Connect with us

SDG's

K. Koτταρίδη: Πρόκληση για τις ΜμΕ η βιώσιμη ανάπτυξη

Καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της ατζέντας του ΟΗΕ, με ορίζοντα το 2030, γίνεται σαφές ότι δεν αρκεί μόνο η μετατόπιση των μεγάλων εταιρειών στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά είναι καθοριστικός ο ρόλος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας – και της ελληνικής ειδικότερα. 

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια να γίνει η οικονομία πιο πράσινη και πιο ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα, όπως εξηγεί στο csrindex η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιοοικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διευθύντρια ΔΠΜΣ στη Βιοοικονομία.

Η κ. Κοτταρίδη αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης. Εξάλλου, στην πορεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη έννοιες όπως βιοοικονομία, κυκλική οικονομία, οικονομία διαμοιρασμού έρχονται να πρωταγωνιστήσουν σε δράσεις, business plan, επενδυτικά και κυβερνητικά προγράμματα, χωρίς όμως όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά να κατανοούν τους νέους όρους και την ανάγκη συνεργασίας που απαιτείται για να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Διαπιστώνεται ότι το χάσμα μεταξύ εκπαιδευτικής κοινότητας και αγοράς εργασίας, η απουσία κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών για την κάλυψη των νέων θέσεων που δημιουργούνται με τις τεχνολογικές αλλαγές στις επιχειρήσεις αλλά και το έλλειμμα ενημέρωσης σε ένα ευρύ φάσμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου η στόχευση στην βιώσιμη ανάπτυξη δείχνει να είναι πρόκληση.

Νέο πεδίο ανταγωνισμού

Παρόλ’ αυτά αναπτύσσονται πολλές πρωτοβουλίες, από συμβούλους, εκπαιδευτικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι ΜΚΟ, που στοχεύουν στην στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσω της διαχείρισης των νέων προκλήσεων οι οποίες δεν αφορούν μόνον οικονομικά δεδομένα αλλά και περιβαλλοντικά, κοινωνικά, και ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτά είναι που συνθέτουν και το νέο πεδίο ανταγωνισμού που γίνεται ολοένα πιο οξύ λόγω της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης. 

Μιλώντας για το νέο περιβάλλον, με φόντο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, που καλούνται να υιοθετήσουν δείκτες μέτρησης μη χρηματοοικονομικών επιδόσεων και διεθνείς οδηγίες, καθώς και να λογοδοτούν γι’αυτά, η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη μιλά στο csrindex για τις ανάγκες που ανακύπτουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, πάνω από το 99% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι οικογενειακές. Παρά το γεγονός ότι βρίσκουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα να καταρτίζουν Απολογισμούς Βιωσιμότητας, οι μικρομεσαίες ακόμα είτε δεν έχουν ακούσει τι είναι αυτό είτε αν το έχουν ακούσει, δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει και, κυρίως, πώς μπορούν να ωφεληθούν ενσωματώνοντας δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης”, σημειώνει προσθέτοντας ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους, χαίρουν υψηλότερων κερδών. 

Όπως εξηγεί, η αυξανόμενη καταναλωτική πίεση και οι αυστηρότερες νομοθεσίες για συμμόρφωση με καλές πρακτικές ως προς το περιβάλλον, την κοινωνία και τη χρηστή διαχείριση των πόρων, αλλάζουν τους όρους του ανταγωνισμού και επιβάλλουν τρόπο τινά στις επιχειρήσεις να μεταβάλλουν την ανταγωνιστική τους στρατηγική.

Τονίζει ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και γνώσης περί της εταιρικής βιωσιμότητας στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή και είναι ανάγκη ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τι σημαίνει εταιρική βιωσιμότητα μέσω των 3 πυλώνων: Οικονομικό, Κοινωνικό, Περιβαλλοντικό. “Χρειάζονται καθοδήγηση για τις σχετικές δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους οι οποίες θα τους δίνουν ένα «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» και την «έξωθεν καλή μαρτυρία» προς τους πελάτες τους ενισχύοντας την μπράντα τους”, σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, ακόμα μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα όσον αφορά ειδικότερες πτυχές της βιωσιμότητας που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως η κυκλική οικονομία. 

“Ίσως είναι πιο κατανοητή η κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας η οποία εμπεριέχει κοινωνικές δράσεις (π.χ. βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες) αλλά ακόμα και εκεί υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν είναι γνωστές όπως η διασφάλιση δικαιοσύνης και ισότητας στον εργασιακό χώρο και πολλές ακόμη”, προσθέτει και τονίζει ότι βασικό μέλημα είναι η κατάρτιση υφιστάμενων και εν δυνάμει στελεχών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση σε ένα νέο επιχειρηματικό και αναπτυξιακό μοντέλο ενσωματώνοντας δράσεις και πρακτικές με βάσει τους 17 ΣΒΑ του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει σχεδιαστεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στη Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη και το διεπιστημονικό μεταπτυχιακό στη Βιοοικονομία αλλά και το Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Ιατρικό Αθηνών: Διαθέτει στο ΕΣΥ το Ιατρικό Περιστερίου

Δωρεάν, με άμεση ισχύ, παραχωρεί ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών στο Υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στόχος της προσφοράς αυτής, η οποία καλύπτει το διάστημα από σήμερα μέχρι την 1/6/2020 (που θα είναι και μια περίοδος ενδεικτική για την έκβαση της υγειονομικής κρίσης), είναι να συμβάλλει στην αποδέσμευση κλινών από περιστατικά μη σχετιζόμενα με το COVID-19 από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ. Η κλινική προσφέρεται σε πλήρη λειτουργία, στελέχωση και ετοιμότητα, ενώ οι ιδιωτικοί ασθενείς της θα διοχετευθούν στις υπόλοιπες νοσηλευτικές μονάδες του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Το Ιατρικό Περιστεριού αποτελεί σήμερα μία από τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας. Διαθέτει 60 νοσηλευτικές κλίνες (κατανεμημένες σε μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια), 6 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 4 χειρουργικές αίθουσες, είναι εξοπλισμένο με βιοιατρική τεχνολογία τελευταίας γενιάς, διαθέτει όλες τις ειδικότητες και είναι πιστοποιημένη κατά  ISΟ 9001:2005. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών του, απασχολεί 203 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και υψηλής κατάρτισης και συνεργάζεται με επιπλέον 200 καταξιωμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Το ύψος της προσφοράς κοστολογείται στα 3 εκατ. ευρώ και αποτελεί κοινωνική προσφορά του ομίλου.

Ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ανέφερε σχετικά ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, εδώ και 36 χρόνια βρίσκεται πάντα δίπλα στην ελληνική κοινωνία, σε δοκιμαζόμενες και ευπαθείς ομάδες. Σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται καθολικά, θεωρεί ευθύνη να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια. Ο Δρ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, σημείωσε ότι ως ηγέτης του κλάδου και μοναδικός Ελληνικών Συμφερόντων Όμιλος υγείας στη χώρα, στέκεται δίπλα στους πολίτες αλλά και στο ελληνικό κράτος λειτουργώντας με γνώμονα τις διαχρονικές αρχές και αξίες του, που έθεσε, από τη πρώτη στιγμή λειτουργίας του, Γεώργιος Αποστολόπουλος.

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

L’Oreal Hellas: Συμμετέχει στο πρόγραμμα αλληλεγγύης του ομίλου

Στην υλοποίηση του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Αλληλεγγύης του ομίλου L’Oreal που στοχεύει στην υποστήριξη φορέων που μάχονται κατά του κορωνοϊού, στηρίζει η L’Oréal Hellas.

Τα εργοστάσια του ομίλου, τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει να παράγουν αντισηπτικό χεριών πριν από λίγες εβδομάδες, θα εντείνουν την παραγωγή τους, για να παρέχουν σημαντικές ποσότητες αντισηπτικού μέσα τις επόμενες εβδομάδες και να στηρίξουν τις ανάγκες των Γαλλικών και Ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και μόλις τα εργοστάσια του ομίλου παραδώσουν τα σχετικά προϊόντα, η La Roche-Posay θα εξοπλίσει με αντισηπτικά χεριών συνεργαζόμενα νοσοκομεία, φαρμακεία και ιατρούς στην Ελλάδα. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις αυτές είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό και μάχονται καθημερινά να μας προστατεύουν και να μειώσουν το ρυθμό μετάδοσης της πανδημίας. 

H Garnier θα προμηθεύσει και θα διανείμει δωρεάν εκατομμύρια τεμάχια αντισηπτικών χεριών σε όλους τους Ευρωπαίους διανομείς τροφίμων με τους οποίους συνεργάζεται, ώστε οι εργαζόμενοί τους, που εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των καταναλωτών, να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στην Ελλάδα, η Garnier θα δωρίσει αντισηπτικά χεριών σε εργαζόμενους στα συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ, μόλις τα εργοστάσιά παραδώσουν τα σχετικά προϊόντα. 

Το Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αλληλεγγύης του ομίλου, έχει τη στήριξη και του Ιδρύματος L’Oréal, που αποφάσισε να προσφέρει 1 εκατ. ευρώ σε συνεργαζόμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που είναι μάχονται για την καταπολέμηση της ανασφάλειας. Η δωρεά αυτή θα βοηθήσει αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, να πολεμήσουν τον κοροναϊό και να αντισταθούν στις συνέπειες αυτής της επιδημίας. Αυτές οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, τις οποίες θα υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της χρονιάς το Ίδρυμα L’Oréal, θα λάβουν επίσης και μια σειρά από είδη υγιεινής (αφρόλουτρα και σαμπουάν) και αντισηπτικά χεριών για να προσφέρουν στους κοινωνικούς λειτουργούς, τους εθελοντές και τα προστατευόμενα μέλη τους. 

Ο Jean-Paul Agon, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της L’Oréal, ανέφερε σχετικά: «Σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, έχουμε ευθύνη να συνεισφέρουμε στη συλλογική προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο. Με αυτές τις ενέργειες, η L’Oréal εκφράζει την αναγνώριση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς αυτούς που επιδεικνύουν υπεράνθρωπο θάρρος και ανιδιοτέλεια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία».

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

ΙΒΜ: Δωρεάν εργαλεία για φορείς και επιχειρήσεις

Με στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, η IBM αναπτύσσει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην παροχή έγκυρης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης στους πολίτες, στη δημιουργία ανθεκτικών μοντέλων εργασίας και στην επιτάχυνση των επιστημονικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, η ΙΒΜ προσφέρει δωρεάν τη λύση ΙΒΜ Watson Assistant for Citizens που διευκολύνει την άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, απελευθερώνοντας πόρους του κρατικού μηχανισμού.

Αξιοποιώντας  τον IBM Watson Assistant με τις διαθέσιμες ενσωματωμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης  (ΑΙ /IBM Watson), η εταιρεία έχει δημιουργήσει έναν εικονικό βοηθό (virtual assistant) με προεγκατεστημένα δεδομένα και μοντέλα ώστε να μπορεί να κατανοήσει και να απαντήσει σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19, εστιάζοντας στην ακρίβεια των πληροφοριών και στην αμεσότητα απόκρισης. Επιπλέον, επιτρέπει την ενσωμάτωση τρεχουσών πληροφοριών προερχόμενες από άλλους οργανισμούς, για την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Η IBM προσφέρει τον  ΙΒΜ Watson Assistant for Citizens μέσω του IBM Cloud καθώς και τις αρχικές υπηρεσίες εγκατάστασής και παραμετροποίησης του δωρεάν για 90 ημέρες. 

Με τα νέα δεδομένα που θέτει ο Covid-19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η IBM, μέσω του IBM Cloud, προσφέρει στους οργανισμούς δυνατότητες ευελιξίας και προσβασιμότητας παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα IBM Watson Media, σε IBM Cloud Virtual Servers και σε υπηρεσίες όπως IBM Aspera Cloud και ΙΒΜ Maas360.

Οι εταιρείες που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας Video Streaming και Enterprise Video Streaming IBM Watson Media, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν εκδηλώσεις σε δημόσια ακροατήρια με όριο τις 20.000 ώρες προβολής ή να μεταδώσουν μια εκδήλωση στην οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 20.000 πραγματικοί χρήστες.

Επιπλέον, για να διατηρήσουν την επιχειρησιακή συνέχεια και αξιοποιώντας τη λύση IBM Cloud Virtual Servers, οι εταιρείες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε virtual servers και σε περιβάλλοντα virtual private cloud, αξίας έως 500 δολάρια, για μια περίοδο τριών (3) μηνών, σε επιλεγμένα Data Center σε όλο τον κόσμο. 

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση της λύσης IBM Aspera Cloud, που επιτρέπει την αποστολή αρχείων και μεγάλων σετ δεδομένων με ταχύτητα και ασφάλεια. 

Στο νευραλγικό τομέα της ασφάλειας και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών για εργασία από το σπίτι, η ΙΒΜ προσφέρει την πλατφόρμα IBM Maas360  χωρίς χρέωση για 90 ημέρες. Η πλατφόρμα ΙΒΜ Maas360 υποστηρίζει την ασφαλή χρήση και πρόσβαση για smartphones, tablets και laptops. 

Eπίσης, από την έναρξη της πανδημίας η ΙΒΜ συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις για να βρεθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές ώστε η τεχνολογία αλλά και η τεχνογνωσία της να επιταχύνει τη διαδικασία εύρεσης θεραπείας βοηθώντας την επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Η εταιρεία διέθεσε τον IBM Summit, τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου, για ερευνητικούς σκοπούς συμβάλλοντας στις προσπάθειες για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Ο υπερυπολογιστής της εταιρείας πραγματοποίησε χιλιάδες προσομοιώσεις για να εντοπίσει ποιες χημικές ενώσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν αποτελεσματικά τον ιό, ταυτοποιώντας 77 από αυτές. Τα σχετικά αποτελέσματα των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στο Oak Ridge National Laboratory του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκαν στον εξειδικευμένο ιστότοπο ChemRxiv. Επιπλέον, η ΙΒΜ σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δημιούργησε κοινοπραξία για το συντονισμό ενός δικτύου High Performance Computing, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ερευνητών σε τεράστια και εκθετική υπολογιστική ισχύ, με στόχο την επιτάχυνση των επιστημονικών ανακαλύψεων που μπορούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Επίσης, θέλοντας να υποστηρίξει το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελεί η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, καλεί τους developers σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία 2020 Call for Code Global Challenge και να δημιουργήσουν λύσεις ανοικτού κώδικα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. 

Η IBM πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία την παγκόσμια πλατφόρμα ψηφιακής μάθησης  IBM Skills, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση σε σπουδαστές, επαγγελματίες και οργανισμούς, με σκοπό να αποκτήσουν κρίσιμες τεχνολογικές δεξιότητες. Στο περιεχόμενο που υπάρχει διαθέσιμο στην πλατφόρμα, οι χρήστες μπορούν να βρουν χιλιάδες ηλεκτρονικά μαθήματα, δωρεάν προγράμματα κατάρτισης και προγράμματα για επιχειρήσεις, που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ