Connect with us

9# Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές

Όμιλος Coca-Cola HBC: 15 εκατ. ευρώ για πιο “πράσινη” συσκευασία

Με συνολική επένδυση 15 εκατ. ευρώ ο Όμιλος Coca-Cola HBC θα αντικαταστήσει το πλαστικό περιτύλιγμα από όλες τις πολυσυσκευασίες αλουμινίου των προϊόντων του, σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, μέχρι το 2021.

Ο Όμιλος Coca-Cola HBC ανακοίνωσε πως ξεκινά την αντικατάσταση του πλαστικού στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου με ανακυκλώσιμο χαρτόνι τεχνολογίας KeelClip™ σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών, και υπηρετεί το όραμα για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα και τη δέσμευση στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων συσκευασίας, ως προς την ανακυκλωσιμότητα και το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο νέος τύπος συσκευασίας KeelClip™, επιπλέον της αντικατάστασης του πλαστικού ελαχιστοποιεί και την ποσότητα χαρτιού που απαιτείται.

Η εφαρμογή του KeelClip™ θα ξεκινήσει στην Ιρλανδία και την Πολωνία, στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς, και θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πολυσυσκευασίες αλουμινίου έως 8 κουτιών, ενώ οι μεγαλύτερες πολυσυσκευασίες θα τοποθετούνται σε χάρτινα κιβώτια. Η πρωτοβουλία αυτή θα εξοικονομήσει συνολικά 2.000 τόνους πλαστικού και 3.000 τόνους CO2, σε ετήσια βάση.

Ο Marcel Martin, Group Supply Chain Director του Ομίλου Coca-Cola HBC δήλωσε σχετικά: «Το KeelClip™ αποτελεί την πιο πρόσφατη επένδυσή μας σε καινοτόμες βιώσιμες λύσεις συσκευασίας. Παράλληλα με τις 4 μάρκες νερού που φέτος παρουσιάσαμε σε 100% ανακυκλωμένα PET μπουκάλια, την αυξημένη χρήση PET και τη διαρκή μείωση του βάρους των συσκευασιών μας σε όλο το φάσμα των προϊόντων μας, το KeelClip™ είναι ακόμα μια απόδειξη της δέσμευσής μας προς την επίτευξη των στόχων μας για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα (World Without Waste)».

Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να αναδείξει τις δράσεις των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Να παρουσιάζει τις δράσεις τους, τις απόψεις τους αλλά και τις κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες που κατά καιρούς προστίθενται. Η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και του ιδιωτικού επιχειρείν είναι υπόθεση όλων μας. Από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και από τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα
Διαφημίσεις
Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9# Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές

EY: Συμβολή στα ηθικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Η EY παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον πολυμερή, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Partnership on AI, που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει το επίπεδο κατανόησης της επίδρασης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και να λειτουργήσει ως μια ανοιχτή πλατφόρμα για τη διεξαγωγή διαλόγου σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στους ανθρώπους και την κοινωνία.

Η απόφαση αυτή, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της EY να συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, την κοινωνία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, για να καθιερώσει τις απαραίτητες διοικητικές και ελεγκτικές μεθόδους που απαιτούνται για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να διασφαλίσει ότι οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν θετικό αντίκτυπο. 

Παράλληλα, η EY πρόσφατα δημιούργησε την πρώτη διεπιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να αναπτύξει αυστηρούς τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης των ηθικών προκλήσεων που περιβάλλουν τις νέες τεχνολογίες και να βοηθήσει στην εφαρμογή στρατηγικών για τη δημιουργία αξιόπιστων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Υπό την ηγεσία του Nigel Duffy, Global Artificial Intelligence Leader της ΕΥ, η Συμβουλευτική Επιτροπή της EY για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, αποτελείται από τέσσερις πανεπιστημιακούς με εμπειρία στην επιστήμη της Πληροφορικής, την Τεχνολογία και την Ηθική, οι οποίοι διαθέτουν ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών γνώσεων γύρω από το αντικείμενο. Ο Duffy και άλλοι επικεφαλής της EY, θα συναντώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την Επιτροπή. 

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

Η 1η Μονάδα Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Με εξαιρετική επιτυχία και με την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της «Μονάδας Παραγωγής Μηχανημάτων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Ελλάδα», που αποτελεί την 1η Μονάδα Παραγωγής εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία δημιουργήθηκε από το joint venture της αμερικάνικης εταιρίας ENVIPCO και της ελληνικής εταιρίας ΤΕΧΑΝ Περιβαλλοντική Διαχείριση.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις, ξεκίνησε μία σημαντική άμεση επένδυση στη χώρα μας.

Η εν λόγω επένδυση είναι σημαντική γιατί:

  • η χώρα μας επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον,
  • στην Ελλάδα θα γίνει μια άμεση επένδυση και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
  • γίνεται στον τομέα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, όπου η χώρα μας χρειάζεται άμεση βοήθεια ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης,
  • θα ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες,
  • η επένδυση αυτή προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που αποτελεί ένα γεωστρατηγικό σύμμαχο της χώρας μας και στον τομέα των επενδύσεων

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και πλήθος διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά: «η ανακύκλωση με την πράσινη οικονομία δεν αποτελούν, πλέον, τάση ή ρεύμα σκέψης. Αλλά μονόδρομο για το μέλλον. Κοινωνική αναγκαιότητα. Και όρο ζωής για όλους: Πολίτες, επιχειρήσεις, δήμους και, βέβαια, πρωτίστως για την οργανωμένη Πολιτεία. Ακριβώς γι’ αυτό βρίσκομαι και εγώ σήμερα ανάμεσά σας. Για να δηλώσω «παρών» και προσωπικά στην εθνική στροφή προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Και να χαιρετήσω έναν πολύτιμο κρίκο της, όπως είναι η παραγωγή μηχανημάτων για ανταποδοτική ανακύκλωση, εδώ, στην Ελλάδα. Γιατί με την επένδυση της ΕNVIPCO και της ΤΕΧΑΝ στην Παλλήνη, η Ελλάδα αποκτά άλλη μία υποδομή για τη δυναμική εξάπλωση της Ανακύκλωσης. Αλλά και μια θέση κομβικού παράγοντα στην οικοκαινοτομία και την προώθηση νέων τεχνολογιών. Θέλω, συνεπώς, να ευχαριστήσω τους φίλους μας πέραν του Ατλαντικού για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στον τόπο και στα ελληνικά χέρια, ιδρύοντας στην χώρα μας την πρώτη μονάδα παραγωγής εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα εργοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτεί τις χώρες της Μεσογείου και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι η επιλογή τους θα δικαιωθεί, αποδεικνύοντας ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μόνο οφέλη έχουν, πια, να προσδοκούν από τη χώρα μας. Όφελος, όμως θα έχει και η Ελλάδα -και μάλιστα πολλαπλό».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσεΤα πρώτα 100 μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα παραχθούν εδώ, θα «πιάσουν δουλειά» αμέσως, σε 5 δήμους, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που ήδη ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ξεκινάμε από Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Ναύπλιο και Άνδρο. Με στόχο η πρωτοβουλία να απλωθεί σε όλες τις περιφέρειες. Σε αυτά, θα πραγματοποιείται διαλογή των υλικών στην πηγή: Πλαστικό, μέταλλο και γυαλί θα ακολουθούν χωριστά ρεύματα. Και ακριβώς λόγω της πρωτοποριακής συλλογής και διαλογής, θα επιτυγχάνεται ανάκτηση 100% ανακυκλώσιμων υλικών, έτοιμων να χρησιμοποιηθούν, ως πρώτες ύλες, για νέα προϊόντα. Ενώ και ο πολίτης θα έχει τετραπλό όφελος: Θα απαλλάσσεται αποτελεσματικά από τα απορρίμματά του. Θα προστατεύει το περιβάλλον. Θα εισπράττει οικονομικό αντίτιμο ως κίνητρο και επιβράβευση για την πράξη του και βέβαια λόγω της μείωσης του συνολικού όγκου των αποβλήτων – που τώρα πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ και στα εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων – θα μειωθούν και τα δημοτικά τέλη και άρα θα οφεληθεί και ο κάθε δημότης από τη μείωση τους. Με λίγα λόγια, ισχύει αυτό που έχω ξαναπεί: Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Μπορεί να μετατραπούν σε πλούτο!».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός τόνισε :

«Με τα σκουπίδια είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να τονώσουμε την οικονομία μας. Με απλές κινήσεις, που γρήγορα μετατρέπονται σε ευγενή συνήθεια και σύγχρονη νοοτροπία. Με ανακύκλωση! Σύντομα, άλλωστε, θα διαθέτουμε και τα κατάλληλα εργαλεία. Το νέο εργοστάσιο θα εφοδιάζει με μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ολόκληρη την χώρα. Για να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής στην περιοχή της Μεσόγειου. Αλλά και να μεταφέρουν παντού το μήνυμα πως η Ελλάδα βαδίζει, πια, στον δρόμο της «πράσινης»ανάπτυξης».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κύριος Geoffrey R. Pyatt, δήλωσε: «Οι δύο χώρες μας εργάζονται για να αναπτύξουν την κυκλική οικονομία, όπου ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα μεγιστοποιώντας την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αυτή είναι η 1η πρώτη μονάδα παραγωγής της Envipco εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Τα αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης της Envipco θα βοηθήσουν στην παροχή κινήτρων για την ανακύκλωση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών. Τα μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης διευκολύνουν τους πολίτες να λαμβάνει αντίτιμο για τις επιστρεφόμενες πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες. Τα σημερινά εγκαίνια υπογραμμίζουν τη δύναμη της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, θέμα που ελπίζω ότι θα είναι κεντρικό όταν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ταξιδεύσει στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τράμπ στον Λευκό Οίκο και να συναντηθεί με τις επιχειρήσεις μας και τους αντιπροσώπους μας στο Κογκρέσο.».

Στη συνέχεια, ο κύριος Geoffrey R. Pyatt, συμπλήρωσε:

«Εμείς στην Πρεσβεία προσβλέπουμε στο να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για τις πρωτοβουλίες για την αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανυπομονώ να δω περισσότερα από αυτά τα μηχανήματα της Envipco σε όλη τη χώρα και προσβλέπουμε στην πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στην εξαγωγή αυτών των τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.»

Ο Εκπρόσωπος των Επενδυτών, o Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΧΑΝ Περιβαλλοντική Διαχείριση, Παναγιώτης Μούργος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, δήλωσε:

«Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον αξιότιμο Πρωθυπουργό μας, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας, καταρχήν, ότι χωρίς τη συμβολή της Κυβέρνησής του δεν θα ήταν εφικτό σήμερα να είμαστε όλοι εδώ και να εγκαινιάζουμε τη σημαντική αυτή επένδυση. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι είχαμε ανακοινώσει τη συγκεκριμένη Επένδυση εδώ και 15 μήνες, από το Σεπτέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα. Όμως θα πρέπει να τονίσω ότι τους τελευταίους 4 μήνες, έγιναν όσα δεν έγιναν και δεν επιλύθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Θέλω να καταθέσω την προσωπική μας εμπειρία, ότι η Κυβέρνηση του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη με συνεχή, συστηματική αλλά και αθόρυβη εργασία ξανακάνει την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, που εμπιστεύονται οι επενδυτές και δημιουργείται το αναγκαίο περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, ώστε να έλθουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις (ήδη εμείς σχεδιάζουμε και δεύτερη σημαντική επένδυση το επόμενο έτος), αλλά και να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίες. Η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού μας, καταδεικνύει το προσωπικό ενδιαφέρον του για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και την προτεραιότητά του για την στροφή της οικονομίας μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Περισσότερα

11# Βιώσιμες πόλεις & Κοινότητες

ΜμΕ: Καταλύτης βιωσιμότητας, αλλά μόλις 15% δημοσιεύει έκθεση αειφορίας

Καθώς οι μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες (ΜμΕ) διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου, η συμμετοχή τους στην προσπάθεια επίτευξης των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) είναι καθοριστικής σημασίας.

Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.com)

Η ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρηματικές στρατηγικές των ΜμΕ είναι καταλύτης, αφού οι μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες είναι οι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% όλων των επιχειρήσεων. Επιπλέον, συμβάλλουν στο 70% περίπου της συνολικής απασχόλησης. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ΜμΕ συμβάλλουν στο 45% της συνολικής απασχόλησης και στο 33% του ΑΕΠ. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι ο ρόλος των ΜμΕ στην αειφορία έχει τεράστια σημασία για την υλοποίηση της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης και αποδεικνύει ότι ΜμΕ και αειφορία πάνε μαζί.

Το reporting

Την ίδια στιγμή, διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι ένας μικρός αριθμός ΜμΕ έχουν υιοθετήσει και ενσωματώσει αρχές βιωσιμότητας στις επιχειρηματικές τους στρατηγικές και στις καθημερινές λειτουργίες τους. Σύμφωνα δε με τη βάση δεδομένων του GRI, οι εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης των ΜμΕ αντιπροσώπευαν μόλις το 10,22% του συνολικού αριθμού των εκθέσεων βιωσιμότητας που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 ενώ το 2018 το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 15%. Αν και σημειώνεται πρόοδος και οι ρυθμοί επιταχύνονται τίθεται το ερώτημα γιατί η αειφορία δεν εδραιώνεται στις ΜμΕ. Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλλουν ανά χώρα και τομέα. Ορισμένοι από αυτούς εντοπίζονται σε: έλλειψη ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σχετικά με τη σημασία της βιωσιμότητας, έλλειψη ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων για τα οφέλη των πρακτικών βιωσιμότητας, έλλειψη πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους, έλλειψη πληροφόρησης κ.α..

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΜμΕ έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν το θεμέλιο της ατζέντας για την βιώσιμη ανάπτυξη τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά προκειμένου να ενσωματωθούν με επιτυχία οι αρχές και οι πρακτικές βιωσιμότητας στο πλαίσιο της επιχειρηματικής κουλτούρας των ΜμΕ, αυτές πρέπει να κατανοήσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τη σημασία τους. Σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, το μήνυμα και η αφήγηση των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη δεν κατανοήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό ως προς την υλοποίηση των στόχων. Το σημαντικό είναι ότι οι ΜμΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη βιωσιμότητα ως δύναμη ανάπτυξης και να προσαρμοστούν στο ψηφιακό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα

Και σ` αυτή την κατεύθυνση γίνονται βήματα. Ειδικότερα στην Ελλάδα ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη e-shops για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – μέλη, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός του, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο πλαίσιο των Βραβείων Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.

 

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας για την ψηφιακή μετάβαση και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από την ψηφιακή υπογραφή μέχρι την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Ζήτησε μάλιστα στήριξη από την κυβέρνηση ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες, καθώς σε συνέχεια της κρίσης πολλές είναι ακόμη στο χείλος του γκρεμού, όπως είπε. Εστίασε κυρίως στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που θα φέρουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι την αύξηση της κατανάλωσης και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Τα βραβεία

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την απονομή συνολικά δεκαεπτά βραβείων που τιμούν μικρομεσαίους επιχειρηματίες για τις πρωτοβουλίες τους στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, τα Βραβεία ΕΕΑ απονεμήθηκαν στις εταιρείες: Φάρμα Μπράλου, Pharmacy 295 IKE, Monemvasia Winery – Τσιμπίδη, το ψητοπωλείο “Ο Θανάσης”, On Line Data ΑΕ για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Lotify”, Εταιρεία Μελετών Ακουστικής Δ. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ ΟΕ ACC, “Οίκος Parthenis”, The Wandering Workshop — Toys Made of Dreams και την εταιρεία “Aνεμοσκορπίσματα – ΡΑΝΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Στην “Ειδική Κατηγορία Βραβείων” που περιλαμβάνει συνολικά 7 κατηγορίες, τα βραβεία απονεμήθηκαν ανά κατηγορία ως εξής: στον Βλάση Σταθοκωστόπουλο για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της εστίασης, στη Μαρία Αποστολοπούλου για την πρώτη θέση εισαγωγής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον αρχιφύλακα Γιάννη Πάπαρη για την αυτοθυσία του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, στη Μικροζυθοποιία Septem Ο.Ε. για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του επιχειρείν, στην ΕΛΙΞΗ Α.Ε. για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του επιχειρείν, στη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων Τήνου «Αλέξανδρος Κουρής & ΣΙΑ Ο.Ε.» για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του επιχειρείν και στη Vivechrom Dr. Stefanos D. Pateras SA για τη στήριξή της στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Τέλος το βραβείο κοινού απέσπασε η μπύρα Νήσος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων Τήνου «Αλέξανδρος Κουρής & ΣΙΑ Ο.Ε.»

Οι προκλήσεις

Εν κατακλείδι, μολονότι το ατομικό αποτύπωμα των μικρών επιχειρήσεων δείχνει χαμηλό, ο συνολικός τους αντίκτυπος κατά μία έννοια υπερβαίνει τον αντίκτυπο των μεγάλων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 60-70% της βιομηχανικής ρύπανσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτες σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας από την κτηνοτροφία, τις κατασκευές, τη μεταποίηση και την επεξεργασία αποβλήτων μέχρι τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Έτσι, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ΜμΕ τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στις υπηρεσίες αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας της πράσινης οικονομίας.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, τα παραπάνω θέματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Επομένως θα πρέπει να κλείσει το κενό της ενημέρωσης σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν γι` αυτές τις εταιρείες, καθώς υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται με τεχνική πολυπλοκότητα, επιβαρύνσεις και το κόστος. Επίσης ακόμη και όταν υπάρχει επίγνωση διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δεξιότητες για την αξιοποίηση των ευκαιριών ενώ η έλλειψη πόρων οδηγεί συχνά τις ΜμΕ να αντιμετωπίζουν κινδύνους και να μην είναι πρόθυμες να επενδύσουν.

Περισσότερα

Ετικέτες

Εγγραφή στο Newsletter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ