Κλιματική αλλαγή: 200 εκατ. άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έως το 2050

Date:

Share post:

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις επόμενες τρεις δεκαετίες και να μεταναστεύσουν, εκτός εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διαπιστώνει η έκθεση Groundswell της Παγκόσμιας Τράπεζας.

της Βίκυς Γερασίμου

Ειδικότερα το δεύτερο μέρος της έκθεσης εξετάζει πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η λειψυδρία, η μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκατομμύρια «μετανάστες του κλίματος» έως το 2050.

Σύμφωνα μάλιστα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, με υψηλό επίπεδο εκπομπών αερίων και άνιση ανάπτυξη, η έκθεση προβλέπει έως και 216 εκατομμύρια ανθρώπους να φεύγουν από τις χώρες τους σε έξι περιοχές: Λατινική Αμερική, Βόρεια Αφρική – Υποσαχάρια Αφρική, Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Νότια Ασια και Ανατολική Ασία – Ειρηνικός. Στο πιο φιλικό για το κλίμα σενάριο, με χαμηλό επίπεδο εκπομπών και χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη ανάπτυξη, ο αριθμός των μεταναστών θα μπορούσε να είναι έως και 80% μικρότερος, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση 44 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η έκθεση δεν εξέτασε τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι επιπτώσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα ευρήματα “επιβεβαιώνουν τη δύναμη του κλίματος να προκαλέσει τη μετανάστευση εντός των χωρών”, δήλωσε η Viviane Wei Chen Clement, ειδικός στην κλιματική αλλαγή στην Παγκόσμια Τράπεζα και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Στο χειρότερο σενάριο, η Υποσαχάρια Αφρική-η πιο ευάλωτη περιοχή λόγω της ερημοποίησης, και της εξάρτησης του πληθυσμού από τη γεωργία-θα είχε τη μεγαλύτερη κίνηση, με έως και 86 εκατομμύρια μετανάστες για το κλίμα να κινούνται εντός των εθνικών συνόρων.

Η Βόρεια Αφρική, ωστόσο, προβλέπεται να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών από το κλίμα, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται, που ισοδυναμεί με περίπου το 9% του συνολικού πληθυσμού της, κυρίως λόγω της αυξημένης λειψυδρίας στη βορειοανατολική ακτή της Τυνησίας, τη βορειοδυτική ακτή της Αλγερίας.

Στη Νότια Ασία, το Μπαγκλαντές επηρεάζεται ιδιαίτερα από πλημμύρες και αποτυχίες στις καλλιέργειες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των προβλεπόμενων μεταναστών για το κλίμα, με 19,9 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου μεριδίου γυναικών να κινείται μέχρι το 2050 στο πιο απαισιόδοξο σενάριο.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο γνωρίζουμε ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που μετακινούνται μένουν εν τέλει εντός των χωρών τους», δήλωσε ο Δρ Kanta Kumari Rigaud, επικεφαλής περιβαλλοντικός ειδικός στην Παγκόσμια Τράπεζα και συγγραφέας της έκθεσης. Αν και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη μετανάστευση δεν είναι καινούργια, είναι συχνά μέρος ενός συνδυασμού παραγόντων που ωθούν τους ανθρώπους να μετακινηθούν και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής απειλών. Τα άτομα που επηρεάζονται από συγκρούσεις και ανισότητες είναι επίσης πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς έχουν περιορισμένα μέσα προσαρμογής. Χρειάζεται προγραμματισμός τόσο στις περιοχές όπου θα μετακινηθούν οι άνθρωποι όσο και στις περιοχές που φεύγουν για να βοηθήσουν όσους παραμένουν. Μεταξύ των προτεινόμενων δράσεων ήταν η επίτευξη «καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα για να έχουν την ευκαιρία να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 ° C» και να επενδύσουν στην ανάπτυξη που είναι «πράσινη, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού». Οι Clement και Rigaud προειδοποίησαν ότι το χειρότερο σενάριο είναι «εύλογο» εάν δεν ληφθεί συλλογική δράση για τη μείωση των εκπομπών και την επένδυση στην ανάπτυξη, ειδικά την επόμενη δεκαετία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Διάκριση της πρωτοβουλίας KPMG “Global Cyber Day” στα Bravo

Ξεχώρισε στη θεματική Εκπαίδευση - Νέα Γενιά - Διά βίου μάθηση στον Πυλώνα «Κοινωνία» στην οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 1.400 μαθητές.

Συνεργασία My market και Fabric Republic

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά με την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων κάδων σε 10 καταστήματα My market στην Αττική.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Έκανε τη διαφορά στον Εθελοντισμό για 12η χρονιά

Στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιήθηκαν 235 δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τα καταστήματα, τις αποθήκες, αλλά και τα κεντρικά γραφεία.

Η FRONERI υποστηρικτής του “No Finish Line Athens 2022”

Eργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα 100 ωρών, περπατώντας ή/και τρέχοντας με στόχο να διανύσουν χιλιόμετρα αγάπης που θα μεταφραστούν σε χρηματική προσφορά προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».