ManpowerGroup Talent Solutions: Έρευνα με την ΜΚΟ Made By Dyslexia

Date:

Share post:

Η ManpowerGroup Talent Solutions, παγκόσμιος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Made By Dyslexia ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν βαθύτερα τη δυσλεξική σκέψη στον χώρο εργασίας και να ενθαρρύνουν τους οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη σημασία της σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Η έλλειψη ταλέντων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας ρεκόρ 15εντίας, ωστόσο πολλοί εργοδότες παραβλέπουν μια σημαντική δεξαμενή ταλέντων: τους ανθρώπους με δυσλεξία.

Από τα πορίσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ για τους δυσλεκτικούς εργαζομένους, έγινε γνωστό ότι η δυσλεξία επηρεάζει έως και 1 στα 5 άτομα. Αυτό είναι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται ότι οι εργοδότες τους έχουν χαμηλή έως ανύπαρκτη κατανόηση των δυνατών σημείων που σχετίζονται με τη δυσλεξία. Η δυσλεξία είναι μία γενετική διαφοροποίηση που καθιστά τα άτομα να έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης αλλά και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε θέματα ορθογραφίας, ανάγνωσης και απομνημόνευσης. Όμως, η ιδιαίτερη κλίση τους στις προσωπικές δεξιότητες, γνωστές και ως soft skills, τους κάνει ξεχωριστούς. 

Η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η οπτικοποίηση, η εξερεύνηση για την αναζήτηση νέων ιδεών, η ενσυναίσθηση και η λογική σκέψη (reasoning) είναι οι έξι περιοχές στις οποίες τα δυσλεκτικά άτομα διαπρέπουν. Είναι ικανά μάλιστα να πραγματοποιούν και συνδυασμούς αυτών των κατηγοριών. Ενώ, παράλληλα αυτές οι ικανότητες αποτελούν εκείνες ακριβώς που αναζητούν περισσότερο οι σημερινοί εργοδότες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 οι άνθρωποι και οι μηχανές θα μοιράζουν την εργασία 50-50 και θα χρειαστούν άνθρωποι για να εκτελέσουν όλες τις προσωπικές δεξιότητες που δεν μπορούν να κάνουν οι μηχανές. Οι δεξιότητες που θα χρειάζονται όλο και περισσότερο στον σημερινό ψηφιοποιημένο και αυτοματοποιημένο κόσμο είναι οι δεξιότητες στις οποίες διαπρέπουν οι δυσλεκτικοί, όπως:

 • διαχείριση της ομάδας εξ αποστάσεως
 • επικοινωνία
 • διαχείριση χρόνου
 • ιεράρχηση προτεραιοτήτων
 • προσαρμοστικότητα
 • αναλυτική σκέψη
 • ανάληψη πρωτοβουλιών
 • ενσυναίσθηση
 • δημιουργικότητα
 • ηγεσία

Γι’ αυτό η αξιοποίηση των δυσλεκτικών ταλέντων μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες να βρουν τη λύση στις σημερινές σοβαρές ελλείψεις ταλέντων

Η προσέλκυση των δυσλεκτικών ανθρώπων και η ομαλή ένταξή τους στο ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, απαιτεί από τους υπεύθυνους προσλήψεων να ακολουθήσουν συγκριμένες τακτικές. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι προσλήψεων να παρέχουν βοήθεια και διάφορες διευκολύνσεις στους υποψηφίους με δυσλεξία, όπως:

 • Εδραίωση βασικών: Επιπλέον χρόνος, ήσυχοι χώροι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και σαφείς ερωτήσεις
 • Παράλειψη τυπογραφικών και ορθογραφικών λαθών που δεν αντιπροσωπεύουν την ικανότητα ή τη δέσμευση
 • Ενθάρρυνση των υποψηφίων για να γνωστοποιήσουν ότι είναι δυσλεκτικά άτομα τονίζοντας την αξία που δίνετε ως εργοδότης στη δυσλεξική σκέψη
 • Συνδυασμός αξιολογήσεων για να αναδείξουν καλύτερα τις ικανότητες τους
 • Αποφυγή τυπικών αξιολογήσεων. Η αυτο-δήλωση δυσλεξίας θα πρέπει να είναι αρκετή

Στόχος του ομίλου ManpowerGroup είναι να σταθεί δίπλα στο ταλέντο της δυσλεξικής σκέψης και τη συμβολή της στον χώρο εργασίας. Κατεβάστε το αναλυτικό report της έρευνας

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως μπορούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να ενδυναμώσουν τη δυσλεξική σκέψη στους χώρους εργασίας στο Made By Dyslexia’s Workplace handbook.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Alpha Bank: Πρωτοβουλίες για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Συνάντηση του CEO και της CHRO του Ομίλου στο Ηράκλειο της Κρήτης με τη αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Women Do Business” με θέμα τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Upfield Hellas: Συμμαχία για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Με την ένταξή της στη Συμμαχία, η Upfield Hellas στοχεύει να συμβάλλει στην εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων, ενός φαινομένου που είναι αρκετά έντονο στη χώρα μας.

ΕlvalHalcor: Συνεργασία με Regeneration και επένδυση στους νέους

Oλοκληρώθηκε η περίοδος συμμετοχής στο «ReGeneration Academy on Industry 4. Engineers powered by Viohalco Companies».

Pharmathen: Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας

Πρόσφερε απευθείας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα.