Connect with us

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Καταλυτική η φυσικοθεραπεία για ασθενείς με Alzheimer

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και για την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας η 21η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Alzheimer.  

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, με την νόσο Alzheimer να είναι η πιο συχνή μορφή της άνοιας (70%-80%). Το σύνθημα για το 2020 είναι: «Ας μιλήσουμε για την άνοια». Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο της σωματικής άσκησης ως θεραπευτική στρατηγική αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο του Alzheimer.

Πληθώρα μελετών σχετικών με τη νόσο Alzheimer και την άσκηση, έχουν αναδείξει ότι η συστηματική & δομημένη άσκηση, μέσω ποικίλων μηχανισμών, προάγει την εγκεφαλική λειτουργία, διατηρεί και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του λόγου, της μνήμης και της προσοχής.

Σύμφωνα με τα Επιστημονικά Τμήματα Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας και Ψυχικής Υγείας του Ν.Π.Δ.Δ. Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), τα προγράμματα καθοδηγουμένης ή επιβλεπομένης θεραπευτικής άσκησης είναι σημαντικά στη διαχείριση των ασθενών με Alzheimer, γιατί:

 • Καθυστερούν την έναρξη της συμπτωματολογίας
 • Προάγουν την εγκεφαλική λειτουργία, διατηρούν και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες
 • Βελτιώνουν την περιπατητική δύναμη οδηγώντας σε ένα καλύτερο πρότυπο βάδισης.
 • Συντηρούν το σωστό βάρος
 • Μειώνουν τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρθρίτιδα, την οστεοπόρωση, που συχνά μπορεί να παρουσιαστούν ως συν-νοσηρότητα.
 • Διατηρούν την κινητικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο και εντός των ορίων ασφάλειας
 • Βελτιώνουν τα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως τεκμηριωμένα αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία, καλυτερεύοντας έτσι την προσαρμογή τους στη θεραπεία, την επικοινωνία τους με το περιβάλλον και την ικανότητα έκφρασης των ιδιαίτερων αναγκών τους με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνώρισε την βαρύτητα της νόσου και εκπόνησε το παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας στην άνοια 2017-2025.

Παράλληλα, στην παγκόσμια στρατηγική του για τη Γήρανση και την Υγεία, καθιστά τη δια βίου σωματική δραστηριότητα σημαντική για την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, τη μείωση του φόρτου υγειονομικής περίθαλψης και τη διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας, με δέσμευση μεταξύ των κρατών μελών του την μείωση της  σωματικής αδράνειας κατά 15% έως το 2030. 

Η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του Alzheimer.

Οι φυσικοθεραπευτές συμμετέχουν από τα αρχικά στάδια της νόσου, αξιολογώντας τους περιορισμούς δραστηριοτήτων, μέχρι και την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης προσωπικών αναγκών.

Οι φυσικοθεραπευτές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία τους σχεδιάζουν, οργανώνουν, και υλοποιούν προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, με εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα. Αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, την προώθηση, την καθοδήγηση, τη  συνταγογράφηση και τη διαχείριση της άσκησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εξατομικευμένες συστάσεις θεραπευτικής άσκησης για την νόσο Alzheimer πρέπει να δίνονται μόνον από τους πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές μέλη του Π.Σ.Φ., για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να εναρμονίζονται με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις.

Οι γενικές συστάσεις πρέπει να πληρούν ή να υπερβαίνουν τα παρακάτω (επιβλεπόμενο ή καθοδηγούμενο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης είτε ατομικά, είτε ομαδικά):

 • Τύπος άσκησης: Αερόβια (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, χορός κ.α.)
  • Ένταση: Το 60-90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας
  • Διάρκεια: 20-60 λεπτά ημερησίως
  • Συχνότητα: 3-5 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 6-12 εβδομάδες
 • Τύπος άσκησης: Δύναμη (αντιστάσεις με μηχανήματα δύναμης, λάστιχα, αλτήρες κ.α. ή με το βάρος του σώματος για την ενδυνάμωση μεγάλων μυϊκών ομάδων)
  • Ένταση: ήπια (6-12 άνετες επαναλήψεις). Περισσότερες επαναλήψεις με μικρότερο βάρος μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλγους
  • Διάρκεια:20-60 λεπτά ανά συνεδρία (2-4 σετ των 6-10 ασκήσεων για όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες)
  • Συχνότητα: 2-3 φορές την εβδομάδα.
 • Τύπος άσκησης: Ευελιξία για μεγάλες μυϊκές ομάδες
  • Ένταση: ήπια (6-12 άνετες επαναλήψεις).
  • Διάρκεια:20-60 λεπτά ανά συνεδρία (2-4 σετ από κάθε άσκηση)
  • Συχνότητα: 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η προσήλωση στην θεραπευτική παρέμβαση είναι ουσιαστικής σημασίας για μια καθοριστική έκβαση της θεραπευτικής άσκησης. 

Από τη διεθνή βιβλιογραφία συμπεραίνεται ότι ο ασθενής που χειροτερεύει και πηγαίνει από ήπια σε πιο σοβαρά στάδια της νόσου, αυξάνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Η θεραπευτική άσκηση είναι παρέμβαση χαμηλού κόστους και κινδύνου, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιβραδύνει την εξελικτική διαδικασία της νόσου, παρατείνοντας έτσι την παραμονή των ασθενών στα αρχικά στάδια της ασθένειας.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Η DUR στηρίζει το Pink the City 2020

Την εκδήλωση – θεσμό για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, Pink the City 2020, στηρίζει για μια ακόμα χρονιά η DUR με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού. 

Η φετινή διοργάνωση του Pink the City 2020 διεξάγεται διαδικτυακά από 1-25 Οκτωβρίου και καλεί το κοινό μέσα από ατομικές και ομαδικές δράσεις να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να διαδώσει το μήνυμα χρωματίζοντας το διαδίκτυο με την ελπίδα. Η DUR ντύνει και φέτος τους εθελοντές της διοργάνωσης με τα χαρακτηριστικά DUR t-shirts στηρίζοντας πιστά την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Το ηχηρό μήνυμα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού δίνεται μέσα από διαδικτυακά events και δράσεις που μεταδίδονται κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η DUR που δραστηριοποιείται για πάνω από μισό αιώνα, θεωρεί οικειοθελή της δέσμευση την συνεισφορά στην κοινωνία για έναν τόσο σημαντικό σκοπό, βρισκόμενη στο πλευρό των γυναικών. 

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Playmobile: Οι μύθοι του Αισώπου στο Play & Give

Το πρόγραμμα PLAΥMOBIL Play & Give επιστρέφει για 9η χρονιά για να προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγαλύτερους φίλους αλλά και για να συμβάλλει στο έργο του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Η PLAYMOBIL επιλέγει κάθε χρόνο για το πρόγραμμα και μια ξεχωριστή θεματική που συνδυάζει, το παιχνίδι, την ψυχαγωγία και τις αξίες. Αυτή τη χρονιά, δίνει τέλος σε μια αναμονή 25 αιώνων και φέρνει «στη ζωή» τους μύθους του Αισώπου στη μορφή των αναγνωρίσιμων αγαπημένων φιγούρων της!

Οι μύθοι του Αισώπου, έχουν μεγαλώσει αμέτρητες γενιές προσφέροντας μια σειρά από χρήσιμα ηθικά διδάγματα που βοηθούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα  των παιδιών αλλά και της αντίληψης τους για τον κόσμο. Η νέα σειρά της PLAYMOBIL έχει σκοπό να κάνει αυτούς τους μύθους μια πιο ζωντανή εμπειρία και να συνδυάσει τη διαπαιδαγώγηση με τη γνωριμία της αρχαίας μας κληρονομιάς.

12 διαφορετικά ζωάκια PLAYMOBIL αποκτούν ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά για να διδάξουν μέσα από το παιχνίδι την ευγνωμοσύνη, την εμπιστοσύνη, τη φιλία και άλλες αξίες με απλό και κατανοητό τρόπο.

Στο κουτί του PLAYMOBIL Play & Give: Μύθοι του Αισώπου περιλαμβάνεται ένα βιβλίο 32 σελίδων με 7 μύθους, που θα βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά τους να αναπαραστήσουν τις γνωστές αλληγορίες του Αίσωπου, όπως: 

 • Ο λαγός και η χελώνα
 • Το λιοντάρι και ποντίκι
 • Ο ψεύτης βοσκός
 • Ο Μυλωνάς, ο γιος του και ο γάιδαρος
 • Η αλεπού και τα σταφύλια
 • Ο κόρακας και η αλεπού
 • Ο γάιδαρος που κουβαλούσε αλάτι

Το φετινό PLAYMOBIL Play & Give, είναι ένα συλλεκτικό σετ και όπως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».  Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα και το βιβλίο του PLAYMOBIL Play & Give μπορείτε να βρείτε στο https://www.playmobil.gr και στην κοινότητα της PLAYMOBIL στο Facebook https://www.facebook.com/PlaymobilHellas. Όπως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Περισσότερα

3# Καλή Υγεία & Ευημερία

Eξετάσεις πρόληψης καρκίνου του μαστού προτεραιότητα εν μέσω πανδημίας

Ο Οκτώβριος αποτελεί τον μήνα ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο την ενίσχυση της πληροφόρησης και της ευαισθητοποίησης γύρω από την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, το 2018 στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού αποτέλεσε τον συχνότερα εντοπισμένο καρκίνο σε γυναίκες με 7.734 νέες διαγνώσεις, ενώ στο γενικό πληθυσμό, ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Όσον αφορά τη θνητότητα, ο καρκίνος του μαστού αποτέλεσε την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού. 

Όπως αναφέρει η Δρ. Αθηνά Βούρτση, Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Ιδρυτική Πρόεδρος & Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού και Deputy Secretary της SIS, «Ο φετινός Οκτώβριος που έχει καθιερωθεί επί σειρά ετών ως μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού μας βρίσκει εν μέσω της γνωστής πανδημίας που έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο ζωής μας και έχει προσθέσει άγχος και αγωνία για το αύριο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε. Οι γυναίκες συνεχίζουν να νοσούν όπως και πριν την πανδημία. Η εκτιμώμενη συχνότητα καρκίνου του μαστού στη χώρα μας είναι 6.000 νέες περιπτώσεις ετησίως ενώ 2.000 γυναίκες χάνουν την  ζωή τους από την νόσο κάθε χρόνο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να συνεχίσουν να είναι τακτικές και συνεπείς στους ελέγχους τους και να γνωρίζουν ότι στις δομές υγείας λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Εμείς συνεχίζουμε με θέρμη και αισιοδοξία να παροτρύνουμε τις γυναίκες να κάνουν τους ελέγχους τους, διότι η επιστήμη μας έχει αποδείξει ότι η πρόληψη είναι η μοναδική αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της νόσου». 

Η Δρ. Αλεξάνδρα Νικήτα, Ακτινοδιαγνώστρια, προσέθεσε, «Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο φόβος και το άγχος της ιατρικής επίσκεψης αλλά και η επικέντρωσή μας στην υγειονομική κρίση των τελευταίων μηνών και στις συνέπειες της μας απομακρύνει από την υποχρέωση να ελέγχουμε τακτικά την υγεία μας. Η καθυστέρηση στον έλεγχο οδηγεί σε καθυστέρηση στη διάγνωση με αποτέλεσμα την ανάγκη πιο εκτεταμένης θεραπείας και πολλές φορές με συνέπεια τη χειρότερη πρόγνωση. Τηρώντας ενδεδειγμένες διαδικασίες ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια. Μην αναβάλετε τον προληπτικό έλεγχο του μαστού. Ο τακτικός έλεγχος είναι το ισχυρότερο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού».

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος του μαστού κατείχε το υψηλότερο ποσοστό (26,4%) μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις γυναίκες, με 522.513 νέες διαγνώσεις, πολύ αυξημένες σε σχέση με τις διαγνώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου (ποσοστό 11,5% και 228.067 νέες διαγνώσεις) και τον καρκίνο του πνεύμονα (ποσοστό 8% και 158.196 νέες διαγνώσεις). Καθώς οι πιθανότητες θεραπείας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει αποτελεσματικά προγράμματα εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη μαστογραφία σε όλες τις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών, όπου οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου είναι υψηλότερες. 

Την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, οι μονάδες υγείας έχουν υιοθετήσει αυστηρότερες πρακτικές ασφάλειας, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσης των νοσούντων στον κορονοϊο. Ταυτόχρονα, πολλά προγράμματα θεραπείας για τον καρκίνο έχουν τροποποιηθεί, ούτως ώστε οι ασθενείς να περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο. Η χρονική απόσταση μεταξύ των ιατρικών ραντεβού έχει αυξηθεί, προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή των ασθενών μεταξύ τους, περισσότερα ραντεβού πραγματοποιούνται πλέον μέσω του τηλεφώνου ή του διαδικτύου, ενώ ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση έχει μειωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει περιοριστεί και ο αριθμός των επισκέψεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. 

Οι παθήσεις του μαστού, όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την υγεία, την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή παθολογία των γυναικών, επηρεάζοντας περίπου μία στις οκτώ γυναίκες. Οι εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου συμβάλουν καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Η καθυστέρηση της εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, όταν ακόμα βρίσκεται στα αρχικά στάδια, με αποτέλεσμα η θεραπεία να είναι πολύ πιο δύσκολη, όταν ανιχνευτεί σε προχωρημένο στάδιο.

Στο πλαίσιο του μήνα Ενημέρωσης & Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού, η GE Healthcare υλοποιεί την καμπάνια ευαισθητοποίησης με τίτλο «Μην το αναβάλλεις!», σχετικά με τη σημαντικότητα του ετήσιου προληπτικού ελέγχου του μαστού και απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών.

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ