Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η πανδημία περιορίζει τις ευκαιρίες και υπονομεύει τον Στόχο 8 

Δημοσιεύτηκε

on

Τo προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και η λειτουργία τους με περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια σειρά από τομείς, περιορίζοντας – μεταξύ άλλων – τις ευκαιρίες τόσο για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όσο και για έμπειρους εργαζόμενους.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.gr)

Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένες χώρες εκφράζουν ανησυχίες για την κάθετη πτώση στον αριθμό των θέσεων μαθητείας, που οφείλεται εν μέρει στον προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται οξύ, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Στην Αυστρία, σύμφωνα με προβλέψεις, ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη 7.500 θέσεων μαθητείας το φθινόπωρο του 2020, ενώ στη Γαλλία ενισχύονται τα κέντρα μαθητείας σε ολόκληρη τη χώρα σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η αναμενόμενη εκτόξευση της ανεργίας.

Η πανδημία υπονομεύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον Στόχο 8 για την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων από τον δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα με γνώμονα την επανειδίκευση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Εξάλλου, διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι πολλές από τις επιπτώσεις της κρίσης θα παραμείνουν στην μετά-Covid-19 εποχή, με την αγορά εργασίας να αποδεικύεται πολύ ευάλωτη στο νέο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Cedefop η κρίση ήρθε να επιδεινώσει μια κατάσταση που προϋπήρχε. Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχουν περίπου 128 εκατ. ενήλικοι με προοπτικές για αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) ή επανειδίκευση (reskilling). Παράλληλα, σε χώρες με μακρά παράδοση στον θεσμό της μαθητείας, όπως η Γερμανία, τόσο ο αριθμός των εταιρειών που παρέχουν προγράμματα μαθητείας όσο και ο αριθμός των νέων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά καταγράφει πτώση. Η συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματα μαθητείας θεωρείται μία από τις πολιτικές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην ανάγκη στήριξης των ενηλίκων που επιθυμούν να καταρτιστούν και, παράλληλα, να διευρύνουν τη βάση δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εμπειρογνώμονες του Cedefop επισημαίνουν ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, και η συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματα μαθητείας καταγράφει σαφή άνοδο. 

Πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και σε προγράμματα που υλοποιούνται με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενδεικτικό του γεγονός ότι οι νέοι αποζητούν τρόπους επικαιροποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους και ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων ώστε να είναι απασχολήσιμοι στην σημερινή εποχή αβεβαιότητας αποτυπώθηκε στην μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στο Youth Empowered: The HoReCa Edition. Πρόκειται για την ειδική ενότητα στο πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης απασχολησιμότητας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τους νέους που  απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού προκειμένου να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους ή να αποκτήσουν νέες και να ανταποκριθούν με δυναμικό τρόπο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Ο πρώτος κύκλος των upskilling & reskilling σεμιναρίων του προγράμματος ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 560 συμμετεχόντων ενώ δόθηκαν και 10 υποτροφίες Bartending από την BarPhilosophy και 2 υποτροφίες για Front-End Software Development από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Tech Academy του Foun.dation, για τους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα της Πληροφορικής.

Η Κατερίνα Σαντίκου, Managing Director της Workathlon, περιγράφει με υπερφάνεια την εμειρία της συνεργασίας της Workathlon στο πρόγραμμα Youth Empowered, που σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, βρίσκεται κοντά στους νέους εξοπλίζοντας τους με γνώσεις και δύναμη για να διεκδικήσουν και να πετύχουν τα όνειρά τους. Μιλώντας στο csrindex.gr σημειώνει: “παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, ο κλάδος του HoReCa παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη συμμετοχή στο Youth Empowered – The Horeca Edition πάνω από 500 νέων με επαγγελματικό παρελθόν στον Τουρισμό και την Εστίαση ή επιθυμία για δημιουργία μέλλοντος σε αυτά…”.

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Director, Found.ation, εξηγεί στο csrindex.gr: “Οι νέοι σήμερα εισέρχονται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης με μια επιπλέον αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την πανδημία. Χάρη στην τεχνολογία, μαθαίνουν πώς να αξιοποιήσουν εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας που θα βοηθήσουν τόσο τους ίδιους προσωπικά όσο και τις επιχειρήσεις στις οποίες θα εργαστούν. To Found.ation υποστηρίζει την πρωτοβουλία Youth Empowered και μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παρέχει στους συμμετέχοντες ψηφιακές και επαγγελματικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να κάνουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα”.

Ειδικότερα, οι μέντορες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

Γιώργος Πριφτάκης, Περιφερειακός Διευθυντή Πωλήσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον (Sales Skills:The Key to Success»)

Κατερίνα Λαζαρίδου, πιστοποιημένη σύμβουλος καριέρας (Πώς να γυρίσετε την πρόκληση σε δυνατότητα)

Αίαντας Κατσαρός, HR Manager της Workathlon (Χτίσε σωστά & εύκολα την καριέρα σου) 

Γιώργος Παρατσόκης, External Consultant του Found.ation (Εισαγωγή στις τεχνικές του e-commerce και Social Media and Digital Marketing for Businesses)

Βάιος Καμινιώτης, Ιnstructor του Found.ation (Introduction to Coding επικεντρωμένο στις βασικές αρχές του προγραμματισμού, μέσα από το παιχνίδι Minecraft και Content management with WordPress)

Γιάννης Καστορίνης, External Consultant του Found.ation (E – Commerce Setup with WooCommerce).

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ