Connect with us

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Nestlé: Ανακύκλωση όλων των πλαστικών συσκευασιών μέχρι το 2025

Τo σχέδιό της να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί το 100% των συσκευασιών των προϊόντων της μέχρι το 2025 ανακοίνωσε η Nestlé.

Στόχος της είναι όλες οι συσκευασίες της, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς θεωρεί πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της συσκευασίας στο περιβάλλον.

Ο Mark Schneider, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Nestlé, δήλωσε: «Τα πλαστικά απορρίματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει να το προσεγγίσουμε συλλογικά. Δεσμευόμαστε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις, που θα οδηγήσουν στη μείωση των πλαστικών, μέσα από την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους. Για να πετύχουμε το στόχο μας, φιλοδοξούμε να ανακυκλώνουμε ή να επαναχρησιμοποιούμε το 100% των συσκευασιών μας μέχρι το 2025»

Πιο συγκεκριμένα, η Nestlé επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την εξάλειψη των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών συσκευασιών, την ενθάρρυνση της χρήσης πλαστικών που να επιτρέπουν υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης και τέλος την εξάλειψη ή τον επαναπροσδιορισμό των πολύπλοκων υλικών συσκευασίας.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, η Nestlé δεσμεύεται:

Να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη συστημάτων για τη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση συσκευασιών σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται

Να συνεργαστεί με τους εταίρους της και τις ενώσεις του κλάδου της για να ερευνήσει διαφορετικές λύσεις στους τομείς της συσκευασίας για τη μείωση των πλαστικών, τη διευκόλυνση της ανακύκλωσης αλλά και την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την εξάλειψη των πλαστικών απορριμάτων

Να προσαρμόσει τις συσκευασίες της με σημάνσεις που θα περιέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ανακύκλωσης για τους καταναλωτές

Να προωθήσει την αγορά για την ανακύκλωση των πλαστικών μέσα από την αύξηση του ποσοστού ανακυκλωμένων πλαστικών στις συσκευασίες της, συμπεριλαμβανομένης της ανακυκλωμένης περιεκτικότητας σε φιάλες πολυαιθυλενίου στην Ευρώπη κατά 25% έως το 2025 .
Η πρόληψη των απορριμμάτων στις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις πλωτές οδούς αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της δέσμευσης της Nestlé.

Ο Gesine Meissner, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε: «Οι δεσμεύσεις της Nestlé είναι το σωστό βήμα την κατάλληλη στιγμή. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόκληση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης τόσο στη στεριά όσο και στις θάλασσες και τους ωκεανούς, χρειαζόμαστε μια συνολική και σφαιρική προσέγγιση από τη πλευρά της βιομηχανίας μας, τους πολιτικούς αλλά και τους καταναλωτές. Η φιλοδοξία της ανακύκλωσης η επαναχρησιμοποίησης του 100% των συσκευασιών μέχρι το 2025 θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων, ενώ η συμμετοχή μας στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών αποτελεί στόχο καθοριστικής σημασίας, καθώς η ανάγκη να δράσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Κυκλική οικονομία: Ενίσχυση ανακύκλωσης και μείωση ΧΥΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε τους φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση, υπερψηφίζοντας  τις νομοθετικές προτάσεις για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία.

Το μερίδιο των αστικών αποβλήτων που ανακυκλώνεται θα αυξηθεί από 44% που είναι σήμερα σε 55% μέχρι το 2025 και 65% ως το 2035, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Η βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον, το κλίμα και την ανθρώπινη υγεία. Οι τέσσερις νομοθετικές πράξεις αποτελούν μέρος της στροφής της ευρωπαϊκής πολιτικής προς μια κυκλική οικονομία, δηλαδή προς ένα σύστημα όπου η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων διατηρείται μέσα στην οικονομία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 55% των αστικών αποβλήτων (από νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα πρέπει να ανακυκλώνεται. Ο στόχος θα ανέλθει στο 60% έως το 2030 και στο 65% μέχρι το 2035.

Το 65% των υλικών συσκευασίας θα πρέπει να ανακυκλώνεται ως το 2025, και το 70% έως το 2030. Θα τεθούν ξεχωριστοί στόχοι για συγκεκριμένα υλικά συσκευασίας, όπως το χαρτί και το χαρτόνι, το πλαστικό, το γυαλί, το μέταλλο και το ξύλο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ανακυκλώνουν λιγότερο από το 20% των αποβλήτων τους. Αναλυτικά εδώ τα ποσοστά για όλα τα κράτη μέλη και τα αντίστοιχα στοιχεία σε τόνους αποβλήτων (πηγή: Eurostat)

ΧΥΤΑ

Η νομοθετική πρόταση περιορίζει το μερίδιο των αστικών αποβλήτων που θα οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής σε 10% μέχρι το 2035. Το 2014, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία δεν έστειλαν ουσιαστικά καθόλου αστικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία, η Λετονία και η Μάλτα εξακολουθούν να οδηγούν στους ΧΥΤΑ περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αστικών τους  αποβλήτων.

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα επικίνδυνα απόβλητα των νοικοκυριών θα πρέπει από το 2025 να συλλέγονται ξεχωριστά. Μέχρι το 2024, τα βιοδιασπώμενα απόβλητα θα πρέπει επίσης να συλλέγονται χωριστά ή να ανακυκλώνονται στο σπίτι μέσω της κομποστοποίησης.

Μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 50%

Σύμφωνα με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη , τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδιώξουν να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων κατά 30% ως το 2025 και κατά 50% ως το 2030. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παρέχουν κίνητρα για τη συλλογή των τροφίμων που μένουν απούλητα και για την ασφαλή αναδιανομή τους. Χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί η ενημέρωση των καταναλωτών γύρω από τη σημασία των ημερομηνιών λήξης που χρησιμοποιούνται στις διάφορες ετικέτες τροφίμων.

Ιστορικό

Μια κυκλική οικονομία συνεπάγεται τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων. Η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία θα μειώσει την άσκηση πιέσεων στο περιβάλλον, θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με πρώτες ύλες, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Περισσότερα

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Saving Food Festival, Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια ενώ καθένας από εμάς στην Ε.Ε. σπαταλά κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων ετησίως.

Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της σπατάλης τροφίμων μπορεί να αντιετωπιστεί με εύκολες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, το Μπορούμε, το WWF Ελλάς και το Impact Hub Athens ενώνουν για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους κατά της σπατάλης τροφίμων με το Saving Food Festival και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων και μαγειρικών επιδείξεων θα αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές της σπατάλης τροφίμων και θα δώσει στους επισκέπτες χρηστικές συμβουλές και απαντήσεις για να την καταπολεμήσουν.

Όσοι βρεθούν στο Impact Hub Athens, θα έχουν την ευκαιρία να δουν σεφ και food bloggers εν δράσει, να ανακαλύψουν πολύτιμα μυστικά και δημιουργικές συνταγές αλλά και να ετοιμάσουν μαζί τους νόστιμα πιάτα. Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να φωτογραφηθούν με την παρέα τους σε ένα πρωτότυπο photo booth.

Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων.

Τα παιδιά με τη σειρά τους θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού θα «υπερασπιστούν» τη διατροφική αξία των «άσχημων» φρούτων και λαχανικών, θα ταξιδέψουν με ένα παιδικό αφήγημα στον κόσμο της προσφοράς φαγητού και θα απολαύσουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και την κουζίνα του σπιτιού τους, με σκοπό να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει (δείτε κι εδώ αναλυτικά):

Μαγειρικές επιδείξεις από τις food bloggers Mamatsita, Madame Ginger και Funky Cook, οι οποίες θα παρουσιάσουν γευστικές προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού και ιδέες για εναλλακτικά και θρεπτικά καθημερινά γεύματα

Disco Soup Party, όπου εθελοντές – με την καθοδήγηση των σεφ Στέλιου Μαστοράκoυ και Κλεομένη Ζουρνατζή – θα προετοιμάσουν και θα προσφέρουν σαλάτες και φρουτοσαλάτες εποχής, αξιοποιώντας περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά, που θα έχουν διασώσει οι εθελοντές στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή».

Περισσότερα

12# Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή

Ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του “καφέ κάδου” στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Οι πρώτοι καφέ κάδοι τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοααποβλήτων της πόλης.

Μέσα σε αυτούς τους κάδους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

“Αρχικά πιλοτικά, το επόμενο διάστημα σε όλες τις γειτονιές, για την εκκίνηση του προγράμματος επελέγη η διαδρομή της λεωφόρου Ηρακλείου, η οποία συνδυάζει τον οικιστικό και εμπορικό χαρακτήρα της πόλης. Ζητάμε την συνδρομή των κατοίκων και των επιχειρηματιών για να αποδείξουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει στο Ηράκλειο, ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο περιβάλλον για την δική μας αλλά και τις νέες γενιές”, είναι το μήνυμα του ειδικού εντεταλμένου δημοτικού σύμβουλου στον τομέα Υλοποίησης και Προώθησης, Νίκου Μπαρμπούνη.

Πώς χρησιμοποιούμε τον καφέ κάδο;

Με απλά βήματα: διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες).

Τι μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;

Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λάδια και λίπη), φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, ψωμί και ζυμαρικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ ή αφέψημα, ξερά ή χλωρά φύλλα, στάχτη.

Τι ΔΕΝ μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;

Κόκαλα, μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά, υφάσματα. Οι ηλεκτρικές συσκευές πετιούνται στους ειδικούς κάδους ή, όταν πρόκειται για ογκώδεις, τηλεφωνούμε στο 8018019090 προκειμένου να απομακρυνθούν δωρεάν από το σπίτι μας, στο πλαίσιο του σχετικού Προγράμματος Ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα, αλουμινένια, λευκοσίδερα υλικά και συσκευασίες πάνε στον μπλε κάδο.

Τι γίνεται αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο;

Ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου περνάει και αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κομπόστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση του καφέ κάδου;

Κυριότερα γιατί με την διεύρυνση της Ανακύκλωσης βοηθάμε το περιβάλλον.  Επιπλέον, γιατί τα υπολείμματα τροφών που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν κόστος για τον Δήμο, το οποίο αποτυπώνεται στην χρέωση των δημοτικών τελών. Επέκταση της ανακύκλωσης και μείωση των απορριμμάτων, που καταλήγουν για ταφή, σημαίνει μικρότερο κόστος για το δημοτικό ταμείο, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών, πέρα από αυτή του 10% που έκανε η δημοτική αρχή για όλα τα νοικοκυριά της πόλης το 2018.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ