ΜΕΛ: 50 χρόνια παρουσίας στην βιομηχανία ανακυκλωμένου χαρτονιού

Date:

Share post:

Με επενδύσεις 21 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, ΜΕΛ, συμπήρωσε 50 χρόνια παρουσίας στην αγορά και πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση (στις 6 Νοεμβρίου 2017), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση τίμησαν, χαιρετίζοντας την επέτειο της βιομηχανίας ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Προέδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης. Παράλληλα, το παρόν έδωσαν περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι της Πολιτείας, επαγγελματικών φορέων, φορέων του δημοσίου, Προξενείων, επιχειρήσεων και βιομηχανιών, εργαζόμενοι και ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε η πρόσφατη ολοκλήρωση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 21 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε η εταιρεία την τελευταία 5ετία, με στόχο να στηρίξει την ελληνική αγορά σε μια δύσκολη περίοδο και ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσει τις πρακτικές της και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου δε συνιστά μόνο τη μεγαλύτερη σε ένταση επένδυση από την ίδρυση της εταιρείας, αλλά και μια σοβαρή και ελπιδοφόρα παρακαταθήκη για το μέλλον. Αποτελεί ένα σημαντικό σχέδιο που επιβεβαιώνει τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να βελτιώσει την ποιότητα και να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου κατά 30%. Ταυτόχρονα, ειδική αναφορά έγινε και στη σημαντική συμβολή της ΜΕΛ στην εθνική οικονομία.

Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτονιού, ανήκει στον κλάδο της αναδυόμενης και πολλά υποσχόμενης περιβαλλοντικής βιομηχανίας, προσφέροντας 193 θέσεις εργασίας. Χρησιμοποιεί για πρώτη ύλη, αποκλειστικά και μόνο, αποκόμματα ανακυκλώσιμου χαρτιού, άνω των 120.000 τόνων τον χρόνο, γεγονός που της προσδίδει τον χαρακτηρισμό του μεγαλύτερου ανακυκλωτή χαρτιού της χώρας, με ποσοστό 56% της παραγωγής να προορίζεται για εξαγωγές. Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και χρησιμοποιούνται στην κυτιοποιία, τις εκτυπώσεις και γενικότερα στην κατασκευή ειδών συσκευασίας από χαρτόνι.

Eταιρική Υπευθυνότητα

Επιπλέον, η ΜΕΛ διακρίνεται για την κοινωνική της επίγνωση, ευθύνη και πρακτική που αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινής της λειτουργίας. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, “ΜΕΛημά ΜΑΣ”, που εδράζεται και στηρίζει τον πολιτισμό και την παιδεία και φυσικά το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, διοργανώθηκε (Μάιος – Ιούλιος 2017) η έκθεση “Ιστορίες από Χαρτόνι και Αισώπειοι Μύθοι” του γνωστού Έλληνα εικαστικού, Μανώλη Χάρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca. Ταυτόχρονα, υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα – με την επιμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη – το οποίο παρακολούθησαν 1.000 και πλέον μαθητές. Για το επόμενο χρονικό διάστημα η πρωτοβουλία “ΜΕΛημά ΜΑΣ”, ενισχύεται με τη διοργάνωση περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Φάμελλος, υπογράμμισε «η ΜΕΛ είναι μία εταιρία με ηγετική θέση στην παραγωγή χαρτιού και ανακυκλωμένου χαρτονιού, όχι μόνο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ως Κυβέρνηση στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Σεβόμαστε τους κανόνες, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους νόμους. Είμαστε στο πλευρό εκείνων των επενδυτών που έρχονται να στηρίξουν τον τόπο, τους ανθρώπους και τις αξίες του. Που δίνουν προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν και κυρίως στον εργαζόμενο, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο».

Ο Προέδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κύριος Σαββάκης, τόνισε ότι επενδύσεις όπως αυτή της ΜΕΛ, χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας, ώστε να ενισχυθεί η διεθνή τους ανταγωνιστικότητα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβότερες, στο θέμα της τιμολόγησης της ενέργειας, γεγονός που μειώνει κατακόρυφα τη λειτουργική κερδοφορία των επιχειρήσεων και την εισαγωγή καινοτομιών και νέων τεχνολογιών. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στη ΜΕΛ να αναπτύσσεται διαρκώς, υλοποιώντας επενδύσεις νέας τεχνολογίας, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΛ, Ευθύμης Ναλμπάνης, σημείωσε «η ΜΕΛ έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία, μια ιστορία που συνεχίζεται δυναμικά στο παρόν και εκτείνεται, με όραμα, προσδοκίες και προοπτική, στο μέλλον. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΜΕΛ είναι πάντα στο προσκήνιο, συνιστώντας μια πρότυπη, σύγχρονη και υγιή παραγωγική μονάδα, με σεβασμό στον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την παιδεία και το περιβάλλον. Έτσι, μετά από 50 χρόνια ενεργούς παρουσίας και δραστηριοποίησης, η ΜΕΛ βρίσκεται πιο δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος παρέχοντας καλύτερα προϊόντα, με κοινωνική υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η ΜΕΛ με στόχους, όραμα, στρατηγική, επενδύσεις και θέληση, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως άλλωστε οφείλει κάθε ηγέτης, με υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, κοινωνική επίγνωση και προσφορά. Είναι μέρος της δουλειάς μας. Είναι ηθική μας υποχρέωση και ευθύνη». Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας,  κύριο Suleyman Kaya, για την παρουσία του στην επετειακή εκδήλωση καθώς και για την προσφορά του στην αναπτυξιακή προσπάθεια και δυναμική της εταιρίας.

Στη φωτογραφία: Ο Ευθύμιος Ναλμπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΛ.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.