Connect with us

13# Δράση για το κλίμα

Κεφαλαιαγορά: Μοχλός ανάπτυξης “κοινωνικά” ομόλογα και ESG μετά τον Covid-19

Δημοσιεύτηκε

on

Η βιώσιμη ανάπτυξη και τα θέματα ESG (Environmental, Social, Governance) μπαίνουν δυναμικά στη συζήτηση για την στρατηγική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην μετά Covid-19 εποχή, γεγονός που συνάδει με την παγκόσμια τάση προσαρμογής σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.gr)

Τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα των τελευταίων ετών ανέδειξαν την ανάγκη θεσμικής θωράκισης των κεφαλαιαγορών και θέσπισης προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες ενώ η κλιματική αλλαγή, ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα, έχει αφυπνίσει θεσμικούς και φορείς λήψης αποφάσεων κινητοποιώντας πόρους στο νέο οικονομικό μοντέλο, τάση που επιβεβαιώνεται και εν μέσω πανδημίας.

Ο πιο εμφανής αντίκτυπος της πανδημίας ήταν το κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από την απώλεια ζωής, μέχρι την αύξηση της ανεργίας, την επισιτιστική ανασφάλεια και τα συναφή αποτελέσματα για την υγεία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά 13 από τους 17 στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, με επιπτώσεις  όπως η ανεπαρκής πρόσβαση σε καθαρό νερό και η απώλεια εισοδήματος, με αποτέλεσμα τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας να πιέζονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε μια προσπάθεια να μετατοπιστούν πόροι για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών δημοσίευσε οδηγίες για την έκδοση κοινωνικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19. Προηγήθηκε εξάλλου της πανδημίας μια αύξηση των εκδόσεων κοινωνικών και πράσιμων ομολόγων, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αυτή η τάση έχει πλέον επιταχυνθεί, σύμφωνα με την Morgan Stanley και μάλιστα απότομα. Τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα συγκέντρωσε 8 δισ. δολ. για ένα πενταετές ομόλογο βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίξει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ομόλογο σε δολάρια που εκδόθηκε ποτέ από μια υπερεθνική οντότητα. 

Κάποια θετικά μηνύματα έρχονται επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς ορισμένες χώρες ενσωματώνουν στόχους αειφορίας στα μέτρα αποκατάστασης. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει την ανάγκη ενσωμάτωσης των αρχών της πράσινης μετάβασης στο πακέτο οικονομικών κινήτρων της ΕΕ ενώ στον Καναδά η κυβέρνηση επιτρέπει την πρόσβαση σε πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών από εταιρείες που δεσμεύονται πώς οι μελλοντικές τους δραστηριότητες θα υποστηρίζουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τους εθνικούς στόχους για το κλίμα.

Στελέχη της Merrill Lynch, σε άρθρο με επίκεντρο τους τομείς όπου οι βιώσιμες επενδύσεις παράγουν λύσεις για την κλιματική κρίση, τονίζουν ότι οι εισροές σε μετοχές εταιρειών που προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη συνεχίστηκαν ακόμη και την περίοδο του sell off στα χρηματιστήρια την περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19. Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η πανδημία δεν ανέκοψε το ενδιαφέρον των επενδυτών για βιώσιμες επενδύσεις αλλά το ενίσχυσε. 

Mελέτη της Accenture δείχνει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε δασικά προϊόντα μπορούν να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες αξιοποιώντας την καταναλωτική τάση για οικολογικά προϊόντα ενώ το ίδιο ισχύει για άλλους κλάδους της οικονομίας απέναντι σε νέες αναδυόμενες τάσεις, από την ηλεκτροκίνηση μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων. 

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο επενδυτικός κόσμος λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους μη χρηματοοικονομικούς κινδύνους και ανασχεδιάζει τις στρατηγικές του προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες των επόμενων δεκαετιών, σε ένα διαφορετικό από το σημερινό περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2050 έως και 1 δισ. άνθρωποι θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής – εξαιτίας φαινομένων όπως λειψυδρία, καταστροφή καλλιεργειών και άνοδος της στάθμης της θάλασσας. 

Στις ΗΠΑ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κοστίζουν ήδη από 300 – 500 δισ. δολ. σε μια πενταετία ενώ σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε μη ανεκτά επίπεδα θερμότητας για τουλάχιστον 20 ημέρες το χρόνο.

Επομένως η κλιματική αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από ένα περιβαλλοντικό ζήτημα αφού αγγίζει την παγκόσμια κοινωνία προτρέποντας ολοένα περισσότερους επενδυτές στη μετατόπιση κεφαλαίων στην υποστήριξη λύσεων όπως η αναδάσωση, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η διαφάνεια σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές όλο και περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται σε εισηγμένες εταιρείες που αναπτύσσουν περιβαλλοντικές πολιτικές ενώ το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις προσφέρουν φορολογικά και άλλα κίνητρα για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία καθιστά πιο ελκυστικές τις “πράσινες” επενδύσεις. 

Στην Ελλάδα

Το θέμα φαίνεται να απασχολεί έντονα και την ελληνική κεφαλαιαγορά, που σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν τις κατάλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα αναδείξουν τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου το χρηματιστήριο θα πλοηγηθεί στην μετά Covid-19 εποχή. Αυτό το διάστημα στελέχη των αρμόδιων αρχών, κυβερνητικοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες συζητούν προτάσεις για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της κεφαλαιαγοράς ώστε να επιτελέσει το ρόλο της ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, συμπληρωματικά των τραπεζών αλλά και για την θέσπιση κριτηρίων ή/και την ανάπτυξη προϊόντων που θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές που στοχεύουν σε βιώσιμες επενδύσεις.

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε για τα θέματα αυτά ευρεία τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού, με τη συμμετοχή της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλικής Λαζαράκου, του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργου Χαντζηνικολάου, του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιου Βιδάλη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη και εκπροσώπων άλλων φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Οι ευκαιρίες που αναδύονται στο νέο περιβάλλον είναι σημαντικές. Εξάλλου, η πανδημία έχει επιταχύνει την υιοθέτηση φιλικών προς το κλίμα και ενεργειακά αποδοτικών λύσεων, τόσο μέσω της τεχνολογίας όσο και μέσω της βιομηχανίας δημιουργώντας έδαφος για σχεδιασμό νέων χρηματιστηριακών προϊόντων. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα πεδία που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες είναι:

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια. Σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση αναμένεται να βελτιωθεί και η προσβασιμότητα.

Ηλεκτροκίνηση: Η εικόνα ενός αυτοκινήτου με βύσμα δεν είναι κάτι συνηθισμένο σήμερα αλλά οι επενδύσεις που προωθούνται αναμένεται να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων τις επόμενες δεκαετίες.

Αποθήκευση ενέργειας: Σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων θα εξαρτηθεί από την παραγωγή πιο ισχυρών και πιο οικονομικών μπαταριών. 

Εναλλακτικές λύσεις κρέατος: Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλούνται αναλυτές της Merrill Lynch, βιομηχανία ζωικών προϊόντων αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ η εκτροφή ζώων συνδέεται με την αποψίλωση των δασών και τη χρήση γης. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους πίσω από την αυξανόμενη τάση μείωσης της εξάρτησής μας από το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα, μαζί με την ανάπτυξη υποκατάστατων κρέατος.

Κάθετη καλλιέργεια: Οι τεχνολογίες κάθετης καλλιέργειας και γεωργικής παραγωγής θερμοκηπίου χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο νερό και γη και είναι πιο ανθεκτικές στο κλίμα από την παραδοσιακή γεωργία ανοιχτού χώρου. 

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ