Nέος κανονισμός υποδομών εναλλακτικών καυσίμων του Fit for 55

Date:

Share post:

Υπερψηφίστηκαν πρόσφατα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι νέοι κανόνες για τις υποδομές εναλλακτικές καυσίμων που συνδιαμόρφωσε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας τόσο στην κατάρτιση της σχετικής έκθεσης από την Επιτροπή TRAN για το νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό ΑFIR όσο και στις διαπραγματεύσεις των τριλόγων που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο.  

Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν να αυξήσουν τον αριθμό σταθμών επαναφόρτισης ή σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου για αυτοκίνητα και φορτηγά και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμευμένα αεροπλάνα και πλοία, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές στον τομέα των μεταφορών, όπως ορίζει η φιλόδοξη νομοθετική πρωτοβουλία Fit For 55. Κεντρικός στόχος είναι με το νέο κανονισμό να εξασφαλιστεί η επάρκεια και εύκολη πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την ΕΕ, που σήμερα υπολείπονται σημαντικά σε αρκετές χώρες. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε στις διαπραγματεύσεις των τριλόγων με την Κομισιόν και το Συμβούλιο και ενέκρινε ότι οι σταθμοί ηλεκτρικής φόρτισης για αυτοκίνητα, ελάχιστης ισχύος 400 kW, θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον ανά 60 km κατά μήκος του κεντρικού διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών έως το 2026, με την ισχύ των σταθμών να αυξάνεται στα 600 kW έως το 2028. 

Ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα των χρηστών για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, με τη δυνατότητα να πληρώνουν στα σημεία επαναφόρτισης με κάρτες ή ανέπαφες συσκευές. Η τιμή χρέωσης θα πρέπει να εμφανίζεται ανά kWh ή ανά λεπτό σύνδεσης και οι τιμές θα πρέπει να είναι λογικές, εύκολα συγκρίσιμες, διαφανείς και χωρίς διακρίσεις για τους καταναλωτές.

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια η Έλενα Κουντουρά, έχοντας ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας  συνδιαμορφώσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κανονισμό και έχοντας συμμετάσχει στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις,  εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σημαντική βελτίωση της αρχικής πρότασης της Κομισιόν. 

Τόνισε ότι: «Πετύχαμε να θέσουμε φιλόδοξους αλλά απολύτως ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας στο οδικό δίκτυο αλλά και στα λιμάνια και αεροδρόμια της Ευρώπης. Επίσης δημιουργήσαμε τα εργαλεία ώστε τα κράτη να εξασφαλίσουν την απαραίτητη διαφάνεια στις τιμές και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που είναι κρίσιμοι παράγοντες κατά τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα για την αποφυγή αισχροκέρδειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ηλεκτροκίνηση». Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι είναι πλέον ευθύνη των κρατών να εφαρμόσουν τον κανονισμό και να εξασφαλίσουν ότι η μετάβαση θα είναι δίκαιη για όλους. «Οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες στις μεταφορές πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται απρόσκοπτα και με προσιτό κόστος. Πρέπει να δοθεί επαρκής ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση για τις υποδομές για να καλύπτονται οι ανάγκες μετακίνησης όλων, χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε.

Related articles

EEΣ: Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Καλλιθέα

Η δράση υλοποιήθηκε από την Κινητή Ομάδα Υγείας και τον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Καλλιθέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Dentist Pass: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 22 Δεκεμβρίου

Πάνω από 200.000 παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών έχουν ενισχυθεί έως σήμερα από το Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας “Dentist pass”.

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Aνακαίνιση φαρμακείου στο Τζάνειο

Το Τζάνειο Νοσοκομείο σήμερα διαθέτει πλέον ένα πλήρες αναβαθμισμένο φαρμακείο, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο όλων των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς.

Praktiker Hellas: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό – The Challenge»

Ο διαγωνισμός, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος AirBnB για να γίνει φιλικό σε ΑμεΑ.
Skip to content