Connect with us

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΟΗΕ: Οι λαοί στο κυνήγι της ευτυχίας

Το προσδόκιμο ζωής, η κοινωνική στήριξη καθώς και το πόσο έντονα είναι τα αισθήματα της ελευθερίας, της εμπιστοσύνης και της γενναιοδωρίας στους κατοίκους τους αποτελούν δείκτες με βάση τους οποίους οι χώρες κατατάσσονται σε διάφορα επίπεδα ευτυχίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που αναδεικνύει την Φινλανδία στην κορυφή της κατάταξης για το 2018 και την Ελλάδα στην 79η θέση μεταξύ 156 χωρών.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@csrindex.gr)

H έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια ευτυχία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια εποχή έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος αλλά και έντονης κινητικότητας πληθυσμών προς αστικές περιοχές και ανεπτυγμένες χώρες που προσφέρουν ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή.

Η έρευνα διαπιστώνει συνάφεια μεταξύ της ευτυχίας των μεταναστών και των ημεδαπών κατοίκων στις χώρες υποδοχής, καθώς φαίνεται ότι οι αξιολογήσεις των μεταναστών για τη ζωή συγκλίνουν με αυτές των ημεδαπών παρότι οι μετανάστες προέρχονται από χώρες με πολύ διαφορετικά επίπεδα ευτυχίας.

Η παγκοσμιοποίηση έχει ενισχύσει το φαινόμενο της μετακίνησης των πληθυσμών κι αυτό δεν αφορά μόνο τους λαούς που ζουν σε χώρες που σημειώνονται εχθροπραξίες αφού υπάρχει και η μετανάστευση εντός χωρών, με την μετακίνηση κατοίκων από αγροτικές σε αστικές περιοχές για μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης ενώ ενδιαφέρον έχει να μελετήσει κανείς και τις ομάδες των ανθρώπων επηρεάζονται από τη μετανάστευση: όσους έχουν μένουν πίσω και όσους ζουν ήδη στις χώρες προορισμού.

Οι ανακατατάξεις είναι εμφανείς σε χώρες όπως η Κίνα, όπου ο μετασχηματισμός από την αγροτική στην αστική διαβίωση έφερε δραματικές αλλαγές, τέτοιες που έχουν χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μαζική μετανάστευση στην ανθρώπινη ιστορία. Κατά τη διάρκεια των ετών 1990-2015 ο κινεζικός αστικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 463 εκατ. εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι μετανάστες από χωριά σε πόλεις και κωμοπόλεις. Την ίδια περίοδο η αύξηση του αριθμού των μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο
ήταν 90 εκατ.. Άρα η εσωτερική μετανάστευση είναι κατά τάξη μεγέθους μεγαλύτερη αλλά έχει λάβει λιγότερη προσοχή.

Η μετακίνηση προς τις πόλεις γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή εξετάζοντας για παράδειγμα την ανάπτυξη του αστικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 1990 και 2015 ο πληθυσμός των πόλεων αυξήθηκε σχεδόν 50%, με ένα μέρος να οφείλεται στη φυσική αύξηση του πληθυσμού μέσα στις πόλεις ή στη μετατροπή χωριών σε πόλεις αλλά στο ήμισυ τουλάχιστον προέρχεται από την καθαρή μετανάστευση στις πόλεις.

Η ετήσια Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία (World Happiness Report) του ΟΗΕ για το έτος 2018 δόθηκε στη δημοσιότητα στις 14 Μαρτίου 2018, σε ειδική εκδήλωση στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας που τιμάται από τον ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Η έκθεση του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN) κατέταξε 156 χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες όπως το εισόδημα, το προσδόκιμο ζωής, η κοινωνική στήριξη καθώς και πόσο έντονα είναι τα αισθήματα της ελευθερίας, της εμπιστοσύνης και της γενναιοδωρίας στους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση του ΟΗΕ, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για το 2018 είναι η Φινλανδία, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Μπουρούντι. Η Φινλανδία ανέβηκε στην πρώτη από την πέμπτη που ήταν πέρυσι κερδίζοντας την πρωτιά από τη Νορβηγία. Έτσι οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες για το 2018 είναι: Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Ελβετία, Ολλανδία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και Αυστραλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 79η θέση, με μικρή βελτίωση σε σχέση με την έκθεση του 2017, όπου κατείχε την 87η θέση σε λίστα 155 χωρών. Η Ελλάδα είναι κάτων από το Πακιστάν, το Χονγκ Κόνγκ, την Πορτογαλία και τη Σερβία και πάνω από το Τατζικιστάν, το την Κροατία και την Δομινικανή Δημοκρατία. Ωστόσο η Ελλάδα ανήκει στις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή των επίπεδων ευτυχίας τα τελευταία 8 χρόνια, δηλαδή όσα χρόνια περίπου διαρκεί η οικονομική κρίση.

Ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 18η θέση από την 14η που ήταν πέρυσι ενώ η Βρετανία είναι στην 19η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 20η.

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο 2018

Με μία καλή είδηση υποδέχονται τα νότια προάστια την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ανάδειξης της λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike, χορηγός του οποίου είναι η Εθνική Τράπεζα, διοργανώνεται, για πρώτη φορά, μια μεγάλη ποδηλατοδρομία στο παραλιακό μέτωπο των Δήμων Αλίμου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου.

Το i-bike επεκτείνεται διαρκώς από το 2014 στις ελληνικές πόλεις και δίνει το παράδειγμα. Η λειτουργία του συστήματος μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike, με το οποίο οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν κοινόχρηστα ποδήλατα με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο είναι απλή. Κάθε χρήστης μπορεί να παραλαμβάνει το ποδήλατό του από συγκεκριμένους σταθμούς μίσθωσης σε κεντρικά σημεία των πόλεων και να το χρησιμοποιεί είτε με την ειδική ηλεκτρονική κάρτα, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου ή πιστωτικής κάρτας. Το σύστημα δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να ενοικιάσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν επιστρέφοντας το σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης. Έτσι, ένας δημότης περιοχής που εξυπηρετεί το i-bike μπορεί να μετακινηθεί άνετα με τα ποδήλατο σε μία άλλη περιοχή, όπως θα έκανε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων πόλης i-bike, μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 2014 στη Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο του 2016 ξεκίνησε την παρουσία του στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας. Συνολικά, στους 4 Δήμους λειτουργούν 12 σταθμοί, με 95 ποδήλατα και τα αποτελέσματα χρήσης δικαιώνουν την εφαρμογή του συστήματος από τους Δήμους που υιοθετούν στην πράξη μεθόδους βιώσιμης κινητικότητας, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Είναι ίσως, η πρώτη φορά που οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, θα μπορέσουν να αντιληφθούν βιωματικά τα οφέλη αυτού του έργου που έχει ενισχύσει την παραλιακή με υποδομές ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, ενθαρρύνοντας τη χρήση ποδηλάτου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα ποδήλατα i-bike του παραλιακού μετώπου, από το 2016 μέχρι και σήμερα, εξυπηρετούν περισσότερους από 3.000 χρήστες. Στους 12 σταθμούς ποδηλάτων πραγματοποιήθηκαν από πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας περισσότερες από 14.000 μισθώσεις ποδηλάτων και εκτιμάται ότι διανύθηκαν κατ’ εκτίμηση περισσότερα από 1.500.000 χιλιόμετρα με ποδήλατο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 225 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χιλιόμετρο ποδηλασίας εξοικονομεί 271 gr CO2 σε σχέση με την χρήση αυτοκινήτου για την ίδια απόσταση. Φέτος, το παραλιακό μέτωπο έχει κάθε λόγο να γιορτάζει τα όνειρά του και τα ποδήλατά του μαζί με τους κατοίκους του και τον Κώστα Μακεδόνα, που θα δώσει μια μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Ιμίων (Κεντρική Πλατεία Βούλας), στις 20.00.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Έργα και τον Αύγουστο στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Δύο στοχευμένες παρεμβάσεις ξεκίνησε και ολοκλήρωσε μέσα στο καλοκαίρι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής με έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων και ακαθάρτων.

Η πρώτη αφορά την τοποθέτηση κατάλληλου αγωγού ομβρίων στην οδό Παπαδάκη (από οδό Φολεγάνδρου έως Μαρίνου Αντύπα) και η δεύτερη την ανακατασκευή του αγωγού αποχέτευσης στην οδό Ζαγορίου, στα Ηπειρώτικα.

Η περίπτωση της οδού Παπαδάκη αποτελούσε για χρόνια ένα προβληματικό σημείο για την γειτονιά, αφού το υφιστάμενο αντιπλημμυρικό δίκτυο δεν επαρκούσε για να απορροφά όλα τα νερά από τις βροχοπτώσεις, ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Με το νέο αγωγό, θα μπορεί να γίνεται υποδοχή περισσότερων υδάτων – και ακολούθως η διοχέτευσή τους στο κεντρικό δίκτυο – προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα η περιοχή.

Αναλόγως στην οδό Ζαγορίου, ο τοπικός αγωγός ακαθάρτων βούλωνε συχνότατα με αποτέλεσμα να προκαλεί δυσάρεστες συνθήκες για τα γύρω σπίτια. Σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ ο Δήμος ανέλαβε να βελτιώσει τον αγωγό, ο οποίος, πλέον, λειτουργεί ιδανικά.

«Μπορεί το καλοκαίρι να είναι εποχή ξεκούρασης για τους πολίτες, εμείς στον Δήμο όμως οφείλουμε να συνεχίζουμε να δουλεύουμε για το καλό της πόλης, για το καλό του Ηρακλείου, του μεγάλου μας σπιτιού. Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώσαμε έργα στρατηγικής σημασίας. Ειδικά το αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Παπαδάκη, λύνει ένα πρόβλημα πολλών χρόνων στην περιοχή, σε μια εποχή που, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και οφείλουμε με υπευθυνότητα, σχέδιο και σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα», σχολιάζει ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος.

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΚΕΔΕ: 2ος μαραθώνιος καινοτομίας με στήριξη της COSMOTE

Καινοτόμες εφαρμογές που θα αλλάξουν την καθημερινότητα πόλεων και πολιτών στη νέα ψηφιακή εποχή ανέδειξε ο 2ος μαραθώνιος καινοτομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που υποστήριξε η COSMOTE ως Innovation Enabler.

Μία εφαρμογή blockchain που καταπολεμά την γραφειοκρατία, μία λύση για εξοικονόμηση ενέργειας κτηρίων μέσω τεχνητής νοημοσύνης και «έξυπνοι» κάδοι με αισθητήρες για βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν οι ιδέες που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό City Challenge Crowdhackathon #smartcity 2, που είχε ως στόχο να αναδείξει λύσεις τεχνολογίας για τις «έξυπνες» πόλεις του κοντινού μέλλοντος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Η συμμετοχή στον μαραθώνιο ήταν πρωτόγνωρη όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο το γεγονός ότι 77 ομάδες νέων επιστημόνων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στο 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που οργάνωσε η ΚΕΔΕ. Συγχαίρω όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν μια θέση στο διαγωνισμό και έναν –έναν τους νέους που έλαβαν μέρος. Συνεχίζουμε δυνατά. Επενδύουμε σε εσάς για να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας».

Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε, η τεχνολογία μας δίνει τα εργαλεία να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Με την υποστήριξή της στο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ, η COSMOTE συνέβαλλε στην ανάδειξη καινοτόμων ιδεών, που μπορούν να κάνουν τις πόλεις μας πιο λειτουργικές, να προστατεύσουν το περιβάλλον, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να προσφέρουν στους πολίτες καλύτερη ποιότητα ζωής. Με την τεχνολογία φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Οι νικητές του 2ου City Challenge Crowdhackathon

Το 1ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ομάδα «No Code Scheduled» για εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας πολίτη. Πρόκειται για μία εφαρμογή που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain (selfsovereign identity) και συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, αφού θα διευκολύνει τους πολίτες στην ψηφιακή διασταύρωση των στοιχείων τους από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς, αποθηκεύοντάς τα με ασφάλεια. Το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους 6.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα «Evolve» για μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια, χωρίς να μειώνεται η απόδοση των κλιματιστικών, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το 3ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ομάδα «The Place» για μια εφαρμογή που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Δωρεάν ταξίδια σε κέντρα καινοτομίας του εξωτερικού κέρδισαν οι ομάδες «DogsVoice» με εφαρμογή για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην πόλη και «Illumimatrix» για την εφαρμογή διαχείρισης οδοφωτισμού και ρευματοκλοπής, ενώ πρόσθετο βραβείο και χρηματικό έπαθλο €2.000 απονεμήθηκε, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, στην ομάδα «3F FUED FOR FUEL», η οποία δημιούργησε ένα μηχανάκι που χρησιμοποιεί τη ρακί ως καύσιμο.

77 ομάδες, 68 ώρες κώδικα και πάνω από 40.000 ευρώ σε βραβεία και δώρα

Οι 77 ομάδες του τελικού εργάστηκαν για περισσότερες από 68 ώρες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να «τρέξουν κώδικα» και να ολοκληρώσουν την πρότασή τους. Περισσότεροι από 90 εξειδικευμένοι μέντορες από τους Δήμους, την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα στήριξαν τις ομάδες, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου. Η Cosmote, εκτός από την γενική στήριξή της στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, προσέφερε τεχνογνωσία γύρω από τις τεχνολογίες των έξυπνων πόλεων, καθώς εξειδικευμένα στελέχη της συμμετείχαν στα τοπικά εργαστήρια. Επιπλέον, διοργάνωσε εξειδικευμένο Smart Cities Workshop με παρουσιάσεις λύσεων έξυπνων πόλεων, ελεύθερο στο κοινό, ενώ στελέχη της συνέβαλλαν στον διαγωνισμό ως μέντορες.

Παράλληλα, ο Μαθητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του City Challenge Crowdhackathon με θέμα τις έξυπνες πόλεις, ανέδειξε 6 νικήτριες ομάδες που κέρδισαν πλούσια δώρα, συνολικής αξίας 6.500 ευρώ. Οι λύσεις που αναδείχθηκαν περιλάμβαναν: βραχιόλι-εισιτήριο επιβίβασης σε λεωφορείο, αισθητήρα κάδου απορριμμάτων, ρομποτικό μάζεμα σκουπιδιών, λύσεις ανακύκλωσης, αισθητήρα που μετρά το επίπεδο ηχορύπανσης της πόλης κ.α.

Στην κορύφωση του διαγωνισμού, τις νικήτριες ομάδες βράβευσαν στελέχη Δήμων, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και εξειδικευμένα στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT του Ομίλου ΟΤΕ, Λυκούργος Αντωνόπουλος.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ