Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η πανδημία περιορίζει τις ευκαιρίες και υπονομεύει τον Στόχο 8 

Τo προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και η λειτουργία τους με περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια σειρά από τομείς, περιορίζοντας – μεταξύ άλλων – τις ευκαιρίες τόσο για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όσο και για έμπειρους εργαζόμενους.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.gr)

Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένες χώρες εκφράζουν ανησυχίες για την κάθετη πτώση στον αριθμό των θέσεων μαθητείας, που οφείλεται εν μέρει στον προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται οξύ, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Στην Αυστρία, σύμφωνα με προβλέψεις, ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη 7.500 θέσεων μαθητείας το φθινόπωρο του 2020, ενώ στη Γαλλία ενισχύονται τα κέντρα μαθητείας σε ολόκληρη τη χώρα σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η αναμενόμενη εκτόξευση της ανεργίας.

Η πανδημία υπονομεύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον Στόχο 8 για την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων από τον δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα με γνώμονα την επανειδίκευση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Εξάλλου, διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι πολλές από τις επιπτώσεις της κρίσης θα παραμείνουν στην μετά-Covid-19 εποχή, με την αγορά εργασίας να αποδεικύεται πολύ ευάλωτη στο νέο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Cedefop η κρίση ήρθε να επιδεινώσει μια κατάσταση που προϋπήρχε. Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχουν περίπου 128 εκατ. ενήλικοι με προοπτικές για αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) ή επανειδίκευση (reskilling). Παράλληλα, σε χώρες με μακρά παράδοση στον θεσμό της μαθητείας, όπως η Γερμανία, τόσο ο αριθμός των εταιρειών που παρέχουν προγράμματα μαθητείας όσο και ο αριθμός των νέων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά καταγράφει πτώση. Η συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματα μαθητείας θεωρείται μία από τις πολιτικές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην ανάγκη στήριξης των ενηλίκων που επιθυμούν να καταρτιστούν και, παράλληλα, να διευρύνουν τη βάση δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εμπειρογνώμονες του Cedefop επισημαίνουν ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, και η συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματα μαθητείας καταγράφει σαφή άνοδο. 

Πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και σε προγράμματα που υλοποιούνται με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενδεικτικό του γεγονός ότι οι νέοι αποζητούν τρόπους επικαιροποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους και ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων ώστε να είναι απασχολήσιμοι στην σημερινή εποχή αβεβαιότητας αποτυπώθηκε στην μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στο Youth Empowered: The HoReCa Edition. Πρόκειται για την ειδική ενότητα στο πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης απασχολησιμότητας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τους νέους που  απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού προκειμένου να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους ή να αποκτήσουν νέες και να ανταποκριθούν με δυναμικό τρόπο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Ο πρώτος κύκλος των upskilling & reskilling σεμιναρίων του προγράμματος ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 560 συμμετεχόντων ενώ δόθηκαν και 10 υποτροφίες Bartending από την BarPhilosophy και 2 υποτροφίες για Front-End Software Development από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Tech Academy του Foun.dation, για τους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα της Πληροφορικής.

Η Κατερίνα Σαντίκου, Managing Director της Workathlon, περιγράφει με υπερφάνεια την εμειρία της συνεργασίας της Workathlon στο πρόγραμμα Youth Empowered, που σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, βρίσκεται κοντά στους νέους εξοπλίζοντας τους με γνώσεις και δύναμη για να διεκδικήσουν και να πετύχουν τα όνειρά τους. Μιλώντας στο csrindex.gr σημειώνει: “παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, ο κλάδος του HoReCa παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη συμμετοχή στο Youth Empowered – The Horeca Edition πάνω από 500 νέων με επαγγελματικό παρελθόν στον Τουρισμό και την Εστίαση ή επιθυμία για δημιουργία μέλλοντος σε αυτά…”.

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Director, Found.ation, εξηγεί στο csrindex.gr: “Οι νέοι σήμερα εισέρχονται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης με μια επιπλέον αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την πανδημία. Χάρη στην τεχνολογία, μαθαίνουν πώς να αξιοποιήσουν εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας που θα βοηθήσουν τόσο τους ίδιους προσωπικά όσο και τις επιχειρήσεις στις οποίες θα εργαστούν. To Found.ation υποστηρίζει την πρωτοβουλία Youth Empowered και μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παρέχει στους συμμετέχοντες ψηφιακές και επαγγελματικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να κάνουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα”.

Ειδικότερα, οι μέντορες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

Γιώργος Πριφτάκης, Περιφερειακός Διευθυντή Πωλήσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον (Sales Skills:The Key to Success»)

Κατερίνα Λαζαρίδου, πιστοποιημένη σύμβουλος καριέρας (Πώς να γυρίσετε την πρόκληση σε δυνατότητα)

Αίαντας Κατσαρός, HR Manager της Workathlon (Χτίσε σωστά & εύκολα την καριέρα σου) 

Γιώργος Παρατσόκης, External Consultant του Found.ation (Εισαγωγή στις τεχνικές του e-commerce και Social Media and Digital Marketing for Businesses)

Βάιος Καμινιώτης, Ιnstructor του Found.ation (Introduction to Coding επικεντρωμένο στις βασικές αρχές του προγραμματισμού, μέσα από το παιχνίδι Minecraft και Content management with WordPress)

Γιάννης Καστορίνης, External Consultant του Found.ation (E – Commerce Setup with WooCommerce).

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10# Λιγότερες Ανισότητες

Υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα SHARE και σήμα ισότητας


Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα SHARE για την επιμόρφωση στελεχών σε θέματα συμφιλίωσης επαγγελματικής/ιδιωτικής ζωής και την απονομή σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις.

H Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονομής πιλοτικού Σήματος Ισότητας, στο πλαίσιο του έργου SHARE.

To SHARE – Προωθώντας τη συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στις επιχειρήσεις και την ισότιμη κατανομή της φροντίδας μεταξύ αντρών και γυναικών συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα REC της Ε.Ε., έχει ως Φορέα-Συντονιστή τη ΓΓΟΠΙΦ και ως εταίρους το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το Women on Top.

Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να αναδείξει τις προσπάθειες επιχειρήσεων που εφαρμόζουν εργαλεία και πολιτικές για την έμφυλη ισότητα.

Kύρια δράση του SHARE είναι η απονομή Σημάτων Ισότητας σε επιχειρήσεις που θα δεσμευτούν στην επιδίωξη των στόχων του και θα τηρήσουν επιτυχώς τα κριτήρια της μεθοδολογίας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν επιμόρφωση 1 έως 3 στελεχών της κάθε επιχείρησης σε θέματα ισότητας των φύλων στο εταιρικό περιβάλλον, ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία τους στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πρωτοβουλιών για την συμφιλίωση επαγγελματικής/ιδιωτικής ζωής και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, όσες επιχειρήσεις επιθυμούν μπορούν να υλοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις και πολιτικές, να αξιολογηθούν βάσει αυτών και να διεκδικήσουν το Σήμα Ισότητας του SHARE, μαζί με όλα τα πρακτικά και επικοινωνιακά οφέλη που αυτό συνεπάγεται

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης και διεκδίκησης του πιλοτικού Σήματος Ισότητας SHARE, συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής που είναι πλέον διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του έργου.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

SingularityU Greece: Μήνυμα “UNLEARN”, κλειδί στη νέα κανονικότητα

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του SingularityU Greece Summit 2020, που φέτος πραγματοποιείται ψηφιακά με έναν μοναδικό, διαδραστικό τρόπο, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, από την ασφάλεια του σπιτιού ή του γραφείου τους.

Η πρώτη επαφή με την έννοια “disruptive” αποκάλυψε μοναδικές στρατηγικές για την προσαρμογή στις προσκλήσεις του μέλλοντος, αναδεικνύοντας την πορεία που ακολουθεί ένα σχεδόν ολικό re-set.

Με το “UNLEARN” ως μήνυμα «κλειδί», περισσότεροι από 10 διεθνούς κύρους ομιλητές, όπως οι David Roberts, Simon Anholt, Prof. Jan Peter Balkenende, Dr. Tiffany Vora και Amin Toufani καθήλωσαν το κοινό, παρουσιάζοντας καινοτόμες πρακτικές γύρω από σημαντικούς πυλώνες δραστηριότητας, μιλώντας για την τεχνολογία και την επιρροή, τις ευκαιρίες και τις επιπτώσεις που αυτή φέρνει. Παράλληλα, απάντησαν σε σημαντικά ερωτήματα όπως «τι χρειάζεται ο κόσμος τώρα;», «ποιο είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον;», «πως θα χτίσουμε ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;», αλλά και «πώς είναι ο νέος κόσμος που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τα μάτια της Silicon Valley;». 

Οι συμμετοχές στο Συνέδριο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Στελέχη επιχειρήσεων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ερευνητές και ακαδημαϊκοί παρακολούθησαν διαδικτυακά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, που στόχο είχε να τους εμπνεύσει και να τους δώσει νέα εργαλεία για να οραματιστούν το αύριο. Η πανδημία και οι επιπτώσεις της μας υποχρεώνουν να «ξεμάθουμε» αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και να ιχνηλατήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην επιχειρηματική και κοινωνική καθημερινότητα. 

Η Νίκη Συροπούλου, Country Director του SingularityU Greece, τόνισε: «Στη δύσκολη εποχή των ανατροπών και της νέας τεχνολογικής επανάστασης που βιώνουμε, πρέπει να τολμούμε και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και τη δυναμική που προσφέρουν οι εκθετικές τεχνολογίες. Έτσι θα οδηγηθούμε από την αβεβαιότητα της εποχής σε ένα πετυχημένο αύριο».

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Βία κατά των γυναικών: Από την εποχή των «Πεταλούδων»… στον Covid-19

Η βία κατά των γυναικών, ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, φαίνεται ότι ενισχύεται εν μέσω πανδημίας, γεγονός που προκάλεσε ένα μπαράζ εκδηλώσεων κατά την χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com) 

Ήταν Δεκέμβριος του 1999 όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών επισημοποιώντας κατά κάποιον τρόπο την πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων, μια δεκαετία πριν, να τιμήσουν τη μνήμη των αδελφών Μιραμπάλ. Για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι οι αδελφές, Πάτρια, Μαρία Μινέρβα, Αντωνία Μαρία Τερέζα και Ντέντε ήταν από τη Δομινικανή Δημοκρατία, κόρες πλουσίου επιχειρηματία που έζησαν αξιοπρεπή ζωή μέχρι την άνοδο του δικτάτορα Τρουχίγιο στην εξουσία, οπότε έχασαν την περιουσία τους και μπήκαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οι τρεις πρώτες σχημάτισαν ένα αντιστασιακό κίνημα κι έτσι έγιναν στόχος του δικτάτορα, με εντολή του οποίου στις 25 Νοεμβρίου του 1960 βασανίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Για τις αδελφές Μιραμπάλ έχει γραφτεί το βιβλίο In the time of butterflies (εμπνευσμένο από το όνομα του κινήματος που είχαν φτιάξει οι τρεις αδελφές Las Mariposas, δηλαδή “Πεταλούδες”), στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία.

Μερικές δεκαετίες μετά τη δράση των αδελφών Μιραμπάλ ο κόσμος έχει γίνει λίγο καλύτερος αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απειλή, με μία στις τρεις να έχει αντιμετωπίσει στη διάρκεια της ζωής της σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της και μία στις πέντε να έχει πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, με βάση τα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Ειδικότερα στις χώρες της Ευρώπης στοιχεία της ΕΕ αναφέρουν ότι σχεδόν μία στις δύο γυναίκες έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ενώ ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει και το trafficking.

Στη χώρα μας καταγγέλθηκαν 33.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, ενώ την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως και τον Μάϊο φέτος, έγιναν πάνω από 1.100 καταγγελίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα είναι γυναίκες. Είναι επίσης ενδεικτικά τα στοιχεία της Γραμμής SOS 15900 που ήρθαν στο φως με αφορμή την χθεσινή ημέρα, που δείχνουν τετραπλασιασμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας. Οι κλήσεις γενικά για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφτασαν τις 1.070 από 325 τον Μάρτιο.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με στελέχη του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Υπάρχει βοήθεια. Η βοήθεια είστε εσείς. Η βοήθεια είναι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι κάποιοι επαγγελματικά, κάποιοι εθελοντικά, είναι ταγμένοι στο να υποστηρίξουν γυναίκες που σήμερα είναι θύματα οικογενειακής βίας. Κανείς δεν είναι καταδικασμένος να ζει σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον… Το πρώτο βήμα είναι το μισό ταξίδι… Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν γνωρίζουν -όχι τόσο τα δικαιώματά τους, αλλά τη διαδικασία με την οποία μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν τον εφιάλτη. Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος”.

Σεξουαλική παρενόχληση και τηλεργασία

Σημειώνεται επίσης ότι η Equal Society και το Τμήμα Συνηγορίας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την τηλεργασία. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του οργανισμού μεταξύ άλλων, οι εκτεταμένες αποκαλύψεις των τελευταίων ετών (π.χ. κίνημα #metoo) έχουν αναδείξει το θέμα οδηγώντας σε μια διαφοροποίηση ως προς την κατανόηση του τι συνιστά σεξουαλική παρενόχληση. Συμπεριφορές που παλαιότερα θεωρούνταν ασήμαντες ή απλά ενοχλητικές, πλέον θεωρούνται προσβλητικές και επιζήμιες. Καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει το Τμήμα Συνηγορίας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού καταδεικνύουν ότι έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα εξαιτίας της επιβολής τηλεργασίας και της έλλειψης αυστηρού και σύγχρονου, νομοθετικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων.   

Το σημερινό νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Equal Society η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά μορφή βίας και αποτελεί την πιο ακραία μορφή διακρίσεων [2]. Σύμφωνα με την Οδηγία 2002/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου 2002, για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανέλιξη, στους όρους και στις συνθήκες εργασίας [3], η σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται ως «η οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή φυσικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσεως, με σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ιδίως όταν δημιουργείται ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον (άρθρο 2 περ. δ)».

Πρίν την εκδήλωση της πανδημίας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 90% των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης είναι γυναίκες [4]. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, περίπου το 45%-55% των γυναικών έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση μετά την ηλικία των 15 ετών [5]. 

Στο ελληνικό δίκαιο, η σεξουαλική παρενόχληση εμπίπτει στο πεδίο ρύθμισης τόσο του αστικού, όσο και του ποινικού δικαίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3896/2010 η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται διάκριση λόγω φύλου, η οποία απαγορεύεται. Επιπλέον, το άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα ορίζει ρητά την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ως ποινικό αδίκημα.

Το πρόβλημα ενισχύεται κατά την τηλεργασία

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα λόγω Covid-19 και η φυσική απόσταση μεταξύ εργαζομένων, προϊσταμένων και εργοδοτών θα μπορούσε να έχει συμβάλλει στη μείωση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ωστόσο φαίνεται ότι η προσδοκία αυτή διαψεύδεται στην πράξη. Έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να αυξηθεί σε περιόδους καταστροφών και πανδημιών. Η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη ελέγχου και η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, μειώνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα αναφοράς και καταγγελίας των περιπτώσεων αυτών[6].

Οι πρώτες ενδείξεις, όσον αφορά στην κατάσταση κατά την περίοδο της υφιστάμενης πανδημίας, τείνουν να αποτυπώσουν μια περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των γυναικών που βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον, είτε εντός των επιχειρήσεων είτε βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Παρότι, η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα ζήτημα που αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων-θυμάτων, συνήθως οι εν λόγω περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και της έλλειψης «καναλιών» υποστήριξης των θυμάτων. Ο φόβος και η ανασφάλεια μήπως χάσουν τη θέση απασχόλησής τους κυριαρχεί στις σκέψεις τους. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε την τελευταία έκθεση επί του θέματος πριν από μια περίπου δεκαετία. 

Η ανάδειξη της επίπτωσης που μπορεί να έχει η τηλεργασία στην εξέλιξη του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό καταγγελιών, όπως καταδεικνύουν και τα σχετικά στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, καθιστά επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους τους σχετικούς φορείς και οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με την ομάδα του Equal Society την περίοδο της πανδημίας, ένας από τους βασικούς λόγους που έχει συμβάλλει στην αύξηση των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την τηλεργασία είναι η αίσθηση χαλαρότητας καθώς και η ευκολία επικοινωνίας που ανακύπτει μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που “βαφτίζονται” κανάλια ενδοεταιρικής επικοινωνίας. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις όπου επαγγελματικές συνομιλίες που πραγματοποιούνταν σε πλατφόρμες social media εξελίχθησαν σε παραβατικές συμπεριφορές και σε σεξουαλική παρενόχληση δημιουργώντας τεράστια ζητήματα στην ψυχοσύνθεση αλλά και την εργασιακή καθημερινότητα των θυμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Equal Society σε επείγουσα ανακοίνωσή της η επέκταση της τηλεργασίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας του γραφείου στον κυβερνοχώρο και παρουσιάζει σειρά προτάσειων και νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του νόμου περί τηλεργασίας, αναμόρφωση των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενθάρρυνση των θυμάτων για την υποβολή σχετικών καταγγελιών, προσαρμογή του εργασιακού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του θύματος από την απώλεια της εργασίας του λόγω της υποβολής καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση, ενθάρρυνση των μαρτύρων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης κ.α..

[1] https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2018/604949/IPOL_STU(2018)604949_EN.pdf

[2] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2017-0417_EN.pdf

[3] https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002L0073:EN:HTML

[4] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2017-0417_EN.pdf

[5]  https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-technical-report-1_en.pdf

[6] https://endingviolence.org/wp-content/uploads/2020/05/EVA-BC_Preventing-and-Responding-to-Workplace-Sexual-Harassment-During-COVID-CLR.pdf

[7] https://endingviolence.org/wp-content/uploads/2020/05/EVA-BC_Preventing-and-Responding-to-Workplace-Sexual-Harassment-During-COVID-CLR.pdf

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ