Connect with us

ΕΚΕ

Ημερίδα για το πρόγραμμα Early Warning Europe

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ημερίδα ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Europe) το οποίο υλοποιήθηκε στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο των Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το Πρόγραμμα Έγκαιρης Προειδοποίησης αποτέλεσε ένα πιλοτικό μηχανισμό υποστήριξης επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση ή σε δυσκολία, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια υπηρεσία για τις ΜΜΕ (EASME). Την περίοδο 2016-2019 εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα πάνω από 1000 επιχειρήσεις, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 800 επιχειρήσεων.

Οι εργασίες της τελικής ημερίδας περιλάμβαναν την καταγραφή της πορείας του Προγράμματος από την υποβολή του το καλοκαίρι του 2016 έως την ολοκλήρωση του, το τέλος του Νοεμβρίου του 2019. Στις παρουσιάσεις που επιμελήθηκε ο εθνικός συντονιστής και στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έγινε ειδική μνεία στο ρόλο των εταίρων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και αναλύθηκαν οι στόχοι οι οποίοι και επιτεύχθηκαν, κατατάσσοντας την Ελλάδα την πρώτη μεταξύ των εταίρων που υλοποίησαν με επιτυχία τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ίσως το μεγάλο επίτευγμα από την υλοποίηση του έργου ήταν η δημιουργία ενός δικτύου έμπειρων συνεργατών οι οποίοι προσέφεραν  εθελοντικά την εργασία τους και η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην επιτυχία του έργου.

Με περισσότερες από 1.000 ωφελούμενες επιχειρήσεις και ένα μητρώο με 290 εθελοντές το Early Warning Europe ολοκληρώνεται επιτυχώς στη χώρα έχοντας κάνει κοινωνούς της φιλοσοφίας και των διαδικασιών υλοποίησης άλλες χώρες στόχους, αλλά παρεμβαίνοντας επίσης προς στις αρμόδιες εγχώριες δημόσιες αρχές και τους φορείς που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Απότοκο της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος ήταν η υλοποίηση από την πολιτεία μια σειρά μηχανισμών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως η διευρυμένη εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η σύσταση δομών στήριξης επιχειρήσεων και η θεσμοθέτηση της αναπτυξιακής τράπεζας με έμφαση στις ανάγκες των ΜμΕ.

Την εκδήλωση για το κλείσιμο του έργου χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάσης εξάροντας την καλλιέργεια συνεργατικής κουλτούρας που προωθήθηκε μέσω του έργου και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μοντέλου επιχειρηματικότητας.  Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής κ. Γ. Τσίπρας μίλησε για τον πολυεπίπεδο ρόλο του μικρού επιχειρείν στην ελληνική κοινωνία, το οποίο θα πρέπει και να γίνει δέκτης προσαρμοσμένων, αναπτυξιακών  πολιτικών, ενώ και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης συνηγόρησε με την ανάγκη εθνικής ενσωμάτωσης του προγράμματος, τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν εργαλεία και καλές πρακτικές του εξωτερικού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα. Χ. Καφαντάρη, ο ΓΓ Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης,  ο πρώην ΓΓ Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Λ. Λαμπριανίδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος επενδύσεων & δικτύου Επιχειρήσεων-Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Αττικής κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Για την δική του προσωπική αλλά και εθνική εμπειρία μίλησε ο Γενικός Συντονιστής του Early Warning Europe, κ. Morten Moller, ενώ τους παράγοντες που οδηγούν σε συνθήκες χρεοκοπίας μια μικρομεσαία επιχείρηση, περιέγραψε ο καθηγητής του Leiden University κ. Jan Adriaanse. Τις καλές πρακτικές στην Φινλανδία καθώς και την μεγάλη ευκαιρία που συνεπάγεται η εφαρμογή της έγκαιρης προειδοποίησης μας μετέφερε  η κα. Mira-Maria Kontkanen από την Ομοσπονδία Φινλανδικών Επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους πρώτους 108 Μέντορες να λαμβάνουν από τους Προέδρους του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και του Ε.Ε.Α. την πιστοποίησή τους με πρότυπο ISO 17024 για τον α’ επιτυχή κύκλο κατάρτισης στο «μέντορινγκ έγκαιρης προειδοποίησης ΜΜΕ» (με πιστοποίηση επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων).

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SDG's

Economist: Το δημογραφικό αποτελεί εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα

«Το δημογραφικό αποτελεί εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από το βήμα του συνεδρίου του Economist για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη HOPEgenesis. Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την εξέλιξη των μεγεθών που αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό, ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε τη μαζική φυγή κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι από το 2011 έως το 2015 ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε από 11,2 εκατ. σε 10,8 εκατ.  Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε παράγοντες που κατά τη γνώμη του είναι σε θέση να αντιστρέψουν την εικόνα, όπως η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, μια πολιτική ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας, καθώς και ο θεσμός της οικογένειας. Αναφερόμενος και στην παράμετρο του μεταναστευτικού, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι ορισμένες χώρες οργάνωσαν τη μεταναστευτική πολιτική τους με βάση τις εργασιακές τους ανάγκες και όχι με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Όμως πρέπει να προστατεύουμε τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του», τόνισε ο ΠτΔ, τασσόμενος ευρύτερα υπέρ μιας συλλογικής ευρωπαϊκής προσέγγισης «στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης». Το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας είναι και ζήτημα εθνικής επιβίωσης, αν αναλογιστεί κανείς την ένταση του δημογραφικού προβλήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας με τη χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, όσο θα το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, να θεσμοθετεί ολοένα και μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα «για να κάνει ο κόσμος παιδιά», χαρακτηρίζοντας και τα χρήματα αναπόσπαστο μέρος της λύσης στο δημογραφικό. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι από το 2011 μέχρι και το 2018 ο πληθυσμός της Ελλάδας κάθε χρόνο μειώνεται, δηλαδή οι γεννήσεις είναι λιγότερες των θανάτων. Τόνισε μάλιστα ότι αν οι σημερινές στατιστικές δεν αλλάξουν, τότε οδηγούν με βεβαιότητα τον ελληνικό πληθυσμό σε εξαφάνιση, μέσα στον επόμενο ενάμιση αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το δημογραφικό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Σ. Χανδακάς: Μόνο με συνεργασία όλων των φορέων και πολυπαραγοντικές λύσεις μπορεί να ανατραπεί το δημογραφικό πρόβλημα

Ο Στέφανος Χάνδακας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την HOPEgenesis και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ανέπτυξε το εγχείρημα της HOPEgenesis ως μοντέλο δράσης και συνεργειών για την επίτευξη μιας επιτυχημένης δημογραφικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η λύση του προβλήματος θα έρθει μέσα από μία νεωτεριστική προσέγγιση συνεργασιών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, των θεσμών, του κράτους και της Εκκλησίας, των ιδρυμάτων και των ευεργετών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και των Ενόπλων δυνάμεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, και γενικότερα, όλων των φορέων που μπορεί να συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου αυτού. Τέλος, η HOPEgenesis είναι ένα μοντέλο που αναδεικνύει με τη δράση της στις απομακρυσμένες περιοχές ότι οι υποστηρικτικές και συλλογικές ενέργειες έχουνε πραγματικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Περισσότερα

1# Μηδενική Φτώχεια

Κιβωτός του Κόσμου: Χριστούγεννα μαζί σου

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ