Κρητικά έθιμα αναβιώνουν στο Creta Maris

Date:

Share post:

Δύο από τα παλαιότερα έθιμα της Κρήτης αναβιώνουν στο Creta Maris Beach Resort, ο Οψιγιάς και το Ξελύκισμα.

Ειδικότερα, ξεκινώντας από το αμπέλι του ξενοδοχείου, οι συμμετέχοντες στον «Οψιγιά» μετέφεραν σταφύλια σε κεντρικό σημείο του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποίησαν το «λουσίδιασμα» με αλουσά (ποτάσα) των σταφυλιών, προχωρώντας στη συνέχεια στο άπλωμά τους στον κρεμαστό οψιγιά (στεγνωτήριο), όπου και έμειναν κρεμασμένα μέχρι να γίνουν σταφίδα.

Τον Οκτώβριο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το ξελύκισμα των σταφίδων (καθαρισμός σταφίδας από το κοτσάνι). Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν με τη συνοδεία αρωματικής τσικουδιάς από κρητικό αμπελώνα, αλλά και τοπικών εδεσμάτων με βάση τη σταφίδα, την ολοκλήρωση της αυθεντικής αυτής Κρητικής εμπειρίας, η οποία αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του πρότυπου προγράμματος «We do local» αλλά και του προγράμματος «TUI Care Foundation/ Futouris project», στο οποίο συμμετέχει το Creta Maris Beach Resort, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παραδόσεις της Κρήτης.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η Eurolife FFH στο πλευρό του TEDxPanteionUniversity 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά

Για τη  Eurolife FFH αξία έχει να βρίσκεται δίπλα στους νέους και να στηρίζει πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την...

ΕΤΒΑ: Μέτρα για την κακοκαιρία στο Επιχειρηματικό Πάρκο Λαμίας

Επιτόπου υπάρχουν συνεργάτες με μηχανήματα έργου προκειμένου να υπάρξει η όποια επέμβαση κριθεί άμεσα αναγκαία. 

H CNP Cyprus διοργάνωσε “Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον”

Ο Όμιλος CNP Cyprus, διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την «Ημέρα Καθαρισμού για το Περιβάλλον». Στην προσπάθεια για έναν...

Μασούτης: Άμεσα δίπλα σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της εταιρείας και το σύνολο των εργαζομένων της κινητοποιήθηκαν με γρήγορα αντανακλαστικά και δρομολόγησαν μια σειρά ενεργειών.
Skip to content