Interamerican και Π.Ο.Σ.Ε.Α. συνεργάζονται στην Εθελοντική Αιμοδοσία

Date:

Share post:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία που οργανώνει, μέσω των 62 Συλλόγων μελών της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) σε όλη την Ελλάδα.

Η Interamerican, με ιστορικό τακτικών, οργανωμένων ενεργειών για την εθελοντική αιμοδοσία εδώ και δεκαετίες και με κεντρικό μήνυμα «Αιμοδοσία: Πράξη Αλληλεγγύης, Κατάθεση Ζωής», στο πλαίσιο του εταιρικού σχεδίου κοινωνικής ευθύνης «Πράξεις Ζωής» υποστηρίζει χορηγικά με επικοινωνιακό υλικό την προσπάθεια της Ομοσπονδίας, σε συνδυασμό με την κάλυψη της εξελισσόμενης Λαμπαδηδρομίας. Η εκστρατεία ενημέρωσης μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Χαρακτηριστικά κατά τον Ιούνιο, με την Παγκόσμια Ημέρα στο επίκεντρο (14 Ιουνίου), αποταμιεύθηκαν 2.154 μονάδες αίματος, ενώ ικανοποιητική ήταν η συγκομιδή και τον Ιούλιο με 1.315 μονάδες. Η εκστρατεία συνεχίζεται ανά την Ελλάδα χάρη στους τοπικούς Συλλόγους μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α..

Όπως τονίζεται από την Ομοσπονδία και στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο, η αιμοδοσία είναι εντελώς ακίνδυνη για κάθε αιμοδότη για τρεις ή τέσσερεις φορές ετησίως, δεδομένου ότι κάθε λήψη αντιστοιχεί μόλις στο 1/20 της συνολικής ποσότητας του αίματος στο σώμα και αναπληρώνεται αμέσως από τον μυελό των οστών. Παράλληλα, παρέχει στον εθελοντή αιμοδότη την ευκαιρία του τακτικού ελέγχου της υγείας του. Το αίμα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν, αλλά δώρο από υγιή σε πάσχοντα άνθρωπο. Η αιμοδοσία διενεργείται σε κέντρα ή σταθμούς σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ για κάθε σχετική πληροφορία λειτουργεί Σύλλογος Αιμοδοτών σχεδόν σε κάθε πόλη.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει τακτικά μονάδες αίματος έναντι σημαντικού κόστους επιβεβαιώνει την κατάταξή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) μεταξύ των 60 χωρών που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους. Σε παλαιότερη έρευνα του Π.Ο.Υ. είχε διαπιστωθεί ότι η χώρα μας ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετησίων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι αποτελούν την πιο ασφαλή ομάδα αιμοδοτών ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω αίματος (0,001%). Στην Ελλάδα, οι ετήσιες ανάγκες εκτιμώνται μεταξύ 550-700 χιλιάδων μονάδων, κυρίως για τη θεραπεία μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, αιματολογικού καρκίνου, καρδιαγγειακών εγχειρήσεων, μεταμοσχεύσεων, παιδικής λευχαιμίας και επειγουσών αναγκών μετάγγισης σε τραυματίες από τροχαία ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι στους 10 νοσοκομειακούς ασθενείς οι 2 χρειάζονται αίμα.

Η Interamerican, στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και στην περιφέρεια, οργάνωσε στις 14 Ιουνίου αιμοδοσία στο Γραφείο Πωλήσεων Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με το Βενιζέλειο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, συνεισφέροντας σημαντική ποσότητα μονάδων αίματος. Οι αιμοδοσίες που διενεργεί η εταιρεία μέσω του Συλλόγου των Εργαζομένων -που διατηρεί τράπεζα αίματος- και των Γραφείων Πωλήσεων, αποδίδουν ετησίως περί τις 150 μονάδες αίματος.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content