Connect with us

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΜμΕ: Καταλύτης βιωσιμότητας, αλλά μόλις 15% δημοσιεύει έκθεση αειφορίας

Καθώς οι μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες (ΜμΕ) διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου, η συμμετοχή τους στην προσπάθεια επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) είναι καθοριστικής σημασίας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρηματικές στρατηγικές των ΜμΕ είναι καταλύτης, αφού οι μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες είναι οι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% όλων των επιχειρήσεων. Επιπλέον, συμβάλλουν στο 70% περίπου της συνολικής απασχόλησης. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ΜμΕ συμβάλλουν στο 45% της συνολικής απασχόλησης και στο 33% του ΑΕΠ. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι ο ρόλος των ΜμΕ στην αειφορία έχει τεράστια σημασία για την υλοποίηση της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης και αποδεικνύει ότι ΜμΕ και αειφορία πάνε μαζί.

Το reporting

Την ίδια στιγμή, διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι ένας μικρός αριθμός ΜμΕ έχουν υιοθετήσει και ενσωματώσει αρχές βιωσιμότητας στις επιχειρηματικές τους στρατηγικές και στις καθημερινές λειτουργίες τους. Σύμφωνα δε με τη βάση δεδομένων του GRI, οι εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης των ΜμΕ αντιπροσώπευαν μόλις το 10,22% του συνολικού αριθμού των εκθέσεων βιωσιμότητας που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 ενώ το 2018 το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 15%. Αν και σημειώνεται πρόοδος και οι ρυθμοί επιταχύνονται τίθεται το ερώτημα γιατί η αειφορία δεν εδραιώνεται στις ΜμΕ. Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλλουν ανά χώρα και τομέα. Ορισμένοι από αυτούς εντοπίζονται σε: έλλειψη ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σχετικά με τη σημασία της βιωσιμότητας, έλλειψη ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων για τα οφέλη των πρακτικών βιωσιμότητας, έλλειψη πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους, έλλειψη πληροφόρησης κ.α..

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΜμΕ έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν το θεμέλιο της ατζέντας για την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά προκειμένου να ενσωματωθούν με επιτυχία οι αρχές και οι πρακτικές βιωσιμότητας στο πλαίσιο της επιχειρηματικής κουλτούρας των ΜμΕ, αυτές πρέπει να κατανοήσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τη σημασία τους. Σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, το μήνυμα και η αφήγηση των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη δεν κατανοήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό ως προς την υλοποίηση των στόχων. Το σημαντικό είναι ότι οι ΜμΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη βιωσιμότητα ως δύναμη ανάπτυξης και να προσαρμοστούν στο ψηφιακό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα

Και σ` αυτή την κατεύθυνση γίνονται βήματα. Ειδικότερα στην Ελλάδα ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη e-shops για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – μέλη, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός του, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο πλαίσιο των Βραβείων Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.

 

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας για την ψηφιακή μετάβαση και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από την ψηφιακή υπογραφή μέχρι την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Ζήτησε μάλιστα στήριξη από την κυβέρνηση ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες, καθώς σε συνέχεια της κρίσης πολλές είναι ακόμη στο χείλος του γκρεμού, όπως είπε. Εστίασε κυρίως στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που θα φέρουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι την αύξηση της κατανάλωσης και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Τα βραβεία

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την απονομή συνολικά δεκαεπτά βραβείων που τιμούν μικρομεσαίους επιχειρηματίες για τις πρωτοβουλίες τους στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, τα Βραβεία ΕΕΑ απονεμήθηκαν στις εταιρείες: Φάρμα Μπράλου, Pharmacy 295 IKE, Monemvasia Winery – Τσιμπίδη, το ψητοπωλείο “Ο Θανάσης”, On Line Data ΑΕ για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Lotify”, Εταιρεία Μελετών Ακουστικής Δ. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ ΟΕ ACC, “Οίκος Parthenis”, The Wandering Workshop — Toys Made of Dreams και την εταιρεία “Aνεμοσκορπίσματα – ΡΑΝΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Στην “Ειδική Κατηγορία Βραβείων” που περιλαμβάνει συνολικά 7 κατηγορίες, τα βραβεία απονεμήθηκαν ανά κατηγορία ως εξής: στον Βλάση Σταθοκωστόπουλο για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της εστίασης, στη Μαρία Αποστολοπούλου για την πρώτη θέση εισαγωγής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον αρχιφύλακα Γιάννη Πάπαρη για την αυτοθυσία του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, στη Μικροζυθοποιία Septem Ο.Ε. για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του επιχειρείν, στην ΕΛΙΞΗ Α.Ε. για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του επιχειρείν, στη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων Τήνου «Αλέξανδρος Κουρής & ΣΙΑ Ο.Ε.» για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του επιχειρείν και στη Vivechrom Dr. Stefanos D. Pateras SA για τη στήριξή της στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Τέλος το βραβείο κοινού απέσπασε η μπύρα Νήσος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων Τήνου «Αλέξανδρος Κουρής & ΣΙΑ Ο.Ε.»

Οι προκλήσεις

Εν κατακλείδι, μολονότι το ατομικό αποτύπωμα των μικρών επιχειρήσεων δείχνει χαμηλό, ο συνολικός τους αντίκτυπος κατά μία έννοια υπερβαίνει τον αντίκτυπο των μεγάλων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 60-70% της βιομηχανικής ρύπανσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτες σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας από την κτηνοτροφία, τις κατασκευές, τη μεταποίηση και την επεξεργασία αποβλήτων μέχρι τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Έτσι, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ΜμΕ τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στις υπηρεσίες αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας της πράσινης οικονομίας.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, τα παραπάνω θέματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Επομένως θα πρέπει να κλείσει το κενό της ενημέρωσης σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν γι` αυτές τις εταιρείες, καθώς υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται με τεχνική πολυπλοκότητα, επιβαρύνσεις και το κόστος. Επίσης ακόμη και όταν υπάρχει επίγνωση διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δεξιότητες για την αξιοποίηση των ευκαιριών ενώ η έλλειψη πόρων οδηγεί συχνά τις ΜμΕ να αντιμετωπίζουν κινδύνους και να μην είναι πρόθυμες να επενδύσουν.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

EE: 1 στις 4 ανθρώπινες ζωές χάνονται σε τροχαία με βαρέα οχήματα

1 στους 4 πολίτες χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της εμπλοκής τους σε τροχαίες συγκρούσεις με βαρέα οχήματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Σύμφωνα με τη νέα Έκθεση που συνέταξε το ETSC για την ασφάλεια των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, 3.310 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με βάση τα επίσημα στοιχεία σε τροχαία δυστυχήματα όπου εμπλέκονταν βαρέα οχήματα (Heavy Goods Vehicles – HGV) άνω των 3,5 τόνων, σε 27 χώρες της ΕΕ το 2018.  Την ίδια χρονιά, 2.630 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις όπου εμπλέκονταν ελαφρά εμπορευματικά οχήματα (Light Goods Vehicles – LGV) κάτω των 3,5 τόνων. 

Το ETSC ανησυχεί ιδιαίτερα για τους κινδύνους που συνδέονται με τα βαρέα οχήματα. Με βάση τα δεδομένα, πολλοί περισσότεροι χρήστες του δρόμου χάνουν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις όπου εμπλέκονται βαρέα οχήματα, από ό, τι σε συγκρούσεις με τα υπόλοιπα οχήματα. Επιπροσθέτως, κατά τη χρονική περίοδο των 9 ετών που εξετάζει η συγκεκριμένη έκθεση, οι θάνατοι σε τροχαίες συγκρούσεις με βαρέα οχήματα μειώθηκαν με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι σε συγκρούσεις που αφορούσαν άλλα οχήματα.

Από το 2010 στην ΕΕ, οι θάνατοι από τροχαία όπου εμπλέκονταν βαρέα οχήματα έχουν μειωθεί κατά 1,8% ετησίως, σε αντίθεση με μείωση κατά 2,8% για όλα τα άλλα οχήματα.

Την περσινή χρονιά, η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τα ελάχιστα όρια ασφαλείας για τα νέα φορτηγά από το 2026, όπως π.χ. με το να δώσει τη δυνατότητα στους οδηγούς να βλέπουν πολύ ευκολότερα τους άλλους χρήστες της οδού με μεγαλύτερα παρμπρίζ και διαφανείς επιφάνειες στις πόρτες, και απαιτώντας συστήματα ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών. 

Καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, το ETSC ζητά την εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το ETSC προτείνει στις τοπικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα πόλεων όπως του Λονδίνου, που δίνει την άδεια σε φορτηγά να εισέρχονται στο κέντρο της πόλης ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας τους. 

 To ETSC ζητά επίσης τη δημιουργία υποδομών που προστατεύουν καλύτερα τους ευάλωτους χρήστες από την επαφή με οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα, όπως ποδηλατοδρόμους διαχωρισμένους από την υπόλοιπη κυκλοφορία.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Mars Petcare: #ΜένουμεΑσφαλείς φροντίζοντας και τα ζώα

Σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα, η Mars Hellas βρέθηκε για μια ακόμα φορά δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, προσφέροντας στήριξη και στους τετράποδους φίλους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία και οι εργαζόμενοι της, υλοποίησαν με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα κατά την περίοδο του lock down, μια σειρά από δράσεις που στόχο είχαν να καλύψουν τις ανάγκες αδέσποτων σκύλων και γατών, οι οποίοι λόγω των περιορισμών που ίσχυαν στις μετακινήσεις, βρέθηκαν χωρίς την τροφή και την αγάπη που τους πρόσφεραν οι άνθρωποι που τα φρόντιζαν. 

Ειδικότερα, η Mars Hellas σε συνεργασία με το Animal Solidarity (μια πρωτοβουλία του Υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) και φιλοζωικές οργανώσεις, παρείχε σε διάστημα 2 μηνών τροφή, νερό, αγάπη και φροντίδα σε αδέσποτους σκύλους και γάτες σε όλη την Ελλάδα, διανέμοντας περισσότερες από 100.000 μερίδες τροφής. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της Mars Hellas υποστήριξαν εθελοντικά τη δράση, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στη διανομή τροφής στην Αθήνα για πάνω από 1.500 αδέσποτα που είχαν ανάγκη.

Συμμετέχοντας στην ενέργεια, ο Γενικός Διευθυντής της Mars Multisales East Med, Jonas Schauman, τόνισε: «Στην Mars το όραμα μας για τον κόσμο του αύριο ξεκινά από τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε σήμερα. Και ο κόσμος για τον οποίο αγωνιζόμαστε είναι ένας κόσμος καλύτερος και για τα κατοικίδια. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε τώρα, καλούμαστε να πάρουμε την ευθύνη και να υποστηρίξουμε τους τετράποδους φίλους μας όσο καλύτερα μπορούμε. Είμαι πολύ υπερήφανος και χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία, καλώντας όλους να στηρίξουν τα αδέσποτα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση η Mars δημιούργησε ένα video που καλεί το ευρύ κοινό να στηρίξει τις ανάγκες των αδέσποτων, που θα συνεχίσουν να χρειάζονται φροντίδα και για το επόμενο διάστημα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλα τα ζώα.

Περισσότερα

10# Λιγότερες Ανισότητες

Extra Milers, πλατφόρμα για τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα, στις 21 Μαϊου, η οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη, η Microsoft Hellas και η ATCOM, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «Extra Milers» που θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον επόμενο μήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία στόχο έχει να προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στα Ελληνικά νησιά. 

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρους δικτύου πληροφοριών που θα εξασφαλίζει σε άτομα με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρόσβασης, το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό και στην απόλαυση των μοναδικών ομορφιών των ελληνικών νησιών.

Η πλατφόρμα  (ιστοσελίδα και εφαρμογή), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάπτυξης, θα διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία, ενώ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από χρήστες με μερική/μειωμένη όραση (ΑΑ).

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προφίλ τους βάσει των προσωπικών τους αναγκών και να ανακαλύψουν τις προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που διαθέτουν τα σημεία ενδιαφέροντος που ταιριάζουν στο εξατομικευμένο προφίλ τους. 

Πρώτοι προορισμοί για τη φετινή χρονιά  είναι η Σύρος, η Χίος και η Ρόδος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να συμπληρώνονται στον «πιλότο» προορισμοί αλλά και εφαρμογές που θα αξιoποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (μετατροπή κειμένου σε ομιλία, αναγνώριση προσώπου, αναλύσεις κειμένων), έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η προσβασιμότητα της πλατφόρμας και να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών της.

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη Στέφανος  Νόλλας,  δήλωσε: «Την κρίσιμη περίοδο  που διανύουμε, όπου η τουριστική περίοδος παραμένει ρευστή, στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας  τις απαραίτητες πληροφορίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και ενημερωμένοι για να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά. Θέλω να ευχαριστήσω τη Microsoft που από την πρώτη στιγμή πίστεψε και χρηματοδότησε την πλατφόρμα και το Υπουργείο Τουρισμού που ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρωτοβουλία μας». 

Από την πλευρά της Μicrosoft, o  Θεοδόσης  Μιχαλόπουλος, CEO για την Ελλάδα την Κύπρο και τη Μάλτα, τόνισε «Με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους με αναπηρίες σε ολόκληρο τον κόσμο, η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης, εκτός από ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του οράματος της εταιρείας μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υποστηρίζουμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέτουμε την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία του κοινού καλού και συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας διαφορετικής κουλτούρας γύρω από το πιο σημαντικό ίσως εθνικό μας προϊόν, τον τουρισμό».

Ο Κωνσταντίνος Θεοτοκάς, CEO της ATCOM, δήλωσε: «Στην ATCOM διαχρονικά πιστεύουμε ότι ο ρόλος της τεχνολογικής καινοτομίας είναι να επιταχύνει τον μετασχηματισμό σε κάθε έκφανση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας και της ζωής. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η συζήτηση για Τεχνητή Νοημοσύνη και Προσβασιμότητα προχωρά στην πράξη– και είμαστε πολύ περήφανοι που, μαζί με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και τη Microsoft Hellas, είμαστε εκ των πρωτεργατών, υλοποιώντας μίας ουσιαστικά πρωτοπόρα πρωτοβουλία που έρχεται να μεταμορφώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας με αναπηρία να επανεφεύρει τον ελληνικό τουρισμό».

Το ExtraΜilers είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη, με την ιδρυτική χορηγία της Microsoft. Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι η εταιρεία ATCOM. Επιστημονικοί συνεργάτες οι οργανώσεις ΛΑΡΑ Ελληνική Σχολή Σκύλων- Οδηγών Τυφλών και ΠΕΡΠΑΤΩ Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι «υπεύθυνοι» επισκέπτες, που επιλέγουν τους προορισμούς τους σύμφωνα με το πόσο βιώσιμοι, πράσινοι ή προσβάσιμοι είναι, γνωρίζει μια αύξηση μεγέθους 40% τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η Σύμβουλος του Υπουργού κ. Δέσποινα Πρίνια, υπεύθυνη για το πρόγραμμα. 

Γι αυτό και το Yπουργείο Τουρισμού, που αγκάλιασε από την αρχή την πρωτοβουλία, αναπτύσσει στα πλαίσια του Προσβάσιμου Τουρισμού πρωτοβουλίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, που συμπεριλαμβάνουν το στοιχείο της καινοτομίας και της ψηφιακής ανάπτυξης, με στόχο τον καθημερινό πολιτισμό και την ευθυγράμμιση με τις τις διεθνείς καλές πρακτικές «υπεύθυνου» τουρισμού με πρόσβαση σε όλους. 

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ