«Νέα Γη»: Πρόγραμμα για τη μετάβαση καλλιεργητών από τον καπνό στη στέβια

Η Παπαστράτος, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρουσίασε πρόσφατα με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων της, ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος «Νέα Γη».

Ένα πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας υλοποιείσε συνεργασία με τη Stevia Hellas η Παπαστράτος και στοχεύει στην ολιστική υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για τη μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στην καλλιέργεια στέβιας, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, φυσικούς πόρους. Το Πρόγραμμα που απευθύνεται σε καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης και της Ξάνθης, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, η Παπαστράτος και η Stevia Hellas υπέγραψαν σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας. 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα 

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας, που η πιλοτική εφαρμογή του έχει ξεκινήσει ήδη σε συνολική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη», η οποία καλύπτει τις ανάγκες μετάβασης από τον καπνό στη στέβια. Μεταξύ άλλων προβλέπει :

  • Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλωσίμων υλικών και συστημάτων άρδευσης.
  • Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.
  • Την ενεργοποίηση οικονομικών πόρων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
  • Τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ των καλλιεργητών. 
  • Την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα 

Η επιλογή της στέβιας έγινε με γνώμονα την ευκολία στη μετάβαση, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός, την καλύτερη στρεμματική απόδοση και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της στέβιας από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, ως ένα φυσικό γλυκαντικό. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια στέβιας απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά.      

Τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντικά, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ωφέλειες που προκύπτουν για τον ίδιο τον παραγωγό, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφή στο Newsletter

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!

τα πιο πρόσφατα νέα της ΕΚΕ

το Εβδομαδιαίο Newsletter του CSR

Γίνε και εσύ ένας από τους 3,000 κοινωνικά υπεύθυνους συνδρομητές μας!