Ο ΠΣΦ για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία

Date:

Share post:

Η 28η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, οι φυσικοθεραπευτές, ως επαγγελματίες υγείας, εκτίθενται σε αρκετούς εργασιακούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρικών μηχανημάτων, την άρση και μετακίνηση ασθενών, την έκθεση σε μικρόβια κατά τη διάρκεια της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και τη ψυχική εξουθένωσή τους (Girbig et al., 2017).

Ιδιαιτέρα δε οι νοσοκομειακοί φυσικοθεραπευτές στις κλινικές, τμήματα και μονάδες (ΜΕΘ), μέσω της κινητοποίησης των ασθενών, καταπονούν το μυοσκελετικό τους σύστημα, ενώ εξίσου σημαντική είναι η έκθεση τους σε ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επαφής τους με τους νοσηλευόμενους ,πολλοί από τους οποίους είναι βαρέα πάσχοντες π.χ μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία, αναπνευστική φυσικοθεραπεία κλπ.

Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνονται κατά την άρση, μετακίνηση, ορθοστάτιση και βάδιση των ασθενών, αλλά και κατά την εφαρμογή των αναπνευστικών τεχνικών για την απόχρεμψη των εκκρίσεων, τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Τρόποι ασφάλειας και υγείας στη φυσιοθεραπευτική εργασία είναι: (α) η λήψη κατάλληλων ατομικών μέτρων προφύλαξης όπως μάσκα, γάντια και νοσοκομειακής ποδιάς μιας χρήσεως, (β) η διδασκαλία σωστού  τρόπου  άρσης, μετακίνησης, ορθοστάτισης και βάδισης ασθενών, (γ) η διδασκαλία της διατήρησης  σωστής  στάσης  του  σώματος κατά την εργασία, (δ) η χρήση αυτοδιατάσεων, (ε) τα τακτικά διαλείμματα και (στ) η χρήση βοηθημάτων κλπ.

Επίσης κρίνεται αναγκαίο να τονιστεί η συμβολή του φυσικοθεραπευτή στην πρόληψη παθήσεων και κακώσεων που προκύπτουν από την άσκηση του επαγγέλματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους . Η υιοθέτηση κανόνων κατά την εργασία , η τήρηση των βασικών αρχών της εργονομίας και της εμβιομηχανικής είναι αυτή που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μειώνει σημαντικά τους τραυματισμούς και εξοικονομεί πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης αναφερόμενος στο θέμα δηλώνει:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενημερώνει τα μέλη του για τα μέτρα προστασίας κατά την εφαρμογή της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης, τους πολίτες για την υιοθέτηση των κανόνων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους, καθώς και την Πολιτεία για τους επαγγελματικούς κινδύνους του κλάδου των φυσικοθεραπευτών, διεκδικώντας την ένταξή τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, εδώ και τώρα, με την αναθεώρηση της λίστας των δικαιούχων από την διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί στην οποία ο ΠΣΦ έχει καταθέσει υπόμνημα».

Σημειώνεται ότι κατά την έρευνα που διεξάγει ο Π.Σ.Φ κάθε χρόνο προκύπτει ότι 40% των φυσικοθεραπευτών αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας, εξαιτίας της άσκησης του επαγγέλματος.

Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Η Αειφορία στην Ασφαλιστική Βιομηχανία και το παράδειγμα της Interamerican

Είναι εύλογο πως δεν υπάρχει τεκμηρίωση και ορισμός Εταιρικής Ευθύνης αναφορικά με τη βιωσιμότητα χωρίς απολύτως περιεκτικές και...

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Μοιράζει και αυτό το Πάσχα ακόμα περισσότερα γεύματα

Στηρίζει για 5η χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα Καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και εξασφαλίζει για έναν μήνα το κόστος γευμάτων 900 παιδιών.

Lidl Official Fresh Food Partner: Στο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας UCI 2023

Τον Αύγουστο του 2023 θα διεξαχθούν 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα UCI και η Lidl στηρίζει το σημαντικό γεγονός της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας.

ΕΕΣ: Παρέλαβε 20 τόνους αλεύρι από την Loulis Food Ingredients 

H εταιρεία παρέδωσε στις Κεντρικές Αποθήκες του Ε.Ε.Σ. 20 τόνους αλεύρι αρτοποιίας τύπου 70% (σακιά 25kg), με προορισμό τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.