαν ως εκπαιδευτές σε θέματα Οδικής Ασφάλειας πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, τόσο στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος BRAAVO  όσο και στη χρήση των προσομοιωτών, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους καθώς και  μικρότερους σε ηλικία προσκόπους, επισκέπτες του σταθμού μας. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για την υπόλοιπη ζωή τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο  σκοπός της ενεργού συμμετοχής: να γίνεσαι καλύτερος βοηθώντας τους άλλους.

*Τζάμπορη (Jamboree): Η μεγαλύτερη κατασκήνωση στη φύση για εφήβους στον κόσμο

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

ActionAid: Tο σπουδαιότερο δώρο είναι η ζωή

Σήμερα 262 εκατομμύρια παιδιά και νέοι βρίσκονται εκτός σχολείων με περισσότερα από τα μισά παιδιά που δεν φοιτούν στα σχολεία να ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική.

650 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες αναγκάστηκαν να παντρευτούν πολύ πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια ενώ μέχρι το 2040 ένα στα τέσσερα παιδιά θα κατοικεί σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό. 

Η ActionAid, μέσω της Αναδοχής, στηρίζει παιδιά σε πολύ φτωχές κοινότητες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, αλλά και συνανθρώπους μας στην Ελλάδα. Με όχημα την εκπαίδευση, τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη, προσπαθεί να φέρνει οριστικές αλλαγές στις ζωές των πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Συνεργάζεται στενά με τοπικές οργανώσεις, δουλεύει με ολόκληρες κοινότητες και ασκεί πίεση σε φορείς και κυβερνήσεις για να καταπολεμήσει τις πολιτικές και τις πρακτικές που διαιωνίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέχρι σήμερα, έχει στηρίξει 83 κοινότητες και σήμερα συνεχίζει να στηρίζει 44 κοινότητες σε 18 χώρες.   

Στην Ελλάδα, στηρίζει παιδιά, εφήβους και ενήλικες που ανήκουν σε ευάλωτες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος μέσα από το Επίκεντρο, έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες και προγράμματα με στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

Η ActionAid αυτές τις γιορτές μας καλεί να γίνουμε όλοι Ανάδοχοι στο actionaid.gr/forma/ ή καλώντας στο 801 11 900 800 στην Ελλάδα και στο 22 100 399 στην Κύπρο για να κάνουμε τη ζωή των παιδιών, των οικογενειών και των κοινοτήτων τους καλύτερη και δικαιότερη. Με 0,82€ την ημέρα ο Ανάδοχος προσφέρει ένα σπουδαίο δώρο, ένα δώρο με μεγάλη δύναμη και διάρκεια. 

Το πρόγραμμα Αναδοχής είναι το πιο αγαπητό πρόγραμμα της ActionAid στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μέσω της Αναδοχής συνδέεστε με ένα συγκεκριμένο παιδί που ζει σε μία πολύ φτωχή κοινότητα της Αφρικής, της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής και χτίζετε μαζί του μια σχέση ζωής με αμφίδρομη επικοινωνία, ενώ παράλληλα αλλάζετε τη ζωή στην κοινότητά του. 

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

#yourEUright, καμπάνια της ΕΕ για τα δικαιώματα των καταναλωτών

Η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων των καταναλωτών και της ισότητας των φύλων, συμμετείχε σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις με την καμπάνια ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών #yourEUright.

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, το #yourEUright βρέθηκε στο συνέδριο Infocom World και με τη βοήθεια του δημοφιλή YouTuber, Αλέξανδρου Μαλιάτση, «τέσταρε» τις γνώσεις των συμμετεχόντων στα δικαιώματα τους ως καταναλωτές. Το σαββατοκύριακο 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου, η εκστρατεία #yourEUright συμμετείχε στο συνέδριο AthensCon με ένα ξεχωριστό Escape Room στο οποίο έλαβε μέρος και ο διάσημος YouTuber Jeremy βοηθώντας το κοινό να εξιχνιάσει το μυστήριο των δικαιωμάτων του. Σημαντική ήταν η συμμετοχή της εθνικής οργάνωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και στα δύο συνέδρια, που ενημέρωσε σε βάθος τους επισκέπτες για τις επιλογές που έχουν όταν νιώθουν πως τα δικαιώματα τους έχουν καταπατηθεί.

Καθώς οι νόμοι και οι κανονισμοί αλλάζουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας, και δεδομένου ότι οι Έλληνες δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι στον συγκεκριμένο τομέα, η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα δικαιώματά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει θεσπίσει συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου καθορισμένου πλαισίου για τα δικαιώματα των καταναλωτών σε όλα τα κράτη – μέλη, το οποίο διασφαλίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών και  αυξάνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Η καμπάνια #yourEUright έχει ως σκοπό την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών της ΕΕ για τα δικαιώματα τους ως καταναλωτών στην ΕΕ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Σε αυτό το πλαίσιο, η καμπάνια συμμετείχε σε δύο εκθέσεις που στοχεύουν στο νεανικό κοινό και δημιούργησε 2 tailor-made δράσεις, με στόχο να επικοινωνήσει καλύτερα τα βασικά μηνύματά της.

Στις 26 Νοεμβρίου, στο συνέδριο Infocom World, η καμπάνια #yourEUright σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ ενημέρωσε τους επισκέπτες για τα δικαιώματα τους και κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει σε ένα ενδιαφέρον quiz από τον YouTuber Αλέξανδρο Μαλιάτση. Όσοι κατάφεραν να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις κέρδισαν και ένα συλλεκτικό #yourEUright δώρο.

Το σαββατοκύριακο 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου, το #yourEUright συμμετείχε στο μεγαλύτερο συνέδριο για comics στην Ελλάδα, με μια ενέργεια που έδεσε πλήρως με το concept της εκδήλωσης. Ένα ξεχωριστό Escape Room που συνδύασε τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και την ομαδική δουλειά βοήθησε τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ορισμένα βασικά Ευρωπαϊκά καταναλωτικά τους δικαιώματα. Επίσης, όσοι έπαιξαν είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτά λειτουργούν στην πράξη και πως μπορούν να τα ασκήσουν. Ο YouTuber Jeremy ήταν εκεί για να βοηθήσει στην εξιχνίαση του μυστηρίου, ενώ εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ είχαν μια σύντομη συνομιλία με τους συμμετέχοντες ύστερα από το παιχνίδι, δίνοντάς τους περισσότερες πληροφορίες, απαντώντας στις ερωτήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια των δύο συνεδρίων, η καμπάνια #yourEUright ενημέρωσε περισσότερα από 8.000 άτομα.

Η καμπάνια #yourEUright στην Ελλάδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εθνικών οργανώσεων καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ https://www.ekpizo.gr και ΚΕΠΚΑ https://www.kepka.org  και εστιάζει σε τρία δικαιώματα των καταναλωτών: Συμβόλαια με Δίκαιους Όρους, Αλλαγή Τράπεζας και Διαφάνεια & 14ήμερη Προθεσμία επιστροφής σε online αγορές.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

3ο WIB Forum για τη διαφορετικότητα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο WIB Forum με θέμα “Diversity & Inclusion: Breaking Barriers to Break Through”, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία της Επιτροπής Women in Business (WIB), τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Hilton.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε ότι «το Forum αποτελεί την έμπνευση που θα μας οδηγήσει στο μέλλον». Τόνισε χαρακτηριστικά  την ευαισθητοποίηση ως αναγκαία για την επίτευξη της διαφορετικότητας αλλά και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών μέσω πρακτικών ένταξης και ενδυνάμωσης. Αναγνώρισε την επικαιρότητα του θέματος του φόρουμ και την καθοριστική σημασία του σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να εκλείψουν οι προκαταλήψεις στην ελληνική πραγματικότητα.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των Η.Π.Α., ο οποίος ανέφερε: «Εξελίσσοντας την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων δημιουργούμε δίκτυα για την προώθηση της αλληλεγγύης και την απομάκρυνση των εμποδίων που μας οδηγούν στην ανάπτυξη». Δηλώνοντας εμπνευσμένος από την παρουσία τόσων γυναικών αλλά και αντρών υπέρμαχων της ισότητας των φύλων, τόνισε την κριτικής σημασίας δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος, που συμπεριλαμβάνει ενεργά τη διαφορετικότητα στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, αποτελεί προτεραιότητα στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατα στατιστικά που δείχνουν την πρόοδο, όσον αφορά στην εκπροσώπηση γυναικών στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή. Τέλος, αναφέρθηκε σε ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα σε συνεργασία με  οργανώσεις για την ενδυνάμωση του γυναικείου δυναμικού στην ελληνική πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας.

Στη συνέχεια, η Αγνή Μαριακάκη, Οργανισμική Ψυχολόγος και Κοινωνική Ερευνήτρια, σκιαγράφησε τα συμπεράσματα έρευνας συνεντεύξεων βάθους που διεξήγε η Επιτροπή του Women in Business μεταξύ 28  CEOs μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Η έρευνα κατέγραψε τις συνιστώσες του  Gender E.Q (Exclusion Quotient) στο ελληνικό επιχειρείν, που περιλαμβάνουν τον ορισμό της επίτευξης ως μια μονοσήμαντη διαδρομή, που θεωρεί τους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί να διεκδικεί μια γυναίκα ως μη συμβατούς με την αφοσιωμένη προσπάθεια που προϋποθέτει την επιτυχία. Περιέγραψε πώς για μια γυναίκα όλοι οι ρόλοι της είναι πρωτεύοντες και συχνά θεωρούνται μη συμβατοί με μια καριέρα που στοχεύει στην κορυφή. Η Αγνή Μαριακάκη έθεσε την πρόκληση ενός νέου I.Q. (Inclusion Quotient) που βασίζεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του «ανήκειν» και στη δυνατότητα να αποκαθηλώνονται τα στερεότυπα που υποδεικνύουν ότι η διαδρομή επιτυχίας βασίζεται στον αποκλεισμό ρόλων ή σε μονοσήμαντες επιλογές.

Η Δρ. Ζωζέτα Μηλιοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, έδωσε με την παρουσίαση της τη γενική εικόνα, τονίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στις εντυπώσεις και την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις γυναίκες και την εργασία παγκοσμίως. Στη συνέχεια, όρισε τις εξής βασικές έννοιες στον τομέα των μελετών φύλου: το χάσμα των αμοιβών (pay gap), τον διάτρητο σωλήνα (leaky pipeline), τη γυάλινη οροφή (glass ceiling) και την ασύνειδη προκατάληψη (unconscious bias). Διατρέχοντας συνοπτικά τις πρόσφατες στατιστικές για την ισότητα στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε την παρουσίασή της τονίζοντας ότι η διαφορετικότητα και η αποδοχή είναι βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Το πρώτο πάνελ είχε στόχο να αναδείξει την διαχείριση των προκαταλήψεων σε σχέση με το φύλο, την ηλικία ή την εξειδίκευση. Τη συζήτηση συντόνισε η Πέγκυ Βελλιώτου, Partner Advisory KPMG και συμμετείχαν οι: Αναστασία Χασσιώτη, Analyst στην εταιρεία Hines, Στέφανος Κόκκαλης, Συνθέτης, Ηθοποιός και Συγγραφέας, Καίτη Μηλιώνη, Ιδρύτρια και CEO της εταιρείας MyHabeats και Ανθή Μήλλιου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, Marine & Offshore για Ελλάδα και Κύπρο στην Lloyd’s Register. Οι ομιλητές, προερχόμενοι ο καθένας από διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες συμπερίληψης ή αποκλεισμού και αναφέρθηκαν πώς, παρά τις προκαταλήψεις στο χώρο εργασίας τους, κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους. Το πάνελ συζήτησης συμπλήρωσε με τα σχόλια, τοποθετήσεις και συμβουλές του, ο Δρ. Νικόλας Σαμαράς, Ειδικός Παθολόγος/Γηρίατρος που ζει και εργάζεται στην Ελβετία. Το πρώτο πάνελ έκλεισε τονίζοντας την έννοια της προσωπικής ευθύνης και τη σημασία να διεκδικεί ο καθένας τα όνειρα του.

Το δεύτερο πάνελ είχε στόχο να αναδείξει ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι Εταιρίες και απαιτείται για τον λόγο αυτό η σύνθεση διαφορετικών ομάδων διοίκησης με ηγέτες (άντρες και γυναίκες) που να εμπνέουν, να αξιοποιούν και να σέβονται τη διαφορετικότητα. Τη συζήτηση συντόνισε η Μάρθα Μυλωνά, Senior Principal της Εταιρίας Korn Ferry και συμμετείχαν οι: Στέλλα Κασδαγλή, μία εκ των ιδρυτών του οργανισμού Women on Top, Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris International, Τζίνα Κιβέτου, CSC HR Director της Εταιρίας Coca-Cola 3E και Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Human Resources Director του Ομίλου ΟΤΕ. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της ποικιλομορφίας στους κόλπους των επιχειρήσεων και των οργανισμών κομίζει πολλαπλά οφέλη. Τελικός στόχος θα  είναι να δημιουργηθεί  ένα ευνοϊκότερο θεσμικό  περιβάλλον που να  προωθηθεί η γυναικεία συμμετοχή στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, έτσι ώστε, η γυναίκα να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τον χρόνο της και τις ευθύνες που προκύπτουν από τους πολλαπλούς της ρόλους και  θα δημιουργηθεί  ένα συνεργατικό, υποστηρικτικό, γεμάτο σεβασμό περιβάλλον στις  εταιρείες, το οποίο να ενισχύει και να αυξάνει τη συμμετοχή και τη συνεισφορά όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το φύλο τους και την διαφορετικότητά τους.

Το φόρουμ έκλεισαν με συμπεράσματα η Αναστασία Σιδέρη, Πρόεδρος της Επιτροπής του WIB, Διευθύντρια Επικοινωνίας Coca-Cola Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η Μυλαίδη Στούμπου, Regional Director of Commercial Partner Channels and Programs for Multi-Country Cluster της εταιρείας Microsoft.

Η Αναστασία Σιδέρη ευχαρίστησε τα μέλη του WIB για τη δέσμευσή τους σε αυτό το εγχείρημα να φέρουν στο φως τις βαθιά ριζωμένες, ασύνειδες προκαταλήψεις, που εντείνουν το χάσμα των φύλων και κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα, καθώς και τις καλές πρακτικές που συντελούν στην πρόοδο. Τόνισε πώς «Είμαστε όλοι θύματα των καθημερινών προκαταλήψεων μας και είναι ανάγκη να τις αναγνωρίσουμε και να τις καταπολεμήσουμε προκειμένου να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον συμπερίληψης, που σε συνδυασμό με τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις εταιρικές πρακτικές θα συνεισφέρει ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».

Η Μυλαίδη Στούμπου ανέφερε ότι: «οι εταιρίες πρέπει να υιοθετήσουν περισσότερο ευέλικτο τρόπο εργασίας που θα επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να προοδεύσουν εργασιακά και να διεκδικήσουν υψηλότερες θέσεις». Πρόσθεσε πως η επένδυση στις σύγχρονες δεξιότητες είναι επίσης ένα σύγχρονο ζήτημα κι εδώ απαιτείται να σχεδιαστούν προγράμματα για όλες τις γενιές γυναικών, από τα νέα κορίτσια μέχρι και τις μεγαλύτερες γυναίκες που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην εργασία μετά από διακοπή, λόγω μητρότητας ή για άλλους λόγους. Τέλος, τόνισε πως οι ηγέτες των εταιριών έχουν ευθύνη να δημιουργήσουν την κουλτούρα εκείνη που όχι μόνο θα προάγει την πολυμορφικότητα, αλλά θα εξασφαλίζει την ενσωμάτωση ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι ανήκουν στο εργασιακό περιβάλλον, εισακούγονται, και προσδίδουν αξία.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ