Connect with us

1# Μηδενική Φτώχεια

Η τεχνολογία εργαλείο της μοντέρνας φιλανθρωπίας

H τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει καταργήσει πολλούς περιορισμούς αλλάζοντας ακόμη και τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι για τη φιλανθρωπία ενώ η πανδημία ήρθε να εξελίξει ακόμη περισσότερο αυτό που λέμε μοντέρνα φιλανθρωπία. 

Δημοσιεύτηκε

on

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η τεχνολογία διευκολύνει τις δωρεές ακόμη και μικρών ποσών βοηθώντας τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να αντλούν λίγα από πολλούς αντί πολλά από λίγους όπως ήταν το παραδοσιακό μοντέλο κάποτε. Επίσης όσο αυξάνεται η ευαισθητοποίηση και η διάθεση αλληλεγγύης, όπως συμβαίνει σε περιόδους κρίσεων, τόσο καλύτερα βρίσκουν εφαρμογή οι λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία. Είναι επίσης πιο εύκολο να διατηρηθεί η ανωνυμία του δωρητή, στην περίπτωση που το επιθυμεί, δεδομένου ότι μέσω της τεχνολογίας προσφέρονται πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να διαθέσει κανείς ό,τι έχει ευχαρίστηση, πέρα από τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις και τα φιλανθωπικά γκαλά. Πλέον, διαδικτυακές πλατφόρμες και forum δίνουν δυνατότητες για δωρεές χωρίς να τραβούν την προσοχή κοινού. Το crowdfunding είναι ένα τέτοιο μοντέλο, που έχει διευκολύνει εταιρείες και μεμονωμένους ιδιώτες να υποστηρίξουν δίκτυα και κοινωνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Τέτοια εργαλεία χρηματοδότησης δίνουν ευκαιρίες ακόμη και σε ιδρύματα ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που δεν είναι δημοφιλή και συνήθως αγνοούνται από μεγάλους δωρητές να διεκδικήσουν οικονομική υποστήριξη για ένα σκοπό. 

Στις μέρες μας είναι εύκολο ακόμη και μέσω sms μια οργάνωση να συγκεντρώσει χρήματα για ένα σκοπό. 

Η τεχνολογία ευνοεί την ευελιξία αλλά και τη διαφάνεια, καθώς δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των δωρητών για το που πάνε τα χρήματά τους. Παλαιότερα ένας δωρητής μπορεί να προσέφερε κάποια χρήματα σε μια οργάνωση γνωρίζοντας σε γενικές γραμμές το επίκεντρο της δραστηριότητάς της. Πλέον μπορεί να ενημερώνεται γρήγορα και εύκολα για τον ειδικότερο σκοπό στον οποίο θα διατεθεί η δωρεά και να έχει λόγο  γι’ αυτόν. Επίσης η τεχνολογία ευνοεί και τις ίδιες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να ελέγχουν καλύτερα τις δράσεις τους και τον αντίκτυπό τους. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσω της τεχνολογίας έχουν επίσης τη δυνατότητα να αξιοποιούν ως εργαλεία επικοινωνίας των δράσεών τους τα social media διαδίδοντας γρήγορα και χωρίς κόστος το έργο τους. Μέσω διαδικτύου οι οργανώσεις μπορούν επίσης να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία και να θεσπίσουν ορόσημα για την ανάδειξη κρίσμων θεμάτων. 

Η διαφάνεια που προωθείται μέσω της τεχνολογίας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους οργανισμούς, που χτίζουν έτσι καλή φήμη και άρα μπορούν να προσελκύουν με μεγαλύτερη ευκολία χρηματοδότες συγκριτικά με οργανώσεις που δεν υιοθετούν αυστηρά πρότυπα ηθικής. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η πανδημία κινητοποίησε μεγάλες δωρεές τόσο στο επίπεδο της επιστημονικής έρευνας όσο και στο επίπεδο της υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Εκτιμάται δε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το 2021 λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από την τεχνολογία.

Μια πρόσφατη έρευνα του Technology Association of Grantmakers (TAG) δίνει το στίγμα αυτών των αλλαγών. Στις βασικές τάσεις που εντοπίζονται είναι καταρχήν η εμπειρία των επιχορηγούμενων που μπορεί να αναδείξει κενά στην ίδια την ικανότητά τους να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Πάνω από έξι στα δέκα ιδρύματα που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα αναφέρουν ως κίνητρο τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αίτησης επιχορήγησης σε απάντηση της πανδημίας Covid-19, ενώ τα μισά σχεδόν αναφέρουν τον εξορθολογισμό της διαδικασίας σύνταξης έκθεσης αναφοράς. Η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους τελικούς δικαιούχους είναι μια ενθαρρυντική αλλαγή στον τρόπο που εκδηλώνεται η φιλανθρωπία σήμερα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες ενδιαφέρουσες τάσεις, όπως το γεγονός ότι ορισμένοι δωρητές-χρηματοδότες, όπως αναφέρουν σχεδόν τρία στα δέκα ιδρύματα, παρείχαν εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια απευθείας στους δικαιούχους.

Κάπως έτσι η όλη διαδικασία μετουσιώνει τους σκοπούς της μοντέρνας φιλανθρωπίας, που δεν είναι νέα τάση, καθώς αναπτύχθηκε ήδη από τον 17ο αιώνα επεκτείνοντας τη δράση για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ευημερία και την παιδεία περικλείοντας την προστασία του περιβάλλοντος, την υγειονομική περίθαλψη, την έρευνα και τον πολιτισμό.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ