LeasePlan: Μείωση εκπομπών CO2 με “πράσινους” στόλους

Date:

Share post:

Ο όμιλος LeasePlan, μαζί με τους φορείς που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που λαμβάνει χώρα αυτό το μήνα στο Νταβός, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 3 εκατομμύρια τόνους, μεταβαίνοντας σε στόλους οχημάτων χαμηλών εκπομπών.

Αυτό, είναι ένα από τα βασικά ευρήματα του πρώτου ετήσιου Sustainable Fleet Benchmark που δημοσιεύθηκε από την LeasePlan Corporation N.V., παγκόσμιο ηγέτη στη διαχείριση στόλου και τη μετακίνηση των οδηγών. Στο νέο αυτό benchmark report του Ομίλου LeasePlan υπογραμμίζεται η σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι εταιρικοί στόλοι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται οι φορείς που κάνουν ήδη τη διαφορά επιλέγοντας τη μετάβαση σε βιώσιμους στόλους.

Σύμφωνα με τα κύρια σημεία της έκθεσης όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Οι 1.808 οργανισμοί που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν περίπου 813.000 οχήματα στους στόλους τους, τα οποία εκπέμπουν συλλογικά περίπου 3,09 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα(CO2) ετησίως.

Οι στόλοι κινούνται σταδιακά προς εναλλακτικά καύσιμα, κυρίως ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας και υβριδικά plug-in, καθώς γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Σημειώνεται πως το ποσοστό των οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα σε εταιρικούς στόλους αυξήθηκε σε 4,3% το 2017 από 3,3% το 2015.

Απαιτούνται συνεχείς ενέργειες καθώς οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα(CO2)  αυξήθηκαν ελαφρά το 2017, για πρώτη φορά από το 2012. Αυτό, οφείλεται στην αυξημένη χρήση βενζινοκίνητων οχημάτων, καθώς και στην αύξηση των μέσων χιλιομέτρων που έχουν διανυθεί για πρώτη φορά από το 2013.

Στο Sustainable Fleet Benchmark report προσδιορίζονται 3 προφίλ, σχετικά με τη μετάβαση σε βιώσιμους στόλους: Starter, Transformer και Leader. Ο τομέας της τεχνολογίας περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών με προφίλ Leader, οι οποίοι μεταξύ άλλων κριτηρίων, εφαρμόζουν συγκεκριμένη εταιρική πολιτική για αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Μεταξύ των εταιρειών με προφίλ Leader βρίσκονται οι Baidu, EDF Group, IKEA Group και Royal HaskoningDHV.

Ο Tex Gunning, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan, δήλωσε: «Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός μπορούν να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 3 εκατομμύρια τόνους με τη μετάβαση σε στόλους χαμηλών εκπομπών – και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το Sustainable Fleet Benchmark της LeasePlan δείχνει πώς όλοι οι εταιρικοί στόλοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή και η πρόληψή της είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Περίπου τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα ανήκουν σε εταιρείες και η μετάβαση προς «πράσινους» στόλους θα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Οι εταιρικοί στόλοι πρέπει να αποτελούν μέρος αυτής της συζήτησης. Είναι τόσο απλό όσο μια απόφαση από την ηγεσία, λέγοντας ότι ‘θα κάνουμε την αλλαγή’ και αυτό μπορεί να συμβεί σήμερα. Η LeasePlan δεσμεύεται να βοηθήσει οποιονδήποτε οργανισμό θέλει να συμβάλει θετικά σε αυτή την ιστορική πρόκληση».

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η Αειφορία στην Ασφαλιστική Βιομηχανία και το παράδειγμα της Interamerican

Είναι εύλογο πως δεν υπάρχει τεκμηρίωση και ορισμός Εταιρικής Ευθύνης αναφορικά με τη βιωσιμότητα χωρίς απολύτως περιεκτικές και...

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Μοιράζει και αυτό το Πάσχα ακόμα περισσότερα γεύματα

Στηρίζει για 5η χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα Καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και εξασφαλίζει για έναν μήνα το κόστος γευμάτων 900 παιδιών.

Lidl Official Fresh Food Partner: Στο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας UCI 2023

Τον Αύγουστο του 2023 θα διεξαχθούν 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα UCI και η Lidl στηρίζει το σημαντικό γεγονός της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας.

ΕΕΣ: Παρέλαβε 20 τόνους αλεύρι από την Loulis Food Ingredients 

H εταιρεία παρέδωσε στις Κεντρικές Αποθήκες του Ε.Ε.Σ. 20 τόνους αλεύρι αρτοποιίας τύπου 70% (σακιά 25kg), με προορισμό τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.