Connect with us

14# Ζωή στο Νερό

O Covid-19 βάζει …φρένο στην Κλιματική Αλλαγή

Δημοσιεύτηκε

on

Την ώρα που εξαπλώνεται ο κορωνoϊός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Της Σοφίας Εμμανουήλ

semmanouil@gmail.com

H μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιτυγχάνεται με τον λάθος τρόπο στην εποχή της πανδημίας. 

Τα δορυφορικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου έδειξαν μια απότομη πτώση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου στην Κίνα, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, καθώς το επίκεντρο της επιδημίας στη Wuhan τέθηκε σε καραντίνα. Οι εικόνες που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) υποδηλώνουν ότι παρόμοια εικόνα με τη Wuhan δίνει πλέον και η Ιταλία, όπου εντοπίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο επίκεντρο κρουσμάτων μετά την Κίνα.

“Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου στην Po Valley στη βόρεια Ιταλία είναι ιδιαίτερα εμφανής”, δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής Copernicus Sentinel-5P της ESA, Claus Zehner, που εξηγεί ότι παρόλο που θα μπορούσαν να υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις των δεδομένων λόγω της κάλυψης από το νεφελώδες περιβάλλον και τις αλλαγές του καιρού, υπάρχει σιγουριά ότι η μείωση των εκπομπών συμπίπτει με την καραντίνα στην Ιταλία, που προκαλεί λιγότερες μετακινήσεις και περιορισμένη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ESA δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή τις εικόνες, με δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5p παρουσιάζοντας τις διακυμάνσεις της ρύπανσης στην Ευρώπη μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 11ης Μαρτίου. Η μείωση των εκπομπών στην Ιταλία συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte στις 9 Μαρτίου, με βάση τα οποία απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις και τα μη σημαντικά ταξίδια. Ο Βορράς είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό κι εκεί η μείωση της ρύπανσης είναι πιο εμφανής.

Φαίνεται απόλυτα πιθανό ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είναι επωφελής για τους ανθρώπους σε ευαίσθητες κατηγορίες, για παράδειγμα για κάποιους πάσχοντες από άσθμα, ενώ θα μπορούσε να αποβεί επωφελής ως προς την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ένα υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνει την ανοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το NO2 ως τοξικό αέριο που προκαλεί σημαντική φλεγμονή των αεραγωγών, σε συγκεντρώσεις άνω των 200 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Τα σωματίδια ρύπανσης μπορούν επίσης να αποτελέσουν φορέα για τους παθογόνους παράγοντες, καθώς και να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Ο ΠΟΥ διερευνά τώρα κατά πόσον τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να είναι ένας φορέας εξαιτίας του οποίου εξαπλώνεται ο Covid-19 και τον καθιστά πιο μολυσματικό. 

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Επίσης, οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα αυτοκίνητα, τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τη βιομηχανία. Παρόλο που δεν συνεισφέρουν σημαντικά στην κλιματική κρίση, τείνουν να συσχετίζονται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, στο παράδειγμα της Ιταλίας, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών, λόγω της στροφής της στην ανανεώσιμη ενέργεια ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτώση οφείλεται σήμερα και στη μείωση της οδήγησης. 

Καθώς οι άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι, τα επίπεδα κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων μειώνονται. Τα αυτοκίνητα εξάλλου, ευνοούν ιδιαίτερα την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό ρύπων και όξινης βροχής.

Η καραντίνα έχει επίσης μειώσει τη ρύπανση των υδάτων. Το κανάλι της Βενετίας, χωρίς γόνδολες και κρουαζιερόπλοια, είναι πεντακάθαρο, φέροντας στη μνήμη την κατάσταση που επικρατούσε επί αρχαίων χρόνων, ή κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όταν ήταν δυνατό να κολυμπήσει κανείς στα νερά των καναλιών, όπως ανέφερε πρόσφατα δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας La Nuova di Venezia e Mestre.

Όμως, για τον Covid-19 η Ιταλία έχει πληρώσει σημαντικό φόρο, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, που έχουν ξεπεράσει σε αριθμό αυτά στην Κίνα. Άρα η καραντίνα δεν είναι ο σωστός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κουφωματα pvc

ΑΠΟΨΕΙΣ