Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η πανδημία θέτει εκτός Αρχών του ΟΗΕ (UNGC) την ισότητα

Δημοσιεύτηκε

on

Καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες από τους άνδρες στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σχεδόν ακυρώνονται δεκαετίες “εύθραυστης” προόδου στην ισότητα των φύλων στον εργασιακό στίβο – στις ευκαιρίες απασχόλησης, τις αμοιβές και τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο η πανδημία να επιβραδύνει την πορεία για την ισότητα είχε απευθύνει πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres ενώ επίκαιρο ήταν το θέμα του διαλόγου που αναπτύχθηκε την Πέμπτη 29/10/2020 στο European Roundtable: Business & Gender Equality, που συνδιοργανώθηκε από το CSR Hellas και το CSR Cyprus, στο πλαίσιο του European SDG Summit 2020 του CSR Europe. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, την οποία και συντόνισε η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος CSR Hellas, μέλος ΔΣ CSR Europe και Διευθύντρια ΕΚΕ Ομίλου Τιτάν, αναλύθηκαν τα “υλικά” που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων 2030 και ειδικότερα τον Στόχο 5 για την ισότητα των φύλων. Με βάση τα συμπεράσματα της συζήτησης αυτά τα συστατικά είναι: Νοοτροπία, Πίστη, Δέσμευση, Συγκέντρωση – εστίαση στο σκοπό και στην θετική δράση, Συνέπεια, Συνεργασία, Συλλογικότητα και Επιχειρηματικότητα.

H εφαρμογή των Αρχών του ΟΗΕ (UNGC) για την ενδυνάμωση των γυναικών αποτελεί ένα πλαίσιο δέσμευσης για να ενισχύσει την προσπάθεια των επιχειρήσεων να επιτύχουν τους Στόχους που έχουν τεθεί ως το 2030. Η συστηματική εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες και η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υποδειγματική ηγεσία.

Όπως τονίστηκε, θα χρειαστούν 10 γενιές γυναικών προκειμένου να ξεπεραστεί το οικονομικό χάσμα των φύλων και περίπου 25 τρις δολ. σε επενδύσεις σε πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Τα θέματα ισότητας φύλων είναι βασικά για την επιχειρηματική απόδοση σύμφωνα με την Aude Coquatrix, senior manager του τομέα ισότητας στο United Nations Global Compact, που παρουσίασε τον Οδηγό “Women’s Empowerment Principles”. Πρόκειται για ένα θεσμό που συμπληρώνει 10 χρόνια από το 2010 που πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Global Compact. Μέχρι σήμερα, περίσσοτεροι από 3.700 CEO έχουν υπογράψει τις αρχές του ενώ ο Οδηγός αφορά τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και γεωγραφικού σημείου. 

Παγκοσμίως οι μέσες επιδόσεις των επιχειρήσεων στα θέματα ισότητας περιλαμβάνουν: Ηγεσία 31%, Χώρος εργασίας 33%, Αγορά 17% και Κοινότητα 22%.

Υπάρχουν πολύ λίγες επιχειρήσεις που θέτουν συγκεκριμένους στόχους για θέματα ισότητας φύλων κι αυτό αποτυπώνεται σε πολλές μελέτες. Άλλες τόσες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες αποδεικνύονται ικανές τόσο στη διαχείριση κρίσεων όσο και στην αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων.

Σχετικά με τις γυναίκες στην ηγεσία των επιχειρήσεων, η έρευνα της ICAP Group για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έδειξε ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη ανήλθε σε 25,1% το 2020 (9.468 εταιρείες), ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες (2019:24,9%, 2018:24,2%, 2017:23,6%, 2016:21,1%, 2015:19,6%). Αν και η πρόοδος είναι θετική εξέλιξη δεν είναι ενθαρρυντική η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ηγεσίες των επιχειρήσεων μόλις κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες σε έξι χρόνια, καθώς θα απαιτηθούν δεκαετίες για να κλείσει το χάσμα.

Πλέον η ύφεση που απορρέει από το κλείσιμο της οικονομίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, η εργασία των γυναικών είναι 1,8 φορές πιο ευάλωτη από την αντίστοιχη των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey & Company. Ειδικότερα η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας για τις γυναίκες λόγω περικοπών που σχετίζονται με τον Covid-19. Υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Πορτογαλία ενώ αντίθετα η Ισλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλό κίνδυνο.

Ας σημειωθεί ότι περίπου 220 εκατομμύρια γυναίκες εργάζονται σε τομείς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περικοπές θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τον Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Citi Global Perspectives & Solutions (Citi GPS), του βραχίονα της Citi για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας γύρω από τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Ο παραπάνω αριθμός αυξάνεται δραματικά εάν συνυπολογιστεί η Κίνα, για την οποία δεν υπάρχουν δεδομένα στην έρευνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο αντιπροσωπευτικό δείγμα των οικονομιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας συνολικά 44 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Από αυτούς, περίπου 31 εκατομμύρια είναι γυναίκες σε σύγκριση με περίπου 13 εκατομμύρια άνδρες. Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και περίπου 31 εκατομμύρια γυναίκες χάσουν τη δουλειά τους, η αντίστοιχη απώλεια σε πραγματικό ΑΕΠ υπολογίζεται περίπου σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αντανακλώντας ένα σημαντικό ποσοστό της προβλεπόμενης ύφεσης για το τρέχον έτος.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ