Ημέρα του Ο.Η.Ε.

Date:

Share post:

Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σήμερα και με την ευκαιρία σημειώνεται ότι το όνομα “Ηνωμένα Έθνη” (που επινοήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούσβελτ) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη “Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών” της 1ης Ιανουαρίου 1942, όταν, κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, εκπρόσωποι 26 εθνών δεσμεύτηκαν ότι οι κυβερνήσεις τους θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί κατά των Δυνάμεων του Άξονα.

Το 1899  πραγματοποιήθηκε στη Χάγη η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, στόχο ήταν η επεξεργασία τρόπων για την ειρηνική επίλυση των κρίσεων, την πρόληψη των πολέμων και την κωδικοποίηση των κανόνων του πολέμου. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη Σύμβαση για την Ειρηνική Διευθέτηση Διεθνών Διαφορών και καθιέρωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο, που άρχισε να λειτουργεί το 1902.

Πρόδρομος των Ηνωμένων Εθνών ήταν η Κοινωνία των Εθνών, ένας οργανισμός η ίδρυση του οποίου έγινε υπό παρόμοιες περιστάσεις κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κοινωνία των Εθνών ιδρύθηκε το 1919 στο πλαίσιο της Συνθήκης των Βερσαλλιών με στόχο «την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας».

Επίσης η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Συνθήκης των Βερσαλλιών, ως συνδεδεμένη υπηρεσία της Κοινωνίας των Εθνών. Η Κοινωνία των Εθνών διέκοψε τη δραστηριότητά της μετά την αποτυχία της να αποτρέψει τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1945, εκπρόσωποι 50 χωρών συναντήθηκαν στο Άγιο Φραγκίσκο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση με στόχο την σύνταξη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπεγράφη στις 26 Ιουνίου 1945 από τους εκπροσώπους 50 χωρών. Η Πολωνία, που δεν εκπροσωπήθηκε στη διάσκεψη, υπέγραψε αργότερα και έγινε ένα από τα 51 ιδρυτικά κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν επίσημα στις 24 Οκτωβρίου 1945, όταν ο Χάρτης επικυρώθηκε από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη πλειοψηφία των άλλων υπογραφόντων κρατών.

Με την ευκαιρία της σημερινής (24 Οκτωβρίου) Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών “Ένταξη & Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά”, διοργάνωσαν μία σειρά ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία της Αττικής όπου φοιτούν και παιδιά Ρομά.

Στο πρόγραμμα του υπευθύνου Επικοινωνίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα και την Κύπρο, Δημήτρη Φατούρου, περιελαμβάνονται οι εξής επισκέψεις:

2ο Γυμν Αγ Βαρβάρας (Δευτέρα, 23/10/2017) 12:30

3ο Γυμν Ασπροπύργου (Τρίτη, 24/10/2017) 10:15

6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω (Τετάρτη, 25/10/2017) 09:00

1ο Γυμν Ζεφυρίου (Πέμπτη, 26/10/2017) 09:00

Σκοπός των ενημερωτικών επισκέψεων είναι η συζήτηση με τους μαθητές για την ιστορία και το έργο των Ηνωμένων Εθνών, τον ρόλο της Ελλάδος στον Οργανισμό και το πως αυτός επηρεάζει την καθημερινότητά εκατομμυρίων ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων.

Σοφία Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.