Οι 5 φιναλίστ στο πρόγραμμα Ashoka και Schneider Electric

Date:

Share post:

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με την Enel, βράβευσαν τις 5 περισσότερο υποσχόμενες λύσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας προάγοντας την ενεργειακή βιωσιμότητα στο Summit του προγράμματος “Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας” στη Ρώμη, στις 24 Μαΐου 2018. Ανάμεσά τους και μια ελληνική νικήτρια συμμετοχή.

Τον Ιούνιο 2017, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France, και η Ashoka, εγκαινίασαν μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σε συνεργασία με την Enel, με στόχο να επιλέξουν τους 15 πιο καινοτόμους οργανισμούς που προσφέρουν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας στην Ευρώπη.

Μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ανακοίνωσαν τους 15 νικητές του προγράμματος 2017-2018 «Κοινωνική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» κατά τη 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων μερών (COP23) τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στις 13 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη της Γερμανίας.

Oι 5 περισσότερο υποσχόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας είναι οι εξής:

  • Από την Ελλάδα: Αργυρώ Σταυρουλάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. – ένωσης καταναλωτών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η ενασχόληση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. με το θέμα ενέργεια συνίσταται στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους δικαιώματα, στην διαχείριση των παραπόνων τους-επίλυση των διαφορών τους με τους προμηθευτές, σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές και τους προμηθευτές για πλήρη εφαρμογή της σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
  • Από τη Γερμανία: Marlene Potthoff & Eva Marx, Project Coordinators του “Stromspar-Check” by Deutsche Caritas – μιας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την Ένωση Ενεργειακών και Κλιματικών Οργανισμών στη Γερμανία, με στόχο να προσφέρει έλεγχο εξοικονόμησης ενέργειας που παρέχει δωρεάν στήριξη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στη Γερμανία. Πρώην μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για να συμβουλεύουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας, το Stromspar-Check βοηθά στην αποτροπή των ενεργειακών διακοπών.
  • Από την Ιταλία: Alberto Gastaldo, CEO του Energia Positiva – συνεταιρισμού που διευκολύνει τους καταναλωτές να μετατραπούν σε παραγωγούς ενέργειας (prosumers) μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Στόχος του είναι να διευκολύνει την αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών ώστε να υιοθετήσουν πράσινες συμπεριφορές και να οδηγήσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία.
  • Από την Ισπανία: Cecilia Foronda, Climate Change & Energy Manager στο ECODES – μια οργάνωση που διαχειρίζεται το έργο “No home without energy”, το οποίο προσφέρει μια τεχνολογική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Ο ιστότοπός τους προσφέρει ένα ερωτηματολόγιο που καταφέρνει να συλλέξει για κοινωνικά, οικιακά και ενεργειακά δεδομένα από ευάλωτα άτομα και επιστρέφει με μια εξατομικευμένη έκθεση και συμβουλές για τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους. Προσφέρει επίσης έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να βρει πρωτοβουλίες και επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην πόλη ή την περιοχή του.
  • Από την Πορτογαλία: Rita Marouço, από το Coopérnico – έναν συνεταιρισμό πράσινης ενέργειας που συνδυάζει τη βιωσιμότητα, τις δεοντολογικές επενδύσεις και την κοινωνική στήριξη. Τα μέλη επενδύουν συλλογικά σε έργα ηλιακής ενέργειας που ανήκουν στον συνεταιρισμό και εγκαθίστανται στις στέγες των οργανισμών κοινωνικής στήριξης που συχνά δυσκολεύονται να καλύψουν το δικό τους ενεργειακό κόστος.
  • Στη φωτογραφία: Οι 15 κοινωνικοί επιχειρηματίες από 5 Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Ashoka «Κοινωνική καινοτομία για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας»
Σοφία Εμμανουήλ
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Related articles

Σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας ο Δήμος Πεντέλης

Στηρίζουν την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολλαπλά τα οφέλη για τους πολίτες.

Πρώτη εταιρική Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο με έτος βάσης το 2021, μέτρησε το ανθρακικό του αποτυπώματος για Εκπομπές Πεδίων 1 και 2, έγινε µέλος του δικτύου One Planet SWF και υποστηρικτής των συστάσεων TCFD.

ΑNEK LINES: Εκδήλωση  Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Η ΑΝΕΚ Lines, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναδείξει την παράδοση και την κρητική κληρονομιά, ταξιδεύοντας φιλόξενα πολιτισμό και οράματα. 

Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Aναδείχθηκε ο ρόλος και η συμβολή των φορέων πιστοποίησης για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.