Connect with us

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

IOΒΕ: Επισιτιστική ανασφάλεια για 1,4 εκατ. Έλληνες

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια ή ένδεια, δηλαδή δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη και για μια δραστήρια και υγιή ζωή, διαπιστώνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα: «Η Τράπεζα Τροφίμων ως μέσο αντιμετώπισης της επισιτιστικής ένδειας στην Ελλάδα».

Όπως εκτιμάται, το 2015 αντιμετώπιζαν στην Ελλάδα επισιτιστική ανασφάλεια 1,4 εκατ. άτομα, δηλαδή το 12,9% του πληθυσμού έναντι αντίστοιχου ποσοστού 7,1% το 2008. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της επισιτιστικής ένδειας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και φυσικής ανάπτυξης, να επηρεάσει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ποιότητας και υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας, με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία.

Σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ-28 (8,5% ή 43 εκατ. άτομα) και την Ευρωζώνη (7,3% ή 25 εκατ. άτομα). Σημειώνεται ότι το 2008 η Ελλάδα κατέγραφε μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού με επισιτιστική ανασφάλεια (7,1%) σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας στη χώρα μας καταγράφηκε το 2012 (14,2%) και έκτοτε παρατηρείται τάση μείωσης.

Το 2015 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, έναντι της 15ης χειρότερης θέσης το 2008. Μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια από την Ελλάδα αντιμετωπίζουν έξι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Λιθουανία και Λετονία) και η Μάλτα. Άλλες χώρες που εντάχθηκαν σχετικά πρόσφατα στην ΕΕ, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβενία έχουν μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού τους με επισιτιστική ανασφάλεια.

Χαμηλή αξιοποίηση πόρων

Το σημαντικότερο εργαλείο για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ένδειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ – Fund for European Aid to the Most Deprived, FEAD). Πάνω από 3,8 δισ. ευρώ (σε πραγματικές τιμές) διατίθενται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ στο ΤΕΒΑ για την περίοδο 2014-2020. Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 281 εκατ. ευρώ από το ΤΕΒΑ την περίοδο 2014-2020 και μαζί με την εθνική συμμετοχή, το ύψος του σχετικού επιχειρησιακού προγράμματος της χώρας ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 83,5% (276 εκατ. ευρώ) προσδιορίζεται για επισιτιστική συνδρομή.

Η αξιοποίηση των πόρων από το ΤΕΒΑ, ωστόσο, έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Ελλάδα, όπου το πρόγραμμα υλοποιείται κυρίως από τις δημοτικές αρχές της χώρας. Τα πρώτα δυο έτη της επταετούς περιόδου εγκρίθηκαν μόλις το 0,8% των δαπανών του προγράμματος και καταβλήθηκαν σε δικαιούχους που υλοποιούν δράσεις μόλις το 0,7% του συνολικού προϋπολογισμού.

Περιορισμός της σπατάλης τροφίμων

Πέρα από τους πόρους από διεθνή προγράμματα, μια επιπλέον σημαντική πηγή πόρων για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ένδειας είναι η αξιοποίηση του τροφικού πλεονάσματος. Δεν καταλήγουν όλα τα παραγόμενα τρόφιμα στην κατανάλωση. Ένα μέρος των τροφίμων που παράγονται αποσύρεται από την αλυσίδα εφοδιασμού και απορρίπτεται ή αξιοποιείται για άλλη χρήση (όχι ως τροφή), παρότι εμπεριέχει και τρόφιμα κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Με βάση τη μεθοδολογία και τα στοιχεία της FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής του ΟΗΕ), υπολογίζεται ότι το 5,1% της παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα το 2013 αποτέλεσε βρώσιμο πλεόνασμα. Αυτό το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης το συγκεκριμένο έτος (2,3%), υψηλότερο σε σχέση και με τον παγκόσμιο μέσο όρο (4,5%). Ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη πέμπτη χειρότερη θέση με βάση το ποσοστό της παραγωγής τροφίμων που αποτελεί βρώσιμο πλεόνασμα, και στην τέταρτη χειρότερη θέση σε όρους σπατάλης τροφίμων ανά άτομο (με 196 κιλά τον χρόνο ανά άτομο το 2013).

Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων αποτελεί από μόνος του σημαντικό στόχο πολιτικής. Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ προβλέπουν τη μείωση κατά το ήμισυ της σπατάλης τροφίμων στο λιανικό εμπόριο και στην κατανάλωση παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen + 2 =

1# Μηδενική Φτώχεια

Δωρεάν γεύματα μεταφέρονται με ποδήλατα

Φρούτα και λαχανικά που μένουν αδιάθετα μετά το τέλος του ωραρίου της λαϊκής αγοράς μεταφέρονται με ποδήλατα από μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης σε άτομα που τα έχουν ανάγκη, ώστε να μην πάει χαμένη καμία μερίδα.

Αυτό είναι το πρόγραμμα “Free meals on wheels”, που υλοποιείται από τον Ιούνιο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για το ακοπό του προγράμματος έχουν αγοραστεί ποδήλατα με τρέιλερ για τη μεταφορά των προϊόντων από τη λαϊκή αγορά Ξηροκρήνης.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που για πολλά χρόνια οργάνωνε την παροχή εβδομαδιαίων κοινωνικών γευμάτων, συνεργάζεται για τις ανάγκες του προγράμματος με τη ΜΚΟ “Μπορούμε” κι έτσι συνδέει τη δράση της με την βιώσιμη κατανάλωση και την προώθηση της συνεργασίας.

Εκτός από τη συλλογή και διανομή τροφίμων, το πρόγραμμα που έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2020, περιλαμβάνει και τη διοργάνωση εργαστηρίων τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες και θα απευθύνονται σε άτομα που δεν θέλουν να πετάξουν το παλιό τους ποδήλατο αλλά θέλουν να του δώσουν νέα ζωή. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν μηνιαία εργαστήρια με θέματα ανακύκλωσης, διαχείρισης τροφίμων και αποβλήτων και βιώσιμης ανάπτυξης και κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της καμπάνιας  MESA (Make Europe sustainable for all) που έχει ως στόχους την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε να υλοποιήσει δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης οι οποίοι καθορίστηκαν το 2015 από τους ηγέτες του κόσμου.

Συγκεκριμένα οι δράσεις αφορούν:

Συλλογή λαχανικών και φρούτων από λαϊκές αγορές

Μεταφορά των προϊόντων με ποδήλατα και τρόλει

Διανομή δωρεάν γευμάτων σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Διοργάνωση πολυπολιτισμικών event με θεματικές βραδιές

Σεμινάρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης

Καμπάνια προώθησης του προγράμματος

Οι στόχοι των παραπάνω δράσεων συμβάλλουν στην:

Μείωση των ανισοτήτων

Καταπολέμηση της πείνας

Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

Ενίσχυση των βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων

Γνωστοποίηση των στόχων και της καμπάνιας

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Τέλος οι φυσικοί πόροι του πλανήτη για το 2019

Από τις τις 29 Ιουλίου του 2019 και μετά ζούμε με πίστωση, καθώς την ημερομηνία αυτή η ανθρωπότητα έχει χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό των πόρων της φύσης για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με το Global Footprint Network. Η Ημέρα υπέρβασης της γης σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία η ετήσια ζήτηση της ανθρωπότητας για τη φύση υπερβαίνει τα οικοσυστήματα της Γης που μπορούν να αναγεννηθούν σε εκείνο το έτος.

H ανθρωπότητα χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τη φύση 1,75 φορές ταχύτερα από ό, τι μπορούν να αναγεννηθούν τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Στην ουσία καταστρέφουμε το φυσικό μας κεφάλαιο, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική αναγεννητική ικανότητα του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.Σύμφωνα με τη μελέτη αν όλοι ζούσαν όπως οι Αμερικανοί θα χρειαζόμασταν 2,5 πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες μας, ενώ αν ζούσαμε όπως οι Ιαπωνες 7,7 και οι Ιταλοί 5.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

AXA: «Η γόπα σου έσωσε τη γόπα»

Για ακόμα μια χρονιά, εργαζόμενοι και συνεργάτες της ΑΧΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους και με μότο «Η γόπα σου έσωσε τη γόπα» συμμετείχαν ενεργά στην 3η και τελευταία δράση μιας σειράς εθελοντικών πρωτοβουλιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΑΧΑ, καθαρίζοντας την παραλία Γλύστρα στο Λαγονήσι.
Τα αποτσίγαρα, μαζί με αντικείμενα όπως μαχαιροπίρουνα, πιάτα, κυπελάκια, καλαμάκια και περιέκτες τροφίμων αντιστοιχούν στο 86% των πλαστικών μιας χρήσης που συναντάμε πιο συχνά στις παραλίες. Συγκεκριμένα, τα αποτσίγαρα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης των ελληνικών θαλασσών. Με την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος στο επίκεντρο, η ΑΧΑ διοργάνωσε τον καθαρισμό της παραλίας Γλύστρα του Δήμου Σαρωνικού μεταδίδοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ουσιαστικό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μπορεί όμως μια γόπα από ένα τσιγάρο να σώσει ένα ψάρι – γόπα; Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, 97 εθελοντές της ΑΧΑ συγκεντρώθηκαν στην παραλία όπου αρχικά ενημερώθηκαν από τους εξειδικευμένους εκπροσώπους της περιβαλλοντικής ομάδας iSea για τον σωστό διαχωρισμό των ευρημάτων/ απορριμμάτων καθώς και για τη σπουδαιότητα του καθαρισμού της ακτογραμμής. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη όλα όσα έμαθαν, περνώντας στη συλλογή των απορριμμάτων κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας.
Οι ομάδες που σχηματίστηκαν καθάρισαν 476 μέτρα παραλιακού μετώπου και συγκέντρωσαν συνολικά 39 σάκους απορριμμάτων, βάρους 300 κιλών. Ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα το οποίο αποτελεί την έναρξη συλλογής στοιχείων από την ΑΧΑ για το μετρήσιμο αντίκτυπο των εθελοντικών δράσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Το έργο της εθελοντικής ομάδας ΑΧΑ ενισχύθηκε από τη συμμετοχή των νέων εθελοντών του Δήμου Σαρωνικού «Young Volunteers in Action», ενώ παράλληλα είχαν και την πολύτιμη καθοδήγηση της Χριστίνας Κονταξή, εξειδικευμένης Περιβαλλοντολόγου, μέλος της Ομάδας Blue Growth της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εθελοντική δράση ολοκληρώθηκε με τους εθελοντές να τοποθετούν στην κατασκευή σε σχήμα «γόπας – ψαριού» όλα τα αποτσίγαρα που είχαν συλλέξει. Η πρωτότυπη αυτή κατασκευή σχεδιάστηκε για να οπτικοποιήσει το σπουδαίο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η πρόληψη στην προστασία του περιβάλλοντος και το αντίκτυπο της κάθε μας κίνηση και πως αυτή καταλήγει σε εμάς. Η κατασκευή μετά το πέρας της δράσης δωρίστηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σαρωνίδας. Στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας είναι κάθε εθελοντική δράση να έχει τη δυναμική να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει ένα ευρύτερο μέρος του κοινού. Για τον λόγο αυτό κάθε δράση θα συνδέεται με μια digital καμπάνια με τους ανθρώπους της ΑΧΑ να αποτελούν πρεσβευτές υπεύθυνης συμπεριφοράς. Η αρχή γίνεται με τη digital καμπάνια «Η γόπα σου έσωσε τη γόπα». Ο κ. Γιώργος Χονδρός και η κ. Γεωργία Κρεββατά, εργαζόμενοι της ΑΧΑ και ενεργά μέλη της εθελοντικής ομάδας της, δήλωσαν: «Η μεγαλύτερη απειλή για τις παραλίες μας είναι το πιστεύω ότι θα τις σώσει κάποιος άλλος. Στην ΑΧΑ αφήσαμε τέτοιου είδους περιθώρια και τα κάναμε πράξη». «Η δράση αυτή είναι συνδεμένη με τις ανάγκες, το ήθος και τα όνειρα κάθε ενεργού πολίτη για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον».

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ