Μ.Αλεξίου (CSR Hellas): SDGs και επιχειρηματικές σχέσεις σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

Date:

Share post:

Στην τελική ευθεία για την διοργάνωση του Balkans & Black Sea Cooperation Forum 2018 (BBSF) η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του CSR Hellas, μιλά στο csrindex.gr για τη σημασία που αποδίδει το ελληνικό δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

Οι επιχειρηματικές συνεργασίες τίθενται στο επίκεντρο όταν το ζητούμενο είναι ένα σχέδιο διασύνδεσης της Κεντρικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κίνας στο πλαίσιο των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) της Ατζέντας του ΟΗΕ.

Στο BBSF που διεξάγεται στην Αθήνα, από 30 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2018, με την υποστήριξη του csrindex.gr, ως χορηγού επικοινωνίας, αναμένεται να διερευνηθούν τέτοιες συνεργασίες.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Μαρία Αλεξίου, επικεφαλής του CSR Hellas, ενός εκ των εταίρων του forum που συνεισφέρουν με τεχνογνωσία στην διεξαγωγή του, “η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και οργανισμών τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε σχετικής προσπάθειας”.

Ειδικότερα τα Βαλκάνια και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ανήκουν στις ζώνες υψηλής προτεραιότητας για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Και παρά τις διαφορές που καταγράφονται και συχνά εκφράζονται με πολιτικές διενέξεις, η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει σημαντικές οικονομικές, ενεργειακές και κοινωνικές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν διότι θα ενισχύσουν τη σταθερότητα αλλά και την ευημερία των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικό αντίκτυπο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχουν επιδιωχθεί πολιτικές αμοιβαίας συνεργασίας, με ενδεικτική την στρατηγική για τη Μπλε Ανάπτυξη (Blue Growth) που έδωσε μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο στην εν λόγω περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της στρατηγικής της για τη μπλε ή γαλάζια ανάπτυξη την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης και των ευκαιριών απασχόλησης στην ευρωπαϊκή θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αν και διαπιστώνονται ανομοιομορφίες ως προς τα θέματα της διάθεσης πόρων, της οικονομικής δομής και του επιπέδου ανάπτυξης των χωρών της περιοχής, αυτή η περιφέρεια αντιπροσωπεύει μια γεωγραφική συνέχεια υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς διαθέτει πόρους, τόσο οικονομικούς όπως στον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας όσο και κοινωνικούς και ανθρώπινους, καθώς δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι στην περιοχή αναπτύσεται άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ως εκ τούτου οι προοπτικές για την περιοχή διαγράφονται θετικές, εκτίμηση που ενδυναμώνει η επέκταση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια αγορά.

Τα θέματα των οικονομικών δυνατοτήτων και οι προκλήσεις της διασυνοριακής συνεργασίας στην αναπτυσσόμενη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας έχουν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των γειτονικών χωρών σε επίπεδο κυβερνήσεων ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι πρωτοβουλίες επιχειρηματικών φορέων.

Η κ. Αλεξίου σημειώνει σχετικά στο csrindex.gr:

“Το CSR Hellas έχει αναδείξει ήδη από το 2012 τη σύμπραξη μεταξύ όλων των Δικτύων ΕΚΕ και Global Compact στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης ως βασική προτεραιότητα και για τον σκοπό αυτό διοργάνωσε και την πρώτη περιφερειακή διάσκεψη στην Θεσσαλονίκη την ίδια χρονιά.

Η προσπάθεια ωστόσο συνεχίζεται και ενδυναμώνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τους στόχους 2030 που θα αποτελέσουν και ένα σημαντικό μέρος των εργασιών του Balkans and Black Sea Forum που διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από δίκτυα και επιχειρήσεις από όλες τις χώρες της περιφέρειας.

Πεποίθησή μας είναι ότι η συνεργασία όχι μόνο αυξάνει τις δυνατότητες όλων για αποτελεσματικότερη διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά επίσης καλλιεργεί την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την κατανόηση και συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Έτσι κύρια προσδοκία μας είναι στα συμπεράσματα του Forum να καταγραφούν οι κοινές μας θέσεις και προτάσεις για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης 2030”.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Όλγα Ίτσιου (Dimand): Το κτιριακό απόθεμα δεν είναι προσβάσιμο σε AμεΑ

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας σε μεγάλο βαθμό παραμένει μη προσβάσιμο αν και από το 2012 έγινε από το νόμο απαραίτητη η μελέτη προσβασιμότητας.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Διάκριση για το εργασιακό περιβάλλον

H διαδικασία αξιολόγησης ως Great Place to Work® βασίστηκε σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο Trust Index©, με αξίες σημαντικές για κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Δύο υβριδικές φορτηγίδες ζωοτροφών στον στόλο της Philosofish

Οι φορτηγίδες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία AKVA με στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου.

Διάκριση για τα TÜV AUSTRIA Food Allergens Labs

Τα  Food Experts’ Awards είναι διεθνή βραβεία, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το cibum.