Connect with us

13# Δράση για το κλίμα

O ΔΕΣΦΑ σταθερός σύμμαχος του περιβάλλοντος

Ο ΔΕΣΦΑ, για ακόμη μια φορά, στέκεται δυναμικά αρωγός στη συλλογική προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των ρύπων και την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης με την πρόσφατη δημιουργία και διατήρηση μερίδας στο μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης του «Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης» (ΔΑΠΕΕΠ).

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης αποτελούν  την επίσημη ηλεκτρονική πιστοποίηση και τεκμηρίωση προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ ) ή Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Με την  ένταξή του στο Μητρώο και διαθέτοντας πλέον ικανό αριθμό Εγγυήσεων Προέλευσης, ο ΔΕΣΦΑ αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή του και την πορεία της στρατηγικής του, κατανοώντας πλήρως την κρισιμότητα και την επίδραση των δραστηριοτήτων του στο ενεργειακό μείγμα και, κατ’ επέκταση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ενεργειακής παραγωγής στη χώρα. 

Παράλληλα, αποτελώντας σταθερό σύμμαχο του περιβάλλοντος, ο ΔΕΣΦΑ, μέσω του Πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης του Περιβάλλοντος κατά EN 14000 και των διαφορετικών δράσεων του, συνεχίζει δυναμικά να σχεδιάζει και να επενδύει στη βελτίωση του συνόλου των δραστηριοτήτων του, βαδίζοντας πάντα στις αρχές της βιωσιμότητας και της μέγιστης διατήρησης του φυσικού πλούτου.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1# Μηδενική Φτώχεια

O Covid-19 αλλάζει την ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης

Η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες και τη φτώχεια στον κόσμο, αν και ενισχύει τις δράσεις για το Κλίμα και το περιβάλλον, αντιθέσεις που εγείρουν ανησυχίες για το μέγεθος του αντικτύπου του Covid-19 στην ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η πρόσφατη έρευνα της KPMG “2020 CEO Outlook COVID-19 Special Edition” έδειξε ότι ενώ την περίοδο Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου που έτρεξε το πρώτο μέρος της έρευνας οι CEOs θεωρούσαν την κλιματική αλλαγή ως τον Νο1 κίνδυνο για την ανάπτυξη, την περίοδο Ιουλίου/Αυγούστου άλλαξαν τις προτεραιότητές τους υποβαθμίζοντας τον συγκεκριμένο κίνδυνο στην 4η θέση δίνοντας προβάδισμα στην εξεύρεση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στους κινδύνους για την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Πάνω από επτά στους δέκα CEOs (71%) λένε στην έρευνα ότι θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη που προέκυψαν από την πανδημία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με το 65% να λέει ότι η διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το Κλίμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αν θα διατηρήσουν τη δουλειά τους ή όχι τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι απόψεις διεθνών επειρογνωμόνων διίστανται στο αν η βιωσιμότητα θα καταστεί λιγότερο επείγουσα προτεραιότητα. Επισημαίνουν ότι ο Covid-19 πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ανισότητες και τη φτώχεια αλλά θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να επικεντρωθούν σε δεσμεύσεις γύρω από τομείς ESG (Environmental, social, and governance) και νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται μελλοντικά συστημικά σοκ. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις αναμένεται να διπλασιάσουν τις δεσμεύσεις τους για σε τομείς ESG. Πέρα από τη διασφάλιση της συνέχειας της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ετοιμότητας απέναντι σε κινδύνους, ο ιδιωτικός τομέας ωθείται να αναλάβει εκτεταμένη δράση επανεξετάζοντας το μοντέλο λειτουργία του με γνώμονα την αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, θεωρείται καταλυτική η συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ανέδειξε και πρόσφατη έρευνα της GlobeScan, διεθνούς εταιρείας με ειδίκευση σε θέματα κατανόησης και εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών στην στρατηγική και τη δημιουργία αξίας για τις επιχειρήσεις, την αγορά και την κοινωνία. Η έρευνα, που διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, έδειξε ότι μόνο το 17% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εταιρείες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων για να προωθήσουν την ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης, με τη φήμη του ιδιωτικού τομέα να μειώνεται σε αυτό τον τομέα. Κι ενώ αναγνωρίζονται οι προσπάθειες των ΜΚΟ και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων οι συμμετέχοντες κρίνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, οι θεσμικοί επενδυτές και οι εταιρείες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις. Επιπροσθέτως, διαφαίνεται η ανάγκη τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πιο συστηματική δράση. Η Κλιματική Αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η σπατάλη του νερού παραμένουν στην κορυφή της λίστας, ενώ κοινωνικά ζητήματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση αναγνωρίζονται επίσης όλο και περισσότερο ως τομείς που επιζητούν επείγουσες λύσεις.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή σε αυτές τις προτεραιότητες δεδομένης της εστίασης στα οικονομικά θέματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα πάντως, περίπου το ένα τρίτο των εμπειρογνωμόνων είναι αισιόδοξοι ότι η κρίση θα συμβάλει στην ανακατεύθυνση πόρων σε περιβαλλοντικά ζητήματα, επειδή έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση της διασύνδεσης των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ταυτόχρονα βέβαια η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τη σημασία κοινωνικών θεμάτων όπως η ανεργία, η ανισότητα και η φτώχεια. Οι εταιρείες επανεκτιμούν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι στη μακροπρόθεσμη απόδοση τους.

Περισσότερα

13# Δράση για το κλίμα

“Ιανός”: Πώς τοποθετείται η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ, δίπλα στους ασφαλισμένους που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφερε σε πολλές περιοχές της χώρας τα τελευταία 24ωρα ο «Ιανός».

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του για το θέμα:

«Ως Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες και καλούμε τις εταιρίες –  μέλη μας να ανταποκριθούν για ακόμη μία φορά με ταχύτητα, συνέπεια και ευαισθησία στην καταγραφή και αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας, εκπληρώνοντας το ρόλο τους. Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται με συνεχή αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και Πολιτεία, να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση πρωτίστως για να μην χαθούν άλλες ζωές αλλά και να προστατεύσουμε τους κόπους μιας ζωής».

Περισσότερα

13# Δράση για το κλίμα

Τέλος το χαρτί για τον Όμιλο Ευρωκλινικής

Το πρώτο «ψηφιακό» Νοσοκομείο που αντικαθιστά το χαρτί με ηλεκτρονικά tablets γίνεται ο Όμιλος Ευρωκλινικής, που πραγματοποιεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού καταργώντας από τα σημεία υποδοχής των Κλινικών του τα έντυπα σε φυσική μορφή και αντικαθιστώντας τα με ηλεκτρονικά tablets. 

Πλέον τα έγγραφα στα σημεία εξυπηρέτησης ασθενών προβάλλονται και υπογράφονται μέσω ειδικών tablets, τα οποία αυτοματοποιημένα αποθηκεύουν και αρχειοθετούν τα έγγραφα, ακολουθώντας ειδικά πρωτόκολλα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η Ευρωκλινική γίνεται έτσι το πρώτο ελληνικό Νοσοκομείο που καταργεί το χαρτί και κάνει το επόμενο βήμα στην εποχή των ψηφιακών μέσων, βελτιώνοντας σημαντικά τις λειτουργίες του αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς ασθενείς και επισκέπτες.

Η αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικών μέσων έχει σημαντικά οφέλη καθώς αυξάνει την ταχύτητα εξυπηρέτησης ασθενών λόγω της εξάλειψης των χρόνων εκτύπωσης και μεταφοράς – διαχείρισης εγγράφων, επιτυγχάνει μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης λοιμώξεων με την ελαχιστοποίηση των επαφών μεταξύ προσωπικού και ασθενών.

Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την κατάργηση εκτύπωσης ενός πολύ μεγάλου αριθμού εντύπων και εξοικονομείται ένα αξιοσημείωτο κόστος που μπορεί να διατεθεί σε άλλες λειτουργίες με σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του ασθενή. Επιπλέον, μέσω της 360ο επικοινωνίας των ψηφιακών συστημάτων, παρέχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής των εγγράφων απομακρυσμένα, με ταχύτητα και ακρίβεια.

Ο Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής, ανέφερε: «Η κατάργηση των έντυπων εγγράφων και η χρήση των tablets είναι άλλη μία υλοποίηση ενός πλάνου ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρωκλινικής στο οποίο επενδύουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει εφαρμογές όπως η ψηφιακή υπογραφή, το Data Management System, τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα κ.ά. με στόχο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Νοσοκομείο που θα χαρακτηρίζεται από ποιότητα σε όλες τις λειτουργίες του».

Περισσότερα
κουφώματα pvc τεχνοπαν

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΑΠΟΨΕΙΣ