Connect with us

10# Λιγότερες Ανισότητες

Η τέχνη μιλά για την ισότητα – Πρωτοβουλίες και από ΜΚΟ

Δημοσιεύτηκε

on

Η συμβολή των γυναικών καλλιτεχνών στον αέναο αγώνα για την επίτευξη της νομικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι γνωστή αλλά λίγο αναγνωρισμένη, παρόλαυτά δίνει το παρόν και στην τρέχουσα συγκυρία που τα θέματα βίας και παρενόχλησης, ειδικά στην εργασία, αναδεικνύονται σε θέματα αιχμής.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Κατά καιρούς αναδεικνύονται πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της γυναικείας δημιουργίας στο χώρο της τέχνης αλλά στην παρούσα συγκυρία το θέμα αποκτά ενδιαφέρον με την αντίστροφη ανάγνωση διότι η γυναικεία δημιουργία αναγνωρίζει και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της έμφυλης ανισότητας.

Η τέχνη εξάλλου μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους, όπως μεταφέρουν οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας @iamnotadol_project, που εμπνεύστηκε η Ιωάννα Παρασκευά – Conceptual Fine Art Creator. Χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει το κοινό και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλλων της οποίας προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφής διάκριση, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.

Το @iamnotadol_project είναι μια διαδραστική έναλλακτική έκθεση/δρώμενο με πρεσβευτές όπως η Άντζελα Γκερέκου, ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου, μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών (ΦΑ), καθώς και η Μαρία  Βοσκοπούλου και ο Ιάκωβος Πρέκας, δύο νέα παιδιά που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το μήνυμα στους νέους. 

Η πλατφόρμα στα social media (Instagram, facebook: @iamnotadoll_project) ανοίγει με μια θεματική που βασίζεται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά στο στόχο SDG 5 για τον τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών και την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας. Στο πλαίσιο της δράσης η Ιωάννα Παρασκευά δημιούργησε μια σειρά γλυπτών που έχουν την ιδιαιτερότητα να αλληλεπιδρούν έντονα με τον παρατηρητή και όπως αναφέρει η ομάδα της πρωτοβουλίας σε ανακοίνωση της, σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης των νέων. Πρόκειται για 6 γλυπτά της σειράς #Iamnotadoll_project “Δεν είμαι κούκλα” που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό και μιλούν για θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η βία στις σχεσεις οικογένειας και εργασίας, ο αναγκαστικός και πρόωρος γάμος, η εμπορία γυναικών και κοριτσιών και κατάχρηση στο διαδύκτιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω θέματα έχουν εστιάσει την προσοχή τους πολλοί καλλιτέχνες το τελευταίο διάστημα, με εικαστικούς, γλύπτες και φωτογράφους να συνδράμουν με το έργο τους στην αφύπνιση του κοινού. Δράση όμως έχουν αναλάβει και πολλές οργανώσεις.

Πρωτοβουλία της ActionAid 

Για παράδειγμα η ActionAid σε συνεργασία με το Women on Top ανακοίνωσε τη δωρεάν παροχή νομικής συμβουλευτικής σε γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τους. H νέα υπηρεσία της ActionAid, “Speak Out” έρχεται να υποστηρίξει γυναίκες άνω των 18 ετών, που μένουν στην Ελλάδα και έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είτε αυτό συμβαίνει τώρα είτε έχει γίνει στο παρελθόν. 

Η δωρεάν νομική συμβουλευτική περιλαμβάνει συζήτηση και από κοινού σχεδιασμό των επόμενων βημάτων για την προστασία και τη δικαίωση όσων έχουν υποστεί παρενοχλητικές συμπεριφορές. Αφορά γυναίκες με σταθερή εργασία, που εργάζονται άτυπα ή έχουν παρενοχληθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, μιας συνάντησης, ενός επαγγελματικού ταξιδιού. 

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της έρευνας της ActionAid με τίτλο “Δεν είναι αυτή η δουλειά μας”, στην οποία καταγράφεται ότι στην Ελλάδα το 85% των γυναικών έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία αλλά και των καταγγελιών που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με την οργάνωση, μέσα από συνεδρίες εξ αποστάσεως, μέγιστης διάρκειας τριών ωρών συνολικά, οι εξειδικευμένοι δικηγόροι της ομάδας συμβουλεύουν για τις επιλογές που έχει και τις κινήσεις που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα που αποφασίσει να ζητήσει υποστήριξη. Η νέα υπηρεσία θα αναλαμβάνει επίσης ανά περίπτωση και τη διαμεσολάβηση ή την εκπροσώπηση της υπόθεσης ενώπιον της δικαιοσύνης.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ