Ημερίδα για το πρόγραμμα Early Warning Europe

Date:

Share post:

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ημερίδα ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Europe) το οποίο υλοποιήθηκε στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο των Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το Πρόγραμμα Έγκαιρης Προειδοποίησης αποτέλεσε ένα πιλοτικό μηχανισμό υποστήριξης επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση ή σε δυσκολία, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια υπηρεσία για τις ΜΜΕ (EASME). Την περίοδο 2016-2019 εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα πάνω από 1000 επιχειρήσεις, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 800 επιχειρήσεων.

Οι εργασίες της τελικής ημερίδας περιλάμβαναν την καταγραφή της πορείας του Προγράμματος από την υποβολή του το καλοκαίρι του 2016 έως την ολοκλήρωση του, το τέλος του Νοεμβρίου του 2019. Στις παρουσιάσεις που επιμελήθηκε ο εθνικός συντονιστής και στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έγινε ειδική μνεία στο ρόλο των εταίρων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και αναλύθηκαν οι στόχοι οι οποίοι και επιτεύχθηκαν, κατατάσσοντας την Ελλάδα την πρώτη μεταξύ των εταίρων που υλοποίησαν με επιτυχία τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ίσως το μεγάλο επίτευγμα από την υλοποίηση του έργου ήταν η δημιουργία ενός δικτύου έμπειρων συνεργατών οι οποίοι προσέφεραν  εθελοντικά την εργασία τους και η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην επιτυχία του έργου.

Με περισσότερες από 1.000 ωφελούμενες επιχειρήσεις και ένα μητρώο με 290 εθελοντές το Early Warning Europe ολοκληρώνεται επιτυχώς στη χώρα έχοντας κάνει κοινωνούς της φιλοσοφίας και των διαδικασιών υλοποίησης άλλες χώρες στόχους, αλλά παρεμβαίνοντας επίσης προς στις αρμόδιες εγχώριες δημόσιες αρχές και τους φορείς που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Απότοκο της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος ήταν η υλοποίηση από την πολιτεία μια σειρά μηχανισμών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως η διευρυμένη εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η σύσταση δομών στήριξης επιχειρήσεων και η θεσμοθέτηση της αναπτυξιακής τράπεζας με έμφαση στις ανάγκες των ΜμΕ.

Την εκδήλωση για το κλείσιμο του έργου χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάσης εξάροντας την καλλιέργεια συνεργατικής κουλτούρας που προωθήθηκε μέσω του έργου και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μοντέλου επιχειρηματικότητας.  Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Γ. Τσίπρας μίλησε για τον πολυεπίπεδο ρόλο του μικρού επιχειρείν στην ελληνική κοινωνία, το οποίο θα πρέπει και να γίνει δέκτης προσαρμοσμένων, αναπτυξιακών  πολιτικών, ενώ και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης συνηγόρησε με την ανάγκη εθνικής ενσωμάτωσης του προγράμματος, τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν εργαλεία και καλές πρακτικές του εξωτερικού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα. Χ. Καφαντάρη, ο ΓΓ Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης,  ο πρώην ΓΓ Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Λ. Λαμπριανίδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος επενδύσεων & δικτύου Επιχειρήσεων-Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Αττικής κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Για την δική του προσωπική αλλά και εθνική εμπειρία μίλησε ο Γενικός Συντονιστής του Early Warning Europe, κ. Morten Moller, ενώ τους παράγοντες που οδηγούν σε συνθήκες χρεοκοπίας μια μικρομεσαία επιχείρηση, περιέγραψε ο καθηγητής του Leiden University κ. Jan Adriaanse. Τις καλές πρακτικές στην Φινλανδία καθώς και την μεγάλη ευκαιρία που συνεπάγεται η εφαρμογή της έγκαιρης προειδοποίησης μας μετέφερε  η κα. Mira-Maria Kontkanen από την Ομοσπονδία Φινλανδικών Επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους πρώτους 108 Μέντορες να λαμβάνουν από τους Προέδρους του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και του Ε.Ε.Α. την πιστοποίησή τους με πρότυπο ISO 17024 για τον α’ επιτυχή κύκλο κατάρτισης στο «μέντορινγκ έγκαιρης προειδοποίησης ΜΜΕ» (με πιστοποίηση επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων).

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

La Fondation La Rοche–Posay & «Φλόγα»: Στηρίζουν παιδιά με καρκίνο

Το La Fondation La Roche-Posay αρωγός στο έργο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Σιδενόρ: Στο πλευρό των πλημμυροπαθών με τη θυγατρική της Sovel

Σιδενόρ και Sovel συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις θεωρώντας καθήκον τους να βρίσκονται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες.

Γιάννης Ρούντος: Περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “σαν σήμερα” για πάντα

Στο “ημερολόγιο καταστρώματος” κατά τον διαιωνιζόμενο πλου της ανθρωπότητας, η 25η Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως η ημέρα κατά την...

SolidarityNow: Ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Το SolidarityNow βρέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής στο Βόλο, όπου στήθηκε σταθμός ρευματοδότησης με γεννήτρια της οργάνωσης.
Skip to content