Connect with us

Ευρώπη

Νέα πρότυπα ασφάλειας για τα οχήματα από την Ε.Ε.

25.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια με τα νέα πρότυπα ασφαλείας για τα οχήματα στην Ε.Ε..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια μεγάλη δέσμη μέτρων για την οδική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων νέων στόχων για τη μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία συμβάντα μέχρι το 2030.

Τα πιο προηγμένα πρότυπα ασφάλειας των αυτοκινήτων παγκοσμίως θα καταστήσουν τις σωτήριες για τη ζωή τεχνολογίες, όπως η Automated Emergency Braking (AEB) και η Intelligent Speed Assistance (ISA), βασικό εξοπλισμό σε όλα τα νέα οχήματα. Οι συγκεκριμένες λειτουργίες είναι διαθέσιμες μόνο ως προαιρετική επιλογή σε ορισμένα μοντέλα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, ο ανεξάρτητος φορέας υποστήριξης της ασφάλειας των μεταφορών, ενεργό Μέλος του οποίου αποτελεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», χαιρέτισε θερμά τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμβάλουν στη μείωση των 25.000 θανάτων που σημειώνονται στους δρόμους της Ε.Ε ετησίως.

Με μια πολυαναμενόμενη και ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ένα νέο στόχο της Ε.Ε.: να μειώσει κατά το ήμισυ τους θανάτους από τροχαία συμβάντα και, για πρώτη φορά, τους σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2030. Σημαντικό είναι επίσης ότι η Επιτροπή πρότεινε ένα πακέτο νέων προτύπων ασφάλειας των οχημάτων που θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτρέψουν περισσότερους από 2.000 θανάτους ετησίως, έως το 2032, δέκα χρόνια δηλαδή από τη στιγμή που τα μέτρα τεθούν σε ισχύ.

Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC δήλωσε:  «Στο σύνολό τους, οι σημερινές ανακοινώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο βήμα προόδου στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη μετά τη χρήση της ζώνης ασφαλείας. Ο τραυματισμός σε τροχαίο συμβάν εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα  δολοφόνος των νέων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, επομένως αυτά τα βασικά μέτρα έχουν ήδη αργήσει. Οι σημερινές ανακοινώσεις από μόνες τους δεν θα κάνουν τη διαφορά. Είναι απολύτως απαραίτητο τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξουν τα σχέδια αυτά και να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις που θα ασκήσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι ήδη προσπαθούν να αποδυναμώσουν τμήματα της πρότασης για την ασφάλεια των οχημάτων».

Η Ε.Ε. δημοσίευσε τέσσερα μέτρα για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης τρίτης δέσμης μέτρων για την κινητικότητα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής: μία γενική περιγραφή της στρατηγικής για την οδική ασφάλεια όσον αφορά τη δεκαετία έως το 2030, τα νέα πρότυπα ασφάλειας των οχημάτων, επικαιροποιημένους κανόνες για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και τη στρατηγική για την αυτόνομη οδήγηση.

Τα νέα μέτρα της Ε.Ε. σχολίασε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά: «Οι σημερινές ανακοινώσεις της Ε.Ε. αφορούν σε ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και είναι κάτι που περιμέναμε εδώ και καιρό. Τα μέτρα αυτά πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την Οδική Ασφάλεια και θα συμβάλουν στο στόχο της δραστικής μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων, ένα στόχο που σύμφωνα και με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν -και παραδέχτηκε και η ΕΕ- αποκλίνει σημαντικά από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε από τα στοιχεία που συλλέξαμε ότι και χώρες με υψηλότερο επίπεδο Οδικής Ασφάλειας κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις της δεκαετίας. Έρχονται, λοιπόν τα νέα μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλεια των μεταφορών στους δρόμους της Ε.Ε., αλλά να μην ξεχνάμε πόσο καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της σύμπλευσης της βιομηχανίας αυτοκινήτων αλλά και της ανάληψης μέτρων από τις εθνικές Αρχές. Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση επενδύοντας πάντα στον τομέα της ενημέρωσης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, με στόχο πάντα την πρόληψη και τους μηδενικούς θανάτους και τραυματισμούς σε τροχαίες συγκρούσεις»

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17# Συνεργασία για τους Στόχους

EE: Στήριξη της Γαλλίας στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας

Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με μαζικές αφίξεις μεταναστών στην επικράτειά της, απηύθυνε αίτημα στήριξης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ευάλωτων πληθυσμών στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και τον περιορισμό των υγειονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την επιδημία του Covid-19.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα αυτό, η Γαλλία αποστέλλει δια θαλάσσης τέσσερις οικίσκους ιατρικής φροντίδας. Το υλικό αυτό, το ταξίδι του οποίου ξεκίνησε από το λιμένα της Χάβρης, θα καταστήσει δυνατή την εγκατάσταση στη Χίο ενός κινητού ιατρείου υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών. Η επιχείρηση αυτή, που διευκολύνθηκε από τις υπηρεσίες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, αποτελεί έκφραση της αλληλεγγύης της Γαλλίας προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει συρροή μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Ο εξοπλισμός αυτός, που αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά στα τέλη Ιουνίου, μεταφέρεται χάρη στη συνδρομή του Ιδρύματος CMA-CGM, που έχει συνάψει σύμβαση εταιρικής σχέσης με το κέντρο στήριξης και αντιμετώπισης κρίσεων του Υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής. Το Ίδρυμα CMA-CGM δέχθηκε επίσης να μεταφέρει 700 κιλά φαρμακευτικού υλικού, προσφορά του Ιδρύματος Tulipe, προς χρήση από το υγειονομικό προσωπικό επικεφαλής της κινητής ιατρικής μονάδας.

Εξάλλου, το Υπουργείο Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων συνεχίζει να υποστηρίζει τις ΜΚΟ που αναπτύσσουν ανθρωπιστικά προγράμματα προς όφελος των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Παιχνίδι “Νίκησε τον Ιό!” από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αυτόν τον καιρό που όχι μόνο εμείς οι μεγαλύτεροι αλλά και τα μικρά παιδιά καλούνται να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του Covid-19, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιούργησε το διασκεδαστικό και επιμορφωτικό παιχνίδι «Νίκησε τον Ιό».

Συγγραφείς του παιχνιδιού είναι η Janice Richardson και η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά. Μέσα από το παιχνίδι αυτό τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολύ σημαντικά πράγματα για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε, αλλά και να προστατεύσουμε τους άλλους από τον κορωνοϊό. 

Το παιχνίδι στην Ελληνική του έκδοση μεταφέρθηκε σε online μορφή από τον Γιάννη Σαλονικίδη, Υποδιευθυντή του 11ου Δημ. Σχ. Ευόσμου. Το παιχνίδι παίζεται με εικονικό ζάρι και τα πιόνια μετακινούνται με το σύρσιμο του ποντικού. Επίσης, έχουν προστεθεί πληροφορίες στις κάρτες. Μπορείτε να βρείτε το παιχνίδι στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://e-geografia.eduportal.gr/files/covid-game/story_html5.html.

Το παιχνίδι καθώς και χρήσιμες πληροφορίες προς τους γονείς για την υλοποίηση περαιτέρω δραστηριοτήτων μέσα στην οικογένεια έχουν αναρτηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε 14 γλώσσες στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://www.coe.int/en/web/education/new-materials (ΙNFO SHEET FOR PARENTS)

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Η εταιρική υπευθυνότητα, μέρος της λύσης που αναζητά η Σύνοδος Κορυφής

Μ. Αλεξίου

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δράσεις για να ξεπεραστεί η κρίση ζητούν οι επιχειρήσεις, με τη βιομηχανία να παραθέτει προτάσεις στην κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών και ένα μπαράζ ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης να πλαισιώνουν αυτές τις εξελίξεις, όπως μεταφέρει στο csrindex η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του CSR Hellas.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Καθώς αναμένεται η έγκριση ενισχύσεων, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup και εξετάζονται οι προτάσεις για το σχέδιο εξόδου των οικονομιών της ΕΕ από την κρίση του Covid-19, η πρόκληση που προβάλλει είναι η συμφωνία σε ένα μοντέλο διάσωσης που θα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες λόγω της διάστασης απόψεων των χωρών Βορρά και Νότου.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχουν δύο τάσεις.

Αφενός είναι οι προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας για το εθνικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης, με ζητούμενα μεταξύ άλλων την ενίσχυση της μεταποίησης και τη μετατόπιση από το μοντέλο της οικονομίας που έχει ως βασικό πυλώνα τον τουρισμό σε ένα μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην παραγωγή, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας, των φορολογικών βαρών και της ρευστότητας.

Αφετέρου δε οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζοντας πολλά και ποικίλα προβλήματα εξαιτίας του Covid-19, προσβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης ενώ την ίδια στιγμή γίνονται επίκαιρες οι πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας του Covid-19, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που δίνουν το μήνυμα της αλληλεγγύης.

H Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas, μιλά στο csrindex για την άμεση και εξαιρετικά δυναμική ανταπόκριση των μελών του CSR Hellas – εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων – στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης και περιορισμού της πανδημίας, που αποτελεί μία σαφή υπενθύμιση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι μέρος της λύσης, εφόσον λειτουργούν με κοινωνική ευθύνη. 

“Οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της πρωτοφανούς αυτής κρίσης δημόσιας υγείας ωστόσο αναμένεται να έχει συνέχεια και απαιτείται συνεχής εγρήγορση, αλλά και ουσιαστικός επανασχεδιασμός ώστε να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η κοινωνική συνοχή και η οικονομική βιωσιμότητα”, σημειώνει η κ. Αλεξίου και τονίζει ότι: “Οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας και η εμπειρία της αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης είναι ίσως το πιο σημαντικό  δίδαγμα για να προετοιμαστούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά για όσα έπονται. Η κλιματική αλλαγή, οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά είναι όλα παγκόσμιες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων κοινωνιών. Με υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και συνεργασία εμείς, ως CSR Hellas, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο χωρίς να μείνει κανείς πίσω.”

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το CSR Hellas προσυπέγραψε θέση του CSR Europe για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απροσδόκητη κατάσταση της πανδημίας, όπου οι εταιρείες συμφωνούν ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία θα καταστεί εφικτή η δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, στον πυρήνα της οποίας συνυπάρχουν η βιωσιμότητα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η συμπερίληψη (inclusiveness). Με βάση το κράτος δικαίου, η εμπιστοσύνη και ενσυναίσθηση είναι πρωταρχικής σημασίας για την αναγκαία συνεργασία προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον, καθώς σύμφωνα με την διακήρυξη:

  • Ο κορονοϊός (Covid-19) έχει αλλάξει τη ζωή μας, επηρεάζοντας τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας κατά τρόπο πρωτοφανή. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή για την προστασία και την περίθαλψή μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και αξίζουν την ευγνωμοσύνη και την υποστήριξή μας. Πριν από τον Covid-19 θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι επιχειρήσεις θα προχωρούσαν σε αναδιοργάνωση της παραγωγής τους για να υποστηρίξουν τα εθνικά συστήματα υγείας προσφέροντας αντισηπτικά, προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής. Πριν από τον Covid-19 θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επιχειρήσεις θα έδιναν πρόσβαση στους πόρους και την τεχνογνωσία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού. Τώρα όμως, εν μέσω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις, αναπροσαρμόζουν το μοντέλο λειτουργίας τους και συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
  • Κάθε προσπάθεια έχει αξία και κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, οι προκλήσεις που δημιουργεί ο Cοvid-19 υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για διατήρηση των θέσεων εργασίας και συμβολή στις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν. Κάθε μέρα, ο Covid-19 μας διδάσκει ότι αν δεν συνεργαστούμε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα είναι επίσης ευνοϊκό για το περιβάλλον και το κλίμα, τους ανθρώπους και την οικονομία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους, τους πελάτες και προμηθευτές τους, και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες λειτουργούν, εάν θέλουν να παραμείνουν ζωντανές και να αναπτυχθούν. 

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ