Connect with us

14# Ζωή στο Νερό

Ο ΤΑΡ προστατεύει την ελληνική άγρια φύση σε γη, νερό και αέρα

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (3 Μαρτίου), ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) παρουσίασε μοναδικές περιπτώσεις εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών για την προστασία της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με βασική προτεραιότητά του την ασφάλεια, ο ΤΑΡ προστατεύει την άγρια ζωή της χώρας στη γη, το νερό και τον αέρα.

Μεριμνώντας για το περιβάλλον πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την κατασκευή στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του. Με σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, και πριν την εκτέλεση οποιασδήποτε κατασκευαστικής εργασίας, ο ΤΑΡ ανέλαβε εκτεταμένο προπαρασκευαστικό και συμβουλευτικό έργο.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού, εφαρμόστηκαν –και συνεχίζουν να εφαρμόζονται– διάφορες μέθοδοι μετριασμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα:

  • περιορίζονται εποχικά ορισμένες δραστηριότητες και αποφεύγονται ευαίσθητες περίοδοι, όπως το διάστημα δημιουργίας των φωλιών, αναπαραγωγής ή χειμέριας νάρκης, μειώνεται το πλάτος της Ζώνης Εργασίας σε ευαίσθητους οικότοπους, και
  • πραγματοποιείται χωρίς διάνοιξη τάφρου το πέρασμα από ευαίσθητες υδάτινες οδούς.

Oι περιβαλλοντικές ομάδες του ΤΑΡ και των εργοληπτριών εταιρειών του συνεχίζουν να παρακολουθούν τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Κάποια παραδείγματα από τον τρόπο εφαρμογής βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών, περιλαμβάνουν:

ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ: Συλλογή σπάνιων σπόρων

Κατά την προετοιμασία για την κατασκευή, η επιστημονική ομάδα του ΤΑΡ συνέλεξε σπόρους από τα σπάνια είδη φυτών Dianthus tenuiflorus, Dianthus formanekii και Verbascum cf. Dingleri που μεταφέρθηκαν στη συνέχεια για φύλαξη, διατήρηση και έρευνα στο Εργαστήριο Φυσικού Περιβάλλοντος και Δασοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους, οι σπόροι αφαιρέθηκαν με το χέρι από τους καρπούς με μεγάλη φροντίδα και προσοχή.

Προστασία ξεχωριστών γειτόνων

Ο αγωγός έχει μερικούς πολύ ξεχωριστούς γείτονες, μεγάλα σαρκοφάγα, ερπετά, αμφίβια, κλπ. Για να αφήσει η κατασκευή τους γείτονες αυτούς ανενόχλητους και να προστατεύσει τα είδη άγρια ζωής, ο ΤΑΡ παρακολουθεί και μελετά τη συμπεριφορά τους.

Για την προστασία των μεγαλύτερων ζώων συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την εργολήπτρια εταιρεία Bonatti/J&P Άβαξ και σχετικές ΜΚΟ (όπως ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η ΚΑΛΥΨΩ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, κλπ.), ο ΤΑΡ τοποθέτησε δεκάδες κάμερες που επιτρέπουν τη λήψη δεδομένων 24 ώρες το 24ωρο και μαγνητοσκόπησε τη δραστηριότητά τους. Χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν από τότε ποζάρει στο φακό μας λύκοι, αγριόγατες, κόκκινες αλεπούδες, ζαρκάδια και ασβοί, καθώς κι ένας πραγματικά πολύ ιδιαίτερος επισκέπτης: η υπό εξαφάνιση καφέ αρκούδα.

Η μελέτη και ανάλυση των καταγραφών αυτών (συχνότητα εμφάνισης, τρόπος συμπεριφοράς, παρουσία ή απουσία μικρών) προσφέρει στον ΤΑΡ λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση των ζώων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Έτσι, βελτιώνει περαιτέρω τα χρονοδιαγράμματα του Έργου.

ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Η γραμμοβελονίτσα του ποταμού Αγγίτη

Ο TAP διασχίζει αρκετές υδάτινες οδούς, ποτάμια, ρυάκια και κανάλια. Για να διευκολυνθεί η κατασκευή και να περιοριστεί η όχληση, κάποια από τα περάσματα αυτά πραγματοποιούνται χωρίς διάνοιξη τάφρου (με κατασκευή κάτω από το ποτάμι) και με την εφαρμογή βέλτιστων μηχανικών και κατασκευαστικών ελέγχων. Σε περιπτώσεις διελεύσεων από ποτάμια, πραγματοποιούνται επίσης αυστηροί περιβαλλοντικοί έλεγχοι.

Παράδειγμα αποτελεί το πέρασμα του Αγγίτη. Το ποτάμι, που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έχει αναγνωριστεί ως υδροβιότοπος μεγάλης σημασίας για το χέλι και τη γραμμοβελονίτσα. Κατά συνέπεια, τα κατασκευαστικά έργα για τον αγωγό στην περιοχή σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν με βάση το δεδομένο αυτό, υπό την επίβλεψη περιβαλλοντολόγων και οικολόγων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται εξειδικευμένοι επιστήμονες από το τοπικό Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.).

Αφού η περιοχή προετοιμάστηκε κατάλληλα με την κατασκευή υποδομής για την αντιμετώπιση διαρροής, καθώς επίσης αμμοπαγίδας και τοιχωμάτων, οι ειδικοί του ΙΝ.ΑΛ.Ε. χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα μικρής έντασης για να αναισθητοποιήσουν και να συλλέξουν τα ψάρια.

Πάνω από 400 ψάρια από 13 είδη συλλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στο ποτάμι μετά το πέρασμα του αγωγού, ανάμεσα στα οποία ήταν πεταλούδες (Carassius gibelio), κουνουπόψαρα (Gambusia holbrooki), και η ενδημική γραμμοβελονίτσα του Αγγίτη (Cobitis punctilineata).

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ: Η διάσωση του νεαρού γερακιού

Ο TAP έχει δεσμευθεί ως προς την προστασία της ορνιθοπανίδας καθ’ όλη την περιοχή κατασκευής του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι δαλματικοί πελεκάνοι (Pelecanus crispus), ένα μεγαλόσωμο μέλος της οικογένειας των πελεκάνων και το μεγαλύτερο υδρόβιο πουλί του γλυκού νερού, αλλά και πυγμαίοι κορμοράνοι (Microcarbo pygmeus) – είδη που απαντούν σε ελληνικού υδροβιότοπους, όπως η λίμνη της Καστοριάς. Έχουν υπάρξει φορές, μάλιστα, που χάρη στον ΤAP διασώθηκαν τραυματισμένα ζώα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση ενός νεαρού γερακιού που βρέθηκε από μηχανικό του έργου στην περιοχή «Ποταμός» της Θράκης, τον Νοέμβριο του 2017.

Το πουλί εντοπίστηκε χτυπημένο από κυνηγό σε χαντάκι δίπλα στον δρόμο, καθώς δεν μπορούσε να πετάξει. Ο ειδικός στην ορνιθοπανίδα της εργολήπτριας εταιρείας του ΤΑΡ στην περιοχή, Spiecapag, ενημερώθηκε άμεσα, και το πανέμορφο γεράκι πιάστηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων «Δράση για την Άγρια Ζωή» στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από μερικές εβδομάδες ξεκούρασης και φροντίδας, ελευθερώθηκε πίσω στη φύση.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14# Ζωή στο Νερό

Πλαστική σακούλα: “Βόμβα” στα θεμέλια του οικοσυστήματος – Ευθύνη για εταιρείες, καταναλωτές και κυβερνήσεις

Από τον σκουπιδότοπο πλαστικού στο νησί Χέντερσον του Ειρηνικού, ένα από τα λίγα κοραλιογενή νησιά του πλανήτη, μέχρι τη ρύπανση στις ακτές του Αιγαίου οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η πλαστική σακούλα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις βλάβες στο περιβάλλον και τις συνακόλουθες παρενέργειες στην τροφική αλυσίδα που απειλούν την ανθρώπινη ζωή – γεγονός που οδήγησε στη σημερινή παγκόσμια κινητοποίηση για την απόσυρση αυτού του προϊόντος από την αγορά.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

Στις αρχές της δεκαετίας του `80, που γενικευόταν η χρήση της πλαστικής σακούλας, οι άνθρωποι έβλεπαν μόνο τα πλεονεκτήματα αυτού του προϊόντος, αδιάβροχο, ελαφρύ, φθηνό… Σήμερα, η αρνητική αποτίμηση, μετά από 52 χρόνια χρήσης του, που περιγράφεται από τους ειδικούς ως “βόμβα” στα θελέλια του οικοσυστήματος, έχει θορυβήσει ακτιβιστές, ευαισθητοποιημένους πολίτες μέχρι κυβερνήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια δεν είναι βιοδιασπώμενα. Διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια μέσω μίας διαδικασίας που αποκαλείται φωτοδιάσπαση και προκαλείται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα μικρά κομμάτια πλαστικού μολύνουν τους ωκεανούς και τις ακτές και συχνά καταλήγουν να καταναλώνονται από θαλάσσια είδη: ψάρια, φάλαινες, φώκιες ακόμη και γλάρους, καθώς και απειλούμενα είδη χελώνας.

Σύμφωνα με μελέτες που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ, στη Βόρεια Θάλασσα το 94% όλων των πτηνών έχουν στο στομάχι τους πλαστικές ύλες ενώ ενδεικτικά, κατά μήκος της ακτής της Τοσκάνης οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το 73% των πλαστικών αποβλήτων που συνέλεξαν τράτες.

Ο συνδυασμός πολυαιθυλενίου και χημικών ρυπαντικών ουσιών από το θαλάσσιο περιβάλλον προκαλεί θανατηφόρες βλάβες στο συκώτι των ψαριών και εισέρχεται στην διατροφική αλυσίδα, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, το υπέδαφος και το πόσιμο νερό. Η καταστροφή λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 280 εκατ. τόνοι πλαστικού παράγονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ποσότητα που αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πλαστικές σακούλες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες μόλυνσης ποταμών και ωκεανών.

Η κατάχρηση στην Ελλάδα

Η χώρα μας είναι “πρωταθλήτρια” στη χρήση πλαστικής σακούλας, με 4,3 δισ. σακούλες ανά έτος και με 1 στις 10 σακούλες που παίρνει ο καταναλωτής από το ταμείο να μην χρησιμοποιείται για την μεταφορά προϊόντων.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, στην Ελλάδα, μόνο το 2015 – έτος κατά το οποίο η ΕΕ εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας σε 90 ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025 – η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, διπλάσια σχεδόν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 175 τεμαχίων ενώ για το 2017 στην χώρα μας αντιστοιχεί η μεγαλύτερη χρήση πλαστικής σακούλας στην ΕΕ, με περίπου 400 κατά κεφαλήν. Το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις. πλαστικές σακούλες αλλά σήμερα οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη εναρμονιστεί με τους νέους κανόνες. Για παράδειγμα, Γαλλία και Ιταλία, έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς ενώ Ολλανδία και Ιρλανδία, έχουν επιβάλλει τέλος, ύψους 0,25 ευρώ και 0,22 ευρώ, αντίστοιχα. Επίσης πάνω από 35 χώρες ανά τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Το νέο πλαίσιο

Η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή οδηγία δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 1.1.2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των super market και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές.

Με τον τρόπο αυτό αποθαρρύνονται οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες – οι οποίες θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των καταναλωτών και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας. Σε αυτό το πλαίσιο οισμένες επιχειρήσεις (π.χ. Lidl) χρέωναν και πριν την υιοθέτηση νομοθεσίας τις πλαστικές σακούλες ενώ οι μελάλοι παίκτες της αγοράς, αλυσίδες όπως οι Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market και Μασούτης εγκαινίασαν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη ζημιά που προκαλεί η κατάχρηση πλαστικής σακούλας αλλά και για τα αυστηρά όρια που θέσει η ΕΕ.

Mε γνώμονα την κοινωνική ευθύνη και το συλλογικό συμφέρον και με στόχο τον συντονισμό των κοινοφελών ενεργειών των αλυσίδων super market και την ενεργοποίηση των καταναλωτών δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία “Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο”, μια δράση υπό την ομπρέλα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που σχεδιάστηκε για να συνεισφέρει στη μείωση της σπατάλης ευρύτερα σε όλους τους τομείς (Plastic Waste, Energy Waste, Food Waste), την στήριξη της ανακύκλωσης και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (CO2 Emissions).

Υποχρεώσεις και κόστη για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση. Διευκρινίσεις που καθησυχάζουν τους αναστατωμένους επιχειρηματίες – σχετικά με την εφαρμογή του νέου πλαισίου και την ύπαρξη κίνδυνου να επιβαρυνθούν, χωρίς δική τους ευθύνη, με σημαντικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις – ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές σε συνέχεια αιτήματος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που υπενθυμίζει ότι προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης της σχετικής νομοθεσίας.

Οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης οι παραγωγοί (κατασκευαστές, εισαγωγείς) της πλαστικής σακούλας σύμφωνα με την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, όταν εγγράφονται σε ΣΕΔ (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης) πληρώνουν μια χρηματική εισφορά (66 ευρώ/tn είναι η εισφορά για πλαστικό στα δύο εγκεκριμμένα ΣΕΔ), έτσι ώστε το ΣΕΔ να μεριμνήσει για την ανακύκλωση του προϊόντος όταν αυτό γίνει απόβλητο. Η υποχρέωση εκπλήρωσης της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για τον κατασκευαστή/εισαγωγέα της πλαστικής σακούλας ξεκινάει από τη δημοσίευση της ΚΥΑ στις 10 Αυγούστου 2017, ενώ μέχρι τότε, τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού εκπλήρωνε ο τελικός “συσκευαστής”, δηλαδή ο έμπορος του οποίου η πλαστική σακούλα έφερε την επωνυμία.

Οι καταναλωτές

Από 1 Ιανουαρίου 2018, οι καταναλωτές πληρώνουν για τις πλαστικές σακούλες σε όλα τα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, με εξαίρεση τα περίπτερα και τους εμπόρους που ασκούν υπαίθριο εμπόριο, εφόσον διαθέτουν στους καταναλωτές τα προϊόντα τους σε λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς (<50 μm). Οι σακούλες διατίθενται έναντι περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο, ύψους 4 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ. Από 1 Ιανουαρίου 2019, το κόστος αυξάνεται σε 9 λεπτά.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, που δημοσίευσε οδηγό για το νέο πλαίσιο, τα ποσά αυτά αποδίδονται από τους εμπόρους μέσω του μηχανισμού είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Τα καταστήματα συνεχίζουν να διαθέτουν δωρεάν χάρτινες σακούλες καθώς η νομοθεσία αφορά μόνο τις πλαστικές ενώ σταδιακά προωθείται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών – απαιτούνται 3 με 4 για ένα νοικοκυριό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για ένα χρόνο.

Τέλος, οι πλαστικές σακούλες απορριμμάτων δεν έχουν περιβαλλοντικό τέλος, καθώς επιβαρύνουν λιγότερο τα περιβάλλον, έχουν διαφορετικό σχήμα και βάρος και κατά κανόνα καταλήγουν στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Περισσότερα

14# Ζωή στο Νερό

Τρ.Πειραιώς: Κοπή καλαμιών για τη αποκατάσταση της Στυμφαλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη ερευνητική κοπή καλαμιών στη λίμνη Στυμφαλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος LIFE-Stymfalia, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του υγροβιότοπου και στην προστασία της πανίδας.

Η κοπή ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου με την άδεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούσε συνολικά 150 στρέμματα από τον καλαμιώνα, ο οποίος έχει καλύψει σχεδόν ολοκληρωτικά τη μυθική λίμνη εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, στόχος της κοπής ήταν να δημιουργηθούν ελεύθερες επιφάνειες νερού σε επιλεγμένα σημεία της λίμνης, ώστε να απελευθερωθούν χώροι διαβίωσης για τα πολλά απειλούμενα είδη του υγροτόπου. Οι θέσεις της κοπής καθορίστηκαν από ειδικούς επιστήμονες για τη διαχείριση καλαμιών, σε συνεργασία με ορνιθολόγους, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή όχληση στα προστατευόμενα είδη. Στις κοπές αυτές απασχολήθηκαν εκπαιδευμένα άτομα από την τοπική κοινωνία, με την αδιάκοπη συνδρομή της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης. Ο Δήμος, κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί επιχειρηματίες ήταν στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, για την επαναφορά της λίμνης στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν το 1960-70, με 25% ανοιχτές επιφάνειες νερού, 25% υγρολίβαδα και 50% καλάμια.

Αν και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, δυστυχώς η έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης του καλαμιώνα και του νερού έχει υποβαθμίσει σοβαρά τη Στυμφαλία. Το πρόβλημα αυτό ήρθε να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Stymfalia. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ίδια η λίμνη να μπορεί να παράγει τα έσοδα που θα διασφαλίζουν τη συνέχιση των δράσεων για την περιβαλλοντική της διαχείριση (διαχείριση καλαμιώνα και στάθμης νερών, παρακολούθηση προστατευόμενων ειδών), ώστε να διατηρείται σε οικολογική ισορροπία: αυτό είναι εφικτό με την κατάλληλη αξιοποίηση του καλαμιού, της βιομάζας της περιοχής και άλλων μορφών εναλλακτικής ενέργειας. Ήδη στο πλαίσιο του LIFE-Stymfalia, με την ολοκλήρωση της κοπής ξεκινά η μεταφορά των κομμένων καλαμιών σε ειδικό χώρο απόθεσης, από όπου θα συλλεχθούν και μέσα από κατάλληλες διεργασίες θα μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό/compost. Η διαδικασία μετατροπής θα λάβει χώρα σε υφιστάμενη μονάδα κομποστοποίησης και το εδαφοβελτιωτικό που θα παραχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος θα διατεθεί στο Δίκτυο Αγροτών Στυμφαλίας.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα είναι η συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, σε τοπικό, περιφερικό και εθνικό επίπεδο, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή του Δήμου Σικυωνίων και την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής.

Το πρόγραμμα LIFE-Stymfalia συντονίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς και συμμετέχουν ως εταίροι ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Περισσότερα

14# Ζωή στο Νερό

Η ΑΧΑ στο μέτωπο κατά της παράνομης αλιείας

Η ΑΧΑ προσυπογράφει το Σύμφωνο για την προστασία των θαλασσών από την παράνομη, λαθραία και μη ρυθμισμένη αλιεία (Illegal, unreported, unregulated – IUU).

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, SDGs). Ο Στόχος 14 αναφέρεται στην προστασία των θαλασσών, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην παράνομη και ανεξέλεγκτη αλιεία. Τα Κράτη αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία στους στόχους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν κάλυψη σε αλιευτικούς στόλους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την καλύτερη πρόληψη κινδύνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υιοθέτηση πρακτικών που θα συνεισφέρουν στην προστασία των θαλασσών.

Οι υπογράφοντες του Συμφώνου για την προστασία των θαλασσών αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προχωρούν σε ασφάλιση αλιευτικών σκαφών, ακολουθώντας τους παρακάτω άξονες:

Εκπαίδευση και επιμόρφωση: Θα παροτρύνουν την υιοθέτηση μέτρων που βοηθούν στη μείωση και απάλειψη της παράνομης αλιείας.

Διαχείριση και ανάληψη κινδύνων: Θα ενισχύσουν τη χρήση κατάλληλων τρόπων διαχείρισης και αξιολόγησης κινδύνων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να ασφαλίσουν αλιευτικά σκάφη ή εταιρείες που δρουν ενάντια στα διεθνή νομικά πλαίσια για την παράνομη αλιεία. Συγκεκριμένα, δεν θα ασφαλίσουν ή θα διευκολύνουν, εν γνώσει τους, την ασφάλιση σκαφών που έχουν επίσημα χαρακτηριστεί για τη συμμετοχή τους σε παράνομη αλιεία (illegal, unreported, unregulated – IUU – fishing).

Οι θάλασσες αποτελούν μοναδική πηγή ζωής για όλο τον πλανήτη. Παρέχουν οξυγόνο και τροφή, αποτελούν μέσο μετακίνησης και μεταφοράς, καθώς και έναν ανεξάντλητο χώρο για ξεκούραση και δραστηριότητες. Διαμορφώνουν τις καιρικές συνθήκες για την ηπειρωτική καλλιέργεια και αγροτική ζωή. Την ίδια ώρα απειλούνται από μια σειρά κινδύνους, όπως η ρύπανση, που επηρεάζουν την ισορροπία της ζωής στον πλανήτη. Η παράνομη αλιεία επιδεινώνει την ανθεκτικότητα των θαλασσών στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ