Ελπίδες για ένα κόσμο με λιγότερες ανισότητες καλλιεργεί η συστράτευση κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων με παγκόσμια εμβέλεια στην προσπάθεια για εξάληψη της βίας.
Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)
Μιλώντας με παραδείγματα, η SAS και το Περιφερειακό Γραφείο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) συνεργάζονται για την πρόληψη της έμφυλης βίας ενώ ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty υλοποιεί το πρόγραμμα “Abuse is Not Love”, το οποίο αποσκοπεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενδοσυντροφικής βίας, το οποίο μάλιστα έρχεται και στην Ελλάδα.
Ο οίκος ομορφιάς δεσμεύεται, σε τοπικό επίπεδο, να χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους του και να μοιραστεί το μήνυμα για τα 9 προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης με άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσυντροφικής βίας.
Ειδικότερα, ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty συνεργάζεται σε τοπικό επίπεδο με τον ΜΚΟ W.I.N. Hellas σε ένα πρόγραμμα που είναι δομημένο πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: να χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους του και να μοιραστεί το μήνυμα για τα 9 προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης με άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Όπως εξηγεί η Τόνια Γεωργιάδη, General Manager L’Oréal Luxe Hellas, στο επίκεντρο του οράματος της μάρκας YSL Beauty βρίσκονται γυναίκες ελεύθερες και ανεξάρτητες. Αυτό το όραμα απειλείται από την ενδοσυντροφική βία, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ευημερία και την ανεξαρτησία πολλών γυναικών. “Θεωρούμε καθήκον μας να υποστηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον περιορισμό και την πρόληψη της ενδοσυντροφικής βίας και τιμή μας να συνδράμουμε την WIN Hellas στο έργο της”, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία, ο οίκος YSL Beauty αποσκοπεί να αυξήσει την ενημέρωση για τη σοβαρότητα της ενδοσυντροφικής βίας, ώστε να συμβάλλει σε μια ουσιαστική αλλαγή. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα συμβάλλουν στην παγκόσμια καμπάνια του οίκου που είναι: έως το 2030 να επιμορφώσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο στην ενδοσυντροφική βία μέσω της συνεργασίας του με τοπικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Τη διεθνή πρωτοβουλία του οίκου χαιρετίζει η Μάντα Παπαδάκου, πρόεδρος και ιδρύτρια της W.I.N. Hellas, οργάνωσης που από το 2006 βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών, με στόχο την ενδυνάμωσή τους μέσω ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι η ενδοσυντροφική βία αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα: εκτιμάται ότι μία στις τρεις γυναίκες θα βιώσουν ενδοσυντροφική βία στη διάρκεια της ζωής τους και μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που θα επιβιώσουν θα καταφέρει να δικαιωθεί. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές μορφές βίας κατά των γυναικών και συνίσταται στη σωματική, σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και σε χειριστικές συμπεριφορές από έναν ερωτικό σύντροφο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, κάθε τρεις ημέρες δολοφονείται μία γυναίκα από τον σύντροφό της. Παγκοσμίως, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε κάποια χώρα όπου η βία από τον ερωτικό σύντροφο δεν θεωρείται έγκλημα. Η ενδοσυντροφική βία πλήττει άτομα από όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες. Ωστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών.
Επίσης τα κρούσματα ενδοσυντροφικής βίας έχουν αυξηθεί κατά 30 – 60% εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και πολλές γυναίκες βιώνουν τον περιορισμό κυκλοφορίας με έναν βίαιο σύντροφο και δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από εξειδικευμένες οργανώσεις, φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.
Συμμαχία SAS – UNFPA
Εντωμεταξύ, η SAS και το Περιφερειακό Γραφείο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) για την Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρόληψη της έμφυλης βίας, μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Η SAS, παγκόσμιος ηγέτης στα analytics, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και τη βοήθεια των επιστημονικών δεδομένων σε όλη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για να δημιουργήσει data-based λύσεις για την πρόληψη της βίας. Το UNFPA θα προσφέρει την εξειδίκευση και εμπειρία του από το εκτεταμένο έργο του σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστευτικότητας των δεδομένων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσεγγίσεις με επικέντρωση στο θύμα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο “C’s Club” της SAS και σύμφωνα με την .
«Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς ενώνει τα ισχυρά data analytics της SAS με την Alanna Armitage, διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του UNFPA για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, με την νέα συνεργασία υπάρχει προσδοκία ότι θα βρεθούν νέοι τρόποι χρήσης των δεδομένων και των analytics για να μπει ένα τέλος σε μία από τις κυρίαρχες μορφές παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων: την κακοποίηση που υφίστανται γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, απλά και μόνο λόγω του φύλου τους.
Σημειώνεται ότι η έμφυλη βία δε γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα. Παγκόσμια, εκτιμάται ότι μια στις τρεις γυναίκες (30%) έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 18% των γυναικών έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό τους. Παράλληλα, η έμφυλη βία προκαλεί και αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς υπολογίζεται ότι παγκοσμίως το κόστος της βίας κατά των γυναικών μπορεί να ανέλθει περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό ισοδυναμεί με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το μέγεθος της οικονομίας του Καναδά.