Connect with us

13# Δράση για το κλίμα

Κλιματική Αλλαγή: Είναι οι άνθρωποι κύριοι υπαίτιοι;

Ενόψει της Δευτέρας, 23 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, παραθέτουμε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι μια απειλή αλλά οι επιπτώσεις της μπορούν να περιοριστούν με τη συντονισμένη δράση και κινητοποίηση όλων, από τις κυβερνήσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο, μέχρι τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Γης.

Της Σοφίας Εμμανουήλ semmanouil@gmail.com

Στις μέρες μας έχει εδραιωθεί η άποψη ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια πραγματική κατάσταση που εξελίσσεται αλλά αυτό στο οποίο υπάρχει ακόμη διχογνωμία είναι η κύρια αιτία που προκαλεί αυτή την κατάσταση. Διότι κόντρα στις κατηγορηματικές δηλώσεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο ότι οι άνθρωποι ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ταχύτητα και την ένταση της Κλιματικής Αλλαγής, οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν δείχνουν να συμφωνούν απόλυτα.

Έρευνα του YouGov έδειξε ότι η Ινδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που πιστεύουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι κυρίως υπεύθυνη για την αλλαγή του κλίματος (71%) ενώ στον αντίποδα (με 35%), στη Νορβηγία και στη Σαουδική Αραβία επικρατεί η άποψη ότι οι άνθρωποι δεν έχουν το μερίδιο του λέοντος στην ευθύνη αλλά είναι κι άλλοι παράγοντες, πέρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Όταν μιλάμε δε για απόψεις που αμφισβητούν ότι υπάρχει αλλαγή του κλίματος οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν, με το 6% να λέει ότι το κλίμα δεν αλλάζει και το 9% ότι αλλάζει αλλά δεν οφείλεται καθόλου σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξωθηθούν στη φτώχεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό είναι μια κρίση που θα επηρεάσει όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν ζούνε.

Ιστορικά η βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι αυτές που μόλυναν την ατμόσφαιρα με το 50% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί ευθύνονται για το άλλο μισό, ενώ οι πιο φτωχές χώρες ευθύνονται το λιγότερο από όλες. Όμως, είναι οι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις χώρες που θα υποστούν πιο έντονα τις συνέπειες.

Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι η υπερθέρμανση είναι πρωτοφανής τα τελευταία 2.000 χρόνια και σε επιστημονικό επίπεδο υπάρχει συναίνεση, που πιθανόν υπερβαίνει το 99%, ότι οι άνθρωποι προκαλούν το φαινόμενο. Και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Nature και στο Nature Geoscience που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Με ιστορικά δεδομένα για την εξέλιξη της θερμοκρασίας, από δέντρα, πάγο, ιζήματα κ.ο.κ., σε όλες τις ηπείρους, διαπιστώνεται ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί ακραίες συνθήκες σε πάνω από τον μισό πλανήτη.

Ιστορικά δεδομένα και έρευνα

Η μικρή Εποχή των Παγετώνων, για παράδειγμα, με έντονα καιρικά φαινόμενα, έφθασε στο ακραίο σημείο της τον 15ο αιώνα στον Ειρηνικό Ωκεανό, τον 17ο αιώνα αυτό συνέβη στην Ευρώπη και τον 19ο αιώνα σε άλλες περιοχές. Αυτές οι καταγραφές είναι σημαντικά διαφορετικές από την τάση που διαπιστώνεται από τα τέλη του 20ου αιώνα. Οι σημαντικές μεταβολές θερμοκρασίας στο μακρινό παρελθόν πιθανότατα προκλήθηκαν από ηφαιστειακές εκρήξεις. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως σημειώνεται ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών εκπομπών. Ανθρώπινοι παράγοντες, όπως η εξατμήσεις των αυτοκινήτων, οι καμινάδες των εργοστασίων, η αποψίλωση των δασών και άλλες πηγές αερίων του θερμοκηπίου, ευθύνονται για το υψηλό επίπεδο υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παρόλαυτά έρευνα του YouGov σε 30.000 άτομα από 28 χώρες αποκαλύπτει αξιοσημείωτες διαφορές στις πεποιθήσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι Ινδοί, όπως αναφέρθηκε, είναι πιο σίγουροι, με ποσοστό 71%, ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο κύριος λόγος που το κλίμα αλλάζει. Στο 35%, οι Νορβηγοί και οι Σαουδάραβες είναι το λιγότερο πιθανό να το σκεφτούν, αν και 36% και 48% αντίστοιχα σε κάθε χώρα πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι εν μέρει υπεύθυνη για το μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ανάλογα με τη χώρα, ένα ποσοστό από 0% έως 6% των ανθρώπων πιστεύουν ότι δεν συμβαίνει καμία αλλαγή του κλίματος και επίσης μεταξύ 1% και 9% λένε ότι συμβαίνουν οι κλιματικές αλλαγές, αλλά ότι δεν έχουν καμία σχέση με ανθρώπινη δραστηριότητα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι ΗΠΑ εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο ή μέτριο αντίκτυπο στη ζωή τους.

Οι άνθρωποι στις χώρες της Μέσης Ανατολής πιστεύουν περισσότερο από τους πολίτες της Δύσης ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωής τους. Για παράδειγμα, ενώ το 75% των Φιλιππινέζων και το 65% των Καταριανών προβλέπουν αλλαγές στη ζωή τους, στην Ευρώπη πιο ανήσυχοι είναι οι Ισπανοί, σε ένα ποσοστό μόλις 32%. Τα σκανδιναβικά κράτη από την άλλη μεριά δείχνουν να ανησυχούν ελάχιστα για την διατάραξη της ζωής τους από την κλιματική αλλαγή, με ποσοστά που κυμαίνονται από 10% έως 14%.

Διαβάστε επίσης: 5 προσωπικότητες μιλούν για την διοίκηση της Βιωσιμότητας

Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι ορισμένα από τα χειρότερα σενάρια είναι πλέον πιθανά. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αλλαγή του κλίματος θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημίες στην παγκόσμια οικονομία, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μαζική μετακίνηση ανθρώπων από ορισμένα μέρη του κόσμου σε άλλα και πολέμους.

Τα αποτελέσματα είναι μικτά όταν πρόκειται για το ενδεχόμενο η αλλαγή του κλίματος να οδηγήσει σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο ή σε μια ανθρώπινη εξαφάνιση. Και πάλι όμως τα δυτικά κράτη είναι λιγότερο πιθανό να προβλέψουν έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο ή μια ανθρώπινη εξαφάνιση. Το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν πως δεν είναι αργά για να τα σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή αρκεί να υπάρξει συστηματική δράση. Αυτό λέει η πλειοψηφία, από το χαμηλό 50% στις ΗΠΑ έως το υψηλό 82% στην Ισπανία. Οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί πάντως πιστεύουν ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποφευχθούν απλώς διατηρώντας την τρέχουσα πορεία (21%), ενώ οι Ινδοί εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό (22%) όταν εξετάζεται η πιθανότητα να μην μπορεί να γίνει τίποτα για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο.

Σε 24 από τις 28 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο καταναλώνουμε πόρους προκρίνεται ως το καλύτερο μέσο με το οποίο μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αλλαγή του κλίματος, σε αντίθεση με την αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας, που εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει λιγότερο. Επίσης στις περισσότερες χώρες υπάρχει η πεποίθηση ότι “το κράτος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα” για να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος.

Η εκστρατεία της Greta Thunberg

Εν κατακλείδι, η αλλαγή του κλίματος δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρη στη δημόσια συνείδηση όπως είναι σήμερα. Ενδεικτική είναι η εκστρατεία της Greta Thunberg, η οποία θα μιλήσει στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Πρόκειται για την 16χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία η οποία πέρυσι τον Αύγουστο, σε ηλικία 15 ετών, άφηνε κάθε Παρασκευή το σχολείο για να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο πιέζοντας για ισχυρότερη δράση για το κλίμα. Σύντομα, άλλοι μαθητές ακολούθησαν με παρόμοιες διαμαρτυρίες και σήμερα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Έτσι αναπτύχθηκε ένα απεργιακό κίνημα για την κλιματική αλλαγή με την ονομασία Fridays for Future (Παρασκευές για το Μέλλον).

Η Διεθνής Αμνηστία επέλεξε φέτος να δώσει το Βραβείο Πρέσβειρας Συνείδησης, την κορυφαία τιμητική διάκριση της οργάνωσης για ανθρώπους που έχουν επιδείξει ηγετικά προσόντα και θάρρος να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Greta Thunberg, και το μαθητικό κίνημα Fridays for Future, το οποίο έχει οπαδούς και στην Ελλάδα.

Η χώρα μας συμμετέχει στην εβδομάδα των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019, με σημείο αναφοράς τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα οι 31 οργανώσεις της “Συμμαχίας για το κλίμα”, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των μαθητριών/ών σε γενική απεργία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12.00 μμ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα συμμετέχουν μαζικά για να ενώσουν δυνάμεις με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13# Δράση για το κλίμα

“Act to Protect” από την ΕΟΔ

Το“Act to Protect” είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με την ευγενική υποστήριξη της Παπαστράτος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης δωρεάς 20 οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ευγενική υποστήριξη και συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας Παπαστράτος και τη διεξαγωγή 25 ενημερωτικών ανοιχτών ημερίδων, η διεξαγωγή των οποίων ξεκίνησε τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Από τον Μάιο του 2019 η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Παπαστράτος «ταξιδεύουν» σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής και τελευταίο σταθμό, κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Άλλες περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική ημερίδα είναι η Θεσσαλονίκη (2 ημερίδες), η Αττική (5 ημερίδες), η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Σπάρτη, η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος και η Τρίπολη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για όλους όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τους σωστούς τρόπους πρόληψης, διαχείρισης μίας έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων μετά από μία φυσική καταστροφή, όπως η πυρκαγιά, ο σεισμός και η πλημμύρα. Συγχρόνως, υπάρχει θεματική ενότητα με οδηγίες για την παροχή Πρώτων Βοηθειών σε περιπτώσεις τραυματισμού.

Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στον τομέα της πρόληψης, προκειμένου να μειωθούν στο μέτρο του δυνατού οι ανθρωπογενείς καταστροφές που συχνά πλήττουν την χώρα μας και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Οι ημερίδες είναι 4ωρες και εισηγητές είναι έμπειροι εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Οι επόμενοι σταθμοί του προγράμματος Act to Protect είναι ο Πύργος (16/11), η Καλαμάτα (17/11), ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού (23/11), ο Δήμος Πεντέλης (24/11), ο Πολύγυρος Χαλκιδικής (30/11) και η Θεσσαλονίκη (1/12).

Δωρεά 20 οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προχωρά στην υλοποίηση δωρεάς 20 οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα με την ευγενική υποστήριξη και συνολική χρηματοδότηση της εταιρείας Παπαστράτος.

Η δωρεά αφορά σε 20 υδροφόρα οχήματα 4x4, ελαφρού τύπου με δεξαμενές 500 λίτρων, τα οποία θα κατανεμηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα σε νησιά του Αιγαίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1.000.000 €.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

“The Gaimers by Stoiximan”: Παιχνίδι για καλό σκοπό

Πώς «κάνουμε παιχνίδι» για καλό σκοπό; Σε αυτό το ερώτημα έρχονται να απαντήσουν οι GAIMERS by Stoiximan, μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές ομάδες εθελοντών που ξεκίνησε τη δράση της πριν από λίγους μόνο μήνες.

Αξιοποιώντας το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και την υψηλή ενέργεια για προσφορά των ανθρώπων της, η εταιρεία εγκαινιάζει την ομάδα εθελοντισμού The GAIMERS, που «κάνει παιχνίδι για καλό σκοπό». Σε μία μάλλον καινοτόμα προσέγγιση του εθελοντισμού σε εταιρικό επίπεδο, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι συμμετέχουν τόσο σε ενέργειες για την κοινωνία και το περιβάλλον, όσο και στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευσή τους για θέματα ΕΚΕ και τη δημιουργία δικών τους προτάσεων και δράσεων, ώστε να ενταχθούν ενεργά στη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Stoiximan.

Έτσι, μετά την πρωτοβουλία brain gain «Try this at Home» και το αγαπημένο σε πολλά παιδιά από κάθε γωνιά της χώρας πρόγραμμα «Μικροί Ήρωες», η Stoiximan, η κορυφαία GameTech εταιρεία στην Ελλάδα και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της που υλοποιεί από το 2017 με δράσεις που εναρμονίζονται με τους κεντρικούς πυλώνες της Stoiximan που αφορούν στην Τεχνολογία και τον Άνθρωπο, στο Υπεύθυνο Παιχνίδι και στον Αθλητισμό.

Τοποθετώντας τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά σε μία πιο γερή βάση, η πρώτη δράση για τους “The Gaimers by Stoiximan” ξεκίνησε από την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη στρατηγική. Σε συνεργασία με το HIGGS, τον πρώτο incubator/accelerator για μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ευρώπη, 27 Gaimers συμμετείχαν σε ένα Angel Seminar, όπως ονομάζεται το πρωτότυπο τετράωρο σεμινάριο του HIGGS που στόχο έχει να φέρει κοντά εταιρείες και οργανισμούς καταλήγοντας στο σχεδιασμό δράσεων με κοινωνικό σκοπό. Ακολουθώντας συγκεκριμένη δομή και μεθοδολογία, οι 27 άνθρωποι της Stoiximan, που προέρχονταν από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας και με μόνο κριτήριο την εθελοντική τους διάθεση για συμμετοχή, έμαθαν περισσότερα για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τους πυλώνες της Stoiximan και στη συνέχεια συνεργάστηκαν με έξι Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του HIGGS για το σκοπό του σεμιναρίου. Έτσι, οι οργανώσεις SPIN, Social Hackers Academy, Cyberno, The Tipping Point, το περιοδικό δρόμου Σχεδία και ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης ΠΕΡΠΑΤΩ, παρουσίασαν το όραμα, τους στόχους, τις ανάγκες και τις δράσεις τους για το 2020, ενώ οι Gaimers είχαν την ευκαιρία να συνδημιουργήσουν προτάσεις προς αξιολόγηση για τη στρατηγική της Stoiximan για το 2020, με ιδέες από εκπαιδευτικές δράσεις από απόσταση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την τεχνολογική εκπαίδευση ανθρώπων ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στόχο την επαγγελματική τους ένταξη, μέχρι και την αποστολή των Μικρών Ηρώων στο Διάστημα.

Επόμενος σταθμός για τους “The Gaimers” στάθηκε ο οικισμός του Νέου Πόντου στην περιοχή του Νέου Βουτζά. 60 Gaimers και τα μέλη των οικογενειών τους, στο πλαίσιο της δεύτερης δράσης που υλοποιήθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου έφεραν σε πέρας την αποστολή για τη φύτευση 500 νέων δέντρων στην πρώτη εταιρική ενέργεια αναδάσωσης της we4all, μιας παγκόσμιας εκστρατείας με σκοπό την αντιστροφή της καταστροφής που προκαλείται στο περιβάλλον κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές και την παράνομη κοπή δέντρων. Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών της Stoiximan για το Μάτι, που ξεκίνησε με τη χορηγική υποστήριξη του τουρνουά 3on3 Παναγιώτης Χαμηλοθώρης σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο ΜΕΣΜΑ και θα συνεχιστεί με την κατασκευή και παράδοση έργων υποδομής για τους ανθρώπους της περιοχής.

Σε δήλωσή της η Αγγελική Παπαδοπούλου, Corporate Affairs Director της Stoiximan σημείωσε «Είναι μια από τις πολύ περήφανες στιγμές της Stoiximan. Η συγκινητική ανταπόκριση των “The Gaimers” αποδεικνύει ότι το έδαφος ήταν έτοιμο από καιρό ώστε οι άνθρωποι της εταιρείας να γίνουν ένας από τους κρίκους της αλυσίδας δράσεων κοινωνικής προσφοράς που αναπτύσσει η Stoiximan δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Στη Stoiximan λέμε ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι περισσότερο από αυτό που κάνουμε, είναι αυτό που είμαστε. Και αποστολή των “The Gaimers” είναι να δώσουν σάρκα και οστά στις κοινωνικές δράσεις της Stoiximan σε όλες τις διαστάσεις, από τη στρατηγική μέχρι την υλοποίηση, να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για μια διαφορετική ανάπτυξη: των ίδιων των ανθρώπων που συμμετέχουν, του οράματος της εταιρείας που εργαζόμαστε, του οφέλους της κοινωνίας όπου ζούμε. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι για εμάς η εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν είναι υπόθεση ενός τμήματος, αλλά ολόκληρης της εταιρείας μας, ενός ζωντανού οργανισμού με δυναμική, όραμα και πάθος για ό,τι κάνουμε. Και έχουμε να κάνουμε πολλά».

Περισσότερα

13# Δράση για το κλίμα

Grohe: Παραγωγή χωρίς χρήση άνθρακα μέχρι το 2020

Με στόχο να γίνει η πρώτη βιομηχανία στον τομέα των ειδών υγιεινής που η παραγωγή θα γίνεται χωρίς τη χρήση άνθρακα μέχρι το 2020, η GROHE επεκτείνει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «GROHE goes ZERO», που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.

Οι πέντε μονάδες παραγωγής της εταιρείας σε όλο τον κόσμο καθώς και τα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης στη Γερμανία μετασχηματίστηκαν ώστε να λειτουργούν με φυσικό αέριο, ενώ από τον Απρίλιο του 2020, η εταιρεία θα αντισταθμίσει τις αναπόφευκτες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα μέσω δύο μεγάλων ανταποδοτικών έργων. Τονίζεται ότι η επένδυση στην αειφορία είναι βασική προτεραιότητα της εταιρικής στρατηγικής της Grohe εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ήδη από το 2000, η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο για πλήρεις λύσεις μπάνιου και για εξαρτήματα κουζίνας, δεσμευόμενη στις «αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βιωσιμότητα», προχωρά στη συνεχή αναβάθμιση όλων των προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των πόρων. Από τότε, η GROHE έχει θέσει νέα βιομηχανικά πρότυπα, εφαρμόζοντας την προσέγγισή της για τη βιωσιμότητα που ενσωματώνει ολικά στους εργαζομένους, προμηθευτές, πελάτες, στις διαδικασίες, στα προϊόντα, αλλά και στην κοινωνική συμβολή της εταιρείας.

«Περισσότερο από ποτέ, οι βιομηχανίες όπως η GROHE ζητούν να αναλάβουν ευθύνες και να επιτύχουν ακόμα μεγαλύτερη βιωσιμότητα», αναφέρει ο Thomas Fuhr, διευθύνων σύμβουλος της Grohe AG, για να προσθέσει: «Επί χρόνια, εμείς επενδύουμε όχι μόνο στην έρευνα και την ανάπτυξη, προκειμένου να παράγουμε με έξυπνο τρόπο βιώσιμες λύσεις, αλλά και σε μεγάλο βαθμό σε μια αλυσίδα αξίας που εξοικονομεί πόρους. Με την πρωτοβουλία «Grohe Goes Zero», δίνουμε τώρα ένα παράδειγμα για ολόκληρο τον κλάδο: Είμαστε ενεργοί στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του διοξειδίου του άνθρακα με την ολοένα και μεγαλύτερη αποφυγή εκπομπών και, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, αντισταθμίζοντάς τες».

Η πρωτοβουλία για την αειφορία συνδέεται άμεσα με πολυάριθμα μέτρα που λαμβάνουν χώρα στα εργοστάσια GROHE, προωθώντας τη μακροπρόθεσμη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και εξοικονόμηση πόρων: Η εταιρεία έχει επενδύσει σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, και της έχει απονεμηθεί το ασημένιο πιστοποιητικό του γερμανικού συμβουλίου αειφόρου οικοδομής για την επέκταση του εργοστασίου στο Klaeng της Ταϊλάνδης, ενώ έχτισε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο δοκιμών στο Χέμερ της Γερμανίας. Παράλληλα η εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες που αυξάνουν τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση, όπως η 3D διαδικασία εκτύπωσης μετάλλων που ξεκίνησε φέτος.

Ως αποτέλεσμα, η GROHE κατάφερε να αυξήσει την ενεργειακή της αποδοτικότητα κατά 24% και να μειώσει την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου κατά περίπου 40% από το 2014, οπότε και ξεκίνησε τις παραπάνω διαδικασίες το 2014.

Η GROHE υποστηρίζει δύο έργα νερού στην Ινδία και το Μαλάουι

Η υλοποίηση δύο μεγάλων ανταποδοτικών έργων είναι ένα σημαντικό βήμα για να αντισταθμιστούν οι πολύ αναπόφευκτες εκπομπές CO2: Στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, η λειτουργία μιας υδροηλεκτρικής ενέργειας αντικαθιστά την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Στην αφρικανική ενδοχώρα του Μαλάουι, ένα έργο επισκευάζει και συντηρεί γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πόσιμου νερού. Με τη βοήθεια επιλεγμένων έργων αντιστάθμισης, η GROHE θα υποστηρίξει δραστηριότητες που βασίζονται σε εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια, όπως το χρυσό πρότυπο, το οποίο αναπτύχθηκε υπό την αιγίδα της WWF. Εκτός από την αποφυγή διοξειδίου του άνθρακα, τα μέτρα συμβάλλουν επίσης σε μια πιο βιώσιμη, οικολογική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών γύρω από τα έργα.

«Με την GROHE goes ZERO, επεκτείνουμε περαιτέρω την ηγετική μας θέση ως ενός από τα πλέον βιώσιμα εμπορικά σήματα στον τομέα των ειδών υγιεινής», λέει ο Thomas Fuhr.»Αλλά ταυτόχρονα, δεν έχουμε επιτύχει σε όλους τους στόχους αειφορίας μας. Μπορούμε και πρέπει να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι», πρόσθεσε.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ