Connect with us

CSR HELLAS

Νέο Δ.Σ. CSR HELLAS και νέα Συντονιστική Γραμματεία Global Compact Network Hellas

Με επιτυχία διεξήχθη την 29η Μαρτίου 2018 η Γενική Συνέλευση των μελών του CSR HELLAS και του Global Compact Network Hellas.

Μετά τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό για την περίοδο Μάρτιος 2017 – Μάρτιος 2018, ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του CSR HELLAS και της νέας Συντονιστικής Γραμματείας Global Compact Network Hellas.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CSR HELLAS, του οποίου η θητεία είναι τριετής, συγκροτήθηκε σε σώμα, με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Μαρία Αλεξίου (ΤΙΤΑΝ)         
Αντιπρόεδρος: Πάκης Παπαδημητρίου (ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ)
Γραμματέας: Αλεξάνδρα Πάλλη (ΕΒΕΑ)
Ταμίας: Νίκος Μέλιος (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)               
Μέλη: Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (ΣΕΒ)
Αλεξία Μαχαίρα (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Ξανθή Παπαδάκη (McCAIN HELLAS)
Τα μέλη της νέας Συντονιστικής Γραμματείας Global Compact Network Hellas είναι:

Μαρία Αλεξίου (ΤΙΤΑΝ)
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (ΣΕΒ)
Κωνσταντίνος Μαχαίρας (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ)
Πάκης Παπαδημητρίου (ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ)
Ράνια Σουλάκη (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ)

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CSR HELLAS

Ελληνική συμμετοχή στην ομάδα Task Force Taxonomy

Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος CSR Hellas

Τη σύσταση νέας Ομάδας Εργασίας (Task Force) αποτελούμενης από εμπειρογνώμονες και ειδικούς διαφορετικών κλάδων και ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) ανακοίνωσε το European Financial Reporting Group, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Δ.Σ CSR HELLAS και Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, επιλέχθηκε μεταξύ 80 περίπου υποψηφίων να εκπροσωπήσει την επιχειρηματική κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την Ελλάδα στη νέα Ομάδα. Η νέα Ομάδα Εργασίας  πρόκειται να ασχοληθεί με την καταγραφή και αξιολόγηση καλών πρακτικών στη δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν το επιχειρηματικό μοντέλο και την αξιολόγηση κινδύνων και ευκαιριών.

Η  Ομάδα Εργασίας του  European Financial Reporting Group (Task Force Taxonomy) αποτελεί όργανο συμβουλευτικής υποστήριξης και αποσκοπεί στην διερεύνηση και αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών και στην ευρύτερη διάδοσή τους στα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις σημαντικές αλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό πλαίσιο αλλά και στους επενδυτές, στους φορείς δημόσιας πολιτικής και νομικού πλαισίου αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους ανεξάρτητους φορείς και ορκωτούς ελεγκτές και ευρύτερα στα ενδιαφερόμενα μέρη σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Η δημοσίευση μη οικονομικών πληροφοριών συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Βιώσιμη Οικονομική Ατζέντα. Ιδιαίτερα στην επόμενη μέρα της κρίσης που διαμόρφωσε ο Covid-19, οι επιχειρήσεις εντάσσουν τη Βιωσιμότητα περισσότερο παρά ποτέ στα επιχειρηματικά τους μοντέλα ενώ η επενδυτική κοινότητα επικεντρώνει σημαντικά στους μη χρηματοοικονομικούς παράγοντες κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων χρηματοδότησης.

Το έργο της Ομάδας Εργασίας αναμένεται να έχει συνολική διάρκεια 12 μήνες και η συμμετοχή της Προέδρου του CSR Hellas θα ενδυναμώσει και θα υποστηρίξει περαιτέρω την ενεργή συμμετοχή των Ελληνικών επιχειρήσεων και  των μελών του CSR Hellas στη διαβούλευση και συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την προετοιμασία και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας Στρατηγικής της ΕΕ για το 2030. 

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

PRI: Οι επενδύσεις εν μέσω πανδημίας και η ευκαιρία για την Ελλάδα

Η πανδημία Cοvid-19 αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για την παγκόσμια υγεία, αλλά για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις επενδύσεις, σύμφωνα με το δίκτυο διεθνών επενδυτών PRI (Principles for Responsible Investment), που συντονίζει τις δράσεις του επικαιροποιώντας τη δέσμευση που έχει αναλάβει για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων με γνώμονα κριτήρια ESG (environmental, social and governance – περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση) – προσέγγιση που υιοθετεί και μερίδα ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης. 

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Ως μακροπρόθεσμοι διαχειριστές κεφαλαίων, οι επενδυτές του PRI, που εκπροσωπούν περισσότερους από 2.000 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς από 60 χώρες, οι οποίοι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 80 τρισ. δολ., κρίνουν ότι μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν τώρα για να βοηθήσουν στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων της πανδημίας, όπως: η άμεση επίδραση στη δημόσια υγεία, η σοβαρή οικονομική επιβράδυνση, η εμβάθυνση των ανισοτήτων στις κοινωνίες και οι επακόλουθες επιπτώσεις όλων αυτών στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με το PRI η κρίση Covid-19 επηρεάζει όλους τους επενδυτές ανεξάρτητα από τις συμμετοχές, τη στρατηγική ή τον ρόλο τους στην επενδυτική αλυσίδα. Οι εκροές των τελευταίων δύο μηνών έχουν δημιουργήσει ισχυρές πιέσεις στα χαρτοφυλάκια τους περιορίζοντας τη διαθέσιμη ρευστότητα. Παρ όλα αυτά, τα μέλη του PRI μένουν πιστά στις Αρχές που έχουν προσυπογράψει για υπεύθυνες επενδύσεις και δεσμεύονται ότι θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε εταιρείες και κυβερνήσεις και μέσω των επενδυτικών τους αποφάσεων. 

Πρακτικά οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές λένε ότι θα υποστηρίξουν βιώσιμες εταιρείες και υπεύθυνες επενδύσεις μέσω αυτής της κρίσης – προς όφελος της δημόσιας υγείας και των μακροπρόθεσμων οικονομικών επιδόσεων – ακόμη και αν αυτό περιορίζει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιλέξιμες εταιρείες θα πρέπει να αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους, τους εργολάβους και τους προμηθευτές τους. Πρέπει επίσης να ενεργούν υπεύθυνα για τον καθορισμό των τιμών και των επιπέδων προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ή και τις οικονομικές πτυχές της κρίσης. Θα πρέπει να συνεργαστούν με προμηθευτές, συνδικάτα εργαζομένων, κυβερνήσεις και επενδυτές για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις που δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τις οικονομίες και την κοινωνία.

Προφανώς οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με έκτακτη οικονομική υποστήριξη σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αξιολογηθούν όχι μόνο σύμφωνα με τον συνολικό μακροοικονομικό αντίκτυπό τους, αλλά και βάσει της ικανότητάς τους να υποστηρίζουν άλλες προτεραιότητες ζωτικής σημασίας για την ευημερία των ανθρώπων και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το PRI εκτιμά ότι η κρίση εγείρει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με το πώς είναι δομημένο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται σε τέτοιες απειλές.

Άμεσες επενδυτικές ενέργειες

Στις άμεσες δράσεις που δεσμεύονται να προχωρήσουν οι επενδυτές είναι η στήριξη εταιρειών που δίνουν προτεραιότητα στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού προστατεύοντας θέσεις εργασίας και μισθούς και η συνεισφορά ώστε να αντιμετωπιστούν εταιρείες και κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το κάλυμμα της κρίσης για να αποφύγουν διαδικασίες λογοδοσίας και ελέγχου. Επίσης συνίσταται οι επενδυτές να επικεντρωθούν στο θέμα του Covid-19 ενισχύοντας εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση κρίσεων και πρέπει να ενθαρρύνουν κυβερνήσεις και εταιρείες προς την ίδια κατεύθυνση με το δημόσιο λόγο, καθώς και να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία, όπως οι εικονικές συνελεύσεις για να ελέγχουν τις επενδύσεις, από την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μέχρι την πρόοδο δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβάλλον που πιθανόν έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οι δεσμεύσεις των θεσμικών επενδυτών περιλαμβάνουν επίσης τη σύσταση να είναι δεκτικοί στα αιτήματα για οικονομική υποστήριξη καθώς και να ενθαρρύνουν τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα των επενδύσεων αλλά και της λήψης επενδυτικών αποφάσεων.

Τα εργαλεία στην ελληνική αγορά

Οι παραπάνω δεσμεύσεις θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα, διότι πέραν της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων υπάρχει η κρίσιμη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας ενόψει του πακέτου στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με κρατικούς και κοινοτικούς πόρους – άνω των 20 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό αναδύεται μια σημαντική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνέχεια της αξιοπιστίας που έχει επιδείξει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, να αποδείξουν την στόχευση τους στην μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και υπευθυνότητα. 

Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος CSR Hellas

Η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος CSR Hellas

Εργαλεία για την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας τόσο από μεγάλες όσο και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αναπτύξει το CSR Hellas, το επιτελείο του οποίου, με επικεφαλής την Μαρία Αλεξίου, βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και επιχειρηματικούς φορείς. Ένα από αυτά είναι το ΕTHOS, πρότυπο που πιστοποιεί την εφαρμογή αρχών ΕΚΕ και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας με τον ελληνικό φορέα πιστοποίησης Eurocert και το οποίο πιστοποιεί τις επιχειρήσεις σε τομείς όπως: σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων / διακρίσεις, δικαιώματα εργαζομένων, ποιότητα εξυπηρέτησης πελάτη, υγεία & ασφάλεια, περιβάλλον, καταπολέμηση διαφθοράς / δωροδοκίας και τοπική κοινωνία. Ένα άλλο εργαλείο είναι το ΜΙΑ Tool, Σύστημα Διάγνωσης και Διαχείρισης της Εταιρικής Υπευθυνότητας, το οποίο αξιολογεί ουσιαστικά το επίπεδο ωριμότητας των επιχειρήσεων.

Οι συνέπειες και το “καθήκον”

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ενέργειες που έχουν αναλάβει πολλές ελληνικές εταιρείες τους τελευταίους δύο μήνες, είτε πρόκειται για μεγάλους οργανισμούς είτε για μικρές επιχειρήσεις, υιοθετούν πολλά από τα παραπάνω μηνύματα. 

O Nίκος Αυλώνας, επικεφαλής του CSE

Οι εταιρείες αυτές, όπως αναφέρει στο csrindex ο επικεφαλής του Κέντρου Αειφορίας (CSE), Νίκος Αυλώνας, αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της κρίσης αλλά και το «καθήκον» τους να συνεισφέρουν με όποιον τρόπο μπορούν για να στηρίξουν μέσω δωρεών σημαντικών ποσών ή υλικού το δημόσιο σύστημα υγείας ή/και ευπαθείς ομάδες. Αυτή θεωρεί ότι είναι μία πρώτη υγιής αντίδραση των επιχειρήσεων και σε κάποιες περιπτώσεις έρχεται ως φυσική συνέπεια και συνέχεια της στρατηγικής τους για την Εταιρική Υπευθυνότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της δέσμευσής τους απέναντι στα ενδιαφερόμενα μέρη τους, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αποτελεί μεμονωμένη αλλά ευπρόσδεκτη ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιουργούνται. 

Στο σημείο αυτό θέτει τον προβληματισμό εάν στη δεύτερη περίπτωση η αντίδραση των επιχειρήσεων αυτών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης σε θέμα Εταιρικής Ευθύνης ή θα παραμείνει μία θετική αναλαμπή χωρίς συνέχεια. Η ομάδα του CSE, που πρόσφατα διοργάνωσε webinar με θέμα «What consumers expect of Corporate Responsibility during the pandemic» με τη συμμετοχή 600 επιχειρήσεων από ΗΠΑ και Καναδά, έχει την πεποίθηση ότι οι βιώσιμες επιχειρήσεις που στο πλάνο τους συμπεριλαμβάνουν δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας γνωρίζουν ήδη τον τρόπο προσφοράς και στήριξης του ευρύτερου συνόλου, εξασφαλίζοντας όμως και οι ίδιες τη δική τους επιβίωση. 

“Έχει έρθει η στιγμή που αυτή η προσπάθεια που έκαναν ως τώρα θα αποδώσει στη συνείδηση της κοινωνίας και στην  αγορά γενικότερα”, εξηγεί ο κ. Αυλώνας σημειώνοντας ότι “παράλληλα εμφανίστηκαν στην αγορά και φαινόμενα εταιρειών που, ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υπεύθυνες εταιρείες, έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν κάποιες καταστάσεις με εντελώς λανθασμένο, για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, τρόπο (όπως π.χ. κάποιες εταιρείες Ταχυμεταφορών) και εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέρη τους να αξιολογήσουν τη στάση τους αυτή και να αποδεχτούν ή να «τιμωρήσουν» αυτές τις συμπεριφορές. Είναι ξεκάθαρο, πως αυτή η τρομερά δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδος που βιώνουμε όλοι μας θα επηρεάσει ταχύτατα και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Την κρίσιμη όμως στιγμή είναι σημαντικό η κάθε εταιρεία και ο κάθε οργανισμός να επιλέξουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν, αν θα διαλέξουν δηλαδή να παραμείνουν πιστοί στο μονοπάτι της Εταιρικής Υπευθυνότητας, αν θα «αδράξουν» της ευκαιρίας να χαράξουν ένα νέο δρόμο προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ή αν θα λοξοδρομήσουν με επιπόλαιες ενέργεις πρόσκαιρα εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες που δημιουργούνται”.

Περισσότερα

17# Συνεργασία για τους Στόχους

Η εταιρική υπευθυνότητα, μέρος της λύσης που αναζητά η Σύνοδος Κορυφής

Μ. Αλεξίου

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δράσεις για να ξεπεραστεί η κρίση ζητούν οι επιχειρήσεις, με τη βιομηχανία να παραθέτει προτάσεις στην κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών και ένα μπαράζ ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης να πλαισιώνουν αυτές τις εξελίξεις, όπως μεταφέρει στο csrindex η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του CSR Hellas.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Καθώς αναμένεται η έγκριση ενισχύσεων, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup και εξετάζονται οι προτάσεις για το σχέδιο εξόδου των οικονομιών της ΕΕ από την κρίση του Covid-19, η πρόκληση που προβάλλει είναι η συμφωνία σε ένα μοντέλο διάσωσης που θα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες λόγω της διάστασης απόψεων των χωρών Βορρά και Νότου.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχουν δύο τάσεις.

Αφενός είναι οι προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας για το εθνικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης, με ζητούμενα μεταξύ άλλων την ενίσχυση της μεταποίησης και τη μετατόπιση από το μοντέλο της οικονομίας που έχει ως βασικό πυλώνα τον τουρισμό σε ένα μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην παραγωγή, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας, των φορολογικών βαρών και της ρευστότητας.

Αφετέρου δε οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζοντας πολλά και ποικίλα προβλήματα εξαιτίας του Covid-19, προσβλέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης ενώ την ίδια στιγμή γίνονται επίκαιρες οι πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας του Covid-19, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που δίνουν το μήνυμα της αλληλεγγύης.

H Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas, μιλά στο csrindex για την άμεση και εξαιρετικά δυναμική ανταπόκριση των μελών του CSR Hellas – εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων – στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης και περιορισμού της πανδημίας, που αποτελεί μία σαφή υπενθύμιση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι μέρος της λύσης, εφόσον λειτουργούν με κοινωνική ευθύνη. 

“Οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της πρωτοφανούς αυτής κρίσης δημόσιας υγείας ωστόσο αναμένεται να έχει συνέχεια και απαιτείται συνεχής εγρήγορση, αλλά και ουσιαστικός επανασχεδιασμός ώστε να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η κοινωνική συνοχή και η οικονομική βιωσιμότητα”, σημειώνει η κ. Αλεξίου και τονίζει ότι: “Οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας και η εμπειρία της αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης είναι ίσως το πιο σημαντικό  δίδαγμα για να προετοιμαστούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά για όσα έπονται. Η κλιματική αλλαγή, οι κοινωνικές ανισότητες, η διαφθορά είναι όλα παγκόσμιες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων κοινωνιών. Με υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και συνεργασία εμείς, ως CSR Hellas, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο χωρίς να μείνει κανείς πίσω.”

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το CSR Hellas προσυπέγραψε θέση του CSR Europe για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απροσδόκητη κατάσταση της πανδημίας, όπου οι εταιρείες συμφωνούν ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία θα καταστεί εφικτή η δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, στον πυρήνα της οποίας συνυπάρχουν η βιωσιμότητα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η συμπερίληψη (inclusiveness). Με βάση το κράτος δικαίου, η εμπιστοσύνη και ενσυναίσθηση είναι πρωταρχικής σημασίας για την αναγκαία συνεργασία προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον, καθώς σύμφωνα με την διακήρυξη:

  • Ο κορονοϊός (Covid-19) έχει αλλάξει τη ζωή μας, επηρεάζοντας τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας κατά τρόπο πρωτοφανή. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή για την προστασία και την περίθαλψή μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και αξίζουν την ευγνωμοσύνη και την υποστήριξή μας. Πριν από τον Covid-19 θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι επιχειρήσεις θα προχωρούσαν σε αναδιοργάνωση της παραγωγής τους για να υποστηρίξουν τα εθνικά συστήματα υγείας προσφέροντας αντισηπτικά, προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής. Πριν από τον Covid-19 θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επιχειρήσεις θα έδιναν πρόσβαση στους πόρους και την τεχνογνωσία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού. Τώρα όμως, εν μέσω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις, αναπροσαρμόζουν το μοντέλο λειτουργίας τους και συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
  • Κάθε προσπάθεια έχει αξία και κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, οι προκλήσεις που δημιουργεί ο Cοvid-19 υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για διατήρηση των θέσεων εργασίας και συμβολή στις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν. Κάθε μέρα, ο Covid-19 μας διδάσκει ότι αν δεν συνεργαστούμε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα είναι επίσης ευνοϊκό για το περιβάλλον και το κλίμα, τους ανθρώπους και την οικονομία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους, τους πελάτες και προμηθευτές τους, και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες λειτουργούν, εάν θέλουν να παραμείνουν ζωντανές και να αναπτυχθούν. 

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ